11 mai 2013

Evoluţie sau involuţie?

Universul este mişcare, nemişcarea este un nonsens.

Mişcarea generează selecţie conform legilor fizicii (gravitaţie, electromagnetism, forţa atomică tare, forţa atomică slabă).

În baza legilor fizicii atomii se conectează generând molecule, de aceste legităţi se ocupă chimia.

Dinamica chimică, în anumite condiţii selective, duce la generarea de molecule complexe, autocopiative, purtătoare de informaţie (propria lor imagine, adică planul după care să se replice). Aceste molecule organice putem spune că au viaţă. Dacă au şi ceva proteine care să le delimiteze de mediu şi capacitatea de a folosi materialele aflate la îndemână pentru a se reproduce le definim ca organisme vii.

Indiferent cât de performantă este tehnologia de autocopiere a moleculelor vieţii (ADN), pot apare mici modificări, erori de copiere. Acestea sunt baza selecţiei naturale. Viaţa este supusă selecţiei naturale, biologice, organismele mai complexe şi prin asta mai stabile în mediul respectiv supravieţuind "în detrimentul" celor mai puţin adaptate sau adaptabile. Cu cât un organism este mai simplu cu atât mai repede o eventuală schimbare de mediu îl poate distruge.

Selecţia organismelor complexe urmează şi ea un traiect de eficientizare, în funcţie de provocările mediului şi nişele ecologice existente.
Din acest punct de vedere putem spune că aceste sisteme sunt intenţionale. Noi le investim cu o intenţie, intenţia de a supravieţui. O piatră ce cade pe sol nu are intenţia de a cădea pe sol, dar ca sistem pare un sistem intenţional, deşi pentru asta este de ajuns să înţelegem mecanismul gravitaţiei. Vieţuitoarele nu au intenţia de a genera urmaşi mai evoluaţi decât ele dar faptul că doar cei adaptaţi mediului supravieţuiesc ne face să investim sistemul de reproducere al acestora cu intenţia de a genera evoluţie biologică, noi generaţii mai performante decât părinţii din care se trag.

Organismele ce compun o populaţie sunt în competiţie chiar unele cu altele, nu numai cu hrana şi prădătorii lor. În această competiţie apar situaţii, datorită mutaţiilor ce pot favoriza asta, în care o parte a populaţiei preferă o altă hrană sau un alt mediu, migrând. În timp apar atât de multe mutaţii încât are loc speciaţia, adică fenomenul prin care o anumită specie se ramifică de fapt în două sau mai multe specii, cu indivizi ce nu se mai pot reproduce împreună. Această selecţie ce produce organisme mai performante, mai adaptate mediului respectiv, deci diferite, a fost definită cel mai bine de Charles Darwin. De ce asta este evoluţie şi nu involuţie? Pentru că acele organisme devin mai complexe şi prin asta mai stabile în mediul respectiv, precum şi la provocările de schimbare de mediu. Apariţia unui organ suplimentar nu face ca organismul să involueze, ci să evolueze, el are un plus de complexitate. Este adevărat că unele organe nefolosite, în timp de generaţii, se atrofiază, deoarece efortul energetic pentru a le păstra este ineficient, dar coplexitatea câştigată în alte direcţii se va conserva şi se va transmite mai departe urmaşilor. Omul nu se va transforma înapoi în maimuţă, dar maimuţa îl poate ajunge din urmă.

Unele organisme sunt capabile să genereze imaginea mediului în care trăiesc, devenind mai performante în a supravieţui decât cele ce acţionează strict la modificările de mediu. Această situaţie le permite să facă previziuni, să adopte anumite comportamente ce le favorizează în momentul în care mediul se modifică. Această atitudine o au animalele, mai ales animalele cu sistem nervos. Pe măsură ce sistemul este mai complex apare şi posibilitatea de a construi o imagine nu numai a mediului ci a propriei fiinţe, o minte, o gândire. Acesta este un avantaj ce se traduce printr-o situaţie în care se generează nu numai imaginea mediului ci şi imaginea propriului organism în mediu, adică un fel de joc virtual, în care anumite probleme de supravieţuire sunt pre-rezolvate, în condiţii de securitate. Acest lucru îl fac mamiferele superioare, printre care şi omul.

Dar omul mai are un avantaj evolutiv. Conştientizarea situaţiei de intenţionalitate. Individul uman ştie că ştie. Şi mai ales ştie că sunt şi alte fiinţe care ştiu. Şi ştie că acele fiinţe ştiu şi ele că el ştie. Omul are conştiinţă. Asta dezvoltă şi mecanismele sociale de tipul moralei.

Faţă de toate celelalte vieţuitoare noi mai avem şi capacitatea de a înţelege aceste mecanisme, de a le conştientiza, de a conştientiza că modificăm chiar mediul în care existăm şi chiar pe noi înşine. Toate organismele modifică mediul. Oxigenul în mod liber nu a existat înainte ca plantele să-l elimine ca reziduu, şi nici munţii de calcar înainte ca miliarde şi miliarde de miliarde de scoici şi melci să moară şi să-şi depună cochiliile lor pe fundul mărilor. Suntem primele minţi în care gândul că modificăm mediul şi implicit pe noi se poate înfiripa, şi asta ne face extrem de responsabili.
Această responsabilitate generează de fapt posibilitatea de a modifica mediul şi pe noi înşine în mod conştient, intenţionat.
Am devenit capabili să modificăm universul, deşi suntem un produs al lui.

În ultimă instanţă evoluţia este mecanismul prin care universul află de sine însuşi.

14 comentarii:

  1. va fut in gura ateilor

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Termenul de evoluţie se mai foloseşte şi pentru procesul de devenire individuală, în care organismul se dezvoltă de la o singură celulă-ou la un organism complex, cu un creier ce permite apariţia conştiinţei de sine şi a moralei. Unii indivizi se opresc din evoluţie în diferite stadii sau o iau pe căi greşite. Eşti unul dintre aceşti indivizi?

      Ștergere
  2. http://profudereligie.blogspot.ro/2013/05/evolutie-sau-involutie.html

    RăspundețiȘtergere
  3. Explicatia teoriei evolutioniste a lui Darwin: totul se intampla in milioane si milioane de ani... Acesta este argumentul cel mai stupid pe care il poate aduce omul pentru a justifica teoria evolutionista. Dumneavoastra ati trait milioane de ani ca sa veniti cu dovezi legate de aceste evolutii? Care este media de viata a omului?

    Intelegeti conceptele de corelatie si cauzalitate? Corelatia nu este cauzalitate. Darwin a aratat similaritati intre specii, dar asta nu implica evolutia! Ateii s-au servit de aceste similaritati ca sa prezinte o "teorie" (da, pusa in ghilimele), deformata!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @Anonim
      "Explicatia teoriei evolutioniste a lui Darwin: totul se intampla in milioane si milioane de ani"
      Aceasta nu este o explicatie sau un argument ci o simpla observatie.

      "Dumneavoastra ati trait milioane de ani ca sa veniti cu dovezi legate de aceste evolutii? Care este media de viata a omului?"
      Dar dv. ati trait sute-mii de nai ca sa veniti cu dovezi legate de existenta lui Stefan cel Mare sau iisus Hristos? Care este media de viata a omului?

      "Darwin a aratat similaritati intre specii, dar asta nu implica evolutia!"
      Corect. Dar, evident, evolutia nu se bazeaza pe similaritudini...

      P.S. Ce legatura are evolutia (fapt) cu ateii? Sau ati vrut sa spuneti "biologi" si ati tastat gresit?

      Ștergere
    2. " Ce legatura are evolutia (fapt) cu ateii? Sau ati vrut sa spuneti "biologi" si ati tastat gresit?"

      Pai nu zicea dawkins ca evolutionismul l-a condus spre ateism?
      P.S. Nu mai intri pe blogul lui godless? Ti-am dat niste comentarii acolo la care n-ai raspuns nimic.

      Ștergere
    3. @Anonim
      Dawkins fiind biolog...

      Ateii nu au calificarea necesara sa prezinte teorii in stiinta - oamenii de stiinta o au. Daca acei oameni de stiinta sunt atei sau crestini sau hindu este irelevant...

      Intru, dar urmaresc comentariile recente; dac sunt prea mult nu mai am cum gasi posturile in noianul de reply-uri. Da link si trec pe acolo...

      Ștergere
    4. Mai bine recunoasteti ca teoria evolutionista are multe lipsuri. Nu mai scrieti articole legate de evolutie cand problema este incerta si pentru oamenii de stiinta. Lipsesc verigi de legatura intre specii si se incearca consolidarea teoriei prin fabulatii, de genul Arheopterix. Manualele de biologie au pastrat aceasta teorie dar asta nu inseamna ca reprezinta adevarul despre organisme.

      Ștergere
    5. Tocmai că Arheopterix este una din „verigile lipsă” invocate de creaționiști ca neexistând. Evoluția funcționează indiferent dacă oamenii cred în ea sau nu, exact ca și gravitatea sau dualitatea undă-particulă a energiei electromagnetice.
      O extraordinar de bine argumentată expunere ce demonstrează adevărul existenței fenomenelor adunate sub noțiunea de evoluție a lumii vii găsiți aici: Cugetările Pietrei

      Ștergere
  4. Recomandare pt "scriitorii" blogului: cititi-l pe Constantin Dulcan (profesor universitar, medic neurolog si psihiatru): Inteligenta materiei, Catre noi insine, In cautarea sensului pierdut.

    RăspundețiȘtergere
  5. Din ce în ce mai des mi-e rușine că sunt creștin... Și nu e din cauza articolului ci din cauza comentariilor. Religia e privată; nu o poți explica rațional nu o aduce în spațiul public. E suficient de multă prostie în lume ca să nu fie nevoie de tot felul de misticisme. În privat poți să crezi în orice, dar nu încerca să îmi argumentezi în spațiul public cu o carte de 2000 de ani și cu geocentrism.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. @ Anonim

      "Din ce în ce mai des mi-e rușine că sunt creștin... Și nu e din cauza articolului ci din cauza comentariilor."

      Prietene, adevarul n-are nicio treaba cu rusinea sau nerusinea ta, cu comentariile si cultura generala a crestinilor si/sau ateilor. Ceea ce e adevarat e asa independent de toate astea. De ce ar trebui crestinii sa dea 2 bani pe rusinea ta?
      Daca esti in posesia unor cunostinte superioare altor crestini si teologi, demonstreaza acest lucru cu dovezi clare si cu argumente, nu cu apelul la rusine.
      "Religia e privată; nu o poți explica rațional nu o aduce în spațiul public."
      Asta e o afirmatie, argumentatiile unde sunt?
      Nu cred ca esti tu in masura sa dai teologilor si celorlalti oameni solutii cu privire la ce au de facut, cu privire la ceea ce pot si nu pot sa faca.
      " În privat poți să crezi în orice, dar nu încerca să îmi argumentezi în spațiul public cu o carte de 2000 de ani"

      Imi pare rau sa te "dezamagesc", dar atat noi ortodocsii cat si catolicii nu avem doar o singura carte, adica Biblia. Pe langa Biblie avem si studiile, cartile si tratatele de patristica si teologie ale Sfintei Traditii (traditie apostolica, nu lumeasca). Ai internet, te rog sa te informezi.

      Ștergere
  6. Esti extraordinar, Profule. Un articol complet, un articol de nota 10.

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.