12 noiembrie 2014

Religia în şcoală este îndoctrinare ilegală

Am subliniat de nenumărate ori imoralitatea, ilegalitatea şi infracţionalitatea orelor de religie de tip confesional. Aici o prezentare succintă: http://profudereligie.blogspot.ro/2012/09/religia-in-scoala-consideratii-juridice.html

Curtea Constituţională a fost sesizată cu privire la faptul că Legea Educaţiei este defectă de către profesorul Emil Moise. Şi aceasta i-a dat dreptate. După mai bine de trei ani:
http://www.ccr.ro/noutati/COMUNICAT-DE-PRES-2-126

COMUNICAT DE PRESĂ 2
12.11.2014

În ziua de 12 noiembrie 2014, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor Legii învățământului nr.84/1995 și ale Legii educației naționale nr.1/2011.

În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.9 alin.(2) teza întâi din Legea învățământului nr.84/1995 și dispozițiile art.18 alin.(2) teza întâi din Legea educației naționale nr.1/2011 sunt neconstituționale.

Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Judecătoria Buzău-Secția civilă.

Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Compartimentul Relaţii externe, relaţii cu presa şi protocol al Curţii Constituţionale


Dar cum este forma Legii Educaţiei Naţionale?
"Art. 18
(1) Planurile-cadru ale învăţământului primar, gimnazial, liceal şi profesional includ religia ca disciplină şcolară, parte a trunchiului comun. Elevilor aparţinând cultelor recunoscute de stat, indiferent de numarul lor, li se asigură dreptul constituţional de a participa la ora de religie, conform confesiunii proprii.
(2) La solicitarea scrisă a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie. În acest caz, situaţia şcolară se încheie fără disciplina Religie. În mod similar se procedeaza şi pentru elevul căruia, din motive obiective, nu i s-au asigurat condiţiile pentru frecventarea orelor la aceasta disciplină.
(3) Disciplina Religie poate fi predată numai de personalul didactic calificat conform prevederilor prezentei legi şi abilitat în baza protocoalelor încheiate între Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi cultele religioase recunoscute oficial de stat."

Altfel spus Legea Educaţiei e proastă şi trebuie schimbată. Nimeni nu poate să "înscrie" elevii din oficiu la orele de religie a unei confesiuni, fie ea şi majoritară. Aceştia pot fi înscrişi acolo doar la cererea expresă a părinţilor sau tutorilor lor legali (sau la intenţia lor personală, dacă au peste 16 ani şi pot decide singuri, conform legii cultelor, ce religie doresc să urmeze).
Aşa că informarea (sau cererea) prin care se specifica ca un elev nu urmează aceste ore este redundantă. Nu cel ce refuză trebuie să facă o cerere, ci cel ce doreşte aceste ore trebuie să facă cerere.

Stop îndoctrinării religioase în şcoli!

10 comentarii:

  1. Legea Educaţiei e proastă şi trebuie schimbată. Nimeni nu poate să "înscrie" elevii din oficiu la orele de religie a unei confesiuni, fie ea şi majoritară.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mai sunt încă multe de făcut.
      Notele obținute de un elev (chiar înscris prin cerere) n-ar trebui luate în seamă la calculul mediei generale.
      Dar mai ales, orele de religie confesională nu au ce căuta în școlile generale deoarece în parcursul lor se predau unele idei ce intră în contradicție flagrantă cu noțiuni predate elevului la alte materii de studiu (fizică, chimie, geografie, istorie etc)!
      Dacă enoriașii o vor, bisericile pot fi foarte lesne înzestrate cu un spațiu echivalent unei săli de clasă unde elevii doritori se pot aduna pentru studiul religiei. De ce BOR nu optează pentru această soluție? Păi, o fi din cauză că în acest caz ”pedagogul” nu ar mai fi plătit de statul român?

      Ștergere
  2. Eu unul sunt in extaz dar si uluit de victoria profesorului Emil Moise asupra Statului Clerical Roman, n-o mai credeam posibila !!! Este o victorie comparabila cu asolizarea sondei Philae - intamplata in aceeasi providentiala zi de 12 noiembrie 2014 !

    Si este si o lectie, nu trebuie renuntat niciodata la lupta pentru o cauza dreapta ...

    RăspundețiȘtergere
  3. ..in Constitutiile mai multor tari europene Dumnezeu si 'mostenirea crestina' sunt mentionate expres (in irlanda, Grecia, Spania, Ungaria, Germania chiar si in 'ateea' Norvegie) doar la noi exista chichita 'legislativa' cu 'statul este laic si neutru') in conditiile in care cetatenii 'statului' fara de care statul NU EXISTA se declara crestin-ortodocsi in proportie de 87% cei de alte 'confesiuni' 11% iar 'laici'=atei+indiferenti religios 2%..o minoritate infima impune dictatura unei majoritati zdrobitoare..una din 'binefacerile democratiei' probably...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dictatura majorității nu este democrație. Este tot dictatură.
      O majoritate a crezut, mii de ani, că Pământul era plat și fix. Majoritatea nu valorează nimic, e doar o sumă de conjunctură. Că are putere este altă poveste. tocmai de asta în România trebuie să fie democrație și nu dictatura majorității.

      Ștergere
  4. ps
    iar 'profesorul' Emil Moise (un neomarxist, nimic mai mult ca atatia..'occidentul' colcaie de ei) ar amuti daca in urma unui referendum Romania ar inlocui 'statul laic' cu 'statul crestin'
    pps
    am uitat in enumerare Polonia..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faptul că sunt multe state religioase nu înseamnă că este bine și corect așa. La fel sunt mulți oameni proști. Asta nu înseamnă că este bine și corect așa.

      Ștergere
  5. @Anonimul de mai sus - Ia aminte la asta:

    - modele democratice etalon - al Frantei si al SUA (cei care au inventat democratia moderna) - interzic orice amestec al statului cu religia, singura mentiune constitutionala fiind asigurarea libertatii de credinta. Cultele sunt si trebuie sa ramana AFACERI PRIVATE - altfel apar imediat mari abuzuri (in relatia cu Statul, necredinciosii sau cu alte culte) ! Nimeni nu impiedica cultele sa se autofinanteze, sa-si construiasca scoli, spitale - dar nu, in Romania le convine de minune sa faca trafic de influenta la politicienii Statului, sa beneficieze de scutiri de impozit si sa se finanteze netransparent, din surse publice (adica inclusiv din banii mei).

    - CC a corectat un abuz, o anomalie juridica care sarea in ochi si din avion ! Caci vezi mata, om fi noi o tara la periferia civilizatiei, dar unele principii sunt universale si ne-negociabile, nu se stabilesc prin votul maselor. Dupa tine, ar fi ok ca majoritatea sa voteze si executia imediata a minoritatii ateilor - intocmai ca "verisorii" dumitale taietori de capete, care cred si ei in acelasi Dumnezeu caruia ii indeplinesc voia. Religia - manifestare a slabiciunii oamenilor - a costat Omenirea cel putin 1.000 de ani de intarziere in dezvoltare.

    - si o perspectiva istorica: pe aceste meleaguri, traim urmarile unor imprejurari istorice care ne-au impus o religie straina in detrimentul religiei stramosilor. Dar vreme trece - vreme vine, ce e val, ca valul trece - astea sunt imprejurari schimbatoare, nu te iluziona ca trebuie sa ramana vesnice. De asta se teme si BOR, care este disperat sa-si consolideze pozitia prin orice cai - sfindand si cel mai elementar bun simt, a se vedea si campania fatisa pro-Ponta, cel care le-a dat zeci de milioane de euro numai in ultim an !

    PS: Astept sa-mi vina popa la poarta sa se milogeasca sa semnez cererea - si sa-l iau la intrebari: "-Parinte, predati copiilor (de 5 ani) tot povestea aia veche cu dracii, cu cazanul cu smoala, cu flacarile Iadului, balaurul, etc - sau le-ati modificat iara ?"

    RăspundețiȘtergere
  6. Ah, am uitat : Tipic pentru un activist habotnic si fara discernamant, arunci discretionar anatema-lozinca si il faci pe profesorul Emil Moise "neomarxist". Casca ochii mai bine - cine sunt cei pentru care face BOR campanie indracita = STANGA POLITICA exact "neomarxistii" tai !

    Realitatea este alta - BOR putin ii pasa ca la putere sunt neomarxisti sau radicali de dreapta - atata vreme cat ii finanteaza copios si nu se ating de privilegiile lor si de imensa avere a Bisericii !

    RăspundețiȘtergere
  7. 'mai draga' ca sa folosesc o expresie 'celebra' @Realist
    deci in raspar
    -'verisorii mei' nu cred in acelasi Dumnezeu ca subsemnatul..se vede din satelit ca nu cunosti o iota din 'religia' lui Mahomed
    -imensa majoritate a 'ateilor' din occident sunt si adeptii marxismului cultural.
    -daca te referi la 'religia stramosilor' adica 'zamolxianismul' nu e de mirare ca stramosii nostrii daci (proto-romani) au trecut de bunavoie si nesiliti de nimeni la 'religia de import' avand in vedere ca erau obligati sa se arunce in sulite (prin 'loterie') pentru a discuta cu marele 'zeu' Zamolxe.
    -'omenirea a costat cel putin 1ooo de de ani de intarziere'..mda, probabil fara religie am fi colonizat Luna inca din 1014 iar acum am fi colonizat toata galaxia pe modelu 'Battlestar Galactica' dar in sens invers (fanii serialului pricep ce scriu)
    -'si sa se finanteze netransparent'..bugetul e public(ceva infim) este de 0,008 din PIB impartit la 18 culte..bisericii majoritare ii revine cam 0,005% din 'banii tai' uite aici daca nu esti chior
    http://avereabisericii.ro/ajutorul-avut-al-bisericii/
    -m-as abtine de la exemplul Frantei care a 'dat' lumii 'democratia' pe un morman de morti..morti ucisi de atei ' humanisti&iluministi' prin ghilotinare of course..



    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.