24 aprilie 2012

Reiki, bioenergia şi brăţările "cu hologramă"

Avem câteva energii cunoscute de toată lumea şi utilizate "la liber" odată ce sunt evidenţiate fizic şi reprezentate matematic. Avem energie de masă (gravitaţională), magnetică, electrică, electromagnetică (radiantă, aici intră şi lumina), termică, chimică, atomică, elastică (rezistenţa interatomică), hidraulică etc. Aceste energii sunt cinetice sau potenţiale, interdependente şi cu anumite posibilităţi de transformare dintr-un tip în altul după reguli specifice. Aceste transformări se pot evidenţia prin experimente independente de subiectivismul observatorilor. Putem evidenţia şi tipuri de procese specifice fiinţelor vii, domeniu de care se ocupă bioenergetica. Această ramură a biochimiei studiază mecanismul prin care fiinţele vii transformă aportul de energie solară (în cazul plantelor) sau chimică (plante şi animale) în căldură internă, activitate şi depozitare, necesare pentru a menţine sistemul (celula sau organismul) funcţional, a se dezvolta şi a se reproduce. În ultimă instanţă asta înseamnă viaţa, procese biochimice sistematizate în miliarde de ani de evoluţie, de selectare naturală a celor mai performante mecanisme autoreproducătoare.

Sunt unii oameni ce consideră că există o altă formă de energie, pe care numai unii o pot manevra, ce scapă de a fi evidenţiată prin metode ştiinţifice: bioenergia. Adică un fel de qi, o prană, un vitalism sau pur şi simplu suflet. Indiferent de numele folosit această formă de energie este sortit a fi revelată doar iniţiaţilor aleşi de divinitate sau celor dăscăliţi de vreun guru. Într-un fel ar fi posibil ca unele energii să nu fi fost descoperite (evidenţiate) încă, este o problemă de nivel de cunoaştere şi de limitare tehnologică. Dar aici ne referim la energia neagră sau la materia neagră, de exemplu, care scapă deocamdată evidenţierii ştiinţifice experimentale, dar este luată în calcul deoarece expansiunea universului există, independent de limitarea noastră tehnologică, şi acest proces trebuie să aibă o cauză. În cazul bioenergiei nu avem "găuri" inexplicabile, dimpotrivă, evidenţierea acesteia se pare că este apanajul doar a unor persoane, chiar dacă nu avem nici o dovadă, colaterală măcar.

Ar putea fi folosit efectul Kirlian pentru a prezenta ideea conform căreia există o anumită aură ca reprezentare a bioenergiei, capabilă să fie interpretată şi manipulată. De altfel s-au făcut nenumărate aparate ce fructifică acest efect pe post de instrumente de diagnosticare sau de tratament a unor boli. În realitate există aure şi ale obiectelor nevii, proprietatea respectivă fiind o comună manifestare a tuturor obiectelor supuse unor câmpuri electromagnetice de mare frecvenţă, ce sunt mai repede influenţate de încărcările electrostatice şi nu de existenţa unor anumite boli sau a unor stări psihice.

Acestă aură este invocată de adepţii Reiki ca fiind calea şi scopul terapiei lor, această particularitate fiind capabili a o îmbunătăţi, acţionând asupra ei cu propria lor aură, prin pase magice. Pentru asta oferă, în principal, iniţieri (numite de ei traininguri, şedinţe sau cursuri - sună mai "ştiinţific" decât vrăji) contra unor sume de bani, sub pretextul că fiecare ar fi capabil, în urma unui antrenament specific, să perfecţioneze capacitatea înnăscută de vindecare a sa sau a altora. Conform declaraţiilor "în timpul şedintelor Reiki cel care canalizează energia îşi aşează palmele pe cel care primeşte (receptor) şi dacă este nevoie de ea, energia începe să curgă. În timpul şedintelor Reiki nu este nevoie să te concentrezi! Această energie nu poate fi manipulată. Întotdeauna se duce în locurile în care este cea mai mare nevoie de ea şi în cantitatea de care are nevoie primitorul."

În mod asemănător se erijează în vindecători practicanţii terapiilor non contact, nu neapărat Reiki, ce susţin capacitatea de a descoperi şi corecta evoluţiile unor boli prin plimbarea mâinilor pe deasupra corpului bolnavului. Aceste metode sunt vechi de când există vraci şi şamani, deşi aceştia nu aveau habar de Reiki sau bioenergie. Mecanismul este simplu. Pasele magice induc pacientului sentimentul că cineva se îngrijeşte de el, lucru ce duce la o scădere a stresului datorat bolii. Această eliberare de stres poate duce în unele cazuri la o remisie a bolii, specifică efectului placebo. Numai că Reiki, terapiile non contact şi pasele magice au fost infirmate de un experiment executat de o tânără ce a devenit cel mai tânăr om de ştiinţă cu studii publicate într-un jurnal ştiinţific recunoscut, în presigiosul Journal of the American Medical Association. Persoana în cauză se numeşte Emily Rosa şi avea doar 9 ani pe vremea când a făcut acea cercetare (în 1996-1998). Studiul a constat într-o simplă testare, în orb, a capacităţii posesorilor de bioenergie de a "simţi" aura altora. În spatele unui paravan ce avea două deschizături prin care bioenergeticianul introducea mâinile, fără a putea vedea ce se întâmplă pe cealaltă parte, Emily nota deasupra cărei mâini considera bioenergeticianul că era aşezată mâna sa. Rezultatul a fost lamentabil, bioenergia nu era simţită de nici unul din cei 21 de terapeuţi, potrivelile fiind conforme ghicirii din punct de vedere statistic (o medie de 4,4 din 10). De altfel nici premiul de 1 milion de dolari pe care îl oferă Fundaţia Randi celui ce va demonstra existenţa acestor bioenergii nu a fost revendicat de nimeni. Oare de ce?



Să facem totuşi un calcul economic. Credulii plătesc undeva între 10 şi 20 de euro pe oră de şedinţă de Reiki. Un profit substanţial îl au şi cei ce percep venituri pentru "diagnosticarea aurei" cu tot felul de aparate ce nu produc, în ultimă instanţă, decât vagi filme voalate sau fotografii prelucrate. Dar cel mai bun profit îl au distribuitorii de brăţări energetice "cu hologramă". Pe piaţă o "hologramă cu bioenergie" costă undeva între 20 şi 30 de lei şi o "brăţară" (cu hologramă, binenţeles) ajunge la 150 sau chiar 200 de lei. Ca fapt divers, ştiţi cât costă o hologramă? Timbrul acela ce previne contrafacerea şi pe care îl vând bioenergeticienii pe post de "leac"? 5 bani. Da, da! Doar 5 (cinci) bani. Profitul obţinut pe spatele fraierilor? 40000%. Adică o vinde cu de 400 de ori preţul. Iar la brăţară beneficiul ajunge la aproape de 40 de ori investiţia, ţinând seama că o brăţară de silicon personalizată costă aproximativ 4 lei. Şnapanii...

6 comentarii:

  1. Bioenergia este în noi,iar vindecătorii,pasele magice nu fac altceva decât să echilibreze propria noastră energie ducând la remisie,ameliorare.Totul este în noi,din exterior putînd fi ajutati chimic,mental.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Este ceva în noi de am amintit în articol. Este vorba de energia specifică fiinţelor vii necesară metabolismului, de transformarea căreia se ocupă bioenergetica, parte a biochimiei. O altă energie nu este evidenţiată.
      Dovezile sunt în sensul că bioenergia nu există. Dacă poţi demonstra că există te aşteaptă un premiu de un milion de dolari. Succes!

      Ștergere
    2. De asta nu e nevoie sa-ti demontreze nimeni asta, o sa-ti demontrezi singur daca esti destul de matur sa iti asumi responsabilitatea pentru cine esti.
      Stiinta nu o sa accepte niciodata ceva ce nu poate explica pentru ca pur si simplu lucrurile astea elementare, de natura empirica se manifesta subiectiv in limita perceptiei... iar cei ce ne vand droguri n-ar mai face afaceri daca oamenii s-ar ajuta singuri.
      Trezirea!

      Ștergere
    3. Să o luăm metodic. Percepţiile noastre sunt sortite eşecului. Organele noastre de simţ şi creierul ca procesator de informaţii au evoluat ca soluţie eficientă de supravieţuire şi nu ca instrumente perfecte de evidenţiere a realităţii obiective. Suntem subiectivi, după cum spui, pentru că suntem limitaţi. Iar dincolo de limită creierul nostru este "obligat" să inventeze, chiar dacă invenţiile sale nu sunt realitate ci iluzie (vezi luziile optice, auditive, erorile de percepţie sau de logică). Iar bioenergia este o invenţie profitabilă pentru şarlatani, deoarece iluzia ei este "de bun simţ" (doar "simţim" că trăim, nu?), respectiv comod de implementat ca idee.
      Cât despre ştiinţă, aceasta este ceea ce este tocmai pentru că nu se mulţumeşte cu pseudoexplicaţii sau cu lipsa lor căutând chiar şi acolo unde sunt emise aberaţii din cele mai absurde. Numai că ea nu foloseşte sentimente şi iluzii, ci mecanisme şi logică. Unele dintre ele la îndemâna unui copil de 9 ani. Jenant.

      Ștergere
  2. Nu am vrut iniţial să comentez, totuşi o voi face, nu ştiu încă de ce, însă ştiu că nimic nu e întâmplător.

    Am recitit articolul ca să mă asigur că înţeleg bine unde sunt nelămuririle tale.
    Am văzut că ai insistat asupra a două aspecte:
    "apanajul doar a unor persoane" , adică doar unii pot lucra cu aceste energii. Total greşit. Toţi putem lucra cu aceste energii, doar că există unii care chiar vor să o facă şi învăţa să facă asta. Mult, uneori o viaţa. Cum învaţă? Făcând cursuri, iniţieri, traininguri, ca şi la şcoală. Nu ştii să citeşti când te naşti dar înveţi urmând nişte cursuri. Sper că a fost destul de logică explicaţia mea. Desigur că există unii care învăţa toate acestea mai uşor pentru că au o zestre genetică în acest sens. Nici asta nu ar fi de mirare, ştim atâtea cazuri de talente înnăscute!

    Foarte mult te bazezi pe acea demonstraţie a fetiţei de 9 ani. Hai să îţi spun o posibilă explicaţie. Aura este ca un mediu care înconjoară tot organismul şi are dimensiuni variabile, de la 20 de cm la câţiva metri, în funcţie de posesorul ei. Mă urmăreşti? Când a spus bioterapeutilor să introducă mâinile în spatele paravanului unde era ea, la o distanţă destul de mică din câte am înţeles, a fost ca şi cum le-ar fi spus să introducă mâinile într-un bazin cu apă. Tu ce ai fi răspuns la imtrebarea "În care mâna simţi apă mai multă?" Exact! I-a pus să ghicească şi astea au şi fost rezultatele.
    Era altceva dacă problemă s-ar fi pus altfel "Îţi transmit energie, în care mâna simţi ceva?" În traducere "acvatică" ar fi sunat aşa" Într-una din mâini îţi va veni un curent de apă caldă..." Îţi garantez că rezultatele experimentului ar fi fost uimitoare; doar că fetiţa era prea crudă ca să ştie să transmita energie cu intentie....mă mir cum de nu a reacţionat nimeni până acum la experimentul acesta, total nerelevant.

    Al treilea aspect: Premiul de un milion de dolari pentru cine demonstrează că exista bioenergie.

    Dumnezeule mare!!!!!! Cum de nu s-au gândit să pună un premiu de zece milioane de dolari pentru cel care demonstrează că există Dumnezeu???
    O să mă acuzi că fac comparaţii. Nu fac comparaţii dar, energia este o formă de manifestare a lui Dumnezeu. Problema devine mai simplă nu???

    Respect tot ce ai scris aici. Mă gândesc doar că poate te pun un pic pe gânduri, suficient cât să te documentezi un pic mai mult despre aceste forme de energie.
    Cu prietenie,
    Dana

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Îţi atrag atenţia că te contrazici: îmi reproşezi specificaţia mea că adepţii bioenergiei susţin "apanajul doar a unor persoane" în manipularea acesteia, deşi ar fi o chestie universală apoi spui mai jos "doar că fetiţa era prea crudă ca să ştie să transmita energie cu intentie". Mda. Este universală, dar numai cum spun eu se poate ajunge să o foloseşti... Exact asta spun şi eu prin "apanajul doar a unor persoane".

      Apoi reproşezi faptul că exista o diferenţă de poziţionare între corpul persoanei şi mâinile ei. Paravanul. Scopul paravanului nu este izolarea bioenergiei, ci a văzului. Putea să fie legat la ochi subiectul.

      Trei. Aici suntem de acord, bioenergia şi Dumnezeu sunt totuna.
      Numai că tu susţii că acestea există, fără a avea dovezi în acest sens.
      Evident că nu se pot accepta existenţa unor entităţi sau fenomene doar pe baze subiective, fără dovezi. Ca exemplu electricitatea nu se cunoştea ca proces acum şase secole, dar urmările ei (atracţia electrostatică, descărcările electrice) existau, chiar de nu puteau fi explicate. În cazul bioenergiei nu există "urmări" asemănătoare, mărturiile personale sunt subiective şi lipsite de importanţă, ba chiar nu corespund evaluărilor.

      Ștergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.