13 martie 2021

În drum spre stele

Pornind de la articolul Călătoria interstelară, „aventura supremă” a omului, va rămâne veșnic doar un vis? scris de Andreea Dogar ce a discutat cu astrofizicianul Octavian Micu de la Institutul de Științe Spațiale, cu Cristian Român de la „Știință și Tehnică”, jurnalist specializat în popularizarea științifică, și cu Adrian Șonka, astronom la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” din București și cercetător științific la Institutul Astronomic al Academiei Române, mi-am dat și eu cu părerea:

Mai este încă un domeniu ce am observat că a fost „neglijat” parțial în convorbire, deși s-a atins tangențial: condiția biologică a oamenilor peste sute și mii de ani.
Și asta vine în sprijinul optimismului lui Cristian Român.
Specia noastră s-a născut gata tehnologizată. Am primit moștenire de la înaintașii noștri Homo erectus focul ca proteză digestivă, uneltele simple în loc de colți și gheare, hainele ca proteze de blană. De atunci am înaintat cu protezarea într-un mod accelerat, în prezent mai toate organele noastre pot fi protezate, inclusiv creierul.
Avem proteza de comunicare și inteligență în buzunarul fiecăruia: deșteptul telefon mobil.
Viitorul va fi al unor urmași umani la care timpul este teoretic veșnic, cu o minte împachetată într-un sistem cibernetic capabil să supraviețuiască în mai toate mediile. Și capabilă să producă la fața locului din materialele existente acolo mecanisme de supraviețuire specifice acelui mediu.
Pe vremuri a fost presiune a selecției naturale, de grup sau sexuale în a genera diferențe rasiale (cum sunt splina mărită a populațiilor de scufundători din Oceania sau cea a nepalezilor, capacitatea de a consuma aproape doar grăsime și carne a eschimoșilor sau un IQ peste medie a evreilor așkenazi). Istoria arată că majoritatea colonizatorilor serioși și-au luat doar bilete dus, probabil așa va fi și cu coloniștii interstelari.
Oamenii au părăsit paradisul african și au ajuns în medii complet diferite din nordul Canadei sau în Țara de Foc, în vârful Himalaiei sau în mijlocul Pacificului.
Acum avem oportunitatea de a produce noi rase prin augmentarea conștientă a biologicului.
Implicit o rasă a unor astronauți-cosmonauți ce vor fi viitorii colonizatori ai sistemului solar și ai galaxiei. Din acest punct de vedere problemele de deplasare în condițiile spațiului cosmic a unui echipaj post-uman sunt surmontabile chiar și pe termen lung și foarte lung.
Probabil acele ființe vor trăi milenii iar reproducerea asistată va fi o banalitate. Staza va fi la fel de comună ca un restart al unui calculator.
Nu trebuie să creem mediul necesar oamenilor ci să generăm potențiali oameni care să reziste spațiului cosmic.
Noi suntem cum suntem acum pentru că acesta e rezultatul mediului terestru de selecție naturală. Pentru a coloniza galaxia trebuie să fim rezultatul selecției, de preferat artificiale, pentru un mediu interstelar.
Și sincer, nu văd nimic spectaculos în a fi captiv al unui corp biologic miop, fără dinți și cu atacuri de panică. Prefer forma mea actuală, cu ochelari, proteză dentară și plăcuță metalică de fixare a unei fracturi. 😂
Și vaccinat, binențeles, când îmi va veni rândul.
Și o veste rea - oricum trebuie să plecăm de pe Terra, peste patru miliarde de ani Soarele va muri. 🤓

4 comentarii:

  1. Nu trebuie să creeam mediul necesar oamenilor ci să generăm potențiali oameni care să reziste spațiului cosmic.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Și vaccinat, binențeles, când îmi va veni rândul." Nu există vaccin pentru obtuzitate.

    RăspundețiȘtergere
  3. "În drum spre stele" ... Să te vedem, când îți va veni rândul, cum o să fii în dric, în drum spre cimitir, plin de proteze pe care ți le vor fi montat ca să te ajute să mesteci, să mergi, nu să zbori spre stele, să urinezi sau să mai respiri, devorat de metastaze, așa cum ești tu, fără nicio speranță în ceva transcendent. (Dar vaccinat, bine înțeles!)

    Din păcate nu există proteză pentru creier. Dacă telefonul mobil te face pe tine mai inteligent, crede-mă, rezultatele sunt vizibile! În acest blog! Ashkenazii al căror coeficient de inteligență îl invidiezi nu se folosesc de proteze pentru a gândi (dar au creat Talmudul, comentând la nesfârșit textele sacre și exact așa și-au ascuțit inteligența).

    Ce viitor? Trăim în prezent! Mintea ta e deja împachetată într-un strat gros de ceață, o pâclă groasă care te împiedică să trăiești în lumea reală. Sigur, delirul, voma ta mentală pe care o verși în acest blog nu sunt interzise, țin de libertatea de exprimare. Este dreptul fiecăruia să se facă de cacao. Și e bine că e așa.

    Dar ce spui tu aicea nu are legătură cu știința, ci mai degrabă cu literatura SF. Tu habar n-ai ce-i aia știință. Confunzi știința cu ce-ți oferă spre digestie mentală vulgarizatori de doi bani care se ocupă în același timp de fenomenul OZN și de paranormal.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vorbești de pseudoștiințe și de superstiție, dar tu ce ne oferi aici? E obscurantism pur.

    Ce crezi tu că e știință este doar nevoia ta delirantă de a crede într-un transcendent, pe care tu nu-l ai și nu-l poți avea, cât timp ești și rămâi un militant ateu, semidoct și incult. (Adică un prost (la fel ca Sartre, dacă asta te onorează, deși nu e nimic onorant în a fi un prost), cum ți-ar fi zis Eugene Ionesco. Dă-mi voie să-l citez exact: "Sartre? Un prost.")

    Delirul tău, departe de a avea legătură cu știința, e de natură religioasă! Diagnosticul e ușor de pus. Uite-te la ce-ai scris. Ești obsedat de finitudinea timpului rezervat ființei umane, mai simplu spus ți-e frică de moarte. Și proiectezi într-un viitor mitic posibilitatea nemuririi sau măcar a lungirii nedefinite a vieții. Da, miturile religiilor se petrec în trecut (sau într-un timp sau într-un spațiu transcendent), dar miturile religioase ale ateilor militanți din specia ta se petrec în viitor. Persoanele religioase aspiră la sferele diafane ale unei existențe transmundane sau la extaze mistice date de desfrâuri sacre, tu visezi la un viitor fabulos cu călătorii interstelare și cu rase de astronauți, pe care le vei genera dintre propriile tale coapse prin selecție sexuală. (O! De-ar ști domnișoarele să-ți recunoască visul acesta măreț, ce mult ți-ar urca valoarea pe piață!)

    Îmi pare rău să-ți dezvrăjesc universul. Dacă ai fi fost om de știință ai fi știut. Universul este extrem de ostil și neprimitor. Distanțele sunt incomensurabile. În stadiul actual al cunoașterii, totul se opune călătoriilor interstelare, iar cele intergalactice sunt de negândit. Suntem aici pe pământ, ținuți ca-ntr-o-nchisoare, fără cea mai mică perspectivă de a evada, iar destinul casei noastre primitoare e mai degrabă sumbru, nu pe termen scurt, cum pretinde religia pseudoștiințifică a ecologismului, ci pe termen mediu și lung. Prefacerile cosmice din imediata noastră vecinătate și frământările ce vor afecta pământul vor distruge, ah! cât de curând!, casa noastră primitoare, care va fi tot mai puțin propice vieții. Iar aceasta se va întâmpla într-un mod implacabil, imposibil de prevenit sau de contracarat. Și va fi cu neputință să ne sustragem în vreun fel acestor evenimente. De altfel, cele mai multe se vor petrece probabil mult timp după ce rasa umană va fi dispărut cu totul, așa cum au dispărut speciile biologice de dinaintea noastră, niciuna nesupraviețuind sute de milioane de ani. Va fi cam cum scrie în Apocalipsa în care nu crezi, dar nu în detaliile ei, ci în sensul general al previziunilor de acolo.

    Așa că vei fi pustiu și singur în dric, și fără nicio speranță, căci cea pe care o ai deșartă este. Să te vedem atunci. Când îți va veni rândul. Niciun vaccin nu te va proteja de asta. (Și nebunia cu vaccinul! Asta e o altă poveste, care se vede altfel astăzi decât atunci când scriai cu atâta mândrie cuvintele astea).

    Oricine are voie să delireze! Gratis! Unii chiar, delirând, au creat poezie. E legitim chiar și să te umpli de ridicol. Să ieși în lume și să ți se vadă găurile din ciorapi și peticele pantalonilor rupți în cur. (Vreau să spun de fapt deficitul de cultură, obtuzitatea intelectuală, rigiditatea mentală, confuzia semidoctă între categorii diferite...) E OK. Să te faci de kko. Asta nu rănește pe nimeni. Nu face rău nimănui.

    Dar nu e OK să-ți intitulezi blogul "Profu' de religie". Pentru că induci confuzie, într-un mod răutăcios. Pentru că nu ți l-aș fi citit niciodată dacă avea un nume apropriat și aș fi pierdut noaptea aceasta citind despre Teorema lui Goedel, de pildă.

    Pot crea și eu un blog în care să ridiculizez muiseriști ca tine, dar n-o să-l intitulez niciodată „Muie PSD” (ci probabil „Muie USR”). Faptul că l-ai intitulat "Profu' de religie" arată josnicia ta morală, jegoșenia grețoasă, mojicia, proasta ta creștere, țigănia. Nu ești decât un golan ordinar și am pierdut timpul acordându-ți prea multă atenție.

    Pentru mârlănia aceasta de cocalar n-ai să te poți scuza niciodată îndeajuns.

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.