22 octombrie 2011

De ce "fără religie" la recensământ

Iată ce spune un susţinător al cultului ortodox cu pseudonimul mastic, la mine pe blog:
"Vreau ca biserica să construiască din fonduri proprii şcoli, spitale şi să le întreţină din fonduri proprii fără să primească bani de la buget pentru nimic. Vreau ca biserica să convingă parinţii să îşi ducă copiii la şcoală, iar pe cei care nu ştiu carte, adulţi fiind, să-i înveţe să scrie şi să citească. Vreau ca biserica să plătească impozite şi să-şi desfăşoare legal activităţile economice investind în educaţie şi în oameni, pe termen lung şi sustenabil, va avea beneficii şi biserica şi societatea şi toate investiţiile se vor întoarce înzecit.
Vreau ca biserica să-i convingă pe oameni să nu mai plece din ţară, pentru că aici este acasă şi biserica poate explica cel mai bine acest fapt.
Vreau ca biserica să combată cerşetoria şi să o condamne ca pe un păcat al trufiei şi nu al umilinţei. Vreu ca biserica să construiască puşcării în care condamnaţii să muncească şi să fie ajutaţi pentru a-şi alege altă viaţă când vor fi liberi, nu să stea, să vegeteze şi să se specializeze în hoţie aşa cum fac acum.
Vreau ca biserica să desfăşoare cea mai amplă activitate caritabilă şi socială, să se bage în viaţa oamenilor şi să nu aştepte ca aceştia să vină disperaţi şi să-i ceară ajutorul, sau şi mai rău, să-i refuze când aceştia au nevoie de ajutor.
Vreau ca biserica să cumpere terenuri deşertice sau în curs de deşertificare pe care să le reamenajeze şi să le împădurească, an de an, zeci de ani ar avea de lucru."

Într-o idee, vrea o societate funcţională, deşi rezumă această societate la biserică, în speranţa că acestă instituţie este un panaceu social, economic şi moral. Din păcate, chiar el recunoaşte, aceste valenţe nu le are biserica, cel puţin nu Biserica Ortodoxă din România. Şi nici sanse de "reformă" nu sunt. De ce? Biserica, în sine, este un sistem oligarhic, construit ierarhic (asta îi dă forţă) dar iresponsabil (nu răspunde în faţa unui electorat cum sunt structurile politice sau a unor acţionari cum sunt cele economice). Răspunderea sa se rezumă la o dogmă catehetică, la câteva rânduri revelate sau consemnate drept pilde în Biblie, rânduri interpretate autoritar chiar de cei puşi să le şi îndeplinească, preoţii. Adică cel ce verifică dacă se face ceva este tot acelaşi care trebuia să facă. Şi nu se face nimic: sistemul e defect.

Dar nici nu se poate schimba. Biserica este autocefală. Nu numai raportat la alte culte, dar mai ales la sine. Legea îi dă posibilitatea să se conserve şi să se automulţumească, legea cultelor este o lege proastă. Dar avem norocul, sau şansa, sau oportunitatea, de a spune că biserica noastră nu mai e "a nostră" (deşi nu a fost niciodată, întotdeauna a fost mână în mână cu guvernanţii). Avem posibilitatea de a schimba chiar legea.
Declaraţi-vă la recensământ "fără religie".
Dumnezeu va şti că acestă declaraţie este un vot de blam împotriva oamenilor din conducerea instituţiei bisericeşti şi nu un act de necredinţă.

PS: Am fost blamat că aş fi împotriva bisericii. Eu nu pot fi împotriva bisericii în sens de "corpus dei" (în ultimă instanţă nici nu cred în existenţa lui) în schimb sunt împotriva bisericii în sens de "corpus institutio". Şi sunt pentru că această biserică instituţie a acaparat şi deformat acel trup divin, respectiv Binele, susţinând că ei sunt păstrătorii acestuia.

14 comentarii:

  1. Va fi necesar ca sa mai treaca 30 de ani pentru ca cei fara religie, in Romania, sa iasa din marja de eroare de 3%, desi probabil ca recensamantul nu este sondaj de opinie si nu exista marja de eroare, doar marja de minciuna.
    Deocamdata cei asa numiti fara religie(aici sunt inclusi si satanistii, ateii, plus marea masa a celor nemultumiti de activitatea bisericii care se declara asa, fara religie) erau la nivelul de 0.1% la ultimul recensamant. Deja sunt impresionat de excelenta performanta a bisericii de a tine oamenii asa departe de cei 0.1%. Aceasta performanta a bisericii este sublima exceland prin desavarsirea cu care lipseste din viata societatii. Cvasitotal. Biserica este o entitate pasiva, departe de portretul mincinos care ii este zugravit pe acest blog, acela de demon care jongleaza cu viata oamenilor si ii impiedica chipurile sa se bucure de stiinta.
    Probabil ca daca vor aparea 1% fara religie la acest recensamant umanistii vor declara ca iata, activitatea lor a avut succes, a scos la lumina de 10 ori mai multi fara religie. Eu presupun ca vor fi 0.5% insa, asa, ma bazez pe patriotismul institutului care centralizeaza datele. Pe de alta parte, umanistii sfatuiesc oamenii sa se declare fara religie, pentru ca in acest fel autoritatile nu vor mai avea pretexte pentru fondurile alocate bisericii.
    Sa incerc si eu o manipulare din aceeasi categorie a penibilului umanist, fara legatura cu ceea ce se intampla si motivul pentru care sunt alocati bani bisericii. Iata, dragi compatrioti, eu va sfatuiesc sa va declarati cu religie, si nu cu orice fel de religie, ci de religie crestin ortodoxa. In acest fel autoritatile nu vor fi stimulate sa aloce bani suplimentari bisericii din cauza faptului ca s-ar fi intensificat activitatea sectelor si a satanistilor si a celorlalte culte in directia prozelitismului. Daca vor iesi mai multi fara religie iata, vor avea un motiv sa justifice: trebuie mai multi bani pentru biserica ortodoxa pentru a recupera terenul pierdut.

    RăspundețiȘtergere
  2. Banii se aloca, prin lege, pe cap de enorias deci nu este nici o justificare legitima sa dea bani ca sa recupereze "ooile pierdute". Satanistii intra la alte religii (daca ne referim la cei ce venereaza diavolul) :) Eu nu vreau sa se aloce nici un ban de la stat bisericii. Sa doneze din salariul lor toti aia care bifeaza "ortodox" cu sau fara sa gandeasca. Cand i-o arde direct la buzunare, poate isi vor reconsidera pozitia. Pe langa asta, statul da bani pe cap de enorias fie ca acela contribuie la bugetul de stat, fie ca nu. Multi ortodocsi nu contribuie ci sunt asistati social (tot pe banii celor ce contribuie). Asa ca platitorii de taxe le platesc si asistenta sociala si taxa la biserica, sa le fac curat in casa gratis, nu vor? Cultele minoritare in general primesc ajutoare de afara. Nu vreau sa generalizez dar daca o luam tot procentual, ortodocsii fiind majoritari, e normal sa aibe si ponderea cea mai mare de asistati social.

    RăspundețiȘtergere
  3. mda
    http://www.arhiblog.ro/cum-completeaza-recenzorii-recensamantul/

    RăspundețiȘtergere
  4. Tocmai am completat formularul de la recensamant. Pot doar sa rad de pesedistul care iesit la tv sa sfatuiasca oamenii sa nu-si declare si CNP-ul ca ar fi folosit in scop electoral. Eu cred ca este o metoda de a-i descuraja pe cenzori sa nu inventeze datele si o metoda de a ii verifica. Mai bine verifici prin sondaj acei cenzori care dau putine formulare completate cu CNP si nu prin sondaj din marea masa tuturor cenzorilor. Ma indoiesc ca guvernul are nevoie de acest recensamant pentru a afla CNP-uri. Oricum, acest recensamant este o chestiune formala, care trebuia facuta, nivelul de informatie este cel mult superficial si cel putin hilar.
    Am declarat ceea ce sunt la capitolul religie, desi n-am ales eu asta, se putea intampla mai rau, sa ma nasc in Bangladesh, ca tot imi plac mie apele.

    RăspundețiȘtergere
  5. De ce sunt intrebari despre credinta in formularul de recensamant? Oare credinta are vreo treaba cu statul? Nu este o optiune personala, intima? e ca si cum vine un strain imi intra in casa, ii arat tot ce am prin casa, ii spun totul despre mine si mai vrea sa stie si daca nevasta-mea e multumita in pat?...ce treaba au ei cu credinta mea?...de aici se vede ca biserica nu are nici cea mai mica legatura cu Dumnezeu

    RăspundețiȘtergere
  6. @Anonim: De ce nu te informezi ce spune legea legat de declararea religiei?

    Legea nr. 489/2006 privind libertatea religioasă şi regimul general al cultelor (alias „Legea Cultelor”) la articolul 5 aliniatele (5) și (6):

    (5) Este interzisă prelucrarea datelor cu caracter personal legate de convingerile religioase sau de apartenenţa la culte, cu excepţia desfăşurării lucrărilor de recensământ naţional aprobat prin lege sau în situaţia în care persoana vizată şi-a dat, în mod expres, consimţământul pentru aceasta.
    (6) Este interzisă obligarea persoanelor să îşi menţioneze religia, în orice relaţie cu autorităţile publice sau cu persoanele juridice de drept privat.

    RăspundețiȘtergere
  7. @Anonim
    @Zergu
    Întrebarea este necesară mai ales într-un stat în care cultele sunt subvenţionate. Iar România subvenţionează cultele religioase în detrimentul cercetării ştiinţifice şi a educaţiei tinerilor.

    @Saturnine
    Mulţumesc!

    @mastic
    "Am declarat ceea ce sunt la capitolul religie, desi n-am ales eu asta, se putea intampla mai rau, sa ma nasc in Bangladesh" - deci recunoşti că a ta credinţă este "de conjunctură" şi nu "de fiinţă". Dacă aşa sunt toate credinţele? Nu cumva sunt toate greşite? Nişte oportunisme ideologice?

    RăspundețiȘtergere
  8. Am impresia ca formularele difera de la un judet la altul...La mine formularul nu cuprindea intrebari despre religie...Am dat CNP-ul, fara ezitare...Daca se intampla ceva nu-mi pasa...Si aa se fac mascarii in tara, cu sau fara CNP-ul nostru...Sunt ateu convins...Nu-i condamn pe credinciosi. E problema lor daca se mint singuri cu ceva inchipuit...A visa la o speranta nu e ceva rau, insa, acea speranta nu vaveni niciodata...Vor trai cu ea pana la moarte si vor muri fara implinirea ei...Azi, Religia si Biserica nu mai sunt cele de acum un secol...Ne jegmaneste Biserica mai rau ca statul...Darile sunt din ce in ce mai mari:la o nunta, la un botez, la o inmormantare, la o sfintire etc...Nu mam vazut decat cazuri ralete de acte de binefacere din partea unor preoti...Ceea e se spune mai sus e o utopie...Niciodata Biserica nu va actiona pentru credinciosii ei...Va umbla cu amenintari in continuare...De ce ni se spune sa traim cu frica lui Dumnezeu daca ne ia, intr-un final, la el ?!De ce sunt speriati oamenii ? Raiul, Iadul, Apocalipsa si toate celelalte sunt niste inventii ale tagmei bisericesti pentru a prosti oamenii...Nu mi-e frica de judecata de apoi pentru ca DUPA, nu-mi va mai pasa ce se intampla cu mine...

    RăspundețiȘtergere
  9. Religiile sunt gresite in masura in care existenta noastra pe pamant este oportunista.
    Credinta insa este o optiune individuala. Ma priveste in ce fel este credinta mea mai ales pentru ca este o chestiune personala si n-am de dat si mai ales de cerut socoteala nimanui pentru ea.
    Exista metode mai putin dureroase dar si mai putin eficiente pentru ca un individ sa-si bata joc de sine in afara de a-si lua peste picior istoria si pe sine.

    RăspundețiȘtergere
  10. @puiuolaru60
    Tare mi-e temă că ai fost notat "din oficiu" ca ortodox la recensământ. Întrebarea există în formular cu certitudine: http://www.insse.ro/cms/files/concurs/chestionare%20RPL/P.pdf vezi pagina 2.

    RăspundețiȘtergere
  11. @mastic
    definiţie opţiune: faptul, dreptul de a (putea) alege între două sau mai multe lucruri, posibilități etc.
    Ca să poţi alege trebuie să cunoşti acele posibilităţi, adică să cunoşti celelalte religii sau opţiunile non-religioase. Să le cunoşti, nu "să fi auzit de ele". Asta blamez, ce dracu nu-nţelegi! În România nu se face analiză a vieţii spirituale în şcoală, se face catehism.

    RăspundețiȘtergere
  12. Bla bla bla... Foaie verde flori de tei, n-am ce face si ti-o iei :)) :)) Ce-i cu balivernele astea domnule profesor? parca sunteti el: http://www.youtube.com/watch?v=9LBKVXyrHcw

    RăspundețiȘtergere
  13. @Anonim2
    Nu văd nici o critică în mesajul tău. Doar intenţia de a jigni.
    Dacă ai obiecţii la ce am spus pronunţă-le, dacă nu, în numele Domnului, taci!

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.