Iniţial botezul creştin era o matură afiliere la Biserică.
Nicăieri în Biblie nu este pomenită o botezare a pruncilor.
Nuanţasem într-o postare anterioară:
"Acest protocol de accept în sânul Bisericii a fost şi este imperios necesar pentru creştini, nu numai datorită definirii lor şi a comuniunii cu Dumnezeu dobândite ci şi pentru ca masa credincioşilor prin număr să devină cu adevărat importantă. În vechime nu era îndeajuns înmulţirea naturală a creştinilor, astfel încât aceste ritualuri de botezare subliniau renaşterea ca adept al creştinismului, chiar dacă persoana în cauză era foarte bătrână sau pe moarte. Aici un rol important îl joacă şi "puterea" de a reuşi să îmbunezi divinitatea, una din metode fiind cea de a-i aduce noi adepţi (jertfe), împletindu-se astfel jertfa cu înmulţirea.
Botezul, sau creştinarea, ajunge astfel cea mai importantă "taină" a creştinului, după umila mea părere, fiind totodată singura care subliniază apartenenţa la Biserică, chiar dacă după aceea persoana în cauză se îndepărtează de ea. Dar importanţa acesteia este pentru grup, pentru comunitatea creştinilor, şi nu pentru ceilalţi, fie ei de alte religii sau fără, şi nici măcar pentru cel botezat, care de cele mai multe ori este nou-născut (la ortodocşi)."
Oportunismul bisericii pentru a creşte cu orice preţ împletit cu nevoia de recunoaştere a odraslelor de către comunitate a dus la mixarea acestor interese, ajungându-se să se supună la ritualul botezului nou-născuţii. Un rol important l-a avut satanizarea existenţei ridicată la rang de artă de creştinii evului mediu, ce vedeau diavolul în orice fiinţă necreştinată. Lipsa de igienă, sărăcia şi epidemiile făceau ca mortalitatea infantilă să fie imensă. Acest lucru a favorizat botezul copiilor mici. De treceau de caznele creştinării forţate şansele de a supravieţui bolilor erau mai mari. Nu trebuie subestimată ideea că investiţia într-un copil este importantă şi cu cât copilul este mai vârstnic cu atât pierderile sunt mai mari în caz de deces. Aşadar este mai eficient să supui botezului un copil nou în care s-a investit puţin decât un copil mare în care s-a investit mult.
Pentru că botezul este o manifestare periculoasă, mai ales pentru un copil foarte mic. Avem două cazuri recente, unul la Braşov şi altul la Bucureşti. Ambele încheiate fericit, dacă salvarea copiilor după chinul suportat se poate numi fericire. Nu acelaşi "noroc" l-au avut doi copii, unul din Republica Moldova şi altul din Sibiu, care nu au mai fost salvaţi.
Aceste cazuri nu sunt izolate sau excepţii. Dimpotrivă. Chinurile la care sunt supuşi nou născuţii sunt greu de înţeles de noi. Să facem un exerciţiu de imaginaţie şi puneţi-vă în locul bebeluşilor. Nişte fiinţe extraordinar de puternice vă trezesc din somn, vă urlă la urechi, se aglomerează ameninţător, vă dau peste cap programul şi hrana. Apoi, fără nici o pregătire, o persoană din faţa căreia toţi se dau la o parte, inclusiv mama, vă aruncă cu forţa în apă. Nu o dată, ci de trei ori. Nu până la brâu, ci până peste cap, ameninţându-vă existenţa prin înec. Şi care este experienţa voastră de viaţă, respectiv de supravieţuire? Probabil la fel de mare ca a unui om preistoric transformat peste noapte în paraşutist.
Sunt oripilat de declaraţia preotului de la Braşov, Eugen Consulea. "E, n-aveţi credinţă!"..."Cred că a fost panica părinţilor. Şi apoi nu ştim viaţa lor pe care au avut-o până acuma..." Aţi priceput? Dacă moare copilul la botez părinţii sunt de vină.
Sunt oripilat şi de atitudinea părinţilor şi rudelor copilului decedat din Sibiu: nu cer socoteală preotului pentru că are un copil cu handicap, părinţii se iubesc şi sunt tineri, poate le dă Dumnezeu alt copil, dacă acesta a fost luat a fost pentru că aşa a vrut Dumnezeu.
Iată o imagine ce arată un botez adevărat (întreit), după cum proclamă adepţi ai cultului:
În concluzie botezul ortodox este criminal.
De ce sunt barbare tradiţiile religiose?
Unul din motive este vechimea lor. Cu cât sunt mai vechi cu atât acestea sunt mai lipsite de compasiune. Compasiunea se învaţă şi se exersează, este atât predispoziţie cât şi efort. Obiceiurile moderne sunt mult mai pline de compasiune decât vechile tradiţii. Numai că tradiţia impune. Este autoritară. Să luăm ca exemplu limba, care şi ea este o tradiţie. Nu putem comunica cu cineva dacă nu vorbim aceeaşi limbă. Sau o învăţăm noi pe a lui, sau o învaţă el pe a noastră. Eventual învăţăm amândoi o limbă "internaţională", neutră. Dar religiile nu permit acest lucru. Nu poţi fi ortodox "pe jumătate". Mai ales că tradiţia religioşilor este demonstraţia fără echivoc a valorii şi originalităţii lor. E necesară o atitudine civică substanţială pentru transformarea pozitivă a tradiţiilor religioase. Care şi asta se dobândeşte. La nivel de societate se dobândeşte prin victime, de multe ori inocente. Cu cât sunt mai multe victime că atât atitudinea de a respinge acea tradiţie devine mai puternică. Se pare că e nevoie de multe crime prin creştinarea pruncilor pentru dispariţia sau transformarea acesteia.
Un alt motiv este potenţialul infecţios al credinţei şi al sistemului religios. Masa religiosă este rigidă. Impune dogme, tradiţii şi valori. Credinciosul, din dorinţa de a demonstra apartenenţa la grup, acceptă aceste "cazne", ba chiar intră, inconştient, într-o "cursă a înarmării", respectiv într-o cursă a gesturilor de dovadă. Şi cu o rapiditate fenomenală, gestul de afinitate este remarcat, adoptat, standardizat, apoi impus prin dogmă şi transformat, naiv, în "tradiţie". Botezul creştin nu a făcut excepţie. Iniţial a fost un obicei esenian (Ioan Botezătorul şi Iisus făceau parte din secta schismatică a evreilor esenieni, majoritatea evreilor nu practicau botezul ca renaştere divină, utilizau doar o spălare rituală, fără oficiant) ce a fost remarcat şi adoptat de creştini. Cu cât persoana se boteza mai de tânăr, cu atât era mai bine cotat în colectivitatea creştină. La un moment dat părinţii au luat această decizie, impunând botezarea de la vârste din ce în ce mai fragede. Probabil în mai puţin de două secole de după impunerea creştinismului ca religie oficală în Imperiu (Constantin cel Mare) creştinii au ajuns să îşi boteze copiii. Apoi, interzicând păgânismul, Teodosie cel Mare (379-395) dă frâu liber botezării forţate, adulţi şi copii deopotrivă.
Nu cel din urmă aspect pentru persistenţa botezului în acestă formă este... prostia. Conceptul că preotul oficiant "ştie ce face" şi că "doar nu o să se-ntâmple tocmai copilului meu". Judecata cum că o tradiţie nu poate face rău şi că aceasta are un "scop divin". Ideea că dacă toată lumea o practică însemnă că e un lucru bun.
Aici am o snoavă:
Cică o vestită gospodină este întrebată de reţeta de preparare a găinii într-un mod deosebit.
"Tai găina în două..." - zise gospodina. Dar de ce o tai? fu întrebată. Aşa e tradiţia, am învăţat de la mama. Mama trăieşte? Da. Hai s-o întrebăm de ce. Apoi maică, eu nu ştiu, e de la bunica lăsată. O putem întreba, mai trăieşte? Da.
Bunico, dragă, suntem curioşi, de ce trebuie să tai găina în două?
Apoi maică, pe vremea când eram tânără, eram săracă, şi oala în care fierbeam supa era prea mică să încapă toată găina. Trebuia să o tai...
Mai dar idiot esti! Copiii care au murit la botez erau bolnavi dinainte! Botezul nu a omorat pe nimeni! Inca ceva...ce religie ai tu ? Esti ortodox ? Atunci daca nu esti nu mai arunca cu pietre in biserica! De 2000 de ani se boteaza oamenii...si te trezesti tu mai destept decat atatea minti luminate care au trait pana acum sa spui "Botezul e criminal"...Hai sa ti mai spun ceva...Poate vei spune...Pe copil cine- l intreaba daca vrea sa fie botezat...? Nimeni...Dar sa te intreb...Daca ti- e bolnav copilul nu ii faci vaccin pentru ca il doare si nu l duci la doctor pentru ca se sperie de el...Bolovane...Ai auzit de copii nascuti in apa? Stii ce inseamna mediu amniotic...Intamplator sau nu sunt medic si ti pot spune cu mana pe inima...Ii faci mai mult rau copilului daca nu il botezi si nu invers! In concluzie daca ai ajuns sa scrii ceea ce ai scris...Esti pierdut! Cu stima,P.I.
RăspundețiȘtergereVaccinurile salveaza vieti ... rugaciunile, botezurile si sfintirile voastrea nu salveaza nici macar un rahat degerat.
ȘtergerePai, băi, deşteptule, mai nou vaccinurile sunt contestate! Dacă făceau bine nu erau asa contestate.
ȘtergereSi asa, ca sa iti aduc la cunostinta, nici o slujba nu e contestata .
Vaccinurile sunt contestate de idioți, nu de medici sau oameni de știință. La fel cum e contestată sfericitatea Pământului de idioți.
Ștergerevezi domnu'profu , cu toate ca esti un tip inteligent , ura asta fara margini te face sa spui numai tampenii .Sper ca te-a lamurit domnu' doctor .
RăspundețiȘtergereDom'le , daca nu crezi ii treaba dumitale , da fii macar realist ! Eu personal, accept orice lucru negativ care se petrece in Biserica , si daca vrei iti mai povestesc si eu vreo cateva , dar sa nu aruncam cu noroi acolo unde nu e necesar .
Cica "fii realist". Spuse unul care crede in zei imaginari, in serpi vorbitori si apa magica. Cata prostie pe lumea asta!!!!!!!
Ștergere@P.I.
RăspundețiȘtergereÎn ultimii doi ani botezul a omorât doi prunci. Vezi în articol. Aceştia sunt cei de care noi am aflat, poate sunt mai mulţi dar părinţii nu pot accepta faptul că decesul copiilor se datorează credinţei lor şi nu ne aduc asta la cunoştinţă. Mai este şi fenomenul de victimizare, victima (părinţii în cazul de faţă) se consideră vinovată pentru ce a păţit.
Copilul bolnav vrea să se însănătoşească, chiar de nu poate spune în mod direct acest lucru. Şi cere acest lucru plângând, agitându-se şi refuzând hrana sau drăgălăşeniile. Copilul nebotezat nu are nici o manifestare care să demonstreze că doreşte botezul. Este botezat cu forţa. Habar nu are ce i se întâmplă.
Nou născutul învaţă să respire aer, după cum învaţă să sugă sau să plângă. Tot la fel învaţă să înoate sau să-şi ţină respiraţia când este scufundat în apă. Acest lucru este favorizat de reflexe care, medic fiind, ştii că nu sunt imbatabile. Unii au reflexe mai bune, alţii mai neperformante. Reflexele pot fi educate. Dar botezul este o cinică selectare a copiilor cu reflexe apneice bune. (apnee - stoparea voluntară sau reflexă a respiraţiei externe)
Am şi eu o întrebare, odată ce eşti medic: ce avantaje medicale se obţin prin botezul ortodox, respectiv scufundarea de trei ori până peste cap?
"Se pare că e nevoie de multe crime prin creştinarea pruncilor pentru dispariţia sau transformarea acesteia."
ȘtergereCe veți face, deci? Cum veți procura victimele, crimele de care "E NEVOIE "?
"Copilul nebotezat nu are nici o manifestare care să demonstreze că doreşte botezul."
Copilul nu are, personal, nicio manifestare care sa demonstreze ca VREA SA SE NASCĂ. Mama e cea care îl expulzeaza. El nu se manifesta în direcția asta.insasi nașterea e un abuz, probabil. Și e destul de traumatizanta. Multi copii mor la naștere.
Pe urmă, creșterea dinților e traumatizanta. Și mai târziu și moartea e traumatizanta. Facem o groaza de lucruri fără sa vrem.
" botezul este o cinică selectare a copiilor cu reflexe apneice bune. "
Mare tâmpenie..știi, nu?
Dacă ar fi cum zici , ar muri pruncii pe capete. Nu se întâmplă. Deci nu aveți "crimele" de care aveți nevoie ca sa aruncați cu noroi și in Botez.
Avantajul ar fi ala ca imbunatatesti specia. Un fel de premiul Darwin, varianta pentru minori.
RăspundețiȘtergereP.I., stai jos, esti complet retardat si faci degeaba umbra pamantului! Du-te si ia-ti pastilele macar! Religia ti-a sters orice urma de creier, fii fericit! Valabil si pt. Cristi. Luati-va de mana, sunteti doi crestinopati de top!
RăspundețiȘtergereProfule, esti prea bland cu toti crestinotarzii care te jignesc. Vezi ce faci...
RăspundețiȘtergereFiecare are o parere si nu am dreptul sa te judec. Ai dreptate, botezul este mai important pentru biserica decat pentru crestini, dar sa nu il invinuim acum pe Dumnezeu sau sa spunem ca nu exista doar pentru simplul motiv ca biserica profita de oameni.
RăspundețiȘtergerePentru cei cu commenturile anterioare: Iisus nu v-a invatat sa fiti impotriva celor de alta religie. Dumnezeu ne-a lasat sa alegem daca vrem sa credem in el sau nu. Biserica, prin Cavalerii Templieri, a creat acest razboi inutil intre oameni, nerespectand dorinta Domnului.
Nu pot decat sa spun ca pe masura ce inaintam,in loc sa fim mai deschisi mintal,suntem tot mai inchistati si oligofreni...de aceea ne meritam soarta.Niste barbari si pupatori de moaste,fara discernamant.
RăspundețiȘtergere@CROUCH
RăspundețiȘtergereDimpotrivă, trebuie să ne judecăm unii pe alţii. Şi să ne tragem de mânecă dacă o luăm arătură. Nu să ne executăm, ci să ne lămurim. Şi eu trebuie să fiu judecat şi analizat. Consider că oamenii sunt nativ inteligenţi, atâta doar că unii nu au reuşit să descopere şi să exerseze un discurs raţional. Şi inteligenţa se exersează, şi este important să se exerseze cu metode funcţionale.
Din păcate nu pot fi de acord cu tine. Conceptul de divinitate este un virus informaţional ce blochează raţiunea şi care duce la soluţii ineficiente.
@Cocolina
RăspundețiȘtergereAşa este la prima vedere. Educaţia pare o luptă cu morile de vânt dar este singura soluţie. De asta e nevoie nu numai de determinare, ci şi de altruism şi talent pentru a fi "învăţător" cu adevărat.
Nu ca ar tebui sa iau in seama deseurile verbale ale acestui "medic" P.I., cu un intelect se pare, mult sub medie dar il intreb: Cum ii faci mai mult rau copilului, daca nu il botezi? Botezul, la ora actuala, este o afacere care merge pana la fondurile acordate bisericii ortodoxe, ca procent din banii publici acordati cultelor, in functie de numarul de membri. Intotdeauna biserica a reprezentat o afacere si cum mai nou, biserica pierde din ce in ce mai mult din puterea si influenta pe care o avea candva (nu ma refer doar la biserica ortodoxa), au ramas banii, ca centru de interes in aceasta institutie care se zbate din rasputeri sa nu piarda generatiile care vin. Bineinteles ca este si vina parintilor daca un copil pateste ceva in timpul botezului. Ignoranta se plateste in viata. Sunt multi parinti iresponsabili (membri ai turmei) care te ataca imediat ce contesti traditiile vechi si inutile (in ziua de azi) ale acestei biserici.
RăspundețiȘtergereCam multe greseli de logica dar nu era de asteptat altceva, tot blogul merge pe linia asta.
RăspundețiȘtergereBotezul este simbolic si se poate boteza fara scufundare completa. Copilul oricum este spalat zilnic, ramane de neinteles premeditarea asta de a invinovati o traditie fundamentala pentru greseli de procedura ale oamenilor. Constat ca pentru ceea ce fac oamenii dai vina pe biserica, de ce nu ii acuzi pe oameni, preoti, etc? A desfiintat cineva organizatiile seculariste pentru crimele impotriva preotilor sau pentru incarcerarea preotilor pentru ceea ce sunt si nu pentru faptele lor? Evident ca nu, s-a spus ca a fost de vina comunismul dar nu atat de vinovat pe cat a fost nazismul, cam asta e perceptia generala. Care este si falsa. Crimele regimurilor comuniste ateiste depasesc lejer crimele nazismului, iar crimele acestor regimuri de tip secularist depasesc la fel de lejer crimele in numele religiei. Nu tin partea nici unui fel de criminal dintre cei enuntati, constat doar ca deja s-a mai incercat desfiintarea bisericii pentru diverse vinovatii iar aceasta activitate a adus raul la un nivel insuportabil. Cei care au incercat sa excluda biserica aveau aceleasi si aceleasi pretexte si motivatii ca si voi iar rezultatul a fost ca viata oamenilor nu s-a ameliorat gratie diminuarii rolului bisericii care devenise un fel de relicva in curs de disparitie, ci dimpotriva.
@mastic
RăspundețiȘtergereBotezul este simbolic dar şi ritualic. Adică are un sens dar acesta poate fi atins doar dacă se execută după canoane. Canonul ortodocşilor este cufundarea de trei ori a pruncului în cristelniţă, până peste cap, pentru a nu rămâne vreo părticică "nesacralizată".
Pe cine trag de urechi? Oamenii au creat biserica şi aceasta i-a-nrobit, devenind incapabili să-şi dea seama de asta.
Faci o confuzie între comunism, ce este şi el o religie, şi ateism, secularism, umanism. A explica oamenilor că Dumnezeu este o invenţie păguboasă, că nu trebuie finanţare de la stat pentru culte şi că putem fi buni, drepţi şi altruişti pentru că aşa suntem noi şi nu că Dumnezeu ne obligă nu văd să fie un lucru rău.
Cât despre cine a făcut crime şi cât de mari...
"Oamenii nu comit vreodată crime cu atâta dedicare şi cu atâta bucurie ca atunci când o fac din motive religioase" - Blaise Pascal
"Cu sau fără religie, oamenii buni vor face lucruri bune, iar oamenii răi vor face lucruri rele, dar ca oamenii buni să facă lucruri rele e nevoie de religie." - Steven Weinberg
Dar ce strict esti cand vine vorba despre ritualuri, canoane bisericesti. Cu adevarat feroce, o adevarata fiara. Chiar si asta arata ca vezi lucrurile foarte aiurea spre deosebire de cum arata ele de fapt, nimeni nu este atat de strict, nimeni nu te obliga, nimic din toata propaganda asta aiurita despre asa zisa oprimare pe care o exercita biserica nu este reala, sunt doar idei straine traduse grosolan in romaneste. Cand vad citate din indivizi din astia care se termina cu berg in coada deja am unele indicii, sa se desfiinteze religia dar nu religia lor, toata lumea este vinovata si toate bisericile sunt culpabile cu exceptia poporului lor chipurile mereu oprimat, hai, ca deja sunt emotionat.
RăspundețiȘtergereIa incearca sa faci acest tip de propaganda in alte societati cu alte religii si dupa aia mai vedem unde este biserica permisiva si unde sunt popoarele si stiinta puse la colt de catre biserica. Nu la noi, te asigur. Ia mergi cu un banner prin Israel sa vedem daca iti iese sau nu pe nas stiinta dupa berg.
@mastic
RăspundețiȘtergereNu ai spus nimic altceva decât că ai un dinte împotriva unora cu "berg" în coada numelui. Asta chiar dacă, săracii, nu au nici o religie. Nu văd cum acest lucru se leagă de sălbăticia botezului ortodox.
Dacă faci o critică asupra articolului este în regulă. Altfel mă văd nevoit să elimin aberaţiile răutăciose care nu îţi fac cinste.
Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.
RăspundețiȘtergere@mastic
RăspundețiȘtergereNu ai spus nimic despre botezul ortodox. Aşa că...
- botezul în apă a devenit practică standard în momentul conversiei la iudaism după captivitatea babiloneană. Avea însă şi rolul ritualic de curăţire pe care-l pomeneaţi... deci e mai vechi ca esenienii
RăspundețiȘtergere- botezul pruncilor la vârstă aşa fragedă s-a impus şi dintr-un considerent mimetic: circumcizia iudaică, act de o semnificaţie religioasă aparte, semnificaţie pe care creştinii au vrut s-o imite
- botezul copiilor apare documentat în secolul 3(230-250) ca practică larg aceptată dar nu lipsită de controverse; probabil contactul cu civilizaţia islamică a dus la diminuarea contrverselor şi impunerea ei ca practică standard.. controversele s-au reluat oficial abia pe la 1500(sec XVI) o dată cu reforma...
- oficial botezul se face prin scufundare completă în apă, dar el era însoţit şi de o perioadă premergătoare de curăţire fizică, eventual post... din acest punct de vedere botezul nu era disponibil copiilor.. în cazuri medicale se accepta stropirea pe cap ca formă de botez... ambele forme de botez sunt parcticate în diversele nominaţii creştine...
- dacă tot se doreşte să se facă, e recomandat ca părinţii să nu lase pregătirea exclusiv pe mâna preotului şi să verifice condiţiile de botez... în cazuri de probleme medicale mai bine amânaţi...
mihai_tm
Dezamagit de pareri ce duc ideea de credinta -crestina in acest caz -in derizoriu!Daca ati avea voi-sau unii dintre voi -macar idee de simtirea ce o ai in momentele in care iti crestinezi copilul NU ati spune ...NU ati comunica ...lucrurile ce le-am citit aici!Dar stiti cum( e sau nu)...cu experienta care nu e ...e mai multa vorba si parere...e doat expunere de cuvinte...e ego...e ceva ce nu e aproape nimic...binecuvantati suntem ca suntem DIFERITI.
RăspundețiȘtergereCeea ce trăieşti tu nu este credinţă ci emoţie. Emoţiile le poţi avea şi fiind conştient de ele, nu ascunzîndu-le sub masca credinţei. Ai emoţii pentru că e copilul tău la mijloc, nu pentru că e scufundat de trei ori sub apă. De fapt ar trebui să ai şi pentru asta odată ce există riscul de a deceda după aia.
ȘtergereInvocarea credinţei este un subterfugiu indus pentru a accepta nişte practici periculoase.
Biblia ne spune sa ne botezam in momentul in care ne pocaim dar nu in sensul ca ne schimbam religia ci recunoastem mania lui Dumnezeu datorita pacatelor noastre...mai intai credinta pe urma botez...or,un bebelus ce pacate are?pt ce va fii botezat?pt curvie,hotie ,crime?sa fim seriosi!e doar um ritual decand era bunica fata...si pe atunci bunica nu mergea la biserica decat la nunti ,botezuri si inmormantarii...deci habar nu aveau de Biblie!!!
RăspundețiȘtergereBotezul ortodox CHIAR ESTE o practica barbara si invechita. Este lipsit de compasiune (frizeaza tentativa de inec) si de respect (copilul e despuiat complet in fata tuturor).
RăspundețiȘtergereEste regretabil cum oamenii inchisi in cultura lor si incapabili sa vada dincolo de ea, practica mecanic si orbeste traditii si ritualuri fara a le analiza rational (ci doar pentru ca "asa e bine"). Ignora faptul ca religia este un produs cultural si, ca orice produs cultural, e intelept sa-l analizam critic si nu sa il practicam orbeste si mecanic precum o turma.
Ortodoxia, poate si pentru ca are un public propice (tarile Estului - sarace, slab educate - Rusia, Bulgaria, Romania, Ucraina, Serbia, Muntenegru, etc.) se incapataneaza sa ramana in traditiile invechite, fie barbare (botezul prin cufundare), fie neigienice (impartasania cu lingurita pe care o foloseste tot cartierul/satul; puparea icoanelor pe care le pupa sute sau mii de oameni, etc.).
Ce este civilizat si frumos in asta? Pentru mine, nimic. Anumite practici invechite sunt o insulta la adresa inteligentei si demnitatii omului.
In Occident, practica botezului ortodox ar fi considerata barbara. Acolo copiii nu sunt despuiati si dati la fund intr-un cazan cu apa. Dar credinciosii spalati pe creier zic ca "nu asa este corect botezul", de parca ceea ce este corect/incorect nu ar fi fost catalogat astfel tot de oameni. In plus, botezul (daca tot se practica) ar trebui sa fie ceva simbolic, nu neplacut sau periculos.
Saracia si ignoranta sunt terenul cel mai favorabil pentru practicarea orbeasca a ritualurilor. Daca oamenii s-ar destepta si ar refuza sa isi mai chinuie copiii la botez, sa se impartaseasca din lingurita care a intrat in gurile a sute sau mii de oameni, etc. poate si religia s-ar reforma, din nevoia de a dainui. Orice structura se schimba sau dispare (o afacere, o institutie culturala) atunci cand pretentiile oamenilor se schimba.
Parafrazând pot spune :
RăspundețiȘtergereNiște ființe extraordinar de puternice vă trezesc din somn, vă urlă la urechi, se aglomerează ameninţător, vă dau peste cap programul şi hrana. Apoi, fără nici o pregătire, o persoană în halat alb din faţa căreia toţi se dau la o parte, inclusiv mama, vă înfige un ac în picior și prin el injectează o grămadă de mizerii biologice și chimice în corpul vostru și nu odată, ci de câteva ori la rând, ameninţându-vă sănătatea, pacea emoțională și chiar existenţa.
De multe ori mama, tata sau chiar amândoi, te imobilizează, pentru că au decis ei că e spre binele tău.
În urma acestei traume psihice și fizice, niciodată nu vei mai fi la fel, acele toxine și resturi biologice te vor transforma pentru tot retul vieții. :(
Parcă totuși la botez e mai bine :)
https://www.facebook.com/leonard.chesca/videos/10207556994391415/
Situația e complet diferită: vaccinurile au efecte calculabile împotriva unor potențiale pericole reale, botezul nu are nici un efect mai ales că se adresează unui pericol inventat, cel de ne-mântruire.
ȘtergereIar vorbim ce nu cunoaștem. De unde știi ca Botezul nu are niciun efect?
ȘtergereCum ai aflat?
�� e cumva ..O CREDINȚA la mijloc? Ca dacă nu ai dovezi.. E la fel de iraționale credința ta ca Botezul nu are niciun efect ca și credința credinciosului ca Botezul are un efect.
Demonstreaza-ti afirmatia: Botezul nu are niciun efect" și fa un efort și scrie și tu corect, profule. Niciun, nicio.
Anual mor sau se îmbolnăvesc mai multi copii din pricina vaccinurilor decât din pricina Botezului. Muuuuult mai multi. Mai ales în tarile civilizate. Poate de asta ies în strada azi italienii și francezii împotriva vaccinurilor.
Auzi? De unde știi ca nemântuirea e un pericol inventat? Cum poți demonstra ca nu există?
Dacă nu poți, ești la fel de irațional în "credința " ta în falsitatea mântuirii ca și credinciosul care crede în ea.
De unde știi ca Dumnezeu nu există?
A, probabil e o ..credință și asta. Deci la fel de irationala ca și credința că Dumnezeu exista.
Fa un efort și nu te mai simți superior. Au mai jn certat și alții în ultimii 2000 de ani. Au murit încercând.
Cel ce face afirmația trebuie să aducă probe, nu cel ce face negația. Tu trebuie să aduci probe pentru efectele botezului sau existența lui Dumnezeu, nu eu.
ȘtergereEu trebuie să aduc probe pentru efectele vaccinurilor. Și avem destule probe: de la dispariția variolei prin vaccinarea în masă și până la studiile clinice de eficiență ce se fac la fiecare vaccin.
Nu se mai scufunda de tot in apa. Eu am botezat fetita mea anul trecut si a bagat-o doar pana lq gat fara sa scufunde capul in apa.
RăspundețiȘtergere