8 ianuarie 2014

Biblia - geneză şi metamorfoză X

O întrebare ce pare pertinentă: Cine a nascut Scriptura? Biserica a nascut Scriptura sau Scriptura a nascut Biserica?

Depinde de scriptură. Bazele scripturilor creştine sunt ancestrale şi provin din Thora ebraică. Acesta este o culegere de texte copiate de evreii monoteişti din mitologiile mesopotamiene şi egiptene, întreţesută cu istorii proprii transmise oral. Au fost notate după cucerirea regatului iudeu de către perşi, care au adus scrierea modernă (sec VI ien). Peste acestea s-au aşternut poveştile gnostice şi istorisirile primilor creştini despre idolul lor, Iisus. Începând cu Conciliul de la Niceea (325 en) se configurează structura actuală, aceasta suferind nenumărate modificări, fie datorită copierilor sau a traducerilor, fie influenţelor diferiţilor preoţi, mitropoliţi, patriarhi sau papi. În spaţiul românesc Scriptura soseşte pe filieră slavă, sub influenţa Ţaratului Bulgar şi ocrotită de Imperiul Otoman ce controla Bizanţul. În română apare prima traducere - Tetraevanghelul (1561) - tipărită de Coresi la Braşov în ciuda Bisericii Ortodoxe, pe vremea aceea Mitropolia Ungrovlahiei, vasală grecilor ca structură şi slavilor ca limbă şi grafie. Abia în 1982 patriarhul Teoctist acceptă, de exemplu, modificarea "cuvântului sfânt", precizând că duhul domnului se plimba peste "rotundul" pământului, deşi cuvântul original era peste "întinderea" pământului, în intenţia de a ajusta Biblia la descoperirile ştiinţifice (în scripturi pământul e plat). Protestanţii şi neoprotestanţii foloseau de mult o versiune mai revoluţionară, traducerea Cornilescu, încă din 1921.

Se pare că Biserica a născut Scriptura. Mai exact capii Bisericii.Şi câte biserici atâtea scripturi.

Biblia - geneză şi metamorfoză
Biblia - geneză şi metamorfoză II
Biblia - geneză şi metamorfoză III
Biblia - geneză şi metamorfoză IV
Biblia - geneză şi metamorfoză V
Biblia - geneză şi metamorfoză VI
Biblia - geneză şi metamorfoză VII
Biblia - geneză şi metamorfoză VIII
Biblia - geneză şi metamorfoză IX

5 comentarii:

  1. O întrebare ce pare pertinentă: Cine a nascut Scriptura? Biserica a nascut Scriptura sau Scriptura a nascut Biserica?
    Se pare că Biserica a născut Scriptura. Mai exact capii Bisericii.Şi câte biserici atâtea scripturi.

    RăspundețiȘtergere
  2. ...de exemplu 'mitul potopului' se regaseste peste tot in lume, nu doar la asirieni (utnapistim). de exemplu de la mayasi, indieni (nativi, hindusi) pana la 'indienii' cherokee nord-americani sau aborigenii australieni. pe logica ta, inseamna ca vechii judei aveau un serviciu secret teribil, daca au izbutit sa-si salveze bastina si sa 'copieze mituri' din zone exotice. ori istoria 'oficiala' ne da tzeapa?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. O, nu! Este vorba de evoluţia convergentă a miturilor, evoluţie datorată condiţiilor similare. Pe toate continentele au loc inundaţii, mai ales în zonele locuite de oameni, respectiv văile apelor curgătoare. Astfel mitul potopului (inundaţiei) apare în mai multe locuri dar, deşi motivaţiile şi forma acestora sunt diferite, rezultatul final al miturilor suferă asemănări, mai ales că miturile sunt notate (promovate) de supravieţuitorii acestor inundaţii. Numai de supravieţuitori.
      Iar inundaţii au fost din belşug, atât în valea Nilului cât şi în văile Eufratului şi Tigrului: http://www.mrdowling.com/images/603fertilecrescent4.png.
      Ar fi fost o problemă dacă evrei nu ar fi avut acest mit.

      Ștergere
  3. ...cred ca nu faci deorebirea intre un violator, o curva, si o fata mare; eu am postat despre un 'mit GLOBAL, sper ca intelegi sendul de 'global'l' cu toate atributele sale (unica familie de homo sapiens salvata) NU gespre rauri sau mari iesite din matca. .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mitul global... nu e chiar global. Sunt nenumărate civilizaţii la care "potopul" nu există, unele chiar lângă apă: religiile polineziene (vulcanul e mai important pentru ele), ale populaţiilor nordice (inuiţi, eschimoşi, popoarele siberiene precreştine).

      Ștergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.