17 ianuarie 2010

Antivirusul şi vaccinul

Dacă aţi ajuns aici înseamnă că staţi în faţa unui calculator legat la internet. Este foarte posibil să aveţi pe calculator un program numit antivirus. Acest program face un lucru foarte bun pentru calculatorul dumneavoastră: îl apără de viruşii informatici. Dar ce sunt aceşti viruşi şi cum procedează antivirusul?

Virusul informatic este asemănător cu virusul biologic. Virusul informatic este un program mic care, pe lângă stricăciunile pe care le poate aduce calculatorului, se manifestă exact ca un virus biologic, se multiplică. Virusul informatic preia informaţia existentă în calculator şi o modifică astfel încăt să devină chiar ea virus. În acelaşi mod acţionează şi virusul biologic, intră în celulă, preia substanţele de acolo şi cu ele construieşte mii şi mii de copii ale lui. Celula moare. Apoi copiile lui se duc la celelalte celule şi tot aşa mai departe. Dacă sunt multe celule decedate corpul suferă. Procesul respectiv se numeşte infecţie, un amestec de celule moarte, alte tipuri de microorganisme, sânge şi compuşi ai sângelui. Dacă pagubele sunt mult prea mari corpul cedează şi apare moartea. În cazul calculatorului viruşii ajung să fie atât de mulţi şi de activi încât acesta se blochează.

Pentru un calculator este relativ simplu. Se şterge absolut totul de pe el, inclusiv viruşii informatici, apoi se reinstalează toate programele. Este posibil să se piardă anumite documente care nu mai pot fi recuperate. În cazul biologic acest lucru nu se poate executa, este imposibil să goleşti un corp viu de toate substanţele pentru a îndepărta şi boala virală. De altfel nici pentru calculator nu e bine să îl laşi descoperit în faţa viruşilor informatici, costurile pentru depanare devin mult prea mari şi nu merită. Din acest motiv s-a inventat antivirusul.

Protocolul antivirusului este relativ simplu. Acest program este instalat pe calculator şi are capacitatea de a controla fişierele din calculator. Pe de altă parte el deţine o listă cu semnăturile viruşilor informatici, respectiv partea aceea din virus care îl face identificabil, adică un fel de fotografie. În momentul în care distinge respectiva fotografie antivirusul acţionează dezinfectând, izolând sau ştergând acel fişier infectat.

Organismele noastre au şi ele propriul lor antivirus natural, sistemul imunitar. Acesta este format din nenumărate celule transportate prin sânge în tot corpul şi care deţin anumite configuraţii chimico-biologice numite anticorpi. Anticorp se numeşte o moleculă de natură proteică (globulină), produsă în limfocite, capabilă să recunoască o particulă străina de organism şi să declanşeze o reacţie imunologică care are ca rezultat îndepărtarea respectivei particule(Wikipedia).

Altfel spus anticorpul este o fotografie a virusului pe care celulele din sânge o deţin şi cu care acestea compară particulele cu care se întâlnesc. Dar de unde avem anticorpi? O parte importantă o primim de la mamele noastre, am trăit în corpul lor nouă luni şi apoi am fost hrăniţi cu laptele lor care este bogat în anticorpi. Multe din virusurile cu care vom lua contact sunt astfel identificaţi. Dacă virusul este diferit decât cei identificaţi de anticorpii pe care îi avem atunci ne vom îmbolnăvi. Corpul nostru va reacţiona şi este posibil să generăm anticorpi pentru noul virus şi să ne vindecăm. Dar asta abia după ce ne-am îmbolnăvit. Mai mult de atât, în acea perioadă transmitem boala noastră altor oameni care se vor îmbolnăvi şi ei dacă nu au anticorpii respectivi. Exact ca un calculator infectat cu viruşi informatici care infectează la rândul lui calculatoarele cu care intră în contact pe internet sau prin suporturile de memorie. Câteodată nu suntem în stare să producem destul de repede anticorpi sau aceştia nu sunt eficienţi şi atunci murim.

Cum procedăm? La calculatoare e oarecum simplu. Programatorii care au realizat antivirusul dezasamblează noul virus, identifică fotografia sa şi o pun pe serverul de unde antivirusul instalat la noi pe calculator o preia (up-date). Astfel calculatorul nostru este protejat împotriva noului virus. Până atunci putem să oprim calculatorul pentru a nu transmite mai departe virusul şi pentru a opri multiplicarea lui.

În cazul oamenilor nu putem face acest lucru. Dar avem la dispoziţie o metodă de contracarare a virusurilor: vaccinul. Procedura are un concept cam tot la fel de simplu, specialiştii preiau virusul, îl demontează şi identifică formula prin care se poate transmite fotografia acestuia sistemului imunitar (de obicei prin injectare). Astfel noi vom construi anticorpii necesari fără a mai fi nevoie să ne îmbolnăvim. Mai mult, fiind vaccinaţi nu ne îmbolnăvim (adică virusurile nu se multiplică în corpul nostru), deci nu vom transmite virusul mai departe, astfel că salvăm de la boală şi pe cei ce nu se vaccinează, fie pentru că nu au voie (au contraindicaţii medicale pentru acel vaccin) fie pentru că sunt iresponsabili (cineva trebuie să aibă grijă şi de ei).

Pentru că oamenii iresponsabili sunt unul din factorii ce favorizează apariţia a noi virusuri. Virusul biologic lucrează de fapt cu materialul clientului, copiile pe care le face nu sunt perfect identice, suferă modificări. Câteodată chiar din cauza medicamentelor pe care le ia bolnavul. Astfel poate apare un nou tip de virus, la care încă nu există vaccin. Şi până se produce vaccinul pentru noua versiune a virusului mulţi oameni se îmbolnăvesc, unii mor, şi este posibil ca virusul să mai sufere încă o modificare... Şi tot aşa...
Dar eu sunt optimist. Voi sunteţi?


definiţii şi gramatică:
VÍRUS, virusuri (substantiv neutru): Agent patogen care se reproduce numai în interiorul celulelor vii şi provoacă diverse boli infecţioase
VÍRUS, viruşi (substantiv masculin): Program care se autocopiază pe calculatoare infectând părţi din sistemul de operare sau alte programe sau documente

vedeţi şi:
Vaccinul şi protocolul religios
Zvonurile antivaccin
Vaccinul anti-hpv şi frica

4 comentarii:

  1. "Astfel noi vom primi anticorpii necesari fără a mai fi nevoie să ne îmbolnăvim şi să încercăm să îi producem singuri."

    de obicei vaccinurile contin o varianta dezactivata, sau puternic slabita, a virusului original (sau a unui "var" ce are aceeasi "fotografie"). sistemul nostru imunitar il va ataca si isi va produce singur anticorpii.

    iar un vaccin nu protejeaza 100%, ci doar creste sansele ca sistemul imunitar sa raspunda prompt. este inca posibil ca organismul sa se imbolnaveasca, insa scade considerabil riscul de complicatii (uneori letale).

    oricum, este de apreciat ca incerci sa scapi romanii de prejudecatile legate de vaccinare, mai ales cand aud persoane ce afirma cu certitudine ca un vaccin sau altul iti "da" cancer.
    in ochii unora, vaccinurile antigripale sunt comparabile cu tratamentele cu adevarat carcinogene (gen chimoterapie - ce practic inseamna injectare cu toxine puternice, in mod repetat) - trist.

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate Andrei, am făcut corectura. Mulţumesc!

    RăspundețiȘtergere
  3. nu vaccinul iti da cancer... si substantele din vaccin si asta daca iti bagi vreo 500 de vaccinuri in tine... in fine ideea e ca orice medicament, inclusiv vaccinul, are compusi care nu sunt foarte buni in cantitati mari in corp... de asta este sfatul ala sa nu iei um pumn de medicamente. si la foarte multe medicamente sunt persoane la care apar reactii adverse. dar de aici pana la a blama "orice fel de vaccin" e cale lunga.

    cu siguranta ca postul tau se refera la mult discutatul vaccin pentru gripa ah1n1. problema cu acest vaccin nu cred este daca este sau nu bun impotriva gripei (se pare ca nimeni nu contesta asta) ci faptul ca s-a facut manipulare pe seama unui foc de paie.

    RăspundețiȘtergere
  4. Salut, Răzvan,
    Postul meu se referă la vaccin cu titlu generic, nu neapărat la un anume vaccin.

    Problema dată de "manipularea" gripei porcine este greşit privită. Cei ce se opun vaccinării sunt de fapt cei ce înghit un pumn de medicamente, preventiv sau pentru că se îmbolnăvesc, şi prin asta "îmbogăţesc" companiile farmaceutice. Un vaccin este mult mai ieftin. Şi mult mai eficient, dacă îl facem, binenţeles, la momentul oportun. Într-un fel vaccinul "lucrează" împotriva companiilor farmaceutice. În schimb panicarzii şi iresponsabili...

    Cît despre cancer, ce bine ar fi să ştim ce îl provoacă... îţi dai seama că problema ar fi rezolvată. Unele substanţe, întradevăr, pot "predispune" declanşarea unui cancer, dar nu este nici obligatoriu, nici neobligatoriu. Este oarecum o loterie. Dacă înghiţi prea mult dintr-o substanţă rişti eventual să te otrăveşti, în nici un caz să faci cancer...

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.