21 martie 2013

Criza și Biserica

Cum e la alții...
La Vatican
Papa Francisc I a preferat ca inelul tradiţional al sfântului Petru să fie din argint aurit şi nu din aur masiv. Totodată acesta este un adept al ascetismului şi simplităţii: cardinal fiind mergea cu autobuzul şi îşi gătea singur.
În Cipru
„Întreaga avere a Bisericii este la dispoziţia ţării (...) astfel încât să putem sta pe propriile picioare şi nu sprijiniţi de străini“, a declarat arhiepiscopul Chrysostomos, după ce s-a întâlnit ieri dimineaţă cu preşedintele ţării. Biserica şi-ar putea ipoteca proprietăţile şi investi banii astfel obţinuţi în obligaţiuni guvernamentale.

Cum e la noi, în România...
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române (min 10:10): "Costurile pentru ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului se ridică la aproximativ 100 de milioane de euro. Având în vedere faptul că suntem într-o perioadă de criză economică donaţiile de la credincioşii şi clericii ortodocşi români din ţară şi din străinătate nu mai sunt la nivelul celor din anul 2011. Atât autorităţile centrale cât şi cele locale TREBUIE să susţină financiar construirea Catedralei Mântuirii Neamului."
(cine spunea ceva de faptul că va fi ridicată cu banii enoriaşilor?)


Cum arată un sondaj ad-hoc încropit de Realitatea cu privire la dorinţa românilor de a accepta ca statul să dea bani pentru Catedrală?

5 comentarii:

  1. Biserici,avem sute.Mai bine s-ar ajuta la terminarea construirii 'metroului' in Drumul Taberei!!!

    RăspundețiȘtergere
  2. Este foarte bine că această Corporaţie Ortodoxă Română continuă cu presiunile asupra statului, primăriilor, cetăţenilor şi oricui poate fi stors de orice ban, pentru că aşa poate vedea oricine vrea (singura condiţie este să aibă deschişi ochii) cam câtă inconştienţă se află în capetele preafericiţilor conducători ai acestei organizaţii aproape mafiote, ei doresc să devină şimaipreafericiţi, cu orice preţ.
    Eu aş propune o etichetă care să contrabalansezel pe cea de "preafericit", dar care de data asta să fie disponibilă celor de la baza piramidei, cei care susţin financiar, moral şi ideologic această structură. Vă las pe voi să ziceţi, mie îmi vin prea multe cuvinte de genul "fraieri" sau "stupizi" în minte, bineînţeles toate dichisite cu prefixul "prea"......

    RăspundețiȘtergere
  3. Se pare ca daca esti roman si crestin-ortodox in acelasi timp, poate fi o combinatie letala. Un aspect pentru care ii apreciez pe strain mai mult, chair si pe bisericile lor, e ca stiu cand sa fie solidari cu anumit cauze, mai ales in momente ca acestea.

    La noi clerul ar fi in stare sa abandoneze tara daca ar da faliment si nu ar mai avea de unde obtine capital. Fac ca orice multinationala, cand situatia e nasoala, cauta alta "piata de desfacere". Putin le pasa lor ca 1/4 din populatie traieste in saracie lucie, putin le pasa ca multi dintre noi visam la o viata decenta. Unde e banul si multa prostie si ignoranta, acolo e si biserica pentru a le exploata. Si mai zic unii ca religia nu inseamna sclavie...

    RăspundețiȘtergere
  4. Stai linistit ca asta cu "Biserica şi-ar putea ipoteca proprietăţile şi investi banii astfel obţinuţi în obligaţiuni guvernamentale." e un mare fas (era si cand a fost spusa nu doar acum cand s-a decis ce fac aia)

    Deci, biserica aia ia un credit cu ipoteca pe bunuri, foloseste banii primiti credit ca sa cumpere obligatiunile statului. Dupa care foloseste in continuare bunurile ipotecate ca nu i le va lua nimeni numa daca nu plateste creditul, plateste ratele la credit (ca va avea de unde ca printre altele si bunurile alea sunt active si-i vor produce bani in continuare si obligatiunile au ceva dividende), si statul ii va fi dator pt obligatiuni cand se va trage linia.

    Io’s curios cine-i da creditul ala…Statul ca sa-i cumpere cu el obligatiunile? Pai ar trebui sa emita obligatiuni doar ca sa faca bani sa le dea creditul. Bancile care-s vai de ele si trebuie salvate?

    Curat sacrificiu...cam ca si al zeului nemuritor care s-a lasat omorat ca sa invie, au de unde lua exemplu.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. PS: si cum tocmai aflam http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-14531563-conducatorul-bisercii-din-ciprul-considera-tara-trebui-paraseasca-uniunea-europeana.htm ei ar cam avea de pierdut in cazul impozitarii depozitelor. Nu c-as fi petru asta dar halal ajutor au propus. Sa ajute acum, nu sa vrea sa sara din UE.

      Ștergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.