7 iunie 2014

Ortodoxia moralizatoare în şcoli

Morala religiei creştine, promovată şi de Biserica Ortodoxă din România, spune să ne batem, fizic, cu bâta, copiii. Aceasta mai susţine şi că pedeapsa fizică este soluţia:
Biblia Ortodoxă - Pildele lui Solomon
13.24. "Cine cruţă toiagul său îşi urăşte copilul, iar cel care îl iubeşte îl ceartă la vreme."
23.13. "Nu cruţa pe feciorul tău de pedeapsă; chiar dacă îl loveşti cu varga, nu moare."
20.30. "Rănile sângeroase sunt un leac pentru cel răufăcător şi lovituri care pătrund până înlăuntrul trupului."
Adepţii şi propagandiştii acestui cult sunt profesorii de religie din şcolile unde copiii noştri învaţă. Iar superiorii lor, preoţii, au primit, de curând, de la Ministerul Educaţiei, dreptul de a verifica ca aceste concepte morale să fie aplicate corect.
Încă nu vă e frică?
Să vă fie!



28 de comentarii:

  1. Morala religiei creştine, promovată şi de Biserica Ortodoxă din România, spune să ne batem, fizic, cu bâta, copiii.

    RăspundețiȘtergere
  2. daca fii-tu iti spune verde-n fata: sugi p(a)ula.. sau pe fiica-ta minora o prinzi facand felatie in grup ca forma de 'initiere' la intrarea intr-o gasca ce faci? ii trimiti la 'psiholog'? hai ca mi-ai facut ziua senina.. :) (exemplele le-am cules chiar de de blogul amicului tau 'vindecatorului', din blogroll) si are dreptate, lipsa de pedeapsa (asa numita 'libertate') naste monstrii ,care chiar cred ca totul le este permis

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Săracul de tine...
      Aşa-ţi face fii-tu? Asta face fiica ta? Oare de ce? Pentru că le-ai impus nişte dogme şi le-ai arătat că doar prin violenţă îşi pot impune punctul de vedere? Te înţeleg. Ai fost prost. Acum tragi consecinţele. Problema este că ei vor creşte nişte copii la fel de handicapaţi moral, adepţi ai bâtei, ca şi tine...
      Vai şi-amar de voi!

      Ștergere
    2. Copii sunt oglinda parintilor...un copil atent educat si informat nu va ajunge in situatii penibile...

      Ștergere
    3. Oglinda nu numai a părinţilor, ci şi a profesorilor, prietenilor, politicienilor şi preoţilor. A tuturor celor cu care intră în contact.

      Ștergere
  3. prietene.. am specificat ca exemplele sint culese de pe blogul unui amic intru ateism 'Blogul Vindecatorului' oripillat pana si el de 'morala' indusa tinerei generatii de zombii. din propriul tau blogroll..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și cine se laudă că se ocupă cu morala (ortodoxă) în școală?

      Ștergere
  4. din experienta proprie: 1. nu am fost 'batut' de parintii mei crestin -ortodocsi(nici macar o palma cu toate 'abaterile' mele din tinerete) 2.intr-o zi de prmavara stateam linistit la o terasa savurandu-mi berea, cand m au acostat niste tinerei liceeni (de bani gata dupa accesorii) cerindu-mi pe un ton obraznic o tigara, le-am explicat cu binele ca nu fumez, au ridicat tonul injurandu-ma de mama (maica-mea e moarta) iar eu nefiind adeptul intoarcerii obrazului de trei ori, am trosnit pe unu' din fundu silozului si restul au zburat ca potarnichile..deci nu imi da lectii de viata ca nu traiesc in 'utopia' lui Morus..poate tu..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Repet, cine face educație morală (ortodoxă) în școală? Umaniștii? Nu. Seculariștii? Nu. Psihologii? Nu. Profesorii de religie ortodoxă? Da. Și se laudă că de aia e nevoie de religie în doctrina ortodoxă. Au reușit să facă ceva bun? După cum spui tu se pare că nu. Oare de ce? Că doar și părinții, și profesorii, și duhovnicii lor sunt ortodocși...
      Știi câți atei sunt în România? 0,1%. Un elev probabil că nu se întâlnește niciodată cu un ateu, cu toate astea este violent. Cum dracu?

      Ștergere
  5. ce nu se spune in sondaje e ca 60%++ din populatia de acum desi de declara 'ortodoaxa' este de fapt indiferenta religios (atentie..nici atee nici practicanta) adica un conformism caldut..iar tanara generatie. 'generatia pro' cum o numea protv-ul, in afara de facebook, toale masini si minele nu are nimic in cap. pai majoritatea 'liceenilor' de azi cred ca 2+2=22, crezi ca la capitolu 'religie' is mai breji? vezi rezultatele la BAC din ultimii ani ca sa-ti faci o idee..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Păi eu ce tot spun? Dar statul nu şi nu, toţi elevii să facă religie confesional ortodoxă, să se "disciplineze". Nu asta trebuie în şcoală pentru a căpăta valori morale, ci ore de etică. Nu doctrină. ci analiză a bogăţiei fenomenelor religioase. Nu religie, ci istoria religiilor.
      Păi dacă la religie li se spune că nu dovezile sunt importante ci autoritatea nejustificată prin dovezi, revelaţiile personale sau tradiţiile? Cum să mai înţeleagă experimentele la fizică sau teoria ştiinţifică a selecţiei naturale la biologie? Elevii sunt bulversaţi şi consideră că pumnul, conform autorităţii celui mai puternic, contează. Doar în Biblie scrie asta.

      Ștergere
    2. @Anonim:
      Aparent, Mitropolia nu știe „ce nu se spune în sondaje”. Ei o țin langa că vreo 90% îs ortodocși neindiferenți religios și săracii de ei ar practica da' n-au destule biserici!

      Ștergere
  6. 'ora de religie' are o influenta minima, chiar daca se scoate din programa scolara inlocuita de 'istoria religiilor' majoritatea 'elevilor' tot vite sinistre raman. crezi ca predarea 'istoriei religiilor' influenteaza cu ceva rezultatele la mate, fizica sau bio? invatamantul romanesc e pe butuci (ca un intreg) probabil asa te vrea sistemul de invatamant actual, un prost de crapa pietrele dar un bun platitor de taxe..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe bune? Atunci de ce ține cu dinții BOR și politrucii supuși ei să nu avem noțiuni de morală și etică la școală și preferă să facă ore de doctrină creștină violentă (cică morală creștină)?
      Studiul istoriei religiilor va arăta că oamenii cred în lucruri diferite datorită condițiilor de educație diferite, iar asta îi va face să înțeleagă că cei diferiți nu sunt greșiți sau răi. Îi va face toleranți. De aici pleacă totul.

      Ștergere
  7. Ma scuzati, dar nu inteleg de ce in scolile noastre s-ar ghida cineva dupa pildele lui solomon, care din cate stiu eu, fac parte din vechiul testament, nu din cel nou. Multe din lucrurile valabile in Vechiul testament, au fost 'revizuite' dupa ce a venit Iisus, si nu cred ca a zis El sau unul dintre apostoli ca e ok sa iti disciplinezi copiii cu bataia....daca gresesc, va rog sa ma corectati

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Iată ce spune Noul Testament că spune Iisus:
      "Cercetaţi Scripturile, căci socotiţi că în ele aveţi viaţă veşnică şi tocmai ele sunt care mărturisesc despre Mine" (Ioan. 5, 39).
      "Să nu socotiţi că am venit să stric Legea şi proorocii. N-am venit să stric, ci să plinesc" (Matei. 5, 17).
      şi că ar fi făcut Iisus:
      "Şi începând de la Moise şi de la toţi proorocii, le-a tâlcuit lor, toate Scripturile cele despre El" (Luca. 24, 27).

      Ștergere
    2. Cele 10 porunci fac parte din Vechiul Testament... le revizuim si pe ele?
      Nu inteleg de ce Biblia nu este rupta in doua si prima parte aruncata (Vechiul Testament) din moment ce e depasita...

      P.S. Leviticul este si el revizuit? Vreu sa stiu daca pot purta haine facuta din doua fibre fara sa risc sa fiu omorat...

      Ștergere
  8. Pt cei care cred ca bataia e rupta din Rai, ca e ok sa disciplinezi copiii asa, va rog sa cititi comentariile postate de copii care au crescut indurand astfel de tratamente, la articolul urmator: http://www.printesaurbana.ro/2014/06/parinteala-de-acum-trei-decenii.html ....personal, nu sunt de acord nici cu libertatea exagerata, pe ideea ca trebuie sa descopere singur orice, dar nici cu bataia ca solutie atunci cand cel mic nu 'executa' intocmai ce i s-a cerut...spunea cineva: e mai usor sa pedepsesti decat sa educi..Cu siguranta ca pe vremea lui Solomon, nefiind acces la atatea informatii, era mai simpla abordarea cu plesneala, insa astazi, nu ne mai putem ghida dupa concepte de educatie vechi de mii de ani, in [primul rand pentru ca societatea in care traim este alta. E adevarat, ca bunul simt sau cei 7 ani de acasa, sunt lucruri valabile si azi, insa sunt convinsa ca educarea lor cu parul nu creeaza altceva decat niste adulti frustrati, tematori si care cel mai probabil, din lipsa de informare sau interes, vor prefera sa isi educe copiii la randul lor cu aceeasi violenta...

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Triste mărturii!
      Puteai să te semnezi. Acum, aici, pe acest blog, nimeni nu bate pe nimeni.

      Ștergere
  9. http://www.aparatorul.md/copiii-lasati-sa-faca-tot-ce-vor-noua-generatie-de-monstri-2/

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. “a-i spune ‘nu’ unui copil nu este acelasi lucru cu a bate un copil”.
      Ştiu că ortodocşii nu sunt în stare să facă diferenţa.

      Ștergere
    2. da' de unde stii? Ii cunosti personal pe toti? Cat de idiot poti sa fii sa dai astfel de raspunsuri ?
      Ti-a intunecat URA ratiunea .

      Ștergere
    3. @habotnicul
      Odată ce se laudă că este ortodox înseamnă că respectă ad literam preceptele cărții sale de căpătâi ... sau nu este de fapt ortodox. Tu de care ești? Ortodox care respectă pildele lui Solomon sau „mai puțin ortodox”?

      Ștergere
    4. cu toate ca te lauzi ca esti un tip rational si te conduci dupa precepte stiintifice , faptele te arata tocmai pe dos. Ti-e sufletul intunecat de ura si mai tot timpul dai cu bata-n balta .
      "Ştiu că ortodocşii nu sunt în stare să facă diferenţa ' Te rog sa-mi dovedesti si mie dupa metode stiintifice aceasta afirmatie.
      "si dracii cred si se cutremura" . A crede nu este egal cu a actiona dupa credinta. Fiecare om are masura lui . A ta care este?

      Ștergere
    5. Habotnicule, mai întâi tu să răspunzi, apoi ai dreptul să pui întrebări: Tu de care ești? Ortodox care respectă pildele lui Solomon sau „mai puțin ortodox”?

      Ștergere
    6. Eu ti-am adresat intrebari primul, asa ca te rog sa fii cu buna cuviinta si sa raspunzi .
      Nu mai avea pretentii pe care nu le respecti. Macar atat ar trebui sa stie un om evoluat ca tine.

      Ștergere
    7. uite, totusi am sa-ti raspund , asa , de dragul tau...
      In VT Dumnezeu a dat legi de conduita morala numai poporului evreu , necesare acelei perioade . Legea nu era desavarsita , ci era limitata de puterea de intelegere a oamenilor din acea vreme ( las' ca nici azi nu sunt multi capabili - dumneata, de par examplu :) , dar si foarte multi credinciosi) ...
      Venirea lui Hristos Iisus in lume aduce desavarsirea legii :
      . Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul.

      . Aceasta este porunca Mea: să vă iubiţi unul pe altul, precum v-am iubit Eu.

      . Aceasta vă poruncesc: să vă iubiţi unul pe altul.

      Tot ceea ce in VT este impotriva iubirii nu trebuie urmat . Punct. Toti sfintii marturisesc aceasta. Citeste Filocalia , acolo este adevarata viata crestina.

      In general , cartile lui Solomon sunt considerate "bune de citit" , nu sunt normative pentru credinciosi . Modelul crestinesc suprem este Domnul nostru Iisus Hristos , Cel care a zis : Lăsaţi copiii şi nu-i opriţi să vină la Mine, că a unora ca aceştia este împărăţia cerurilor.
      Sunt copii cuminti cu care te poti intelege numai cu vorba buna . Altii sunt mai atrasi de a face lucruri rele , asa ca uneori putina asprime nu strica , insa tot dragostea este cea care cladeste oameni frumosi.

      Ștergere
    8. @habotnicu
      Puterea de intelegere a oamenilor din acele vremuri era identicva cu puterea de intelegere a oamenilor moderni; nu am evoluat chiar atat de mult in cateva mii de ani.

      Deci sa inteleg ca legile din VT cu pedepsirea holosexualilor - de exemplu - ar trebui ignorate, ca sunt depasite de acum? Nu de alta, dar sunt unii crestini care inca mai considera ca homosexualitatea este un pacat pedepsibil cu moartea...

      Ștergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.