De credeţi că Biserica este organizaţia ce vă reprezintă interesele şi valorile înseamnă că aţi văzut materialul de mai jos. Dacă vă identificaţi cu acestă Biserică declaraţivă "ortodocşi" la recensământ...
ProTv, 19 octombrie 2011, ştirile de la orele 19
Averea Bisericii Ortodoxe Romane, subiect tabu. Numai Dumnezeu ştie câţi bani lasă credincioşii în cutia milei
Dupa ce ieri am aflat că mai toate mitropoliile şi arhiepiscopiile din ţară au declarat la Fisc încasări de milioane de euro, astăzi am vrut să aflăm care este totuşi secretul. Nimeni nu vrea să vorbească despre bănuţii strânşi în cutia milei şi nici despre donaţiile sau ajutoarele de la stat. Ba mai rău, unii dintre slujitorii Domnului s-au iritat când i-am intrebat de profit.
Averea Bisericii Ortodoxe Romane, subiect tabu. Numai Dumnezeu stie cati bani lasa credinciosii in cutia milei VIDEO
pe www.incont.ro
Ce programe sociale are Episcopia Salajului?
Nu, nu le spunem! Vă rog să plecaţi! Ce vreţi, să vă luăm la bătaie?
Vreţi să ne luaţi la bătaie?
Nu! Nu sunteţi bineveniţi aici!
Cel care este atat de deranjat e chiar şeful Episcopiei Sălajului, preasfinţitul Petroniu Sălăjanul. S-a înfuriat când reporterul l-a întrebat cum merg lucrările la noul sediu.
Acum cateva luni, se punea prima piatră de temelie la Arhiepiscopia Sălajului, sediu care a înghiţit până acum aproape 600 de mii de lei. O mare parte din sumă a fost donată de enoriaşi. Se vrea, într-un final, o clădire luxoasă, întinsă pe 1.500 de metri pătraţi.
Şi Consiliul Judeţean a contribuit cu 300 de mii de lei pentru palatul slujitorilor Domnului. La demisol este prevăzută o parcare. Parterul va cuprinde spaţiile administrative şi apartamentul episcopului.
În tot acest timp, beneficiarii nu se pot lăuda că au făcut macar un centru de bătrâni ori o cantină pentru săraci.
Arhiepiscopia Tomisului, a facut anul trecut un profit de aproape 7 milioane de euro. Doar din afacerile cu lumânări, vii, livezi şi magazine.
Iar la Iaşi, Mitropolia a strans peste un milion de euro. Din păcate, preoţii de la ţară se descurcă cum pot. Apeleaza mereu la mila credincioşilor.
Patriarhia Română nu a vrut să comenteze cifrele raportate la Fisc. Întrebat de ce nu impozitează afacerile Bisericii, ministrul de Finanţe a dat un raspuns ambiguu.
"Trebuie să ajutăm Biserica, pentru că de la buget nu vin foarte mulţi bani, iar această activitate cred că trebuie susţinută de stat" ???, spunea Gheorghe Ialomiţianu, ministrul Finanţelor.
Potrivit Codului Fiscal, Biserica este scutită de plata impozitelor pentru veniturile din vânzarea produselor necesare activităţii de cult, din chirii şi din câştigurile din activităţi economice. De asemenea, Biserica nu plăteşte impozit pentru clădirile folosite ca lăcaşuri de cult.
Statul promoveaza sprijinul acordat Bisericii prin deduceri de impozit şi încurajează sponsorizările către culte.
Ontopic: http://www.antena3.ro/romania/sa-investim-in-dumnezeu-mitropolia-moldovei-in-top-5-cele-mai-profitabile-afaceri-din-iasi-140697.html
RăspundețiȘtergereMulţumesc, Bezbojnic.
RăspundețiȘtergereAfacerile bisercii trebuie impozitate, dar cred ca si celelalte culte sunt scutite, nu doar biserica ortodoxa. De celelalte nu ziceti nimic?
RăspundețiȘtergereFaptul ca biserica face prostii nu este un motiv sa declari la recensamant ceea ce nu esti, cred ca e normal sa declari ceea ce esti.
Voi ce sunteti, umanisti sau demolatori de biserica? Ca inteleg ca nu va intereseaza reforma bisericii.
Cert este ca modul asta de a cere desfiintarea bisericii le furnizeaza pretexte de a nu schimba lucrurile.
@mastic
RăspundețiȘtergereAfacerile TUTUROR bisericilor trebuie să fie impozitate. Mea culpa dacă am lăsat să se înţeleagă că am ceva anume DOAR cu BOR. Toate sunt o apă şi-un pământ, pentru că oferă himere de viaţă veşnică sau mântuire şi pentru că (aici vezi BOR), atunci când devin "majoritare", se transformă în sistemul oportunist şi opresiv pe care l-au tot blamat.
Din păcate reforma bisericii are o singură direcţie: DISPARIŢIA. Asta s-a întâmplat cu toate religiile, cu toate ideile religioase, cu toate sistemele cultice. Ele nu se pot transforma. Doar altele să le ia locul. Sau, după cum sperăm noi, "umaniştii", valorile şi metodele ştiinţifice să fie la îndemâna majorităţii şi utilizate fără intermediul unui cler. Pentru că umanismul funcţionează şi fără "rugăciuni, tradiţii sau intermediari divini".
http://fataverso.blogspot.com/2011/10/fara-religie-optiunea-la-recensamant.html
RăspundețiȘtergereAstea sunt chiar absurde, de unde scoateti astea ca biserica te impiedica sa folosesti ideile si metodele stiintifice si ca astea nu sunt la indemana societatii din cauza bisericii? Ce-i cu logica asta? Tu chiar crezi asa ceva sau bati campii aiurea? Si ca se baga clerul si ca nu poti utiliza toate alea fara cler, de unde si pana unde??
RăspundețiȘtergereNu este biserica vinovata ca se inchid scoli si spitale, ci politicienii. Nu biserica ii pune pe politicieni sa faca toate prostiile alea. Societatea arata in halul in care arata din cauza lipsei de educatie si din cauza ca biserica nu este capabila sa se implice suficient in viata societatii, in scop social, caritabil, educatie, sanatate. Tot din cauza prostiei. Biserica sufera de prostie in egala masura in care si societatea asta a noastra sufera de prostie, suntem aceiasi oameni.
Nu ii impiedica biserica pe oameni sa-si dea copiii la scoala. Nu este nimeni capabil pe lumea asta sa indoctrineze pe cineva cu o ora de propaganda pe saptamana.
Poate ca umanismul la care te gandesti functioneaza, am alta idee despre cum arata umanismul pentru ca exista si umanisti religiosi. Dar o societate nu functioneaza fara traditii si lideri spirituali. Sau functioneaza, intr-un fel, dar prost.
@Bogdan
RăspundețiȘtergereExcelentă postarea, excelent blogul, excelentă abordarea. Felicitări!
@mastic
RăspundețiȘtergere"de unde scoateti astea ca biserica te impiedica sa folosesti ideile si metodele stiintifice si ca astea nu sunt la indemana societatii din cauza bisericii?" - exemplu: teoria evoluţiei
"nu poti utiliza toate alea fara cler, de unde si pana unde?" - exemplu: 3. Unde se gaseste adevarul care duce la mantuire?
Adevarul care duce la mantuire se gaseste in Sfanta Biserica Ortodoxa (patriarhia.ro)
@mastic
RăspundețiȘtergere"Dar o societate nu functioneaza fara traditii si lideri spirituali." Tradiţie funcţională: limba (aşa putem comunica), tradiţie nefuncţională: botezul copilului nou născut (risc de îmbolnăvire sau chiar accident).
Liderii spirituali sunt cumva cei ce impun acele tradiţii nefuncţionale?!?
Nu exista nici un fel de impunere, nici un risc de accident. Nici in cazul botezului pentru ca la cerere se poate face un botez simbolic, nu prin imbaiere, nici in cazul teoriei evolutioniste pentru ca nu iti impune nimeni sa o crezi sau sa o condamni. Intr-o ora de religie sunt argumente impotriva, in restul orelor sunt argumente pro, si tot aia care au dubii cu privire la evolutionism ar fi cei care te asupresc, hai ca sunteti cel putin sariti de pe fix cu absurdul. Si la facultatea de biologie sunt cursuri pro si impotriva teoriei evolutioniste, pentru ca asa e normal ca oamenii sa priveasca toate aspectele, si, ce va ofuscati in halul asta pentru nimic? Ca au altii alte pareri. Pe satanistii aia care va sustin frenetic in darmarea bisericii si au teorii mult mai putin blande despre oricine nu-i vedeti, dar ii mai si mangaiati pe crestet, in schimb ca opariti ca au unii alte pareri si pretindeti ca incearca sa vi le impuna, in fond este exact pe dos, teoria impusa este aceea evolutionista, nu spun ca e falsa, dimpotriva, zic ca umblati cu o logica de-a dreptul mincinoasa cand pretindeti ca vai, religia da buzna in viata omului fara voia acestuia, este exact invers.
RăspundețiȘtergereA... traditie functionala, cum o numesti, deci avem nevoie de traditie, uite pana recent spuneai ca traditiile sunt inutile, deci, hai, esti un om flexibil, recunosc.
Un lider nu-ti impune, ci iti castiga increderea, nu-ti impune nimeni sa botezi pe nimeni. Asta e propaganda, voi afirmati ca cineva iti impune ceva, nu-ti impune nimeni religia majoritara, in pofida faptului ca este majoritara. Asta-i minciuna pur si simplu.
Da, asta e parerea lor, ca adevarul se gaseste in biserica. Si voi aveti alte pareri si eu am alte pareri, nu-ti impune nimeni sa crezi asta, nu impune nici tu altora sa creada ce crezi tu.
Adevarul stiintific este la indemana tuturor si poate fi utilizat fara intermediul unui cler, iar voi cereti asta ca si cum cineva te-ar impiedica sau te-ar persecuta pentru asta. Astea ale voastre sunt lamentari penibile si mincinoase.
@mastic
RăspundețiȘtergereCuvantul accident este un link care te duce către o știre despre un botez cu final nefericit. Deci riscuri sunt.
Acum despre impunere: tradiția impune. Nu poți comunica cu cineva dacă nu îi înveți limba sau dacă el nu învață limba ta. Deci este o impunere. Este adevărat că nu toate tradițiile trebuie urmate, cea cu botezul este un exemplu.
Cât despre teoriile științifice, ele nu au nevoie să fie „crezute”, ci demonstrate, respectiv analizate și înțelese. Asta dacă te ajută construcția, respectiv dacă ești capabil de acest lucru și nu ești „infectat” de (pre)judecăți stranii și defecte, emanate de te miri ce „lideri spirituali”. Cât despre „creaționismul” de la facultatea de biologie te contrazic. Eventual pot fi discuții despre faptul că pe linie evolutivă o anumită fosilă este sau nu strămoșul unui anumit animal din zilele noastre și nu dacă „omul” a fost sau nu creat de Dumnezeu.
Cât despre cum funcționează lidership-ul te anunț că un om care primește încredere se bucură de putere pe care o folosește, chiar dacă nu conștientizează asta, pentru a primi mai multă încredere, respectiv putere. La un moment dat acesta nu mai are capacitatea de a discerne realitatea, întrucât nu mai are critici ci doar adepți. Sistemul clerical este cel mai performant, evoluția socială demonstrând asta. Chiar tu spui: „Da, asta e parerea lor, ca adevarul se gaseste in biserica. Si voi aveti alte pareri si eu am alte pareri, nu-ti impune nimeni sa crezi asta, nu impune nici tu altora sa creada ce crezi tu.
”.
În realitate tu spui, ei au dreptul să impună, (de exemplu copiilor prin orele de religie) dar eu nu am dreptul nici măcar să ridic problema pe blog.