30 octombrie 2013

Virusul religiei, şcoala şi copilul tău

Copiii sunt sensibili la informaţiile ce le primesc şi sunt uşor de influenţat. Încă nu au formate conceptele de pericol, realitate sau situaţie ireversibilă. Din acest motiv adoră poveştile. Acestea sunt exerciţii de a cunoaşte realitatea, de a-şi forma mintea, de a experimenta ludic, în joacă, în condiţii de securitate. Pentru că poveştile nu sunt realităţi, sunt "doar nişte poveşti". Doar acolo există viaţă fără de moarte, minuni şi zâne bune.

Copiii sunt creduli, foarte creduli. Ei cred tot ceea ce le spun ceilalţi deoarece nu au nici un motiv să nu-i creadă. Atunci când cineva îi manipulează şi le arată că ar putea exista o lume fără moarte, în care cei dragi trăiesc veşnic şi sunt fericiţi, că Raiul există şi că e la o aruncătură de băţ, ei vor crede. La fel cum cred în Moş Crăciun. Necondiţionat. Mai ales că lumea "poveştilor" este o lume pe care, instinctual, şi-o doresc. Iar când Raiul nu mai este "doar o poveste" şi i se spune copilului că acesta este real el va lua în considereare cu adevărat această informaţie. De asta un copil, o fetiţă din Polonia pe nume Maria Kislo, s-a sinucis. Pentru a fi alături de tatăl său, în Rai: http://www.mirror.co.uk/news/world-news/maria-kislo-schoolgirl-found-hanged-2530189. Chiar "a crezut" că Raiul există. Pentru că nimeni nu i-a spus că este "doar o poveste". Şi cu cât sunt mai mici copiii, cu atât pericolul de a face gesturi necugetate este mai mare.

În România copiii sunt manipulaţi de foarte mici să creadă aceste bazaconii. Acum de la grădiniţă chiar. Acolo li se prezintă poveştile religioase ca fiind realităţi. Puteţi constata asta în articolul "Grădiniţele Tanacu". Toma Pătraşcu face o analiză pertinentă şi documentată despre cum se introduce în mintea copiilor aberaţiile religioase, aberaţii ce pot duce la uciderea unor oameni de către alţi oameni.

"La Tanacu s-a petrecut o crimă. Cinci oameni – un barbat şi patru femei – au torturat timp de trei zile o alta femeie; au torturat-o până la moarte. Paradoxal, nu-i vroiau răul; doreau s-o ajute.
Deşi bine-intenţionaţi, totul s-a sfârşit cu o crimă. Preotul şi cele patru călugăriţe nu au omorât-o pe Irina Cornici din răutate. Erau doar limitaţi, ne-educaţi, habotnici; nu erau răi. Dar au omorât-o…
[...]
Doamnele educatoare nu sunt rele, sunt doar limitate şi habotnice. Rău e în schimb sistemul care permite unor persoane limitate şi habotnice să-şi dea frâu liber înclinaţiilor. Rău este sistemul care a deschis drum larg în şcoli obscurantismului, ignoranţei şi misticismului.
Zimbardo identifica 7 factori ce favorizează apariţia Efectului Lucifer – supunerea oarbă faţă de autoritate, aderarea fără rezerve la normele de grup etc., dar poate cel mai important element este primul din lista: să faci prosteşte primul pas.
În urmă cu mai bine de două decenii, România a facut prosteşte primul pas: a lăsat Biserica să se infiltreze în şcoli, întâi la generală, apoi la liceu, de anul trecut la clasa pregătitoare. Rezultatul îl vedem astazi şi-l vom vedea mult timp de acum încolo."


Şi, doamne fereşte, e posibil să vedem în continuare rezultate asemănătoare sinuciderii Mariei sau uciderii Irinei.
Încă nu vă e frică? Să vă fie!