În primăvara din 2011 Consiliul Local Cluj şi primarul penal Sorin Apostu bat palma cu Mitropolia Clujului să facă un schimb de terenuri pentru ca un campus teologic să poată fi ridicat cu finanţare exclusiv din fondurile Mitropoliei Clujului: http://ziuadecj.realitatea.net/administratie/campus-pentru-studentii-facultatii-de-teologie-ortodoxa-pe-strada-coastei--65962.html
Binenţeles că popii nu dau bani, doar nu sunt proşti. Şi cerşesc de la politicieni. La începutul lui 2013 Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Horea Uioreanu, a declarat că doreşte construirea unui Campus Teologic la Cluj-Napoca pentru susţinearea cultelor religioase din România. Ce vorbeşti tată? Pentru TOATE cultele? Inclusiv cei fără religie sau atei? Oooo, nu! E vorba de cultul "dreptcredincios" ortodox şi atât.
Totodată, în cadrul conferinţei organizate astăzi la Consiliul Judeţean Cluj, unde au participat şi parlamentarii din judeţ, Uioreanu a cerut sprijinul acestora pentru a primi de la bugetul de stat banii necesari pentru acest proiect. (http://www.stiridecluj.ro/social/consiliul-judetean-cluj-doreste-construirea-unui-campus-teologic)
Şi a primit.
Ce se-ntâmplă zilele trecute? (http://citynews.ro/eveniment/ponta-la-cluj-guvernul-e-obligat-sa-sprijine-orice-lucrare-bisericii-1257717)
Premierul Victor Ponta a declarat, în cadrul inaugurării Campusului Teologic „Nicolae Ivan” din Cluj, că Guvernul României este obligat să ofere sprijin oricărei lucrări ce vine în ajutorul Bisericii. „Biserica ne va ierta pentru lucrurile rele”, şi-a încheiat Ponta discursul.
Imediat după premierul Victor Ponta a luat cuvântul rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, Ioan-Aurel Pop. Acesta a declarat că profită de această ocazie pentru a "schimba" inscripţia din sala Auditorium Maximum a UBB din "Prin cultură la libertate" în "Prin cultură şi credinţă la libertate".
Asta da! Dacă avem multă credinţă poate ajunge una din universităţile româneşti în top 500 (http://www.hotnews.ro/stiri-esential-15550614-clasamentul-international-universitatilor-2013-patru-universitati-din-romania-sunt-incluse-top-800-mondial-cadere-100-pozitii-fata-anul-trecut.htm)
Patru universităţi din Romania sunt prezente în Clasamentul International al Universităţilor 2013. Prima instituţie de învăţământ superior românească inclusă în top 800 mondial este Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, care se clasează pe locuri între 700 - 800. Faţă de rezultatele de anul trecut, cele patru universităţi din România au căzut 100 de pozitii în clasamentul international.
Domnule Ioan-Aurel Pop, dacă se folosesc "credinţe" în loc de dovezi ştiinţifice învăţământul universitar românesc va dispare cu totul.
Update
Contactat pe facebook domnul rector a avut această reacţie:
Eu nu am vorbit de nicio schimbare a vreunei inscriptii, ci am spus ca si prin credinta (de orice fel, nu am zis credinte religioase) se poate ajunge la libertate. Credinta intr-o idee, inclusiv in ideea de Dumnezeu, te poate conduce la libertate. Probabil ca am fost gresit inteles. Se mai intampla.
I.A.Pop
Mulţumesc pentru răspuns.
În acest caz scuze. Voi face o erată în articol.
Pe de altă parte... Dubito ergo cogito, cogito ergo sum. Personal nu consider "credinţa" o valoare ci o substituire a efortului de înţelegere. Îndoiala, ne-credinţa, este motorul cunoaşterii. De fapt percep diferit credinţa de convingere, deşi dicţionarele le definesc ca fiind sinonime. Probabil deformare "profesională": http://profudereligie.blogspot.ro/2013/07/credinta-si-convingerea.html
Domnule Ioan-Aurel Pop, dacă se folosesc "credinţe" în loc de dovezi ştiinţifice învăţământul universitar românesc va dispare cu totul.
RăspundețiȘtergereAvertisment de la Patriarhie:
RăspundețiȘtergere“Atenţie, credincioşi! Pe piaţă circulă un model de Calendar Creştin-Ortodox fals în care NU se cere ajutor financiar pentru Catedrala Mîntuirii Neamului!”
:)))))... e buna asta!..
Ștergereserios? atunci cum explici faptul ca universitati de prestigiu (aflate in top 10) au catedre de teologie aplicata (atentie! NU 'istoria comparata a religiilor' ci teologie pura) uite un exemplu de 'irationali' cu un CV de care si tu ai fi mandru..
RăspundețiȘtergerewww.theology.ox.ac.uk
”Unde-i minte multă, e și prostie multă!” - zice-o vorbă din bătrîni.
ȘtergereO explicaţie ar fi faptul că Oxford este cea mai vache universitate din Regat, iar catedra de teologie are o tradiţie cam la fel de lungă precum are şi universitatea. Ce mi se pare important e că la Oxford au loc dezbateri publice pe teme care vor să desfiinţeze ideologiile religioase. Cei mai aprigi debateri ai lumii s-au întâlnit aici şi au discutat deschis despre acest subiect controversat, dezbateri extrem de interesante. O astfel de abordare la nivelul probabil cel mai înalt intelectual, consider că este nu numai foarte lăudabilă, dar şi extrem de importantă!
ȘtergereNu ai ce compara între ce înseamnă şi ce face o facultate teologică de la Oxford şi ce înseamnă tentativa de catherizare prin tot felul de tehnici care mai de care mai ridicole din partea BOR şi a guvernelor belicoase actuale.
Păi hai să vedem ce se face acolo. Citez din fronspiciul paginii, subliniind cuvintele la care faci alergie:
ȘtergereWhile the Faculty maintains its historic strengths in the study of the Bible, the history of Christianity, Theology, and Philosophy, it is now also a major centre for the study of world religions, the relation between religion and science, and the place of religion in public life.
După cum vezi nimic de calea cea dreaptă.
..spune-i lui Dawkins vorba asta din batrani. ca si iel e sef de catedra la Oxford..si nu are greturi.
RăspundețiȘtergere”..spune-i lui Dawkins vorba asta din batrani. ca si iel e sef de catedra la Oxford..si nu are greturi.”
ȘtergereApăi i-aș zice, de ce nu? Ce, o să-mi ceară vreo cotizație?
N-am înțeles de ce ar trebui să aibă ”grețuri”, că doară el e dinspre partea de-nceput a provebului.
Ca dovadă, Oxford e o facultate celebră pentru multe dar nicidecum pentru studii religioase (cel puțin în ultima 100 de ani). Iar ASTA ar trebui să fie relevant pentru tine cînd încercerci să orbești pe alții cu nume mari.
stai calm si nu te urzica, crezi ca nu stiu sa citesc? pe langa alte teme ce tin de 'religie' se studiaza INCLUSV TEOLOGIA aplicata. uite alt exemplu celebru. Yale University
RăspundețiȘtergerehttp://religiousstudies.yale.edu/theology/
..in limbaj' vulgar chestiile astea ce tin de un master la teologie se numesc 'fabrici de popi' inclusiv ortodocsi, poate nu cunosti inca termenii. deci se studiaza inclusiv F 1-12 ce tin de 'calea cea dreapta' ..da ai dreptate. invatamantul romanesc universitar mai are de tras pana sa ajunca la nivelul alora..
RăspundețiȘtergere"Personal nu consider "credinţa" o valoare ci o substituire a efortului de înţelegere."
RăspundețiȘtergereEu credeam ca e fiindca nu suntem omniscienti.
"Indoiala, ne-credinţa, este motorul cunoaşterii."
Eu credeam ca e curiozitatea. Indoiala si scepticismul sunt necesare, dar ca filtre, nu baza.
Referirile sunt în contextul discuţiei. Probabil trebuie să citeşti şi opinia mea vis-a-vis de "credinţă" şi "convingere" (http://profudereligie.blogspot.ro/2013/07/credinta-si-convingerea.html).
Ștergere