13 septembrie 2013

Ora de religie - situaţie de ilegalitate pentru cadrele didactice

Paradigma educaţională ar trebui să fie despre "cum" să gândească elevii şi nu "ce" să gândească. În România este pe dos. Orele de religie jertfesc "cum" pe altarul "ce"-ului ordonat de minister: Dumnezeul creştin, de preferat ortodox. Iar acestor directive li se alătură şi celelate materii sau profesori, cel puţin la modul tacit şi concesiv. Ştiinţa este aruncată la gunoi pentru a da dreptul unora să facă prozelitism religios în şcoală, deşi acesta este interzis de lege.

ASUR reînnoieşte campania de informare cu privire la absurditatea orelor de religie de tip confesional şi a ilegalităţii în care se află profesorii, diriginţii şi directorii de şcoală ce, din oficiu, consideră că elevii lor sunt toţi de religie creştin ortodoxă. Fals. Nu sunt. Aşa că, pentru a nu intra sub incidenţa legii, ar fi bine ca profesorii, diriginţii şi mai ales directorii să solicite la începutul anului şcolar o confirmare din partea părinţilor: dacă aceştia doresc ca odraslele lor să urmeze orele de religie de tip confesional şi cărei confesiuni preferă aceştia să fie arondaţi.

Pentru că:
Legea privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor (Legea 489/2006):
Art. 1. – (2) Nimeni nu poate fi împiedicat sau constrâns să adopte o opinie ori să adere la o credință religioasă, contrară convingerilor sale, și nici nu poate fi supus vreunei discriminări, urmărit sau pus într-o situație de inferioritate pentru credința, apartenența sau neapartenența sa la o grupare, asociație religioasă sau un cult ori pentru exercitarea, în condițiile prevăzute de lege, a libertății religioase.
Art. 3. – (1) Părinții sau tutorii au dreptul exclusiv de a opta pentru educația religioasă a copiilor minori, conform propriilor convingeri.
(2) Religia copilului care a împlinit vârsta de 14 ani nu poate fi schimbată fără consimțământul acestuia; copilul care a împlinit vârsta de 16 ani are dreptul să-și aleagă singur religia.
Art. 5. – (5) Este interzisă prelucrarea datelor cu caracter personal legate de convingerile religioase sau de apartenența la culte, cu excepția desfășurării lucrărilor de recensământ național aprobat prin lege sau în situația în care persoana vizată și-a dat, în mod expres, consimțământul pentru aceasta.
(6) Este interzisă obligarea persoanelor să își menționeze religia, în orice relație cu autoritățile publice sau cu persoanele juridice de drept privat.

Aşadar...
Înscrierea din oficiu a unui elev la o anumită confesiune este ilegală.

Înscrierea elevilor la orele de religie fără un acord explicit din partea părintelui şi/sau elevului poate fi
încadrată în prevederile Art. 247 din Codul Penal.
Art. 247 Abuzul în serviciu prin îngrădirea unor drepturi:
Îngrădirea, de către un funcţionar public, a folosinţei sau a exerciţiului drepturilor unei persoane ori crearea pentru aceasta a unei situaţii de inferioritate pe temei de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie, apartenenţă politică, convingeri, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.



În cazul în care consideraţi, ca părinte, că este necesar ca al dumneavoastră copil să nu participe la orele de îndoctrinare religioasă, puteţi informa şcoala de acest fapt cu ajutorul documentului de mai jos:

Stimate Domnule Director/Stimată Doamnă Directoare,
  
 Prin prezenta, subsemnatul/subsemnata _____________________________________, mama/tatăl elevei/elevului ______________________________, din clasa _______, a Şcolii/Liceului/Colegiului/Grupului Şcolar_____________________, vă aduc la cunoştinţă că, în conformitate cu prevederile art. 29 din Constituţia României, ale art. 25 din Legea 272/2004 privind drepturile copilului, ale art. 18 din Legea nr. 1/2011 a învăţământului, în anul şcolar ____/____ fata mea/băiatul meu nu va participa la orele disciplinei confesionale Religie şi astfel vă rog să dispuneţi măsurile legale care se impun!

          Vă mulţumesc!                                            Data
          Nume şi prenume părinte                          
          Semnătură

Domnului Director/Doamnei Directoare al/a Şcolii/Liceului/Colegiului/Grupului Şcolar ___________________________________________________________________

Iar pentru ca acesta să nu aibă o "fereastră" de inactivitate la mijlocul programului se poate solicita ca ora de religie să fie la începutul sau sfârşitul programului cu acest formular:

Stimate Domnule Director/Stimată Doamnă Directoare,
  
  Prin prezenta, subsemnatul/subsemnata _____________________________________, mama/tatăl elevei/elevului ______________________________, din clasa _______, a Şcolii/Liceului/Colegiului/Grupului Şcolar_____________________, ţinând cont de prevederile internaţionale, constituţionale şi naţionale privind dreptul la libertatea de gândire, de conştiinţă şi de religie şi de cele ale legislaţiei privind educaţia şi ale legislaţiei privind drepturile copilului, având în vedere faptul că fata mea/băiatul meu nu frecventează cursurile acestei discipline facultative, vă rog ca în realizarea orarului pentru anul şcolar ____/____, la clasa _______, să treceţi diciplina Religie prima sau la ultima oră din ziua respectivă.
         
Vă mulţumesc!                                                                 Data
          Nume şi prenume părinte                        
          Semnătură


Domnului Director/Doamnei Directoare al/a Şcolii/Liceului/Colegiului/Grupului Şcolar ____________________________________________________________________

7 comentarii:

  1. http://profudereligie.blogspot.ro/2013/09/ora-de-religie-situatie-de-ilegalitate.html

    RăspundețiȘtergere
  2. daca eu de exemplu sunt salafist sau rastafarian cer sa imi aduca pentru fi-miu un imam din Arabia saudita sau un 'popa' din Jamaica?..aham..dar daca sunt un adept infocat al lui Dawkins si cer ca fi-miu sa fie educat conform 'literaturii' lui Dawkins, ce te faci? dar daca sunt satanist adept al lui LaVey, ha? etc.stupida initiativa clocita de asur..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dimpotrivă. Legea este proastă pentru că permite prozelitismul religios al unui cult, iar asta pentru că religia este concepută ca fiind confesională, în loc să fie o prezentare cât mai exhaustivă a conceptelor spirituale sau religioase. Eu şiASUR încearcăm să dăm o mână de ajutor părinţilor, elevilor, cadrelor didactice şi, de ce nu, politicienilor, pentru a înţelege asta. Numai că oamenii sunt duşi cu pluta, mai ales după ce au fost infestaţi de virusul unei religii şi consideră că doar acea religie este "calea cea dreaptă". Nu este. Sunt nenumărate altele "la fel de bune". Aşa că a prezenta doar o concepţie religioasă, mai ales în mod generalist, tuturor, fără discernământ, ca fiind Religia este o crimă împotriva celor de alte opinii şi a copiilor lor. O crimă ideologică. De asta acestă crimă este penalizată prin legi, care din păcate nu se aplică.

      Ștergere
    2. Dar profule, majoritatea copiilor din orice scoala sunt ortodocsi (cu mici exceptii), iar, in general, parintii vor ca ei sa invete religie in maniera confesionala.
      Si copiii care sunt de alte religii decat cea ortodoxa nu sunt obligati sa asiste la ore, iar in cazul lor, situatia scolara se incheie fara disciplina religie.
      Spuneai parca tu odata ca ar fi bine ca parintii sa opteze in scris printr-o cerere daca vor ca progeniturile lor sa faca religie, si nu invers, adica sa faca cerere cei ce nu vor sa aua de religie.
      Dar totusi ia zi si tu, cum e mai "normal" si mai practic, ca ortodocsii care sunt in nr covarsitor (peste 85%) sa fie pusi sa faca de fiecare data cerere pt a face religie (ei fiind initial de acord), sau sa faca cerere minoritatea ce nu subscrie ideilor ortodoxe?
      Eu zic ca e mult mai practic si mai ok ca putinii oameni care nu vor sa faca religie sa faca cerere in acest sens, decat sa pui pe majoritatea ortodoxa (peste 85%) sa faca cerere pt ceva ce oricum vrea si cu care e de acord. Nu crezi?

      Ștergere
    3. Mai întâi că nu copiii sunt ortodocși, copiii sunt doar elevi, poate părinții lor sunt sau nu ortodocși, deci sunt copii ai unor ortodocși, eventual. Așa încât, pentru a afla școala ai cui copii sunt ar trebui să întrebe pe părinții acestora, nu să facă presupuneri. Faptul că majoritatea este într-un fel implică tocmai ideea că minoritatea este altfel, Asta înseamnă că trebuie să se descopere care este minoritatea și cum este ea, dar asta este interzis de lege.
      Cât despre faptul că părinții ortodocși doresc să-și îndoctrineze copiii cu propria lor religie este de demonstrat. Poate unii nu doresc acest lucru ci ca aceștia să învețe despre toate religiile, dar și asta trebuie aflat, deci trebuie întrebat.
      Așa că cea mai bună situație pentru cadrele didactice este de a prezenta o soluție alternativă la învățământul religios confesional iar părinții să aleagă, în cunoștință de cauză, Atâta timp cât acest lucru nu se face înseamnă că de fapt se dorește îndoctrinare religioasă și prozelitism, nu educație și cunoaștere.

      Ștergere
    4. "Cât despre faptul că părinții ortodocși doresc să-și îndoctrineze copiii cu propria lor religie este de demonstrat."

      Pai sunt studii statistice care arata ca peste 85% din populatie e ortodoxa, se poate verifica oricand. Uite doua linkuri:
      http://www.insse.ro/cms/files/statistici/comunicate/RPL/RPL%20_rezultate%20definitive_r.pdf
      si
      http://www.ducu.de/rel43.htm
      Primul link e chiar de pe institutul national de statistica, deci ceea ce am afirmat nu poate fi contestat, mai ales ca sunt dovezi factuale care atesta acest lucru.
      "Poate unii nu doresc acest lucru ci ca aceștia să învețe despre toate religiile, dar și asta trebuie aflat, deci trebuie întrebat."

      Pai cred ca sunt mai multi care doresc sa se introduca in scoli istoria religiilor (inclusiv eu), dar ca ora distincta de ora de religie si fara a renunta la ora clasica de religie. Ba s-ar putea chiar ca ora/orele de IR sa fie predate tot de profesorii de religie, deoarece la teologie se studiaza la greu IR si teologii sunt deci in cunostinta de cauza.
      Din moment ce majoritatea zdrobitoare se declara ortodoxa, mi se pare perfect normal ca sa-si doreasca ca ai lor copii sa invete despre credinta crestin-ortodoxa la ore clasice de religie. Asta e chiar evident, nu iti trebuie patalama de sociolog sau de psiholog ca sa iti dai seama de asta.
      Asa ca eu zic in continuare ca e mult mai practic ca cei minoritari sa aleaga pur si simplu sa nu faca religie (nu e nicio problema cu asta) decat sa complici lucrurile si sa pui majoritatea sa aleaga ceva cu care oricum e de acord.
      "Mai întâi că nu copiii sunt ortodocși, copiii sunt doar elevi, poate părinții lor sunt sau nu ortodocși, deci sunt copii ai unor ortodocși, eventual."

      Din moment ce au primit sfanta taina a botezului, ei sunt fara doar si poate ortodocsi. Daca apoi nu le va conveni acest statut si vor sa fie de ex budisti, pot proceda cum cred ei de cuviinta, nu-i opreste nimeni. Dar pana sa faca asta, cel putin momentan sunt ortodocsi pt ca au fost botezati.
      P.S. (off topic)
      Ce parere ai despre ultimul articol al lui godless despre locurile de munca?
      http://sclavii.blogspot.ro/2013/10/locuri-de-munca_7.html
      Parca ai scris si tu ceva relativ asemanator, dar nu imi mai aduc aminte cand. Ma insel?

      Ștergere
    5. Repet, faptul că la recensământ se declară ortodocși nu înseamnă că doresc ca ai lor copii să fie îndoctrinați în spirit ortodox. Recensământul este o situație de fapt, nu o intenție de acțiune. Legea educației nu oferă părinților, fie ortodocși sau nu, posibilitatea de a se exprima, sugerîndu-se că doar cei ce sunt de alte confesiuni au posibilitatea de a nu face religie de tip confesional, doctrinar.
      Profesorii de religie, chiar dacă au avut și studii de istorie a religiilor sau religie comparată, prin faptul că sunt acreditați de cultul din care fac parte (iată încă o situație de intervenție în actul educativ din partea bisericilor) se obligă să se conformeze directivelor acelui cult. De altfel asta și susțin profesorii de religie, că sunt propagandiști ai Bisericii lor: „Astfel, şcoala în care acesta se află devine nu doar spaţiu strict didactic sau un loc de muncă, ci si unul misionar. În acest sens, misiunea profesorului de Religie este aceea de a contribui la zidirea Bisericii celei luptătoare şi de a împlini porunca propovăduirii,...El trebuie să nu uite că are drept misiune întărirea credinţei şi formarea unor credincioşi..." (http://profudereligie.blogspot.ro/2010/10/experiente-personale-scutire-la-religie.html)
      Ore „clasice” de religie ar putea fi cele de religie comparată, nu de prezentare a unei singure religii, fie ea și majoritară (dar numai aici, în România, pentru că în lume este ultraminoritară). A prezenta o religie ca fiind singura dreaptă religie este ca și cum ar învăța copiii la română doar vocalele sau la matematică doar adunarea.
      Dictatura majorității tot dictatură este, nu democrație.

      Ștergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.