31 octombrie 2014

Patriarhia versus Halloween

"Patriarhia Română (mai exact este Patriarhia unei biserici de rit ortodox din România - nota mea) împărtăşeşte îngrijorarea a numeroşi părinţi, elevi şi profesori din întreaga ţară (ce înseamnă numeroşi? - nota mea) faţă de organizarea în tot mai multe instituţii publice de învăţământ din România (de la grădiniţe până la liceu), a unor serbări de Halloween, o tradiţie care îşi are originea în adorarea păgână a spiritelor şi a unui zeu celtic al morţii, străină de cultura, credinţa şi spiritualitatea românească. (Ce treabă are un cult religios cu procesul educativ? Aha, are, că doar de asta au semnat protocoale de inspecţie în şcoală...)

În ultimii ani în şcolile româneşti sunt tot mai des organizate o serie de activităţi pe tema ,,nonviolenţei”, însă la astfel de manifestări ca cea de Halloween, sub pretextul distracţiei, elevii sunt invitaţi şi chiar îndemnaţi la practici oculte şi la adoptarea unui comportament nefiresc, adesea violent."

Să reamintim Patriarhiei manifestările de canibalism pline de "tradiţie" şi "bucurie duhovnicească" cu care îmbie, de mestecat, băut şi înghiţit "trupul şi sângele Domnului", un zeu personal al morţii provenit din cultura străină poporului român, din cultura ebraică. Să mai reamintim Patriarhiei manifestările grandioase de adorare a unor oseminte reale, proclamate de ei ca fiind sfinte şi asupra cărora enoriaşii sunt invitaţi să se manifeste prin atingeri, îmbrăţişări şi sărutări ale acestor oase.

Şi să informăm Patriarhia că acele "practici oculte" ale Halloween-ului constau în nevinovate travestiuri specifice unui carnaval. Înţeleg că Patriarhia cunoaşte importanţa costumelor şi a asumării unei măşti, doar nu degeaba preoţii săi sunt spectaculos echipaţi...

Şi să mai reamintim Patriarhiei că şi Pomul de Crăciun a fost iniţial "de provenienţă păgână" dar acum tronează la loc de cinste în Biserica domniilor lor, lângă altar.

Să mai reamintim Patriarhiei că cel mai important element de manifestare a credinţei ortodoxe este un aparat de tortură din secolul I, respectiv crucea, iar simbolul acesteia, cu un mort atârnat de ea, este dat spre venerare tuturor, de la bebeluşi la bătrâni aflaţi în pragul morţii?

(Credit foto: http://www.copilul.ro/evenimente-copii/halloween/Decoratiuni-simple-de-Halloween-pe-care-le-puteti-face-singuri-a15906.html)

12 comentarii:

  1. Şi să informăm Patriarhia că acele "practici oculte" ale Halloween-ului constau în nevinovate travestiuri specifice unui carnaval.

    RăspundețiȘtergere
  2. ...deci 1.ortodoxia nu este 'un cult religios' ci religia adoptata de stramosii tai daci (proto-romani) 2. halloween este o sarbatoare de 'import' (comerciala ca 'valentine's day sau bradul de craciun) 3 credeam ca un ateu destept cum te consideri dumneata cunoaste cate ceva (la nivel elementar) despre semnificatia 'canibalismului' 'moastelor' sau 'mortului de pe cruce'..stiti propaganda anti clericala e fumata de peste 250 ani trecand prin fazele iluminismului, marxismului anarhismului, bolsevismului, neo-liberalismului, marxismului cultural, etc

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Deci
      - ortodoxia este un cult religios care le-a fost impus românilor de către conducători, ca peste tot de altfel: http://profudereligie.blogspot.ro/2011/06/romanii-sunt-ortodocsi.html
      - toate sărbătorile sunt de import, inclusiv cele ortodoxe. Am putea considera Mărțișorul ceva mai „original” dar acesta nu este... creștin.
      - nu contează cât de deștept mă crezi tu, canibalismul ortodox e tot canibalism: http://profudereligie.blogspot.ro/2010/04/crestinismul-una-din-religiile-jeluirii.html

      Ștergere
  3. ps
    si da exista 'sarbatori pagane' specifice poporului roman dar ca manifestari ale culturii populare (noaptea de Sanziene) nu am auzit ca AMERICANII s-o sarbatoreasca cu mare fast precum sarbatorim noi astia din 'colonie' Black Friday sau Halloween..deci discutam de un hegemonism 'cultural' traditiile noastre sunt inlocuite cu ale altora este premiza adevarata.
    Cristi
    Cristi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și care este problema că unele sărbători sunt mai gustate decât altele? Selecția naturală se manifestă și în sectorul replicatorilor memetici: http://ro.wikipedia.org/wiki/Mem%C4%83

      Ștergere
    2. 1. nu exista dovezi ca 'religia' stramosilor nostrii le-a fost 'impusa'..au devenit crestini in mod 'natural'..2.'memetica' este un simplu cuvant inventat de Dawkins. pentru a justifica tezele cu arome de SF. pai si eu pot inventa un cuvant. 'nklwoiujdfhghf' din klingoniana cetire..devin un 'guru' ca 'autorul' memeticii'?
      Cristi

      Ștergere
  4. ps
    iar tu ca 'ateu' ar trebuii sa fi atat impotriva 'religiei oficiale' cat si impotriva 'memei' halloween-ului...macar stii ce insemna 'Halloween.'? 'sufletele fantoma' ale mortilor celti=druizi.. care isi paraseau casa pentru a nu cadea prada 'demonilor'. pai daca nu crezi in 'demoni' nu pricep rostul articolului..doar un nou atac la ''religie' folosind argumente din alte 'religii'..
    Cristi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sunt împotriva celor ce sunt împotrivă. Nu au dreptul, patriarhii și ai lor ciraci, să interzică ceva, cuiva.

      Ștergere
  5. au tot dreptul sa interzica atata timp cat se adreseaza pleromei ortodoxe majoritare (inca)in Romania in proportie de 87 la suta. tu la serviciu nu ai sefi de care asculti, nu respecti niste regulamente ? sau in armata nu asculti de ordinele sefilor ierarhici? daca nu le respecti esti liber sa pleci, e simplu..
    Cristi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu au dreptul să se exprime cu privire la ceea ce se întâmplă în cadrul şcolii, indiferent cât de majoritari consideră că sunt. Şcoala nu e parohie.

      Ștergere
  6. Salve Profu' !

    - sa mai amintim si ca practicile considerate azi "foarte crestine" sunt pline de elemente alogene preluate din cultele popoarelor cucerite, barbare - desigur ! :)
    - sa mai amintim si ca practica pupatului de moaste ingrijorator de raspandita astazi este cu muuult mai hidoasa decat traditia Halloween-ului - acolo unde lumina felinarelor magice sperie fortele intunericului;
    - si sa conchidem ca aceste ritualuri sunt trecatoare si schimbatoare odata cu epocile si cu stapanitorii lor - singura constanta pare a fi nevoia Omului de a-si calma stresul existential prin tot felul de credinte, religioase sau nu. Si asta ar fi dreptul lui, dar din pacate asta ii face exploatabili de factorii de putere religiosi si politici (tot aia, pana la urma). Robii lui dumnezeu inchiriati Bisericii lui si subinchiriati acelor politicieni care dau mai mult...

    RăspundețiȘtergere
  7. http://www.activenews.ro/stiri-social/S-a-lansat-HARTA-interactiva-a-centrelor-sociale-si-medicale-ale-Bisericii-Ortodoxe-din-Romania-si-Moldova.-Cum-gasiti-asezamintele-pentru-nevoiasi-din-orasul-in-care-va-aflati-124799

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.