3 august 2011

De ce construim Catedrala Mântuirii Neamului şi care este semnificaţia acesteia?

Aici este răspunsul Patriarhiei Române (corect ar fi fost să se numească Patriarhia Bisericii Ortodoxe din România) la documentarul Deutsche Welle: "Romania - The Cathedral of National Redemption | European Journal"


Adevărurile dor. Mai ales când le spune cineva "din afară", suspectat de obiectivism. Faţă de bloggerii habotnici ortodocşi ce încearcă defăimarea sursei, a jurnaliştilor şi chiar a oficialilor religioşi dacă aceştia ajung să fie în opozit cu părerea lor de capete seci, Patriarhia nici nu aminteşte de cuiul lui Pepelea, trecând peste reportajul de la Deutsche Welle cu titulatura de "persoane şi grupări care continuă să conteste în ţară şi străinătate necesitatea şi oportunitatea construirii Catedralei Mântuirii Neamului".
Mai întâi că aceştia nu contestă construirea catedralei, ci amintesc doar că pentru aceasta se apelează la finanţarea de la stat. Problema nu este nouă, dimpotrivă. Reporterii preiau datele pe care ASUR le tot aminteşte guvernanţilor şi opiniei publice, publicate de altfel în presă.

După cum spune Gabriel Bejan în România Liberă - "mai bine tăceau". "Reacţia reprezentanţilor Patriarhiei ... poate fi considerată lipsită de respect pentru oamenii de bun-simţ din această ţară." Iată şi justificarea afirmaţiei:
# Catedrala Mântuirii Neamului ar reprezenta, în opinia Bisericii, în primul rând "o necesitate liturgică şi publică, fiind un simbol al unităţii dintre lucrarea spirituală şi socială a Bisericii".
Afirmaţia este cât se poate de subiectivă. Cu siguranţă mulţi români ar aprecia mai mult o şcoală sau un spital ultramodern construit din banii Bisericii decât un imens şi inutil edificiu, ridicat din bani publici.
# Catedrala reprezintă "un simbol al demnităţii naţionale, Biserica Ortodoxă Română fiind astăzi singura între Bisericile ortodoxe fără o catedrală reprezentativă pentru credinţa majorităţii poporului român".
Argumentul nu este altceva decât o dovadă de trufie a conducerii BOR. De ce ne-am simţi noi, românii, mai demni dacă Biserica noastră ar câştiga competiţia cu celelalte Biserici ortodoxe din regiune în ceea ce priveşte dimensiunile catedralelor construite? Pe acelaşi principiu, ar trebui să sărim într-un picior de bucurie datorită Casei Poporului făcute de Ceauşescu şi care deţine trei recorduri mondiale: este a doua cea mai mare, cea mai scumpă şi cea mai grea din lume.
# Un al treilea argument extras tot din comunicatul Patriarhiei este mai degrabă comic: "Utilitatea publică a Catedralei va fi evidenţiată şi de amenajarea spaţiului generos de aproape şase hectare din jurul ei ca spaţiu public, mărind suprafaţa spaţiilor verzi din Bucureşti".
Pentru a ajunge la media europeană, Capitala are nevoie de cel puţin 400-500 hectare de spaţii verzi în plus faţă de situaţia actuală.
# Concluzia trasă de înaltele feţe bisericeşti în acest drept la replică este şi ea năucitoare: "Noua catedrală nu poate fi pusă în concurenţă sau opoziţie cu şcolile sau spitalele deoarece ea este complementară acestora".
Cu alte cuvinte, bolnavul rămas fără spital la el în oraş sau elevul fără şcoală ar putea foarte bine să se urce în tren şi să vină la Bucureşti că se închine în Catedrala Mântuirii Neamului, rezolvându-şi astfel toate problemele.

Gura prostului adevăr grăieşte! "În schimb, Catedrala Mântuirii Neamului, cu o capacitate de 5.000 de locuri, va fi construită doar parţial din fonduri publice, ceilalţi bani fiind din donaţii ale clerului şi credincioşilor ortodocşi români din ţară şi străinătate." spune comunicatul patriarhiei. Şi cât este parţialul ăla? 99,99%?

Şi de ce ar fi nemţii interesaţi pe ce se cheltuiesc banii statului român?
Pentru că ei duc economia europeană în spate. Ei sunt cei mai muncitori şi mai performanţi. Şi înţeleg că este important dacă vecinul tău se îmbată în fiecare seară, culmea, cu bani împrumutaţi de la tine. Pentru că nu vor să aibă ca vecin un debil habotnic ce îngroapă o grămadă de valori muncite într-un jeg de ziduri "sfinţite". Pentru că asta nu garantează rambursarea investiţiei. Pentru că le e teamă. Le e teamă de proşti. Iar de proştii fuduli le e şi mai teamă.

Comentarii
3 Comentarii

3 comentarii:

 1. Sunt curios care sunt politicienii care isi pun la treaba firmele de constructii cu ocazia asta. Si cu ocazia ridicarii altor temple ale prostiei din 2 in 2 zile. Asta ar putea fi subiectul unui articol consistent.
  edit... Vanel Exim srl Bacau. Au astia destula experienta in biserici si cladiri pentru institutii publice. Cine a obtinut sau a incercat sa obtina contracte cu statul stie la ce ma refer. Cine nu... poate sa speculeze cat castiga un oficial care inlesneste castigarea unei licitatii. Sa fie bine pentru toata lumea, mai putin pentru bugetul de stat saracu.

  Laura Andresan

  RăspundețiȘtergere
 2. Daca tot veni vorba de Casa Poporului,tot comentarii de genul asta faceai si pe vremea aceea?Sau erai doar un fiu de comunist care ii spunea poezii lui Ceausescu despre "fabrici si uzine"...

  RăspundețiȘtergere
 3. @mIa
  Atacul la persoană nu-ţi face cinste!
  Diferenţa dintre Casa Poporului sau Stadionul Naţional şi Catedrala Mântuirii Neamului este una de proprietate. În timp ce primele două sunt ale statului, fiind normal ca statul să investească, în cazul catedralei proprietar este BOR. Deci nu statul trebuie să investească, ci biserica. Lucru care nu se întâmplă...

  RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.