23 martie 2014

Înainte de naşterea Universului...

Bun, şi dacă Dumnezeu, Zeus, Allah etc. au creat Universul, se pune întrebarea: Ce au făcut ei înainte de a crea universul? Şi cum le-a venit ideea să creeze universul în momentul t_0 şi nu în momentul t_1? Nu ştiu, ideea unui Univers creat şi care nu a existat dintotdeauna mi se pare la fel de aberantă precum toate religiile.

Universul nu a existat dintotdeauna pentru că "dintotdeauna" nu există. Pur şi simplu timpul şi spaţiul există de doar 13,8 miliarde de ani. Indiferent cât de mult am dori sau am încerca nu vom ajunge "înainte" de bigbang deoarece nu există acest "înainte".

Big Bang-ul nu este un moment de apariţie a Universului, ci de trecere a acestuia dintr-o stare în alta, fenomen care se poate repeta.

Ceea ce prezinţi tu este o supoziţie fără fundament evidenţiabil, datorată "simţului comun" care ne spune că "prezentul" urmează după un "trecut". Problema acestei percepţii este că noi trăim într-un spaţiu-timp nici prea-prea, nici foarte-foarte. Din acest motiv ni se pare că spaţiul este oarecum rigid de "drept" şi timpul este succesiunea în care cauza precede efectul întotdeauna. Aici e problema!
În realitate, la dimensiuni macro şi micro "universale", spaţiu-timpul este deformabil în funcţie de viteză şi gravitaţie iar timpul poate, dacă nu curge invers, cel puţin să se oprească.
Din păcate limbajul uman s-a dezvoltat tot în acest "spaţiu-timp comun", aşa că încă nu există cuvinte care să elimine "timpul" din substanţa lor. Din acest motiv vorbim despre "începutul" universului, având subdusă ideea defectă a unui "înainte de început". Acest "înainte de început" nu există, este un nonsens din punct de vedere fizic, este ca şi cum ai spune că "dincolo" de Polul Nord este un punct şi mai la nord. Nu este. Toate punctele din altă poziţie faţă de Polul Nord sunt mai la sud.
Ideea cu adevărat măreaţă este că pe o sferă oricare dintre puncte poate fi considerat ca fiind Polul Nord. Astfel putem avea Multiversul, în care toate soluţiile (punctele de pe sferă) sunt pasibile a fi Polul Nord, dar noi, "obligaţi să ne strecurăm" printre celelalte universuri, percepem doar parametri universului nostru în care "Polul Nord" este autodevenirea sa de acum 13,8 miliarde de ani. Cu toate acestea, măsurându-ne universul, descoperim că acesta nu este cum ne-am aşteptat, cu un spaţiu-timp infinit, deşi ne vine greu să acceptăm şi să înţelegem asta.
Este exact aceeaşi situaţie pe care au avut-o strămoşii noştri în a înţelege că pământul este o planetă sferică. În acea perioadă pământul pentru ei părea plat, existând un singur drum care leagă în cel mai scurt timp două puncte: linia dreaptă. Este exact acelaşi lucru. Abia când au reuşit să străbată distanţe imense au observat că pot ajunge în acelaşi punct, în acelaţi timp, folosind trasee diferite deşi toate erau în linie "dreaptă". De ce? Pentru că ei de fapt nu se deplasau pe un plan, ci pe suprafaţa unei sfere, şi foloseau de fapt "meridiane" diferite.
Acum suntem ameninţaţi de conflictul în escaladă dintre SUA şi Rusia. La prima vedere, obişnuiţi cu harta de la meteo, credem că un eventual atac aerian se va desfăşura pe deasupra Europei. Fals! Cel mai scurt drum între Rusia şi SUA este pe la Polul Nord.


Salut cu această ocazie Colegiul Naţional Andrei Şaguna, gazdă a ediţiei a XII-a a Olimpiadei Naţionale de Astronomie şi Astrofizică, Braşov, 11 aprilie 2014, şi urez succes participanţilor.

8 comentarii:

  1. Salut cu această ocazie Colegiul Naţional Andrei Şaguna, gazdă a ediţiei a XII-a a Olimpiadei Naţionale de Astronomie şi Astrofizică, Braşov, 11 aprilie 2014, şi urez succes participanţilor.

    RăspundețiȘtergere
  2. ..daca nu exista acest 'definit' spatio-temporal, universul nu avea un 'spatiu' sa se extinda pana in prezent. ce anume a provocat 'big bang'? niste fluctuatii cuantice? si ce anume a provocat aceste 'fluctuatii cuantice'? exista oare un 'zid' care opreste expansiunea universului? si tot asa ad infinitum.. 'teoria big bang' este deja invechita, are deja prea multe fracturi logice..
    Cristi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu trebuie ca ceva să fi provocat Big Bang. Pur şi simplu acesta există la fel cum există gravitaţia sau selecţia naturală.

      Ștergere
    2. Nu trebuie ca cineva să-l fi creat pe Dumnezeu. Pur şi simplu acesta există la fel cum există gravitaţia sau selecţia naturală.

      Ștergere
    3. @Cap.15
      Vezi tu, pentru gravitație, selecție naturală și Big Bang avem evidențe, avem dovezi, sunt urme ce pot fi verificate și a căror explicație nu presupune magie.

      Ștergere
    4. Scuze, dom' Profesoru'. Cred că am fost prea subtil. Trebuia să inţelegi din comentariul meu, nici mai mult nici mai puţin decât asemănarea între bigoţii credincioşi şi "bigoţii atei", măcar la nivel de exprimare. O să zici că "bigot ateu" e un nonsens şi o să argumentezi cu definiţii din dex... nu te obosi, mai bine fă un pas inapoi priveşte atent şi eventual contemplativ, poate observi că nu este chiar lipsit de sens. Ah, pentru a nu crea confuzii, să ştii că s-ar putea să fiu mai ateu decât matale, dom' Profesor. Toate cele bune.

      Ștergere
    5. @Cap.15
      Nu mă interesează ateismul, oricum toţi suntem atei faţă de dumnezeii celorlalţi. Ce mă interesează este metoda de a obţine răspunsuri. Cea religioasă este la nivelul poveştilor cu zâne, cea ştiinţifică este veritabilă, funcţionează. Asta-i tot. A le pune în egalitate este lipsă de discernământ.

      Ștergere
  3. @ Anonim: Teoria inflaţionistă a big-bang-ului tocmai ce a fost confirmată de curând, prin descoperirea "amprentelor" undelor gravitaţionale primordiale în radiaţia cosmică de fond.

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.