13 februarie 2015

Religia în școală, motiv de segregare

Religia de tip confesional nu are ce căuta în programa școlilor publice. Este un motiv de segregare iar democrația tocmai asta nu încurajează. Adică integrăm elevi cu deficiențe de atenție sau emoționale, cu diferite handicapuri, dar segregăm pe considerente religioase?
De ce este motiv de segregare și discriminare? Pentru că un cult nu poate susține că și alte culte au aceeași valoare de adevăr, asta ar însemna că e totuna să fii ortodox sau musulman, ateu sau budist. Iar confesionalizarea tocmai asta susține, că el, CULTUL, este singurul corect și bun, restul sunt defecte, mai mult sau mai puțin, în dogmă sau în ritual. Segregarea duce la îndoctrinare, duce la discriminare, duce la radicalism. Stop îndoctrinării religioase în școli!


Religia la biserică! Știința în școală!

6 comentarii:

  1. Religia de tip confesional nu are ce căuta în programa școlilor publice. Este un motiv de segregare iar democrația tocmai asta nu încurajează. Adică integrăm elevi cu deficiențe de atenție sau emoționale, cu diferite handicapuri, dar segregăm pe considerente religioase?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ Profu de religie

      Unii crestin- ortodocsi atunci cand sint comparati cu fratii lor catolici, nu prea le convine zicand ca spre deosebire de bis catolica, cea ortodoxa nu a ars oameni pe rug, nu a avut inchizitie, nu a persecutat oamenii, nu a bagat pumnul in gura savantilor si chestii de genul.
      Am doua nelamuriri in legatura cu aceasta chestiune, la care te-as ruga sa-mi raspunzi daca poti:
      1. Este totusi corecta o asemenea comparatie? Adica eu stiu ca marii oameni de stiinta ale caror descoperiri contestau oarecum dogmele si biblia (gen Giordano Bruno sau Galileo) s-au aflat in vest, in lumea catolica, nu in est. Ma insel eu cumva? Au fost si prin estul ortodox cercetatori in timpul evului mediu si perioadei Renasterii ale caror descoperiri contraziceau dogmele ortodoxe?
      Caci in cazul in care nu au fost, argumentul ''noi n-am ars pe nimeni pe rug'' nu mai e valabil. Pai eu zic ca nu au ars pt ca efectiv nu au avut pe cine.
      In estul europei stiu ca lumea era mult mai redusa dpdv al culturii si cunoasterii. Pe cine era sa arda si sa persecute? Pe tata Leana din capul satului? Pe nea Mos Ion Roata semianalfabetul?
      Ma poti lamuri tu mai bine la acest aspect? Ma insel cumva in aceste rationamente?

      2. Biserica ortodoxa a persecutat oameni? Bine, stiu de ex ca manastirile ortodoxe detineau inainte sclavi tigani, stiu si ce ''binefaceri'' facea Miron Cristea (fostul patriarh, care a fost si prim-ministru, dar in afara acestor lucruri nu prea mai stiu sa fi facut altceva. Imi mai poti spune tu ce alte nasoale a facut Bis Ortodoxa?

      Ștergere
    2. P.S.
      Mi-ai putea arata ceva documentatie cu privire la abuzurile, persecutiile si in general nasoalele facute de bierica ortodoxa de-a lungul timpului (daca acestea exista)?

      Ștergere
    3. Nu trebuie să mergi prea departe. Ajunge să vezi cazul Tanacu, atâta doar că acolo crima nu a fost ideologică ci o eroare de ritual. Mai sunt ceva beebluși morți la botez, dar asta nu se pune la crimă ci la neglijență. În țările românești biserica nu a fost niciodată o putere ca în vest pentru că țările nu au fost independente, au fost sub control bulgar, otoman, mahiar, rus sau polonez. Așa că nu avea voie să-și impună viziunea ideologică cu forța. În rest ai dreptate, nu au avut împotriva cui să-și afirme superioritatea dogmatică. De fapt nu a prea avut nici când, Biserica Ortodoxă din România e de dată recentă, a fost înființată abia după unirea principatelor și secularizarea averilor mănăstirilor vasale bisericilor străine de către Cuza.

      Ștergere
    4. Mersi pt raspuns, dar nu ma refeream numai la spatiul romanesc, ci la tot estul ortodox al Europei + Asia Mica (CONSTANTINOPOL). Nu ma refeream numai la Biserica Ortodoxa din România, ci la toata Biserica Ortodoxa in general.
      Deci, au fost si prin tot estul ortodox cercetatori in timpul evului mediu si perioadei Renasterii tarzii ale caror descoperiri contraziceau dogmele ortodoxe? Au fost acestia persecutati sau nu? (in cazul in care au existat). Au fost omorate vrajitoare?
      Aceasta vreau eu sa aflu. Ma poti lamuri?

      Ștergere
    5. În România există ruși lipoveni. Strămoșii lor au venit aici din cauză că biserica ortodoxă rusă i-a prigonit... În ce fel? Confiscarea averilor, amenințări cu moartea și alte chestii asemănătoare...

      Ștergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.