Ce ne povestește Adinuța:
Până am dat de cadouri în dulap :)) cred că aveam vreo 8 ani... și ca să fie fain de tot, l-am târât și pe frate-miu de 5 ani în sufragerie și i-am arătat "vezi, vezi, nu există!! e mama și tata!"
Și cu cateva zile înainte de serbarea de Crăciun de la grădiniță , mama l-a întrebat dacă știe poezia pentru moșul. Dialogul a fost ceva de genul:
- Știi poezia de Crăciun?
- Nu!
- Păi ... și cand o inveti? Vrei să creadă moșul că nu ești cuminte?
- Moșul nu există!
- Cine ți-a spus așa o prostie?
- Adina!
Priviri nervoase îndreptate spre mine. Fratele este trimis în cameră, eu rămân pentru papară:
-Adina, tu esti mare de-acu'... știai că nici Moș Crăciun și nici Moș Nicolae nu există, dar chiar trebuia să-i spui și lui?
(eu): - CEEEEEEEE?? Nici Moș Nicolae nu EXISTĂ?!
Ai mei perplecși :D
Moș Nicolae era în manualul de religie, eram sigură că vine personal și lasă dulciuri în ghete :)
Preluat de aici: http://www.bucataras.ro/forum/post/497/traditii_proprii_de_craciun_nazbatii_de-ale_copiilor_amintiri.html?p=1
Copiii sunt dornici a „crede”. De asta sunt fascinați de povești, poveștile sunt poligonul sigur de încercare a realității. Poveștile sunt pline de magie iar magicul e spectaculos. Copiilor le plac magiile și câteodată sunt magician pentru ei. Tocmai de asta le arăt că „minunile” sunt iluzii și demontez propriile mele trucuri pentru ca ei să înțeleagă că „minunile” nu există și că magia realității nu are nimic supranatural în ea.
Din păcate minciunile poveștilor biblice le sunt prezentate ca adevăruri. În școală. De „profesori” de religie.
Este o certitudine - Diavolul nu există! Nu vă temeţi să fiţi raţionali! Deşi asta presupune efort...
30 decembrie 2013
Moș Nicolae și Moș Crăciun - sau de ce religia în școală e toxică
Etichete:
ateism,
biblia,
biserica,
blasfemie,
conspiraţie,
credinţă,
creştinism,
educaţie,
icoană,
manipulare,
morală,
pedagogie,
politică,
psihologie,
religie,
simbol,
superstiţie,
şcoală,
umor
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
- CEEEEEEEE?? Nici Moș Nicolae nu EXISTĂ?!
RăspundețiȘtergereAi mei perplecși :D
Moș Nicolae era în manualul de religie, eram sigură că vine personal și lasă dulciuri în ghete :)
Sărbătorile astea de iarnă, dacă scoatem cacialmaua religioasă cu naşterea lui Superman, au ceva magic pentru copii, iar eu profit cât pot de mult de ele, sunt o ocazie foarte bună pentru a le planta sămânţa indoielii, condiţie esenţială pentru a începe să gândească.
RăspundețiȘtergereMagia vine din frumuseţea iernii, cu albul zăpezii, cu misterele gheţii, dar şi din muşcătura frigului. Un amestec de majestuos şi pericol, copiii sunt fermecaţi de fiecare dată când ninge, poveştile cu moşi, cu prinţi cu zâne sunt numai bune de spus în jurul focului (din şemineu), cu o băutură caldă în palme. Crăciunul este o poveste dusă puţin mai departe decât textul unei cărţi, iar copiii sunt topiţi de tot acest spectacol care le deschide mintea spre fantezie, dar şi spre curiozitate.
Până la urmă, ideea este de bucurie de viaţă, de a simţi emoţie legat de frumuseţile pe care natura ni le oferă cu generozitate, de socializare, de sentimente, de amintiri şi de planuri (de ce nu?) de viitor. Orice ocazie este bună pentru a face din viaţă o sărbătoare, iar Crăciunul poate ajuta pruncii să simtă la maxim bucuria de a trăi! Fiecare poveste poartă în ea un mesaj, iar ĂSTA e de fapt mesajul poveştii numite "Crăciun"!
Însă, ca de obicei, religia vine şi fură! Fură sentimente curate de bucurie (în cazul sărbăătorilor de iarnă) şi le aruncă ofrandă închipuiriilor unor oameni care nu mai sunt în stare să discearnă ce e poveste, ce e mesaj şi ce e realitate concretă, măsurabilă, estimabilă, inteligibilă. Fură şi asociază totul cu "adevărul" care e poleit şi lustrit, frumos colorat, impopoţonat cu mulţi ciucurei şi parfumat bine cu tămâie. Fură şi pretinde apoi taxe pe ele.
ce prostie ai scris. Nicolae episcop de Mira chiar a existat si chiar impartea cadouri saracilor (milostenii). mai departe s-a nascut legenda.
RăspundețiȘtergereEste o mare diferenţă între "a existat" şi "există".
ȘtergereLa ora de religie opiii nu învMm a, ță despre Mos Nicolae care aduce daruri ci despre episcopul Nicolae de Mira care a fost trecut în rândul sfintlor după moarte pentru meritele sale în apărarea dreptei credințe și pentru faptele sale bune ( de exemplu a asigurat zestrea a trei fete surori pentru ca să se poată casatori). În ce privește legenda lui Mos Nicolae aceasta nu este întreținută de preoți și de profesorii de religie ci de parinti , diriginti invaățători educatori, directori de scoli etc. La fel ca și legenda lui Mos Crăciun.
Ștergere