7 martie 2015

EŞTI PRAF... de stele...



Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) anunţă lansarea concursului naţional “Nicolaus Copernic”, destinat instituţiilor din învăţământul preuniversitar. Echipele participante la concurs au ocazia de a câștiga unul dintre cele cinci laboratoare de informatică oferite de sponsorul competiției, iar profesorii coordonatori ai echipelor câștigătoare pot câștiga la rândul lor câte un laptop. Concursul urmăreşte să încurajeze interesul pentru astronomie și pentru știință, tema fiind ”Cum a apărut și cum evoluează Universul?”

Concursul se va derula în perioada 19 februarie – 24 septembrie 2015. Echipele participante vor trebui să realizeze o mini-expoziție pe teme de astronomie și cosmologie, să organizeze seminarii și dezbateri și să promoveze expoziția și evenimentele aferente în școală și în comunitate. Înscrierile la concurs se realizează în perioada 19 februarie-31 martie. Pentru înscrierea la concurs, click aici. Pentru a citi regulamentul complet al concursului, click aici.

”Ne face mare plăcere că acest concurs poartă numele astronomului polonez Nicolaus Copernic; cercetările sale având un impact uriaș în istoria știintei și a omenirii. Sperăm ca elevii, prin participarea la concurs, să aibă ocazia de a afla mai multe informații, atât despre marii oameni de știință, cât și despre importanța descoperirilor lor. ”, a declarat Maja Wawrzyk, directoarea Insitutului Polonez din București.

”Abia aștept să văd cum își vor folosi elevii creativitatea pentru a prezenta subiecte atât de captivante. Mă aștept să găsesc printre ei viitori cercetători și astronomi, ale căror cercetări vor îmbunătăți cunoștințele pe care le avem despre Univers.”, a declarat Magda Stavinschi, membră a Uniunii Astronomice Internaționale și membră a juriului concursului.

”Este pentru a doua oară când asociația noastră organizează o competiție națională interșcolară, după succesul pe care l-a avut în 2012 concursul ‘Emil Racoviță’, la care s-au înscris peste 120 de școli. De această data, am ales să ne axăm pe cosmologie; încercăm să le deschidem copiilor apetitul pentru știință, pentru astronomie, pentru subiecte care nu sunt, de obicei, abordate în cadrul învățământului preuniversitar. De asemeni, vrem să evidențiem rolul important pe care astronomia îl joacă în înțelegerea locului omului în univers și sa tragem un semnal de alarmă asupra faptului că, de 20 de ani, această materie nu se mai studiază în școlile din România.”, a declarat Toma Pătrașcu, preşedinte ASUR.

Startul concursului a fost dat joi, 19 februarie, în ziua aniversării nașterii lui Copernic, prin intermediul unei conferinţe organizate în cadrul Institutului Polonez din Bucureşti. Concursul ”Nicolaus Copernic” este organizat de Asociația Secular-Umanistă din România (ASUR) și sponsorizat de System Plus, partener HP si Dell în România. Parteneri: Institutul Polonez din București, Institutul Astronomic al Academiei Române, Agentia Spațială Română (RoSA), ESERO România și Agentia Spatiala Europeana (ESA). Parteneri media: Hotnews, Știință și Tehnică, Radio România Cultural.
Pagina de facebook a concursului: https://www.facebook.com/science.contest
Pagina oficială a concursului: http://www.asur.ro/noutati/concurs-nicolaus-copernic

14 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de administratorul blogului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Stiinta se tot “straduieste” sa “dovedeasca” mai multe:
    – suntem un fel de maimute
    – e “corect” sa-ti omori copiii
    – poti sa faci orice, cu oricine – fiindca omul se afla intr-un Univers – holograma
    – este sanatos ceea ce omoara (otravirea alimentara de exemplu)
    – etc.
    Aceasta este stiinta – a devenit religie, deja; reiigia bolovanului, credinta in atotputernicia mortii (adica, a ne-viului, indefinibil “stiintific”).
    Bazandu-se initial pe eperiment, masura, cauzalitate a “evoluat” la absolutism ateu, adresandu-se simturilor limitate pentru limitarea mentala prin diversitate si coloristica “scenaristica”.
    Asa poate “munca” lor aduce glorie si bani, acestor “preoti” ai minciunii care lipesc de realitatea obiectiva o gramada de minciuni scornite prin aplicarea de tehnici fanteziste, tehnologii inaccesibile (si poate ca si inexistente, de fapt) si idei promovate si de New Age dar si de ideologii ateisti.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dimpotrivă. Știința oferă răspunsuri etice și morale. Pentru că știe. Vezi aici: https://www.ted.com/talks/sam_harris_science_can_show_what_s_right?language=ro

      Ștergere
    2. Un cercetator medical de la Harvard a vrut sa vada cat de usor ii poate fi acceptat un text in revistele academice de specialitate. Asa ca a inventat un articol despre „rolul chirurgical al cacao in cerealele de la micul dejun” si l-a trimis sub numele, evident false, de Orson Welles si Pinkerton A. Le Brain catre 37 de reviste, iar 17 i-au acceptat deja contributia stiintifica. Jurnalele inca nu i-au publicat capodopera, deoarece asteapta bani din partea cercetatorului sub pretextul unui comision de evaluare. Dar alte publicatii i-au trimis aprecieri pentru contributia sa s i-au descris metodele ca „inovatoare”. Morala povestii tine de increderea nelimitata acordata unor reviste pretins stiintifice si posibilitatea de manipulare nemarginita care deriva de aici.

      Ștergere
    3. stiinta si morala - baba si mitraliera...
      singura perspectiva morala ce o ofera stiinta este cea a junglei.
      PS : care este diferenta intre etic si moral?

      Ștergere
    4. @Anon1
      - Suntem "un fel" de maimuțe.
      - Nu e "corect" să îți omori copii (asta e din puțul gândirii).
      - Nu poți să faci orice, cu oricine. Asta e la nivelul "d'oh". Universul NU este hologramă (ziarul Click sau Formula ASS nu sunt publicații științifice).
      - Ceea ce ne omoară este deseori sănătos *) - de exemplu apa (* - în numite condiții).

      Știința nu e religie în nici un fel, culoare sau miros. Cine spune asta nu prea știe ce înseamnă nici știință, nici religie. Hint: știința este o unealtă.

      Dacă neviul nu este definibil științific, e din cauză că viul nu e definibil științific. Problema viului e foarte complexă, doar cei ignoranți nu au probleme cu asta.

      Ce înseamnă "absolutism ateu"? Dacă nu cred în zei sunt... ce? Limitare mentală? Așa te-a învățat Iisus să întorci obrazul?

      Dacă nu înțelegi tehnicile științifice sau tehnologia, acestea pot să pară fanteziste pentru tine. Evident, cineva mai familiarizat cu ele va ști mai bine ce sunt și cum trebuie utilizate.

      New Age este o religie (sau o filozofie) - depinde cum o privești. Este în grădina ta, nu a mea. Un newageist (woomeister) este in genere la fel de ignorant ca un credincios (vezi Deepak Chopra - woomeister și creștin - worst of both worlds)...

      @Anon2
      Procesul de review este făcut de oameni, nu de roboți. Prin urmare aceștia au nevoie de hrană, adăpost, familie, loc de muncă, specializare continuă (ca să devină suficient de buni pentru a face un review), etc. Toate astea iau din timpul omului, deci implică bani. Omul respectiv își oferă expertiza și este plătit pentru ea - un preț modic de altfel. Nu ti se pare normal? Tu nu ești plătit pentru munca ta? Cu cât revista este mai prestigioasă, cu atât costurile vor fi mai mari. Dacă timpul donat pentru această activitate ar fi petrecut în mediul de cercetare privat, de exemplu, omul acela ar fi făcut o cârcă de bani...

      De ce preț modic? Pentru că:
      - doar articolele care sunt publicate sunt plătite; pentru fiecare articol publicat există de 2-10 ori articole care nu vor fi publicate, dar care trebuie evaluate și ele;
      - există costuri auxiliare (de la chestii gen utilizare platformă anti-plagiat, CMS/management de articole, consultanță juridică până la licențe software și detecția imposturii - da, este o chestie);
      - există costuri de publicare efectivă (corectură, imprimare, distribuție, publicare electronică, indexare în baze de date, etc.) sau de prezentare în cadrul conferinței (închirierea sălii, refreshments, imprimarea ghidurilor, imprimarea lucrărilor, etc.).

      Dar bineînțeles, out of sight, out of mind, nu? Produs românesc pre-'89 perfect educat...

      Sunt o mie de probleme care afectează procesul de peer review dar soluția nu este să scăpăm de el (practic este singura apărare cunoscută împotriva ignoranței, așa problematic cum este) ci să îl facem mai strict.

      P.S. Sunt o grămadă de "teste" ca cel de la Harvard (unele chiar publicate), așa că nu spui nimic nou. Dar îți dai seama ce de carne în frigider o să ai dacă tu îmi respingi articolul pentru că mă cheamă Orson Welles, când pe mine chiar mă cheamă Orson Welles? Crezi că în toată lumea asta există un singur om cu numele acela? Dacă primești un articole de la Yue Fei ce te faci?

      Ștergere
    5. http://www.descopera.ro/stiinta/13924987-zece-experimente-terifiante-facute-pe-oameni-in-numele-stiintei-au-socat-o-lume-intreaga

      oamenii de stiinta si morala...

      Ștergere
    6. @gica Şi de unde ştim că aceste experimente nu sunt morale? Tot oamenii de ştiinţă au descoperit acest lucru: faptul că nu se poate accepta orice în numele ştiinţei ci doar ceea ce este dovedit ca nefiind distrugător iar voluntarii trebuie să-şi dea acordul în cunoştinţă de cauză. Cunoaşterea ştiinţifică şi simţul moral merg mână în mână. Nu acelaşi lucru se poate spune despre religii. Pentru că dogma religioasă este insensibilă la dovezi.

      Ștergere
  3. Răspunsuri
    1. http://wp.production.patheos.com/blogs/faithonthecouch/files/2015/11/inigo.jpeg

      Ștergere
    2. http://www.activenews.ro/stiri-social/S-a-lansat-HARTA-interactiva-a-centrelor-sociale-si-medicale-ale-Bisericii-Ortodoxe-din-Romania-si-Moldova.-Cum-gasiti-asezamintele-pentru-nevoiasi-din-orasul-in-care-va-aflati-124799

      Ștergere
  4. Nou studiu stiintific asupra religiozitatii oamenilor de stiinta. Peste 80% dintre respondenti sunt TEISTI, peste 70% sunt crestini iar ateii, agnosticii si neafiliatii circa 15%.
    Studiul este foarte recent 2014 si confirma cat de rational este sa fii om de stiinta si sa crezi in Dumnezeu.
    Ateismul este religia omului superficial.
    http://elainehowardecklund.blogs.rice.edu/…/RU_AAASPresenta…

    RăspundețiȘtergere
  5. http://elainehowardecklund.blogs.rice.edu/files/2014/02/RU_AAASPresentationNotes_2014_0220.pdf

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Studiul este finanțat și condus spre a da un astfel de rezultat: finanțat de o fundație creștină (Templeton), eșantion nereprezentativ, interpretări eronate.

      Ștergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.