22 septembrie 2011

Bisericile ortodoxe - ziduri nefolositoare

Ministrul Igaş dă de uşa închisă a Cateralei "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril" din Sighetu Marmatiei. Ce dracu o fi căutat acolo, numa' Dumnezeu ştie. Că doar nu se apuca să se roage "în plen", cu toate oficialităţile pe cap. Sau... mai şti? Poate asta-i politica de cadre a Ministerului de Interne. Unii spun că dorea "s-o viziteze". Adică pentru asta statul român, în mod ilegal şi imoral, bagă banii noştri în aşezăminte clericale, pentru a realiza obiective bune de "vizitat". Sau nu dorea să viziteze biserica ci investiţia...

Spun că sunt aşezăminte clericale pentru că în realitate numai clerul are avantaje materiale de pe urma acestor "investiţii": construcţiile sunt în proprietatea acestuia, beneficiile scutite de impozite îi revin, regulile economice din jurul lăcaşului sunt dictate de el. Până şi orarul de funcţionare este la latitudinea preoţilor. Pentru că nu te poţi ruga în Casa Domnului decât cu programare. Igaş a păţit-o...

Câteodată biserica este deschisă. De Sântă-Mărie-Mică am avut o activitate lângă una din bisericile noi nouţe din cartierul Tractorul din Braşov. Afară nelipsitele boxe răsunau de muzică bisericească. Excelent corul. Armonie. Mult prea bun pentru o bisericuţă de cartier (deşi "bisericuţa" este mai înaltă decât orice altă construcţie din zonă). Nu mă rabdă inima şi intru. Nimeni. Absolut nimeni. Sunetul venea de la slujba Patriarhiei Ortodoxe din România. Pe unde radio, direct în staţia de amplificare. Enoriaşii erau absenţi cu desăvârşire din biserică. Cam scumpă "staţia asta de amplificare". Şi, culmea, construită şi cu banii mei. Pentru că o parte substanţială din fondurile necesare construcţiei au fost alocate din bugetul local şi cel naţional. Adică din banii noştri, ai tuturor. Pentru ce?
Nu de alta, dar acolo nu intră nimeni. Fie că nu poate, fie că nu are cine...

6 comentarii:

  1. Zidurile bisericilor sunt folositoare.
    Cred ca in general opiniile de pe acest blog sunt la fel de absurde ca si acelea ale taberei adverse, inteleg ca tabara asta adversa ar fi religia, biserica, preotii, credinciosii, asa, la gramada.
    Daca acest blog si acea asociatie cu tenta profund hilara sunt destinate macinarii cu tenacitate a prostiilor pe care le face biserica prin tara si prin sufletul oamenilor am o oarecare intelegere, dar raman la parerea ca incercarea de a combate prostia prin prostie este o cale gresita.
    diavolul exista

    RăspundețiȘtergere
  2. În concret, la ce folosesc zidurile bisericilor?

    RăspundețiȘtergere
  3. In concret, de ce sunt nefolositoare zidurile bisericilor?
    Fara ziduri nu faci o biserica, fara biserica nu exista o comunitate, fara comunitate nu ai oameni.

    RăspundețiȘtergere
  4. Mai citeşte odată articolul: fie comunitatea nu are acces, fie sunt ignorate de comunitate - deci biserici nefolositoare.

    Păcatul gândirii tale se numeşte generalizare. Priveşti invers şi faci deducţie greşită. Oamenii sunt predispuşi a trăi în comunităţi şi o fac pentru că este eficient. Ca nişte paraziţi "liderii spirituali" profită de nevoia de comuniune trasând entităţi religioase numite biserici. Pentru unele biserici se fac şi ziduri în ideea că mărimea zidurilor subliniază corectitudinea gândirii lor.

    RăspundețiȘtergere
  5. Nu, stii bine ce rost are concluzia ta aia cu zidurile. Pe mine nu ma poti pacali.
    Cine ii predispune pe oameni?
    Primul glas pe care oamenii l-au urmat si pentru care au format comunitati a fost cel al bisericii.
    de ce crezi ca nevoie ad ecomuniune va fi umpluta de ateism sau de stiinta sau ca astea ar trebui sa excluda biserica. De atat timp oamenii incearca sa faca asta si nu au reusit, mai mult au accentuat raul in loc sa-l atenueze, biserica trebuie reformata, nu demolata asa cum militati voi de zor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Predispoziţia este dată de structura biologică de animale sociale.
    Reformarea bisericii înseamnă distrugerea ei şi eventual înlocuirea cu o altă structură. De exemplu distrugerea templelor şi înlocuirea lor cu biserici (s-a întâmplat acum vreo două milenii).

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.