15 aprilie 2012

Lumina Sfântă de la Ierusalim

Veniţi de luaţi luminăăăă! îngână preotul la miezul nopţii de Înviere. Punctul central al credinţei în supranaturalul hristic e reprezentat de învierea unui mort, Iisus cel crucificat de romani. Preotul subordonează enoriaşii prin darul special al luminii pascale, simbol al noii vieţi veşnice, transmis de la un material combustibil la altul. Adică aprinde lumânarea sa de la candela din altar, şi cu replica ce induce ideea unui gest sacru, îi lasă pe credincioşi să-şi aprindă propriile lumânări de la a sa. Toate bune şi frumoase până ce politicienii şi mai marii Bisericii Ortodoxe din România şi-au dat seama că habotnicii ortodocşi cotează la o altă valoare flăcăruia ce se autoaprinde în ziua pascală în incinta Bisericii Sfântului Mormânt de la Ierusalim (credulii sunt fascinaţi de magie). Profitând de invenţiile ştiinţei (adică a cunoaşterii fără să apelezi la divinitate), profitorii trag un zbor cu avionul să ia Sfânta Lumină direct de la sursă. Anul acesta Dumnezeu se face al dracului şi dă cu ploaie şi condiţii meteo improprii, lucru ce duce la ratarea Învierii cu Lumina cea Sfântă, cel puţin în nordul ţării.

Dar eu sunt băiat bun şi le dau soluţia propriei Lumini Sfinte, pe care o pot produce la orice sărbătoare, chiar nereligioasă. Se ia o cantitate suficientă de fosfor alb dizolvat într-un stabilizator lichid şi se înmoaie în el mucul lumânării. În funcţie de timpul de evaporare a solventului, fosforul ia contact cu oxigenul din aer după un timp oarecare. În acel moment intervine Duhul Sfânt printr-o minunată reacţie de ardere, fosforul combinându-se spontan cu oxigenul, şi se declanşează o flacără ce aprinde lumânarea. Iată mai jos un filmuleţ exemplificator:


Pentru ca unii zeloşi să nu vină cu aberaţii pe post de contestaţii la Miracolul Luminii Sfinte, îi invit, înainte de a posta comentarii, să citească câte ceva despre fosfor aici.

8 comentarii:

  1. las'o lac, povestea cu fosforul e rasuflata. nu o cred nici agentii israelieni shin bet..
    )) imagineaza altceva.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sigur că da, agenţii Shin Bet nu fac altceva decât să demonteze magiile ortodoxe, e principala lor sarcină de serviciu.

      Ștergere
  2. ps.
    legile israeliene sunt foarte dure cu detinatorii de materiale "strategice" (fosforul alb este folosit in componentele active ale unor munitii de razboi si se pastreaza in conditii de securitate) lumanarile sunt verificate (cunosc din sursa). personal nu am o explicatie "rationala". mai sapa, deci.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Aşa am auzit şi eu. Cică banalele chibrituri sunt interzise în Israel deoarece conţin fosfor. Ba chiar şi chimia este scoasă din programa şcolară, pe aceleaşi considerente "strategice". Apropo, ştii câte tone de fosfor alb sunt necesare pentru a obţine o lumânare cu autoaprindere?

      Te rog mult să îmi dai şi mie "sursa" celor ce verifică lumânările. Nu de alta, dar planează asupra lor suspiciunea că ar fi lăsat să treacă lumânări nerecomandate de Patriarhie. Şi de pactizare cu magicienii pe considerente economice (aflux crescut de pelerini).

      Ștergere
  3. argumentul economic pica (catolicii(1,2 mlrd) nu au descoperit smecheria? ar aduce un numar mult mai mare de potentiali "turisti", in tara sfanta).
    mai, totul e verificat de mozaici si musulmani (prin traditie) ptr a nu exista dubii. daca esti "sceptic" anu viitor fa o excursie si verifica singur.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Şmecheria, fie că e descoperită, fie că nu e, tot şmecherie rămâne.
      Tu ştii că eu sunt în stare să-mi mănânc arătătorul? Nepoţii mei stau chezăşie că aşa este. E adevărat că sora lor a descoperit metoda, dar ei nu, deşi au văzut "magia" de zeci de ori.
      O excursie în ţara sfântă de Paşte? Cu plăcere, dar pe banii tăi.

      Ștergere
  4. ps
    deci profule imi rezulta ca ortodocsii au monopol pe white phosporus. au incercat romano-catolicii (de mai multe ori ) si monofizitii (o data)..nu s-a aprins lumanarea..
    ;)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ca în orice artă, unii au mai multă îndemânare, alţii mai puţină, unii deţin secretul, alţii nu.
      Iată o idee pe care clerul ortodox ar putea-o folosi pentru fidelizarea suplimentară a masele credule, doar idolul lor a făcut-o, pe vremuri (mersul pe apă): http://www.youtube.com/watch?v=zlJPKZn4Z5U
      Şi rezolvarea ei: http://www.youtube.com/watch?v=yIpdpaSC7sY

      Ștergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.