15 octombrie 2011

Bagă la cap - ştiinţa între alb şi negru

Într-o notă mult prea timidă, de parcă s-ar scuza pentru îndrăzneală, TVR ne anunţă de noua emisiune: Alexandru Mironov readuce ştiinţa la TVR.
Sâmbătă, 15 noiembrie, de la ora 17.00, debutează la TVR 2 emisiunea BAGĂ LA CAP - ŞTIINŢA ÎNTRE ALB ŞI NEGRU, un science-show neconvenţional, prezentat de Alexandru Mironov şi Dragoş Huluba. Ei conduc două echipe, Oamenii în negru şi Oamenii în alb, care dezbat cele mai diverse teme. Oamenii în negru vor susţine sau vor doborî teorii, vor aduce informaţii noi, de ultimă oră, din spaţii neconvenţionale: zone de deşert, lângă vulcani, în vârf de munte, în peşteri, în spaţiile de pregătire a astronauţilor etc. În acelaşi timp, Oamenii în alb - adică în halate de laborator, vor aduce experimente haioase, ştiinţifice, menite să demonstreze fenomenele fizice, chimice, meteorologice, astronomice, biologice sau medicale. În primele ediţii ale noii emisiuni vom afla dacă "Soarele este mai aproape de noi", vom descoperi de ce "Pământurile sunt mişcătoare", că România este gazda celui mai mare laser din Europa, cum ne afectează "Schimbările climatice" şi ce "Energii alternative" vor detrona combustibilii fosili, că "Forţa apei" este mult mai importantă pentru om decât se credea până acum, dacă "ADN-ul se va modifica în viitor", despre "Organisme modificate genetic" şi lista continuă.
Am reuşit să urmăresc întâmplător câteva momente şi am rămas plăcut surprins. Păcat că e pe 2. Să sperăm că nu va devia către promovarea pseudoştiinţelor şi va deveni o "Cronică a scepticului" mai vizibilă şi mai bine realizată, pentru că finanţare TVR are. Oricum, felicitări cel puţin pentru început!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.