11 mai 2014

Biblia spune că "a crede" e o pacoste...

O provocare...
Pentru Atei: Am postat un pasaj din Biblie. Nu se pune problema în a crede sau nu. De asemenea nu contează felul de interpretare, adliteram, simbolic, analogie etc... şi nici faptul că cei doi ar putea reprezenta o generaţie a ciobanilor sau a celor care au lucrat pământul... Mă intereasează care este ideea, sau meesajul din din text.
1. După aceea a cunoscut Adam pe Eva, femeia sa, şi ea, zămislind, a născut pe Cain şi a zis: "Am dobândit om de la Dumnezeu".
2. Apoi a mai născut pe Abel, fratele lui Cain. Abel a fost păstor de oi, iar Cain lucrător de pământ.
3. Dar după un timp, Cain a adus jertfă lui Dumnezeu din roadele pământului.
4. Şi a adus şi Abel din cele întâi-născute ale oilor sale şi din grăsimea lor. Şi a căutat Domnul spre Abel şi spre darurile lui,
5. Iar spre Cain şi spre darurile lui n-a căutat. Şi s-a întristat Cain tare şi faţa lui era posomorâtă.
6. Atunci a zis Domnul Dumnezeu către Cain: "Pentru ce te-ai întristat şi pentru ce s-a posomorât fata ta?
7. Când faci bine, oare nu-ţi este faţa senină? Iar de nu faci bine, păcatul bate la uşă şi caută să te târască, dar tu biruieşte-l!"
8. După aceea Cain a zis către Abel, fratele său: "Să ieşim la câmp!" Iar când erau ei în câmpie, Cain s-a aruncat asupra lui Abel, fratele său, şi l-a omorât.
9. Atunci a zis Domnul Dumnezeu către Cain: "Unde este Abel, fratele tău?" Iar el a răspuns: "Nu ştiu! Au doară eu sunt păzitorul fratelui meu?"
10. şi a zis Domnul: "Ce ai făcut? Glasul sângelui fratelui tău strigă către Mine din pământ.

Răspunsul meu:
Ideea este că pre-judecăţile religioase ucid. Cel ce crede că primeşte mesaje de la divinitate se poate înşela şi poate face gesturi reprobabile în baza acestor credinţe. Problema nu este doar că le face, ci că nu înţelege. Nu numai fapta sa este greşită ci chiar raportarea pe care el o are faţă de divin este greşită. A te raporta la divinitate fără a căuta dovezi care să confirme sau să infirme credinţa ta te aruncă în eroare iar eroarea e fatală. Experienţa ne arată că în momentul în care căutăm dovezi descoperim raţiunea şi metoda de cunoaştere de tip ştiinţific. Iar asta distruge ideea religioasă, indiferent care ar fi ea. Credinţa e o pacoste.

8 comentarii:

  1. A te raporta la divinitate fără a căuta dovezi care să confirme sau să infirme credinţa ta te aruncă în eroare iar eroarea e fatală.

    RăspundețiȘtergere
  2. 'prejudecatile religioase' nu ucid pe nimeni da' ateismul organizat ideologic, ucide la propriu. vezi 'experimentul Pitesti' uciderile/torturile unice in istoria recenta si celebrele 'liturghii negre' anti crestine patronate de marele drac Turcanu (executat la jilava de ai sai acoliti).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu iubirea a produs Inchiziţia ci creştinismul. Nu ateismul a produs experimentul Piteşti ci comunismul. Ideologia comunistă este identică în scop şi metodă cu religia creştină: http://profudereligie.blogspot.ro/2009/10/comunismul.html
      Să "crezi" într-o ideologie sau religie demonstrează că eşti iresponsabil şi că delegi responsabilitatea acelei religii sau ideologii:
      "Valorile creştineşti sunt o porcărie. Ştiţi de ce? Fiindcă a fost nevoie să vi le scrie cineva! Pentru că nu aţi putut trage singuri concluzia Să nu ucizi!" - Jim Jefferies

      Ștergere
  3. Anonimul de mai sus o fi vreunul din acei crestini obsedati de "sfintii inchisorilor", cum se practica de cativa ani pe la noi. "Sfinti" pe care B.O.R nici macar nu ii recunoaste, drept urmare nu au fost canonizati si trecuti in calendar. Din prea multa "ravna" pentru dumnezeu unii i-au pictat icoana lui Corneliu Zelea Codreanu si i-au mai compus si acatist. Maicile de la Petru Voda canta cantece legionare. Crestinii numesc "sfinti" pe niste oameni fata de care Biserica nu s-a pronuntat oficial - prin urmare, dupa propriile lor reguli, rezulta ca pacatuiesc.

    Dar nuuuu, tot ateii sunt cei ciudati si rai...

    RăspundețiȘtergere
  4. pai chiar au fost 'sfinti' unii, iar altii au cedat, Anastasio..sa treci prin ce au trecut ei nu ai rezista nici 5 minute, pisi..
    ideologia comunista are ca 'baza' ateismul militant al revolutiei franceze (vezi manifestul lui Babeuf) mult inainte de Marx, degeaba incerci sofisme istoria te contrazice, Profule..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faptul că cineva a suferit pentru ideile lui nu face ca acele idei să devină adevărate.
      Comunismul şi creştinismul au mult mai multe puncte comune decât credem noi, chiar dacă unul se bazează pe altruism iar celălalt pe ateismul ştiinţific. Altruismul, iubirea faţă de aproape, ateismul şi cunoşterea de tip ştiinţific sunt consecinţe şi nu motive de a construi în jurul lor religii şi ideologii. Numai că credincioşii ascund crimele în numele religiei (ideologiei) lor încercând să arate crimele altora. Aceeaşi Mărie cu altă pălărie. Mai pun odată concluzia mea, care nu depinde de ceea ce divinizezi (un moş cu barbă sau un principiu matematic, o ideologie sau un grup social):
      Pre-judecăţile religioase (ideologice) ucid. Cel ce crede că primeşte mesaje de la divinitate (că deţine adevărul) se poate înşela şi poate face gesturi reprobabile în baza acestor credinţe. Problema nu este doar că le face, ci că nu înţelege. Nu numai fapta sa este greşită ci chiar raportarea pe care el o are faţă de divin este greşită. A te raporta la divinitate (la ceea ce considei imuabil) fără a căuta dovezi care să confirme sau să infirme credinţa ta te aruncă în eroare iar eroarea e fatală.

      Ștergere
  5. ps
    cititi cartea lui Dumitru Bordeianu 'In mlastina disperarii' ca sa va faceti o idee ce a insemnat oroarea comunist/anti crestina. dusa la extrem.

    RăspundețiȘtergere
  6. pps
    ..iar 'banditii mistici legionari' au fost urati sub toate regimurile posibile (democrat interbelic. regalist, militar antonescian, nazist, comunist si 'democrat postbelic') de ce? pentru ca au fost 'nonconformisti'. unele din rudele mele au murit la Canal ca 'banditi lejionari'..am o scuza..

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.