25 septembrie 2011

Audienţa captivă

Termenul este utilizat cu precădere în marketing şi se referă la publicul situat în postura de a primi mesajul de promovare indiferent de dorinţa acestuia. Exemplu: oamenii din sala de spectacol ce sunt supuşi unor clipuri de promovare după ce luminile s-au stins şi nu se mai pot deplasa. În acel moment devin blocaţi pe singura sursa de lumină disponibilă, ecranul, mesajul publicitar fiind de maxim impact. Tot audienţă captivă este şi individul sau grupul ce suferă de atragerea atenţiei prin forţă, respectiv adresarea directă din postura de lider a deţinătorului de mesaj (sunet puternic, impunerea unor posturi pentru auditoriu, poziţionare în zona de maximă vizibilitate, înfăţişare spectaculoasă).

Sala de clasă este una dintre situaţiile cele mai comune şi aproape perfecte de audienţă captivă. Nu numai că elevii nu au posibilitatea de a refuza un anumit mesaj, dar nu au nici măcar posibilitatea de a-l analiza sau critica. Informaţiile ce survin de la pedagog sunt percepute şi însuşite de copii ca fiind imuabile. Din acest motiv în Legea educaţiei există articolul următor:
Art. 7
(1) În unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi activităţile de natură politică şi prozelitismul religios.

În teorie este frumos, în practică exact asta se încalcă. Prin afişarea icoanelor în sălile de clasă "audienţa captivă" este supusă mesajului publicitar, chiar dacă opiniile unor elevi sau profesori sunt diferite. Din acest punct de vedere este clar că acest paragraf din lege este ignorat de biserica "majoritară". Probabil ar fi activat doar dacă ar apare mesaje de tipul "Stop îndoctrinării religioase" lângă tablă.

Pe lângă afişarea constantă a mesajului său Biserica are şi acţiuni active de îndoctrinare. Profitând de audienţa captivă a participanţilor prezenţi la deschiderea anului şcolar preoţii organizează slujbe religioase. La microfon, priviţi cu evlavie de directorii ce ar trebui să vegheze la aplicarea legii în curtea instituţiei ce o conduc. Prozelitismul ortodox nu este doar activ, devine mult mai vizibil, chiar şi pentru alte autorităţi ce ar trebui să vegheze la aplicarea corectă a literei şi spiritului legii, de exemplu inspectoratele şcolare sau organizaţiile de părinţi. Este clar că nu toţi participanţii la o astfel de manifestare sunt adepţii Bisericii Ortodoxe, fie ea şi "majoritară". Iar aceştia, şi implicit copiii lor, sunt supuşi prozelitismului religios.

Orele de religie sunt încununarea activităţii de promovare a Bisericii Ortodoxe din România. Profitând de faptul că are la îndemână audienţa captivă oferită legal (şi imoral) de statul român, profesorii de religie aserviţi Bisericii Ortodoxe din România pun în aplicare programul de marketing ortodox. Timp de 12 ani, o oră pe săptămână, de pe poziţia lor de forţă, aceştia transmit imaginea deformată ideologic a unei Biserici ce se proclamă "majoritară" în virtutea unor greşit aplicate recensăminte. Pentru că, să fim serioşi, românii sunt ortodocşi doar la nivel de spectacol tradiţional (botez, nuntă, înmormântare) şi nu în esenţa definirii divinităţii. Iar metoda este specifică celor ce se adresează audienţelor captive: acesta este mesajul iar tu nu ai nici un drept să-l ocoleşti.

Cu toate acestea noi, părinţii, acceptăm participarea copiilor la aceste ore de prozelitism, în care sunt învăţaţi timp de 12 ani, săptămânal, că preoţii ortodocşi sunt "cei drepţi", că evoluţia lumii vii este o absurditate "ştiinţifică", că boala poate fi înfrântă prin rugăciune şi apă sfinţită, că există pedeapsă divină şi pentru bebeluşi dacă un călugăr ortodox spune asta şi că a fi curios este un păcat.
De ce?

PS: Cum îţi poţi scăpa copilul de orele de religie şi de ce e bine să faci asta: http://profudereligie.blogspot.ro/2011/09/cerere-pentru-retragerea-de-la-ora-de.html

20 de comentarii:

  1. excelent post ...
    una dintre metodele prin care am putea scapa de institutiile astea de spalat creiere (BOR) este sa ne declaram (cei care o simt) atei
    si asta acum, la urmatorul recensamant
    Andrei

    RăspundețiȘtergere
  2. Am scris si eu ceva pe tema asta: http://dumnezero.blogspot.com/2011/03/cedo-crucea-in-scoli-si-branding-ul.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Deja fac colectie de articole de lege cu care sa-mi sustin la nevoie punctul de vedere si tu mi-ai mai oferit unul. Merci.
    Imi place si articolul :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Boala poate fi înfrântă prin rugăciune şi apă sfinţită.
    BOR nu este o institutie de spalat creiere. Ca incearca sa se ocupe si cu asta, da, cu siguranta, pe alocuri. Dar nu aceasta activitate o defineste.
    Sectele si ateii se ocupa cel putin la fel de mult cu spalarea de creiere asa cum fac si alte religii.
    O ora pe saptamana de prozelitism religios(dar nu doar pentru religie, pentru ca exista si altfel de preoti, pentru credinta, desi sunt rari) este net inferioara restului orelor din saptamana in care se desfasoara prozelitism pentru o viata falsa. Subestimati rolul credintei dar si al religiei in fondarea si evolutia umanitatii, umanitatea aia... umanista.
    Daca oamenii ar fi fost guvernati doar de ratiune ar fi disparut demult.

    RăspundețiȘtergere
  5. @mastic: Du-te mă de-aici cu zeul tău Aquafresh 3-în-1!

    RăspundețiȘtergere
  6. @mastic
    Cel ce susţine o afirmaţie are obligaţia de a demonstra spusele sale. Iar acestă demonstraţie, pentru a fi sustenabilă, este necesar să nu depindă de alte afirmaţii nefondate sau neverificabile, adică trebuie să fie conformă cu metoda ştiinţifică. Tu trebuie să demonstrezi că Diavolul există sau că boala se vindecă cu apă sfinţită şi rugaciuni.

    A spăla creierele nu înseamnă să le faci curate (lipsite de conţinut) ci că le introduci informaţii false. Asta fac toate bisericile susţinând afirmaţii ce nu pot fi verificate (sau care nu au voie să fie verificate). BOR nu face excepţie, dimpotrivă. Faţă de alte biserici (cum este cazul catolicilor ce au recunoscut că au greşit în privinţa lui Galileo Galilei, şi implicit că Biblia este greşit scrisă sau interpretată) BOR consideră în continuare geocentrismul şi Creaţia ca fiind corecte, deşi toate dovezile ştiinţifice ce prezintă realitatea obiectivă demonstrează contrariul.
    BOR profită de nevoia de a crede într-un for "atotputernic şi atotştiutor" a persoanelor mai puţin capabile de supravieţuire pentru a acumula adepţi (şi aici copiii sunt victime sigure). Scopul este cât se poate de mercantil: îmbogăţirea. În schimb oferă promisiunea realizării unei iluzii: mântuirea. Schimbul este de-a dreptul odios...

    Cât despre raţiune, aceasta este calitatea pe care specia Homo Sapiens a cultivat-o şi care i-a oferit posibilitatea de a se plasa în vârful lanţului trofic, de prădător suprem. De asta oamenii sunt câteva miliarde, faţă de verişorii lor (cimpanzei, gorile, urangutani) ce numără doar câteva mii. Poate nu ştiai, dar sentiment religios au şi maimuţele antropoide, dar nu au şi raţiunea necesară de a-l conştientiza şi manevra profitabil...

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu, voi trebuie sa demonstrati ca boala nu se poate vindeca cu apa sfintita si cu rugaciuni. Eu si multi alti doctori am constatat ca se poate, n-am spus ca este o metoda infailibila sau ca este singura metoda, dimpotriva.
    Eu am prezentat argumente, iar afirmatiile mele neargumentate sunt la fel de sustenabile sau nu cat si afirmatiile voastre neargumentabile. Daca oamenii nu stiu ce se afla dincolo de universul nostru de cunoastere nu inseamna ca dincolo nu exista, ci ca noi nu cunoastem, iar afirmatiile ca exista sau nu ceva dincolo de universul nostru de cunoastere sunt la fel de mult sau de putin argumentabile.
    Voi in majoritatea posturilor excludeti cate ceva, de fapt multe, fara nici un argument. Si acel ceva face parte din umanitate cel putin la fel de mult cat si asa zisele voastre rationamente pur stiintifice. Nu exista stiinta exclusiva.
    Nu combat ratiunea, voi faceti acest rationament gresit, si anume ca daca esti rational excluzi credinta oamenilor si te bazezi pe acest rationament gresit pentru ca nu esti capabil sa demonstrezi utilitatea acesteia sau faptul ca exista.
    E posibil sa stiu cel putin la fel de multe lucruri despre oameni, animale si boli cat si voi, iar la unele capitole sa stiu chiar mai multe.
    Diavolul exista si pentru ca ajungi la concluzia ca se manifesta dureros semnele existentei acestuia. Nici pe boala nu o vezi, nu o poti defini mereu, dar constati semnele existentei bolii fara sa-ti poti explica toate amanuntele.
    Teoriile stiintifice nu pot demonstra nimic in ceea ce priveste credinta oamenilor, desi s-au apucat multi sa mearga pe acest drum si au demonstrat multe aspecte, adica asa cred ei ca au putut demonstra stiintific utilitzte credintei oamenilor.
    Oricum este interesant cum combateti voi toate bisericile ca fiind gunoi, dar asupra uneia va aplecati cu cea mai mare atentie sa o lichidati, desi nu merita mai mult decat altele. Catolicismul este prin structura egocentrist spre deosebire de ortodoxism de exemplu.
    BOR este si o institutie a statului, nu doar una de management stiintific-negustoresc a credintei oamenilor. O institutie de forta. In alte tari aceasta forta a fost pierduta si nu s-a castigat nimic in schimb, sa zici ca oamenii s-au desteptat, ca sunt mai putin manipulabili, mai ratinali, etc. Prin textele voastre constat ca puneti la gramada religia cu credinta oamenilor si asta este o manipulare premeditata, la fel de mizerabila cat si manipularile pe care le face in sens invers biserica. Constat, nu va acuz prea mult. Fiecare face ce-l taie capul. Nici nu am chef sa investighez scopul acestei activitati, desi il intuiesc.
    BOR este si un centru prin care poporul isi pastreaza traditiile si identitatea. Asta ajuta foarte mult statul, familia, oamenii. Acest fapt este demonstrabil in cel mai stiintific si palpabil mod cu putinta.
    Manipularea prin religie sau prin antireligie este la fel de mizerabila, va iluzionati degeaba si mai pacaliti si destui naivi care cred ca ceea ce faceti voi ar fi diferit de ceea ce face biserica, este exact acelasi lucru.

    RăspundețiȘtergere
  8. S-a demonstrat deja ca rugaciunile n-au ajutat bolnavii sa se vindece mai repede, dimpotriva, cei care stiau ca altii se roaga pentru ei s-au vindecat mai greu. In cel mai bun caz apa sfintita are efect de placebo asupra celor ce cred in ea, adica acelasi efect pe care il are o pastila de zahar data unuia care crede ca e medicament. Efectul este foarte redus fata de medicamente.

    BOR nu este o institutie a statului, este o institutie privata. Romania nu are religie de stat.

    Profu' nu a spus EGOCENTRISM ci GEOCENTRISM - adica BOR spune ca soarele se invarte in jurul pamantului.

    Doar pentru ca exista rau in lume nu inseamna ca exista o fiinta constienta (diavolul) care il provoaca. Daca ai avea habar de cum functioneaza lucrurile in natura, ai intelege.

    BOR este un rahat, asta este. Identitatea mea nu se afla acolo, pe mine nu ma ajuta, dimpotriva, mi se baga in viata, in familie si distruge viitorul copiilor nostri. Educatia din scoala romaneasca a fost acaparata de informatii imbecile infiltrate pana si in manualele de biologie, muzica, istorie, romana, etc.

    Bucura-te masticule ca beserica matale a transformat Romania intr-o teocratie. Bucura-te acum, ca nu va mai dura mult. Noi luptam pentru ca ai nostri copii sa nu fie victimele campaniei de imbecilizare condusa de BOR. Copiii au dreptul la informare, au dreptul sa stie pe ce lume se afla, au dreptul sa stie ca Pamantul se invarte in jurul soarelui si ca luna nu e facuta din cascaval.

    P.S. du-te roaga-te pentru noi, asa o sa stim sigur ca nu mai bantui pe internet infectand blogurile cu presupunerile tale si cu intuitiile tale inspirate de duhul sfant, adica de golul pe care-l ai in cap.

    RăspundețiȘtergere
  9. @mastic
    Un singur lucru remarc în postul tău: "Daca oamenii nu stiu ce se afla dincolo de universul nostru de cunoastere nu inseamna ca dincolo nu exista, ci ca noi nu cunoastem, iar afirmatiile ca exista sau nu ceva dincolo de universul nostru de cunoastere sunt la fel de mult sau de putin argumentabile."
    Aici este problema credinciosului - el susţine că dincolo de orizontul cunoaşterii sale este ceva pe care doar el îl cunoaşte: divinitatea.
    Necredinciosul susţine doar că nu ştie şi atât: o atitudine mult mai modestă.
    Ai zis bine fraza aia, păcat că nu o şi urmezi...

    Pentru restul, în mare, ţi-a răspuns Saturnine.

    Şi o definiţie:
    Manipularea este definită ca acţiune de a determina un actor social (persoană, grup, colectivitate) să gândească şi să acţioneze într-un mod compatibil cu interesele iniţiatorului, iar nu cu interesele sale, prin utilizarea unor tehnici de persuasiune care distorsionează intenţionat adevărul, lăsând însă impresia libertăţii de gândire şi de decizie. Spre deosebire de influenţa de tipul convingerii
    raţionale, prin manipulare nu se urmăreşte înţelegerea mai corectă şi mai profundă a situaţiei, ci inocularea unei înţelegeri convenabile, recurgându-se atât la inducerea în eroare cu argumente falsificate, cât şi la apelul la palierele non-raţionale. Intenţiile reale ale celui care transmite mesajul rămân insesizabile primitorului acestuia.
    ...Parcă e definiţia religiei...

    RăspundețiȘtergere
  10. Parca e definitia ateismului in aceeasi masura definitia aia a manipularii. Nu-mi place religia, imi place credinta oamenilor. Am si scris destule impotriva religiei ca forma de manipulare, cel putin la fel de agresiv cat si voi. Dar eu, spre deosebire de voi am busit de furie si de accese de confuzie mintala, care apar frecvent la oameni. Si nu fac confuzie premeditat intre religie si credinta. Voi faceti din asta un mecanism, ati amorsat un instrument de perpetuare a urii. Cert este ca au mai incercat si altii sa darame religia in loc sa incerce sa o reformeze si tot ceea ce au reusit n-a fost decat sa agraveze raul si sa-l faca mult mai insuportabil.
    Incercarea de a otravi sufletele altora nu este o masura a necredinciosului si cu atat mai putin una modesta. Voi nu sunteti simpli oameni care va expuneti parerile ci incercati activ sa convingeti si pe altii sa renunte la credinta prin confuzia ca religia si credinta sunt tot una. Mai mult, sectele pentru voi conteaza foarte putin, nu sunt in vizor pentru ca ele nu au decizia majora la nivelul maselor, pe voi va intereseaza bisericile mari, in special Biserica Ortodoxa Romana. Faptul ca aveti o cauza, propaganda, etc, etc face din voi tot o religie. Chiar daca comunistii si altii precum masonistii spun ca lupta impotriva bisericii ei n-au facut altceva decat sa incerce sa substituie biserica cu altceva care semana izbitor tot cu o biserica, doar ca nu avea credinta, pentru ca nu avea inspiratie divina.
    Exista un pacat mai mare decat acela de a-ti vinzi sufletul diavolului si anume sa vinzi sufletul altora.
    Saturnine, ceea ce ma priveste pe mine ma priveste pe mine si atat, s-au rugat altii si pentru mine, poate ma voi ruga si eu pentru copiii mei cand voi fi in stare.
    Nu biserica a facut rau in tara asta, politicienii au facut rau pentru ca le-am permis noi. Sinodul este format si din oameni simpli, faptul ca nu prea ne intereseaza acest fapt face ca sinodul sa colcaie de politicieni si alti oameni interesati sa se afle acolo din alte motive decat acelea ale crestinilor.
    Biserica plaseaza divinitatea in centrul universului si pe om, nu pe soare si nici pe pamant.
    Poti sa-i spui oricum, si eu ii spun tot rau, faptul ca altii il numesc diavol nu are importanta. Cert este ca si in postura de rau si in aceea de diavol oamenii au credinta pentru a se proteja, credinta ca poti face bine pentru a nu perpetua raul.
    Suntem romani si identitatea nationala este si in biserica, nu conteaza ca in tara asta traiesc si alte natii, tara asta este crestina de la inceputuri, poporul asta este crestin si toata cultura si evolutia nationala au ca fundamente biserica. Nu ai cum, si sa vrei, sa scoti biserica din toate astea. Tu pricepi foarte putin din ceea ce suntem si din ceea ce esti. Nu poti schimba ceea ce esti, chiar daca vrei sa pretinzi altceva. Au incercat si altii si tot incearca si biserica este tot acolo.
    Pricep destul de mult din natura, ma subestimezi.

    RăspundețiȘtergere
  11. Eu in schimb nu iti subestimez nivelul de intelegere si consider ca distorsionezi lucrurile premeditat.
    Efectul placebo constituie pana la 30% din efectul medicamentelor. Dar sa lasam putin statistica ca sa inteleaga si altii, stiintific.
    Stii ca si mine ca se fac studii dubluorb si au loc si alte teste pentru a verifica medicamentele. Tocmai pentru a diferentia efectul placebo de efectul curativ al molecului respective. Aceste verificari dubluorb costa foarte mult procentual din bugetul alocat tocmai pentru ca sunt utile si tocmai pentru ca efectul placebo conteaza foarte mult, de aceea nici doctorul nici pacientul nu stie care este pilula cu zahar si care este medicamentul potential activ, pentru a incerca sa elimine efectul placebo in ceea ce priveste evaluarea eficacitatii medicamentelor.
    Dar asta este statistica, cu asta se ocupa ateismul, noi sa gandim la nivel individual pentru ca asa gandeste si biserica. Ideea centrala este unicitatea fiecaruia. Efectul placebo nu vindeca pe om in proportie de pana la maxim 30% desi asa suna statistica sau mai rau, asa suna concluzia voastra, ca efectul ar fi neglijabil si ca poate fi strict delimitat de acela al medicamentului. Este suficient sa ai 0.003% in plus pentru tine ca om, ca sa te vindeci. Si daca te vindeci esti vindecat 100% tu ca persoana, desi in statistica esti printre cei... neglijabili, acel numar redus de vindecari improbabile, inexplicabile. Si acest plus poate fi adus de catre sistemul medical, de catre medic, de increderea pacientului in toate astea, de credinta medicului, rudelor si in primul rand de credinta omului. Poti sa numesti toate astea efect placebo daca vrei sau oti sa numesti simplu credinta. Retine, efectul placebo cuantificat stiintific pentru medicamente conteaza in proportie de pana la maxim 30% din efectul medicamentelor sau poate sa fie zero daca te ambitionezi sa nu crezi in nimic, dar poti sa crezi in stiinta ca mine, tot pe undeva pe acolo suntem, pe langa zero. Asa zisul studiu cu credinta pacientilor, credinta rudelor care ar face rau este o eroare, toate corporatiile farmaceutice fac in continuare teste pentru a elimina distorsiunea efectului placebo.
    Credinta oamenilor are efecte benefice fiziologice cunatificabile stiintific, efecte biochimice, neurologice, anatomice, genetice, psihologice. Dar lasa ca-ti explica specialistii aia stiintifici de-i admiri tu sau poate esti vreun savant din asta roman care isi da doctoratul dar nu stie de ce nu doarme noaptea, uneori. Din cauza religiei, evident.

    RăspundețiȘtergere
  12. Nu apa cu zahar propriu-zisa te vindeca si nu apa sfintita, evident, ci credinta ta ca om ca nu esti singur pe lume. De ce se intampla asta si de ce savantii aia pe care ii admiram nu ne explica concret de ce totusi omul se vindeca cand ia apa cu zahar la fel cum se vindeca si colegul lui de aceeasi boala care ia molecula activa? Pentru ca acesti savanti nu cerceteaza indeajuns ceea ce suntem noi ca oameni si ca spirit. Omul pana sa ajunga aici a trecut prin multe si tocmai pentru ca nu doar ratiunea in primul rand, ci credinta l-a adus pana aici este explicatia pentru care se intampla toate aceste fenomene greu explicabile.

    RăspundețiȘtergere
  13. Masticule, ai prea mult timp liber. Eu inteleg ca simti nevoia de a face din ateism o religie, cu aia te simti tu confortabil sa combati. E mai dificil sa combati ceva care nu se incadreaza in tiparele cunoscute asa ca incerci sa gasesti puncte comune.
    Credinta o fi altceva decat religia dar sunt conectate.
    Ma mira faptul ca ai niste notiuni dar le spui papagaliceste in asa fel incat sa nu-ti afecteze viziunea magica pe care o ai despre lume. Mi-e greata de "experienta personala" a fiecarui "vindecat" care ignora proportia covarsitoare de oameni care au incercat aceste metode si au murit, deoarece poti tu sa te joci cu procentele cum vrei dar eu prefer un medicament care stiu ca functioneaza si stiu si ce procent de eficacitate are in locul unei metode care se bazeaza pe credinta. Daca organismul meu nu reactioneaza la credinta? Daca un om e incapabil sa aibe acea credinta deoarece e prea ancorat in realitate sa creada in cai verzi pe pereti? Bine, eu iti inteleg nevoia psihologica de a te simti protejat de divin dar nu te mai manifesta ca si cand ai vreo dovada, adica daca nu ai nici o dovada, tine naibii pentru tine, nu incerca sa convingi pe altii ca e ceva acolo. Aici e diferenta dintre noi si cei ca tine, noi nu incercam sa convingem pe nimeni ca ceva pentru care nu avem dovezi e real.
    Realitatea este vasta si mai avem de invatat dar nu se compara cu cantitatea de lucruri care pot fi debitate din nimic. Adica tu poti sa spui o gramada de lucruri si sa ne pierzi vremea pe aici deoarece singurul lucru care iti este necesar pentru a le sustine este credinta ta ca realitatea e asa cum spui, ca ea are interpretarea pe care i-ai dat-o dar pe noi nu ne intereseaza metoda ta de a stabili ce este si ce nu este, metoda ta nu duce la aceleasi rezultate aplicata fiind de diferiti indivizi. La fel de bine pot s-o aplic si eu si sa ajung la orice concluzie vreau din orice informatie am chef si tu n-ai putea sa demonstrezi ca nu e cum zic eu. De aceea zic, nu mai scrie inventiile tale despre ce e si ce nu e ca n-au nici o valoare.

    RăspundețiȘtergere
  14. Te-am rugat sa te abtii sa vorbesti despre viata personala a altora si mai ales despre timpul meu liber sau ce fac eu acasa.
    Am spus clar ca efectul placebo este un plus, nu trateaza doctorii exclusiv placebo, doctorii fac tratament cu medicamente si spera ca acesta sa fie potentat de efecte placebo. N-am pretins ca oamenii trebuie sa se trateze exclusiv cu apa sfintita si sunt impotriva acestui lucru si am scris despre aceste lucruri inainte sa apara blogul asta al vostru pe lume.
    Nu-i nimic, unii pricep mai greu, dar este un pas esential ca ai ajuns sa vezi ca una este credinta si alta religia, bine totusi ca sunt conectate, numai pe blogul vostru lipseste cu desavarsire acest cuvant, credinta, in rest, sarmanul, mai are si el conexiuni pe lumea asta.
    Pot sa spun ce vreau pentru ca stiu precis, voi doar cititi articole si intelegeti pe dos, doar ce va convine voua pentru cauza voastra.
    Tu nu poti sa aplici, ca nu tratezi oameni.

    RăspundețiȘtergere
  15. @mastic
    Spui aşa: "Nu-mi place religia, imi place credinta oamenilor."
    Dar pe de altă parte proslăveşti acţiunile de propagandă ale Bisericii de care aparţii în detrimentul tuturor celorlalte biserici sau organizaţii. Păi nu observi că acea "credinţă" oferă posibilitatea manipulării de care profită religiile, respectiv bisericile, inclusiv Biserica din care faci tu parte? (religia o consider credinţă organizată)

    Eu încerc să împart oamenii în credincioşi şi necredincioşi. Şi aici credincioşii sunt manipulaţi în a crede în anumite divinităţi şi implicit în adevărul emis de o anumită biserică. Din punctul meu de vedere necredincioşii nu pot fi manipulaţi, pentru că ei pun la îndoială până şi opiniile propriilor lideri. Credincioşii nu sunt în stare de asta, iau de-a gata ceea ce spun liderii lor. Iar copiii sunt cele mai sensibile fiinţe, neavând un sistem de apărare în faţa manipulării. Copiii de asta sunt copii şi merg la şcoală pentru că "ei cred" în ceea ce le spun adulţii. De asta bisericile ce îşi desfăşoară activitatea în şcoli sunt de cea mai joasă speţă, atacă prin manipulare chiar fiinţele cu cea mai mică şansă de apărare. Mai uită-te încă o dată pe definiţie, e vorba de "inducerea în eroare cu argumente falsificate, cât şi la apelul la palierele non-raţionale". Adică apelul la credinţă. De asta credinţa eu o văd ca un defect, nu am ce să proslăvesc la ea. Pentru că oferă posibilitatea de a fi manipulat de către biserică (cult, sectă, ideologie). Ateismul face apel la convingeri pe baze raţionale. Ateul spune "Nu trebuie să mă crezi, verifică!" E o mare diferenţă.

    RăspundețiȘtergere
  16. Nu proslavesc actiunile de propaganda ale bisericii nationale in defavoarea celorlalte biserici, ci le sustin, in aceeasi masura in care si celelalte biserici sunt sustinute in acest demers. Am spus, biserica inseamna si traditie, cultura si istorie.Combaterea eficienta a manipularii se face prin educatie, nu prin interdictie. Oamenii au tot incercat si tot verifica credinta si pun la indoiala si tot la credinta au ajuns pana la urma. Poti sa-i spui credinta in biserica sau in asa numita alta structura care ar trebui sa substituie biserica, si templele faceau tot religie si erau tot biserici. Si structura asta pentru care aveti o cauza este tot o biserica si tot o religie promovati. Copiii primesc o ora de educatie religioasa si restul orelor sunt asa zis nonreligioase, nu exista mai mult pericol in scoala spre deosebire de mediul in care traiesc acasa, in societate, in familie.
    In Franta marile dezbateri si dubii cu privire la religie se desfasoara pe un ton si cu argumente de razboi nuclear in interiorul bisericii si miza este mentinerea in stare vie a oamenilor si a constiintei lor, dar in cadrul bisericii. Ca exista si atei, evident, dar biserica poate sa existe si sa traiasca alaturi de altii. Ca ateii sunt mai multi, poate, asta nu are relevanta.
    Argumentele voastre sunt in aceeasi masura falsificate si o manipulare evidenta. Repet, daca ti se pare credinta o vulnerabilitate, afla ca nu vei putea scapa de ea, doar vei macina sufletul aiurea si tie si altora. In schimb se poate convietui pasnic atat cu credinta cat si cu religia si biserica. Si trebuie reformate cele de la noi, de acord. Nu incercata distrugerea lor.

    RăspundețiȘtergere
  17. @mastic
    Din dovadă în dovadă a manipulării de care suferi.
    Faci o confuzie între Biserica Ortodoxă din România şi naţiune. Fals. Naţiunea română însumează şi alte credinţe sau atei. Faci o confuzie între majoritate şi naţiune. Fals. Şi minoritarii fac parte tot din naţiunea română, ajunge doar să se considere români. Faci o confuzie între păstrătorii unor tradiţii şi Biserică. Fals. Sunt multe tradiţii ce nu aparţin Bisericii, după cum sunt multe tradiţii pe care le-a adoptat Biserica, deşi nu îi aparţineau (principiul ce nu poţi distruge, înglobează). Faci confuzie între ora de "educaţie religioasă" în care copiii ar putea să înveţe despre bogăţia spirituală a oamenilor (dacă ar fi prezentat fenomenul religios analitic, în ansamblu, cum ar fi istoria religiilor) şi ora de "ineducaţie religioasă" în care copiii sunt manipulaţi a reţine ideea că singura dreaptă şi preamăritoare religie este cea promovată şi impusă de Biserica Ortodoxă din România. Ca să nu mai vorbim că se trece sub tăcere presiunea pe care o face această Biserică pentru ca evidenţele ştiinţifice ce intră în contradicţie cu principiile sale să fie scoase din programa şcolară, de la celelalte "ore aşa zis nonreligioase".

    Spui că se poate convieţui paşnic cu această religie şi cu acestă Biserică. Cum ar putea să se întâmple asta dacă Biserica profită de puterea pe care iresponsabilii politicieni i-au dat-o de a manipula minţile unor copii (vezi articolul de la care am plecat şi întregul blog, de altfel).

    RăspundețiȘtergere
  18. Mastic, nu vad unde m-ai "rugat sa te abtii sa vorbesti despre viata personala a altora si mai ales despre timpul meu liber sau ce fac eu acasa".
    Eu ti-am transmis ce am avut de transmis, nu voi repeta. Este evident ca n-am cu cine vorbi deoarece pozitia pe care o ocupi iti permite sa intorci lucrurile oricum numa sa-ti iasa la final cum vrei tu.

    spui asa :"voi trebuie sa demonstrati ca boala nu se poate vindeca cu apa sfintita si cu rugaciuni. Eu si multi alti doctori am constatat ca se poate, n-am spus ca este o metoda infailibila sau ca este singura metoda"
    Da, n-ai spus ca este singura metoda dar ai spus ca in anumite cazuri poate fi singura metoda, adica ca apa sfintita si rugaciunile singure pot vindeca de unele singure. Sa-ti zic eu cand - fix atunci cand te-ai fi vindecat oricum si momentan nu exista nici o dovada care sa arate ca acei oameni vindecati prin rugaciune nu s-ar fi vindecat si fara ea. Oricum nu mi-ai raspuns la obiectiile aduse si cand spuneam ca ai prea mult timp liber, ma refeream fix la asta - ca eu n-am si implicit n-am timp sa discut cu cineva care ignora ce i se spune si are o gramada de timp sa scrie lucruri inutile. Tii la experienta ta personala? Bazeaza-te pe ea, fa ce vrei dar nu incerca sa convinge pe altii ca ce ai experimentat tu este valabil deoarece n-ai nici o dovada si nimeni n-ar trebui sa te creada fara sa prezinti dovezi, e ceva prea serios ca sa faca asta.

    RăspundețiȘtergere
  19. mda pai dreapta credinta ortodoxa evident ca nu e proziletism si in continuare popii vor deschide an scolar, dat cuvantari, sfiintit scoli si etc.

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.