Am găsit azi pe Atei intr-un Hristos chestia de mai jos.
Având convingerea că pentru a defini o religie nu este nevoie de divinitate m-am apucat să îi comunic omului părerea mea (este notată cu R).
1.Ce este Anarhismul?
O filozofie politica ce considera statul inutil, daunator sau indezirabil si este in favoarea unei societati fara stat.
R - Fără comentarii, este doar o definiţie.
2.Anarhia este haos!
Nu, anarhia este ordine spontana.Anarhismul nu propune criminalitatea si violenta ca mod de viata in societate. Dar nici pacifismul, fiindca omul nu este sfant, un sistem de justitie este necesar pentru ordine. Justitia este alfa si omega argumentului nostru.
R - În orice societate există ordine "spontană", cei ce pot conduc pe ceilalţi, iar ei pot în funcţie de reguli (justiţie).
3.Anarhia este utopica!
O alta minciuna. Anarhia nu propune o societate utopica in care fiecare primeste absolute ce doreste. Anarhismul propune doar eliminarea autoritatilor false precum Statul si Biserica (si altele) care exploateaza omul prin taxe,sclavie,violenta,inchisoare,santaj,etc.
R - Utopie nu înseamnă şi autorităţi false înlocuite de alte autorităţi (false)?
4.O societate nu poate exista fara stat!
Fals, primele comunitati umane au existat fara stat si guvern. Acum este la fel de posibil si dezirabil. Stim ca sclavia este rea, la fel este si taxarea! Singura diferenta intre sclavie si taxare este procentul de munca furat!
R - Noi îi spunem stat formei actuale de organizare. Pe vremuri se numea trib sau ceată. În viitor se va numi, probabil, altfel (Matrix?).
5.Anarhistii sunt doar niste adolescenti rebeli care fac proteste!
Nu, anarhistii sunt cei care nu recunosc autoritatile false si se opun lor.
R - Adică sunt şi alţii ca adolescenţii rebeli.
6.Anarhistii sunt comunisti?
O parte din aripile de gandire anarhiste sunt socialiste. Anarho-sindicalismul, anarho-comunismul, socialismul libertarian. Insa exista mai multe variante de organizare propuse care nu sunt socialiste sau comuniste.
R - Corect, anarhiştii au şi ei aripile lor.
7.Anarhistii sunt tradatori de neam!
Fals. Anarhismul nu propune eradicarea diferentelor culturale dintre popoare, nici nu este o conspiratie pentru distrugerea neamului tau sau al etniei. Statul nu este sinonim cu natie, sau popor. Noi luptam doar contra statului ca autoritate falsa.
R - Adică anarhia este un fel de naţionalism transfrontalier...!!!???
8.Anarhismul este compatibil cu capitalismul?
Exista doctrina anarho-capitalista care propune eliminarea statului si inlocuirea sa cu piata libera unde firmele vor indeplini functiile traditional indeplinite de stat (sanatate,aparare,educatie,etc).
R - Ceva de tipul etatismului minimalist, până dispare de-a dreptul...
9.Dar noi credem intr-un stat puternic care sa ne apere de straini si de teroristi!
Atunci inseamna ca va place sa fiti sclavi. Preferati sa fiti lachei unui stat in defavoarea altui stat. Nu vad nici un progres in asta.
R - Asta îmi place foarte mult. Nu eşti de acord cu ideea mea (anarhistă) rezultă că eşti prost (sclav).
10.Anarhismul este incompatibil cu religia?
Nu neaparat. Anarhia este incompatibila cu Bisericile care proclama dreptul absolut asupra omului sau care incearca sa il exploateze prin minciuni. Exista destui oameni religiosi cu convingeri anarhiste.
R - Ce biserică mai bună poate exista decât biserica anarhistă? Niciuna, binenţeles...
11.Anarhia va distruge moralitatea si familia traditionala?
Nu asta este scopul nostru.
R - Dar care este scopul anarhismului?
12.Anarhistii lupta pentru drepturile femeii si ale minoritatilor sexuale?
O parte dintre ei da, eu personal consider homosexualitatea o boala. Iar feminismul este o alta ideologie moderna care nu vrea decat favoruri pentru femei din partea statului, nu cauta libertate pentru oameni.
R - După cum bănuiam, să fie anarhie, dar nu pentru căţei.
13.Ce pot face eu? Sunt doar un simplu angajat!
Nu stiu. Problema societatii noastre romanesti este dezinteresul major si analafabetismul politic. Nu cunosc sa avem o organizatie anarhista in Romania.
R - Succes! După atâtea dezorganizaţii ce mai contează una în plus?
Ce mi-a mai plăcut este că a numerotat ideile mesajului şi s-a oprit la treisprezece.
În esenţă o religie are doar un singur scop, să ofere aderenţilor săi o viziune asupra existenţei şi, implicit, calea pentru a pune în practică realizarea acestei viziuni. Lipsa divinului, configurarea unor foruri atipice sau o cale de urmat elastică nu înseamnă că acea ideologie nu se poate transforma într-o religie. Dimpotrivă, este chiar apetisantă pentru cei revoltaţi sau neînţeleşi.
Acum să facem câteva paralele cu una din religiile la îndemână: creştinismul.
Pentru credincios biserica este mai importantă decât statul. Dacă statul impune anumite norme ce depăşesc limita conceptului religios sau îngrădesc manifestările specifice devine periculos pentru biserică şi aceasta se va opune din răsputeri. Din acest punct de vedere biserica şi anarhismul sunt pe aceeaşi baricadă.
Creştinismul are o idee a libertăţii depline, a raiului, ca societate ideală. Anarhismul doreşte acelaşi lucru, deși respinge ideea de stat, forma socială este idealizată. În ambele situaţii acest lucru se va realiza doar când toate condiţiile vor fi îndeplinite: în viaţa de apoi (eventual după apocalipsă) în creştinism; când statul va dispare (eventual va fi înlocuit de altceva) în anarhism. Aceste obiective nu se pot atinge decât dacă toţi vom fi creştini adevăraţi (abia atunci va coborî Hristos pe pământ) sau anarhişti adevăraţi (societatea anarhică este implementată). Apoi este abordarea regulilor, regulile corecte pentru anarhişti sunt doar regulile lor (anarhice), există o justiţie anarhistă, şi acestea sunt singurele corecte, exact după cum cele corecte pentru creştini sunt cele 10 porunci și învățăturile Noului Testament. Simbolismul anarhismului este bine stabilit, chiar dacă încă nu este pe deplin fixat: bandane negre, litera A în cerc, pleiada de inițiați, necesitatea militantismului (ca manifestare purificatoare) etc.
Una din manifestările speciale sunt demonstrațiile de forță, specifică ideologiilor ce au conotație religioasă: argumentul forței în lipsa argumentului logic.
Dorința de libertate este naturală și înălțătoare, dar numai însoțită de rațiune. Deși asta pesupune efort...
parerea mea e ca mananci ciuperci degeaba.
RăspundețiȘtergerecontinua cu religia si lasa anarhismul in pace, ca n'ai inteles nimic. n'are absolut nici o legatura anarhismul cu religia din nici un punct de vedere. citeste ceva din anarhicii francezi si lasa bullshitu asta scris de un amator.
stiu ca anarhia e ceva imposibil dar sa o definesti ca un fel de religie e total deplasat.
daca tu esti multumit de societatea in care traim azi atunci ramai la fel de indoctrinat ca si cretinciosii.
ramane interesant paragonul care l'ai facut dar, parerea mea e ca e prea exagerat. descrierea amatorului e destul de mediocra dar poate ca a vrut sa se faca inteles de toata lumea. si la sfarsit anarhismul nu e pt oricine, asa cum democratia a fost gandita de filozofi si practicata de ...
Pentru anonim:
RăspundețiȘtergereDin păcate pentru tine mi-ai dat apă la moară...
Încă două asemănări cu religia: anarhia e ceva imposibil şi anarhismul nu e pt oricine.
Altfel spus, în limbaj creştin (jignirile nu aduc nimănui avantaje), raiul este imposibil de atins în această lume şi , întradevăr, raiul este numai pentru creştini, nu pentru oricine.
Ştiu, duritatea raţiunii este dureroasă... dar necesară.
Ti-am raspuns la "critica" asta a ta pe blogul meu. Intr-un mod irational ma bazez pe faptul ca ai destula onoare si vei putea raspunde in mod rezonabil la ce am scris.
RăspundețiȘtergerecorect, tinerii n-au nevoie de autoritati "false", au nevoie de droguri "legale" ...
RăspundețiȘtergeretinerii au nevoie de marijuana legala caci traim intr-o lume in care mai ai foarte putine motive de fericire, iar marijuana e o planta lasata de dumnezeul tau coae ce-ti deschide al trei-lea ochi, deci n-avem nevoie de droguri sintetice adica alterari ale omului, cu alte cuvinte, care-ti fut creierii si cu siguranta nimeni nu are nevoie de un stat condus de masoni(in caz ca nu stiai masonii sunt o secta satanica) care sa ne manipuleze si sa ne transforme in sclavii lor. Lucrurile astea sunt clare, se intampla peste tot in jurul tau nu trebuie sa ai cine stie ce cota de inteligenta sa vezi si sa judeci o secunda fara prejudecati si incurajez lumea spre o societate anarhista inainte ca masonii sa finalizeze procesul de globalizare si am si o intrebare pentru profesorul asta: Ce parere ai despre taxele si impozitele care le platesti la schimb pentru ce, despre cipuri biometrice, despre terorismul inventat cu scopul de a ne manipula, despre mogulii mass-media, s.a.? deschide putin ochii sau ia-ti o pereche de ochelari!!!
RăspundețiȘtergere@Anonim
RăspundețiȘtergereTinerii nu "au nevoie" de marijuana, dar ea ar putea să le ofere o alternativă mult mai bună decât alcoolul,care provoacă mult mai ușor dependență și tulburări de comportament. Eu sunt pentru legalizarea ei.
Spui că trebuie să judeci fără prejudecăți, dar văd că tu o faci într-o voioșie...
Nu stiu ce fel de anarhist te declari, dar să știi de la mine că statul nu e condus de "masoni" sau reptilieni ori extratereștri, doar de oameni, oameni supuși greșelior, care la rândul lor sunt conduși de propriile interese diverse. Puterea corupe...iar ”democrația nu e folositoare decât în măsura în care îi face pe lideri nefolositori” - K. Popper.
Mulți acuză ideea unei societăți anahiste drept utopică, pe baza unor idei preconcepute. Deseori se face asocierea directă a anarhismului cu haosul, pornind chiar de la definitia din DEX. Înainte de Revoluția Franceză chiar și ideile republicanilor erau văzute drept utopice...
Teoria politică a anarhismului pornește de la principiul abolirii forțelor coercitive ale statului. Grecescul ”anarchos” înseamnă ”fără stăpâni”, la fel cum grecescul ”atheos” înseamnă ”fără zei”. Termenul acoperă o sumedenie de curente, de la individualism la mutualism, de la anarho-capitalism la anarho-comunism ; Personal eu prefer denumirea de libertarian socialist, pentru concizie...
Societatea anarhistă se poate realiza doar în timp, odată cu schimbarea mentalității oamenilor, construirea de comune și înlocuirea instituțiilor coercitive ale statului cu alte forme de organizare non-coercitive.
Anarhia îți poate oferi libertatea dorită, dar ceea ce poți să faci cu ea depinde numai de tine. Gândește-te la implicații, în ansamblu...
-AA.