Iisus ca Hristos este un portret al eroului, este o imagine, este ideea de "mesia". Este o memă. Ca portret este universal deoarece nevoia de model este universală. Iar ca formă este adunat de prin toate religiile. Asta l-a întărit odată ce a suferit nenumărate transformări, specifice oricărui lucru ce evoluează, păstrând ceea ce avea valoare pentru a se conserva (invierea, provenienţa magic-miraculoasă) şi eliminând ceea ce aducea prejudicii multiplicării sale (analfabetismul, latura umană, faptul că avea el însuşi un idol - pe Ioan Botezătorul). Memei "mesia" sau "hristos" nu-i pasă de adepţi sau de oameni în general odată ce este doar un concept. Ea tinde a se copia în minţile umane odată ce este o necesitate pentru oameni: un model ce poate fi urmat, chiar dacă este defect, este mai eficient decât lipsa oricărui model. Din acest motiv ideea de erou a apărut de nenumărate ori şi a fost cu uşurinţă copiată şi îmbunătăţită. Am putea spune că ideea de mesia are o intenţie, un scop singular, inconştient, dar urmărit cu asiduitate: de a se multiplica cu orice costuri. Inclusiv umane. Puţin îi pasă unei meme de gazdele sale dacă distrugerea lor o va face să se multiplice mai performant decât supravieţuirea lor. De asta religiile jertfelnice (creştinismul şi islamul) au avut o expansiune fulminantă: au avut o "reţetă" cinică dar eficientă.
Dacă ne referim strict la mesia de tip creştin, la "motivul" pentru care cultul creştin al eroului este o religie câştigătoare, un comportament învingător, este şi pentru că a profitat de locul şi momentul potrivit pentru a se desfăşura: ideile gnostice de provenienţă budistă şi jainistă au avut trecere la câteva secte iudaice al căror exponent este Ioan Botezătorul. Acesta a pus bazele filosofiei creştine şi a declanşat schimbarea de paradigmă. Deşi a pierdut locul de frunte datorită decapitării, fiind imposibilă o înviere credibilă. Iisus a profitat de situaţie (involuntar, binenţeles, e vorba despre mema "Iisus Hristos") cocoţându-se pe piedestalul pregătit de Ioan.
Este o certitudine - Diavolul nu există! Nu vă temeţi să fiţi raţionali! Deşi asta presupune efort...
3 ianuarie 2014
Ioan Botezătorul - adevăratul genitor al creştinismului
Etichete:
apa sfinţită,
biblia,
biserica,
credinţă,
creştinism,
divinitate,
dumnezeu,
evoluţionism,
icoană,
islam,
memă,
ortodoxie,
psihologie,
religie,
simbol,
şcoală,
ştiinţă
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Ioan Botezătorul. Acesta a pus bazele filosofiei creştine şi a declanşat schimbarea de paradigmă. Iisus a profitat de situaţie cocoţându-se pe piedestalul pregătit de Ioan.
RăspundețiȘtergereca sa rezum...deci aceasta 'mema' era analfabeta(?) il avea ca' idol'(?) pe Ioan Botezatorul si a interferat cu budismul(??) si jainismul(???). senzationescu!! o postare demna de 'libertatea.ro'
RăspundețiȘtergereStai liniştit, toţi idolii suferă de sincretism. Iisus nu este excepţie.
ȘtergereŞi ce am spus mai sus e tot o memă. Mema este replicatorul supus selecţiei naturale ce se manifestă în mediul generat de minţile umane. Toate ideile, comportamentele, acţiunile şi conceptele pe care noi le copiem sau le generăm sunt meme.
ps
RăspundețiȘtergereastea sunt 'concepte' preluate din 'mema' Dawkins, saracu..
pps
RăspundețiȘtergerecunosc acest concept de 'mema' culturala. nu sarmanul Dawkins' este o 'mema' in sine (atata poate in limitele sale de ex_protestant provenit dintr-o famelie bigota/Sola Scriptura) ci ideile sale 'excentrice'
Anonimule?... tu făceai clătite când te-ai apucat de comentat aici?
RăspundețiȘtergere'tu faceai clatite cand te-ai apucat de comentat aici?'
RăspundețiȘtergereno, ma dregeam cu zama de varza murata. esti tu curios din fire? curiozitatea a omorit pisica..
Totusi, nu trebuie ignorat Apostolul Pavel care a anulat perspectiva iudeocentrica. A raspandit crestinismul si catre "neamuri" cum s-ar spune.
RăspundețiȘtergereNu cred ca Ioan, Iisus, zelotii sau creatorii Manuscriselor de la Marea moarta au avut vreo intentie de a "spune" ceva celorlati din Imperiul Roman sau de-aiurea non evrei.
Pavel a fost dogmaticul de serviciu, fiind singurul care ştia să scrie şi să citească şi astfel să transmită informaţia cât mai puţin alterată. De asta a şi intrat în conflict cu Petru, adept al ideii că mesia se adresa doar evreilor. Plus că Pavel era venetic şi nu făcea parte din apostolii iniţiali, nu l-a cunoscut în mod direct pe Isus.
ȘtergereDar în articol nu fac o istorie a creştinismul ci subliniez doar "botezul" acestei religii. De altfel Ioan nu a avut interes creştin, el era de fapt adept al unei secte gnostice. A propovăduit gnosticismul şi a ajuns să lanseze creştinismul. Gnosticismul a fost sortit pieirii, mai ales după ce creştinii au preluat puterea şi au distrus orice fel de concurenţă.