De la o vreme umblă prin sat ideea că magneţii purtaţi la mână, la gât sau în urechi ajută la prevenirea şi tratarea unor boli, la o stare de sănătate mai bună.
Dar să vedem ce e cu
magnetismul şi cu materialele numite magneţi permanenţi. Totul se întâmplă la nivel atomic, mişcarea electronilor
anumitor materiale feromagnetice, datorită poziţionării specifice în cristal a atomilor, generează un câmp magnetic, la fel cum trecerea curentului electric o face printr-un conductor. De altfel de asta există bobine, adică generatoare de câmp magnetic cu sursă electrică. Doar că unele materiale prezintă aceste proprietăţi în stare naturală, de minereu, influenţată fiind generarea lor de magnetismul terestru. Altele se obţin artificial, controlând turnarea acestora sub un câmp magnetic puternic, generat electromagnetic. Dar numai anumite metale au proprietăţi magnetice: fierul, cobaltul, nichelul şi mai rarele neodimiu şi samariu. În consecinţă anumite materiale sunt atrase de câmpul magnetic, terestru sau al magneţilor permanenţi, respectiv metalele de mai sus şi aliajele lor.
Totodată sunt o grămadă de alte elemente şi compuşi chimici ce nu prezintă proprietăţi magnetice, cum sunt metale de tipul aluminiu sau cupru, dar şi toate gazele şi substanţele organice, şi aici includem şi organismele vii. Asupra acestora magneţii nu au nici un fel de efect care să conteze. De altfel ar însemna să fie influenţate organismele animale de simplul fapt că se deplasează sau se rotesc în naturalul câmp magnetic terestru.
Dar sunt unii ce susţin sus şi tare că magneţii ne influenţează corpul în sens pozitiv şi ne oferă, pe bani grei, brăţări, cercei şi coliere cu magneţi permanenţi montaţi în ele. Iată câteva "expuneri" despre această pseudoterapie:
Cât timp trebuie să treacă până începe să acţioneze magneto-terapia?
Multe persoane simt primele efecte positive in decurs de cateva zile. Alţii incep sa constate schimbările după 2 sau 3 săptămani. Lucrurile stau diferit de la individ la individ!
Depinde si de mulţi alţi factori, ca de exemplu de felul simptomelor si de lungimea perioadei de suferinţa. Este normal ca primul semn al tratamentului sa fie ridicarea nivelului de energie si o stare generala mai buna.
Ceea ce se întâmplă, dacă se întâmplă, este cel mult o reacţie de tipul
efectului placebo. Pe doritori îi sfătuiesc să cumpere cele mai scumpe produse de gen, deoarece efectul placebo devine mai puternic pe măsură ce investiţia este mai mare.
De ce nu simt nici o diferenţă?
În magneto-terapie este foarte important consumul unei cantităţi suficiente de apă. Se recomandă cel puţin 2 litri de apă pe zi. Magneto-terapia trebuie efectuată continuu. Dacă sunteţi plini de energie şi în forma cea mai bună, dacă nu aveţi simptome deosebite, atunci nu veţi percepe nici o schimbare. Aşa cum luaţi regulat vitamine şi minerale pentru a preveni îmbolnăvirile, la fel vă recomandăm să purtaţi preventiv magneţi.
Un leac ce foloseşte multor boli şi totodată ajută persoanele sănătoase să nu se îmbolnăvească poartă numele de
panaceu. De obicei aceste valenţe sunt atribuite (fără dovezi, desigur) procedurilor şi medicamentelor de acest tip, ce nu au nici un fel de influenţă, nici benefică, nici toxică, odată ce nu au nici un fel de componentă activă. Cât despre cum ajută consumul de apă la tratarea magnetică trebuie să subliniem că molecula de apă nu este influenţată de magnetism. Dar în apă pot exista impurităţi ferice, ce pot fi decantate cu ajutorul unui magnet. Dar înainte de a bea apa, nu în corpul nostru.
Cat durează acţiunea magnetilor ?
Magneţii noştri cu neodimiu sunt garantaţi pe viata in ceea ce priveşte acţiunea magnetica (neodimiul isi pierde doar l % din puterea magnetica după 100 de ani).
Adică puteţi scoate dintr-o fântână monedele de fier aruncate acolo şi după o sută de ani. Că tratare a bolilor...
Bijuteriile magnetice trebuie purtate neintrerupt?
Puteţi purta bijuteriile Dvs. magnetice zi si noapte, sau le puteţi purta numai in timpul zilei, sau numai in timpul nopţii, daca aceasta se potriveşte cu preocupările Dvs. Multe persoane nu dau bijuteriile jos niciodată. In plus, magneto-terapia este o terapie naturala; persoane diferite vor reacţiona diferit la ea. Gasiti varianta la care reactionati cel mai bine.
Această tehnică este specifică vânzătorilor de produse ce nu sunt necesare clienţilor lor: disiparea informaţiei (şi aşa, şi aşa, e la fel de bine, important e să daţi banii)
Este necesar ca bijuteriile sa fie in contact cu pielea?
Nu! Puteţi, spre exemplu, sa purtaţi brăţara larga la incheietura. Magneţii noştri sunt suficient de puternici si influenţează circulaţia sangelui de la distanta de cativa milimetri de piele.
Trebuie ca brăţara sa imi atingă pulsul?
Nu, nu trebuie. Magnetul influenţează circulaţia sangelui.
Din acest motiv va recomandam brăţara ca izvor primar de energie magnetica si cerceii ca izvor secundar (pavilionul urechii este o zona slab irigata)
E, aici e ceva detaliu medical. Adică cum influenţează? Se opreşte circulaţia, se măreşte viteza sângelui, se "aliniează" globulele roşii (că doar au atomi de fier în ele)? Sau este un efect la care ştiinţa încă nu are răspuns?
Păi normal că nu are odată ce nu există nici o evidenţă că magneţii pot influenţa sângele, fie el în corp sau în exteriorul lui.
Pot purta brăţara la aceeaşi mana la care port ceasul?
Da. Magnetul de pe partea interioara a incheieturii nu va va opri ceasul, care se afla pe partea exterioara a incheieturii. Din cauza magnetului, insa, ceasul Dvs. se poate opri pentru o scurta perioada, daca o parte a brăţării Dvs. cu magneţi ajunge in contact direct cu bateria ceasului.
Eeee, iată că se pot întâmpla unele lucruri. Câmpul magnetic influenţează piesele ce conţin aliaje de fier, nichel sau crom sau piesele electronice. Câteodată aparatele absolut necesare, de exemplu un
stimulator cardiac dă oareşce eroare de puls.
Mi se va inverzi incheietura mainii daca port o brăţara de cupru?
La multe persoane incheietura mainii poate capata o culoare uşor verzuie din cauza reacţiei naturale intre acizii pielii si cupru. Acesta este un semn bun! Cuprul se eliberează din brăţara, pătrunde in piele si de acolo intra in circuitul sanguin. Acţiunea cuprului impiedica procesele inflamatorii, si acesta este un efect căutat de persoanele care suferă de artrita si reumatism. Culoarea verde se indepărtează uşor cu apa si săpun.
Totuşi, multe produse nu sunt făcute din cupru, pentru ca exista multe persoane care nu doresc sau nu au nevoie de acest aport suplimentar de cupru in organism. Din motive tehnice, nu se poate realiza din cupru orice design pentru bijuterii. Foarte rar, exista persoane care au reactii alergice la cupru (inrosirea pielii), si care de aceea prefera bijuterii magnetice fara cupru.
Ce nu ne spun vânzătorii de panaceu magnetic este faptul că acea "înverzire" a pielii se datorează
carbonatului de cupru, adică cocleala, ce poate fi toxică. Oricum, necesarul de cupru nu se asigură prin contactul cu pielea ci prin alimentaţie.
La ce mână trebuie să port brăţara magnetică?
Deoarece circulaţia sangelui este la fel la ambele maini, nu ar trebui sa existe diferente semnificative intre purtarea brăţării la mana dreapta sau la cea stanga. Totuşi, puteţi experimenta singuri daca remarcaţi vreo diferenţa - medicina orientala considera corpul asimetric.
Nu contează, întradevăr. Nu datorită simetriei ci pentru că nu contează oricum.
De ce o brăţara magnetica poate ameliora durerile la genunchi?
Magnetul influenţează circulaţia sanguina, iar o circulaţie mai buna ajuta corpul sa elimine toxinele. Astfel, elementele nutritive si oxigenul sunt transportate mai bine la toate celulele corpului, inclusiv cele de la genunchi. In acest mod, corpul se poate ajuta mai bine pe sine, tot asa cum pastila impotriva durerii de cap care ajunge in stomac, ea va eliberează de durerea de cap.
Magnetul nu influenţează circulaţia sangvină pentru că nu are ce influenţa din ea. Oricum doar circulaţia sangvină nu ajută la detoxifiere, eliminarea toxinelor o fac rinichii, ficatul, acestea sunt filtrele de sânge. Chiar dacă globulele roşii conţin atomi de fier, aceştia sunt în compuşi (
hemoglobină) ce reacţionează mai repede la
ionizare decât la câmpul magnetic. Moleculele de hemoglobină "plutesc" în interiorul hematiei, deci mai repede s-ar alinia ele în interiorul celulei şi nu toată celula. Dacă totuşi, prin absurd, s-ar alinia când trec prin dreptul magnetului, mai apoi, datorită presiunii sangvine, şi-ar schimba din nou poziţia. Şi ce contează care este poziţia lor în transferul de oxigen? Oricum molecula de hemoglobină se va autopoziţiona datorită ionizării în momentul în care se va întâlni cu cea de oxigen.
Pentru durerile de genunchi, coate sau spate, este mai bine sa se
poarte o brătara sau o centura magnetica?
Acest lucru este diferit in funcţie de persoana. Adesea este mai bine sa se pună magneţii direct pe locul dureros, spre exemplu sub forma de bandaj cu magneţi, dar foarte des este utila si o brăţara sau un colier magnetic pentru a ameliora durerea sau chiar pentru a o elimina in totalitate. Incercaţi ce este cel mai bine pentru Dvs.! O brăţara sau un colier sunt purtate cu plăcere ca bijuterii si de aceea este mai greu sa uitam de ele, cum se poate intampla cu o centură. In afara de aceasta, bijuteriile arata frumos si va impodobesc!
Asta-i tare! Nu ştim de unde vine durerea şi care este motivul ei, dar măcar aveţi la mână o brăţară frumoasă...
lata cazul unui pacient tratat cu ajutorul campurilor magnetice la Institutul Biologic pentru Testare din Graefeling, Germania.
Pacienta avea probleme cronice cu coloana de mai multi ani, care se manifestau prin diferite simptome permanente, de la dureri de cap la blocaje de coloana. Pe langa acestea, incheietura degetului mare de la mana putea fi folosita numai cu dureri mari - spre exemplu, simpla actiune de a taia painea era insotita de dureri groaznice.
La cateva zile după ce a inceput sa poarte bratara magnetica, simptomele au cedat si s-a ajuns la o stabilizare. Dupa aproximativ o saptamana clienta si-a dat seama ca poate taia painea fara a avea dureri. A spus ca nu isi va mai da jos niciodată bratara cu magneţi.
Comentariu :
"Purtarea de bijuterii magnetice influenţează in mod pozitiv schimbul de elemente energetice in celulele roşii ale sangelui. După 17 zile de purtat, celulele sangelui mai prezintă doar o mica tendinţa de agregare. Dimpotrivă, formarea anormala de celule si tendinţa de incrucişare intracelulara cu material endobiotic pare a fi neinfluentata. Este necesara combinarea cu masuri terapeutice din medicina ortomoleculara (minerale si oligoelemente), precum si o uşoara imunostimulare.
Daca eritrocitele (celulele roşii din sange) se unesc, atunci suprafaţa lor se micşorează, si prin aceasta se micşorează capacitatea de agregare a oxigenului si de transportare a acestuia la celulele corpului. Pe langa toate acestea, absorbţia de elemente nutritive este diminuata, iar eliminarea toxinelor este deficitara."
Institutul Biologic de testare - Graefelfing, Germania
Să o luăm pe rând. Graefeling sau Graefelfing nu există în Germania. Poate
Gräfelfing. Dar municipiul respectiv nu are nici un fel de Institut Biologic de Testare, poate doar un laborator în cadrul Academiei de Panificaţie (fostele școli Baker). Iar noţiunile din "comentariu" sunt reprezentative pentru ceea ce înseamnă limbaj pseudoştiinţific: o grămadă de termeni pretenţioşi, fără pic de logică şi fără nici un fel de legătură cu realitatea.
De altfel producătorii şi comercianţii de magneţi permanenţi ne pun în gardă cu pericolele şi facilităţile utilizării acestor produse:
Garanţie
Firma Euromagnet SRL nu îşi asumă responsabilitatea pentru eventuale pagube create de utilizarea necorespunzătoare a magneţilor. Prin achiziţia magneţilor, confirmaţi că aţi citit şi aţi înţeles indicaţiile de mai jos. Vă rugăm ca în cazul în care dăruiţi magneţi altor persoane, să le daţi şi prezentele indicaţii, şi să explicaţi şi copiilor Dvs. potenţialul pericol al mânuirii acestor magneţi.
Pericol de spargere şi ciobire
Magneţii NdFeB se pot sparge. Cel mai des se sparg atunci când doi magneţi se ciocnesc. Este posibil ca în urma unei astfel de ciocniri să se producă aşchii care să zboare în mai multe direcţii. Din această cauză, în cazul unor magneţi mai mari, recomandăm folosirea mănuşilor şi ochelarilor de protecţie. În orice caz, magneţii trebuie mânuiţi cu prudenţă şi, pe cât posibil, trebuie evitată ciocnirea lor.
Periculos pentru copii
Există pericolul ca unii copii să introducă magneţi mici în prize. Din acest motiv, supravegheaţi-Vă copiii când aceştia se joacă cu magneţi. Pentru evitarea rănirii copiilor, păstraţi magneţii de mari dimensiuni departe de aceştia, dar şi de
orice obiecte care pot reacţiona la câmp magnetic. Evitaţi eventuala înghiţire a magneţilor NdFeB de către copii, fiindcă dacă mai mulţi magneţi mici ajung în intestine, aceştia se pot fixa în această zonă şi pot provoca răni severe
sau chiar mortale.
Vânătăi
Magneţii de dimensiuni mai mari, dacă ajung destul de aproape unul de celălalt, pot exercita o forţă uriaşă. Degetele se pot prinde uşor între magneţi, iar rezultatul este o vânătaie. La mânuirea magneţilor de dimensiuni mari folosiţi mănuşi şi fiţi prudenţi. Exersaţi mai întâi cu magneţi mai mici. Renunţaţi la testarea puterii magneţilor pe lobul urechilor sau pe nări. V-am atenţionat!
Magnetismul – un pericol pentru aparate
Magneţii NdFeB sunt mult mai puternici decât magneţii "uzuali". Ţineţi-i, deci, la distanţă de aparatele sau obiectele care pot fi afectate de magnetism. Acestea sunt, printre altele, aparatele TV şi monitoarele calculatoarelor, cardurile de credit, discurile CD, calculatoarele, orice alte dispozitive de stocare a datelor, casetele video, ceasurile mecanice, protezele auditive, difuzoarele. Magneţii de dimensiuni mari pot afecta aparatele “pacemaker” – în cazul în care aveţi dubii, fiţi foarte prudenţi.
Decojirea sau subţierea stratului de protecţie
Magneţii NdFeB sunt, de regulă, înveliţi într-un strat protector de nichel, aur sau argint. Acest strat de protecţie se poate eroda în timpul utilizării. În mod special ciocnirea repetată a unor magneţi sferici – care are ca rezultat o
presiune foarte mare în punctele de contact – duce inevitabil la desprinderea stratului protector. Din acest motiv, magneţii sferici de mari dimensiuni trebuie, de preferinţă, separaţi cu un carton sau cu hârtie moale şi nu trebuie păstraţi timp îndelungat pe suprafeţe metalice.
Prelucrare, găurire, tăiere, foc
Magneţii NdFeB pot fi fixaţi cu clei, sau, şi mai bine, se pot scufunda în clei. În nici un caz nu încercaţi tăierea sau găurirea magneţilor. Magneţii pot fi prelucraţi doar cu scule speciale diamantate şi cu o răcire permanentă cu jet de apă. Ţineţi magneţii departe de surse de foc deschis sau căldură intensă.
Alergie la nichel
Majoritatea magneţilor NdFeB sunt protejaţi la suprafaţă cu nichel. Nichelul este un metal care poate provoca reacţii alergice. Alergia la nichel se poate contracta prin contact prelungit cu obiecte care conţin nichel.
Efecte asupra omului
Eventuala influenţă exercitată de magneţii permanenţi asupra organismului uman este discutabilă. Evident că terapeuţii care utilizează magneţii în scopuri terapeutice vor confirma influenţa lor benefică. Cercetările ştiinţifice de până acum au arătat că forţa magneţilor este prea slabă pentru a exercita efecte măsurabile în corpul uman. Dar aceasta nu este o afirmaţie definitivă şi este posibil ca pe viitor, prin aplicarea unor noi metode de măsurare, această temă să fie abordată diferit. Dacă însă influenţa magneţilor asupra omului este mai degrabă benefică sau vătămătoare, asta-i un alt subiect. Dacă doriţi date precise, nu excludeţi influenţa de lungă durată a unui magnet.
Evitaţi contactele de lungă durată şi păstraţi magneţii de dimensiuni mari la cel puţin 1 metru distanţă de corpul Dvs.
Ca să nu mai vorbim de diferenţele de preţ dintre magneţii permanenţi ce se pot achiziţiona de la producători şi aberaţiile magnetice în cauză:
un magnet din neodim (NdFeB) costă aproximativ 2 lei la distribuitori (aceştia sunt cei mai utilizaţi de terapeuţii cu magnet), iar
o baghetă magnetică magică pentru magnetizarea apei cu un singur magnet cu aceiaşi parametri
costă 99 de lei. Iar brăţările magnetice ajung şi la 270 de lei bucata, probabil datorită faptului că au mai mulţi magneţi, chiar 12 (adică au dat 24 de lei pe ei).
Acum, dacă tot v-am speriat cu privire la pericolele folosirii magneţilor (pericole mai mult mecanice decât de câmp magnetic) să punem lucrurile la punct şi în ceea ce priveşte pericolul magneţilor ce sunt fixaţi pe uşa frigiderului şi "influenţează" alimentele. Ei bine, nu influenţează nimic, că doar mâncarea noastră nu este făcută din aliaje feroase. Mai repede alimentele din frigider sunt influenţate de termenul de valabilitate depăşit sau de impropria temperatură la care sunt ţinute acolo. Magneţii de pe frigider pot influeţa totuşi nivelul de
kitsch din bucătărie...
Şi totuşi există utilizare în medicină a câmpului magnetic, dar se referă la imagistica medicală, la capacitatea de a descoperi diferenţe de densitate a organelor, şi prin asta de a descoperi forma şi consistenţa acestora, prin fenomenul de
rezonanţă magnetică nucleară. Adică undele radio de înaltă frecvenţă sunt reflectate într-un mod specific dacă trec printr-un corp supus unui câmp magnetic foarte puternic. Măsurarea acestei reflexii poate fi transpusă în imagini, având astfel posibilitatea de a descoperi ce avem noi pe dinăuntru fără intervenţii chirurgicale. Este considerată ca fiind una dintre cele mai sigure metode de diagnostic, mult mai puţin invazivă decât tomograful sau radiografia, tocmai datorită faptului că materialele organice din care suntem noi constituiţi nu sunt influenţate de câmpuri magnetice. Mai ales de cele de câteva mii de Gauss dezvoltate de brăţări magnetice, inele magnetice, lanţuri magnetice, cercei magnetici sau alte aberaţii.