24 iunie 2012

Cum l-a făcut Dumnezeu pe Adam...

O istorie succintă a devenirii noastre ca oameni este comprimată în primele trei luni de viaţă intrauterină. Acolo se vede cum divinitatea "construieşte din materialul primordial" (noroi?) chipul Său: "Şi a facut Dumnezeu pe om dupa chipul Său; după chipul lui Dumnezeu l-a făcut; a făcut bărbat şi femeie." (1.27).
În clipul de mai jos (animaţie construită după scanări ale feţelor de embrioni) se observă cum prin înmulţirea şi specializarea celulelor se construiesc organele componente ale feţei umane: ochii, gura, nasul, cutia craniană etc.



Este interesant că nările apar în vârful capului, apoi acestea migrează spre centrul feţei. Maxilarele sunt "deschise", reminiscenţă a branhiilor, şi apar undeva jos, în dreptul gâtului. Ochii sunt pe lateral, abia spre sfârşitul perioadei poziţionându-se frontal.



După care faţa începe să semene cu o... "faţă", deşi "gura" este încă o cavitate nedefinită.



Mai întâi cu faţa unui şoarece... sau a unui porcuşor.



Ochii sunt printre ultimele organe construite, după ce faţa devine "umană".



Să fi greşit Biblia? Adică noi nu suntem construiţi direct din mâinile Domnului? Om fi evoluat din alte animale mai simple? Dacă nu am evoluat de ce trebuie să trecem, fiecare, prin morfologia acestora? Nu ar fi fost mai eficient ca nasul să se dezvolte exact unde trebuie, la fel gura sau ochii?

13 comentarii:

  1. Pentru mine cel puţin, răspunsul la intrebarea ta pare destul de simplu şi numai urmărind materialul video şi apoi comparând cu ce zice biblia la capitolul geneză, dar din păcate e prea puţin relevant pentru alţii.

    Efortul de analiză, de scepticism fără limite impuse arbitrar, de relevanţă a dovezii şi argumentului, a informaţiei în general, de apreciere a realităţii înconjurătoare, dar şi al valorilor universal valabile.. trebuie făcut de fiecare în parte. Informaţii există!

    RăspundețiȘtergere
  2. Conform teoriei mostenirii ADN-ului mitocondrial paternal, Mitochondrial “Adam” DNA data transmissions theory - ISBN 978-606-92107-1-0, GENEZA a fost certificata genetic, deoarece acest ADN paternal se imperecheaza la fecundare cu cel maternal, conform descrierii facuta de profesorul Raoul Robacki in Anatomia funcţională a omului, Ed. Scrisul Românesc 1985
    ..............
    După pătrunderea spermatozoidului în ovulă, aceasta se contractă brusc datorită scăderii tensiunii superficiale, devine matură şi ia numele de spermovum sau zigot. Procesul care urmează este următorul:
    - nucleul se apropie de centru devenind pronucleu feminin;
    - coada spermatozoidului rămâne afară;
    - piesa intermediară a spermatozoidului, Adam mtDNA, se roteşte cu 180 grade şi se aşează lângă pronucleu;
    - capul spermiei devine pronucleu masculin;
    - gâtul preia dinamica diviziunii oului;
    - aparatul condriomic din filamentul spiral se amestecă cu cel al ovulei.
    ...............
    Conform Pavel, Evrei 4.12 - aceasta pereche se afla in apendicele xifoid, varful sternului, numit anatomic si "varful sabiei" si biblic "coasta lui Adam".
    Cei care nu cred in aceasta teorie sunt rugati sa explice cine readuce la pubertate acest ADN in lichidul seminal al baietilor nascuti natural, acesta lipsind la baietii facuti in vitro, confirmand astfel si CREZUL.
    Intortocheate sunt caile Domnului.
    “Slava lui Dumnezeu este să ascundă lucrurile, iar mărirea regilor e să le cerceteze cu de-amănuntul.” - Pildele lui Solomon – 25.2

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Subiectul articolului este despre dezvoltarea embrionului uman, nu despre fecundarea ovulului. Ce trebuie să notăm este că amesteci termeni şi fapte. Evoluţia lucrează "cu materialul clientului". Este mai eficient să se utilizeze doar ADN mitocondrial matern pentru ca viitorul zigot să funcţioneze. Spermatozoizii mari, cu mitocondrii şi componente celulare complete sunt greoi şi au pierdut în timp cursa pentru fecundarea ovulelor în favoarea celor mici şi înarmaţi cu strictul necesar pentru fecundare. La mamifere această diferenţiere este şi mai puternică. Astfel spermatozoidul uman a ajuns să aibă ADN-ul nuclear de până la şase ori mai condensat decât o celulă normală, tocmai pentru a prinde viteză, eliminând orice alte componente nenecesare cursei. ADN-ul mitocondrial masculin este insignifiant şi fără valoare reproductivă, mitocondriile spermatozoidului jucând doar rol de motor de deplasare rotind coada acestuia şi oferind substanţele necesare metabolice strict până la ţintă. În momentul fecundării, după ce ADN-ul nuclear pătrunde în ovul, acesta reacţionează şi blochează ceilalţi spermatozoizi, inclusiv ADN-ul mitocondrial patern din coada spermatozoidului. Dar câteodată natura greşeşte (de fapt asta este baza evoluţiei). A fost evidenţiat un singur caz de transmitere ADNmt la un bărbat de 28 de ani ce era bolnav din acest motiv (http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa020350).

      Deci transmiterea ADNmt de la tată este exact invers de cum prezinţi dumneata. Apropo, trimite-mi şi mie un link cu "Mitochondrial “Adam” DNA data transmissions theory - ISBN 978-606-92107-1-0" pentru că au nu am găsit nimic...

      Ștergere
  3. vezi domnu' profesor ca ai dat in religiozitate cu demonstratia asta.

    Eu , care sunt mai sceptic de felul meu, nu inteleg de ce ar vrea Natura sa recapituleze din nou etapele evolutiei la om ? Ca sa ne convinga ca nu exista Dumnezeu ?
    Credeam ca argumentele de acum 40 de ani cand nu exista ecograf au disparut . De ce nu folositi desenele alea caraghioase din cartea de biologie ateista ? Ca acolo erau redate mult mai bine asemanarile cu animalele .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Natura nu vrea nimic. Ea face ceea ce a făcut dintotdeauna, fără înţelegere, fără conştiinţă, fără voinţă. Acestea sunt atribute umane, cu care noi, în mod eronat, personificăm alte entităţi.

      Ștergere
    2. Auzi, tu esti cumva "pe felie" cu godless? V-ati vorbit amandoi?

      Ștergere
  4. Dovezi ale evolutiei – Unde sunt ele?
    Deci unde sunt asa numitele dovezi ale evolutiei? Nu si in manualele de biologie folosite astazi in scolile publice! Oare exista anumite dovezi legitime ale teoriei? De ce trebuie sa ne imaginam o macroevolutie care a avut loc “cu mult timp in urma si departe...”? Pot procesele naturale nedirijate sa adune singure structurile complicate din celulele vii? Poate chimia sa explice singura originea vietii pe pamant? Care este originea informatiei genetice codificate in organismele vii? Pana nu vin evolutionistii cu raspunsuri reale la aceste intrebari fundamentale, evolutia darwiniana ar trebui sa fie pastrata in manualele de filozofie carora apartine si sa fie scoasa din manualele de biologie unde a fost fortificata in mod tragic.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pai asta e problema, si am mai spus-o: teoria evolutiei e prezentata in scoli nu ca o ipoteza de lucru, asa cum ar trebui, ci ca o certitudine. Astfel, copiii sunt mintiti, indepartati de Dumnezeu si indoctrinati in salile de clasa...si asta pe banii nostri. Nu se poate asa ceva.

      Ștergere
    2. Aveţi dreptate că nu este prezentată evoluţia corect în unele manuale de biologie, ba chiar la seminariile teologice se folosesc manuale creţioniste în loc de cele de biologie. Şi aici vorbesc de şcolile publice, cu bani de la stat (inclusiv cele teologice sunt cu bani publici). Din acest motiv elevii nu au acces nici la dovezile prezentate de oamenii de ştiinţă şi nici nu le este explicat procesul prin care se ajunge să se dezvolte fiinţe complexe din fiinţe simple. Acestă situaţie se datorează intervenţiei bisericilor în educaţia ştiinţifică a tinerilor, lucru ce a dus ca teoria evoluţiei să fie amintită "colateral" pe la ceva ore de genetică sau în cadrul orelor de ecologie.

      Cât despre multitudinea de dovezi privind evoluţia lumii vii găsiţi o grămadă de informaţii pe situ-rile de specialitate, publicaţiile ştiinţifice medicale sau cele ale institutelor de cercetare în domeniile biologiei şi conexe. Eu v-am trims pe Wikipedia pentru asta ca punct de plecare în cercetare. Dacă aţi fi intrat pe acea pagină aţi fi descoperit că toate informaţiile de acolo au surse şi trimiteri către alte documentări, ce susţin acele puncte de vedere. Aţi fi descoperit în stânga o înşiruire de link-uri pentru paginile în alte limbi, unele marcate cu steluţă, lucru ce spune că acele articole sunt de o calitate deosebită (cea în engleză este superbă).
      Dar se pare că nu aveţi acestă minimă intenţie de a cunoaşte din surse controlabile informaţia ci doar reproduceţi anumite idei ce v-au fost implantate în creier şi de care nu mai aveţi posibilitatea să scăpaţi, anumite comentarii fiind pur şi simplu pe lângă subiect. În limbajul bloggerilor ceea ce faceţi voi se numeşte trolling şi ar fi trebuit să blochez accesul vostru şi să şterg comentariile de acest tip. Dar nu o voi face pentru că tocmai asta reprezintă una dintre formele de manifestare a religiozităţii, lucru ce mă poate ajuta să scriu un articol despre acest fenomen, cum am scris de altfel despre autismul religios. Doar sunt Profu' de Religie, nu?

      Ștergere
  5. "Doar sunt Profu' de Religie, nu?"- oi fi tu prof, dar in niciun caz nu esti proful meu. Nu stiu ce meserie ai in realitate, poate chiar esti profesor (mai mult ca sigur nu de religie), nu contest asta, insa ti-am mai zis ca eu nu te recunosc de profesor. In privinta informatiilor de pe wiki si alte linkuri...sunt bune pt o mica informare, pt a-ti face o prima impresie, pt a cunoaste CAT DE CAT un lucru...insa cultura si adevarata cunoastere se face citind carti, nu wiki si linkuri.

    RăspundețiȘtergere
  6. Domnule profesor, vă mulţumesc pentru răspuns! Aţi scos un porumbel din gură!
    Sunteţi printre puţinele persoane din lume care aveţi răbdarea să discutaţi şi cu profani în materie de genetică; eu sunt doar inginer electronist, specialist în comunicaţii spaţiale.
    - “mitocondriile spermatozoidului jucând doar rol de motor de deplasare rotind coada acestuia şi oferind substanţele necesare metabolice strict până la ţintă” (ProfudeReligie)
    Cu siguranţă cunoaşteţi teoria “Inteligent Design”, conform căreia coada flagelului bacterian (spermatozoidul în cazul nostru) este conectată la piesa intermediară prin intermediul unui echipament complex asemănător unui motor de barcă şi format din aproximativ 40 de componente individualizate. Răspunsul dvs. este ceea ce-mi trebuia: motorul de barcă descoperit de Michael Behe este alimentat de la centrala electro-magnetică formată din mitocondriile paternale. Adaug această informaţie faptului că în anul 2010 cercetătorii de la Universitatea California din San Francisco au descoperit că, după pătrunderea în vagin, spermatozoizii emit un flux de electroni cu ajutorul căruia identifică poziţia ovului, informaţie ce completează forţarea teoretică a imaginaţiei mele dincolo de limitele cunoaşterii actuale (vedeţi programul european FP7) de asemănare a spermatozoidului cu clistronul reflex, un echipament electronic utilizat în comunicaţiile spaţiale intersateliţi (http://www.the-scientist.com/blog/display/57133).
    În 2008 am fost invitat şi am participat, poate nu întâmplător, la First EMBO Conference on Centrosomes and Spindle Pole Bodies, 12-16 September 2008 Heidelberg, Germany. Au fost prezentate 70 de teme genetice şi acolo am aflat de la cercetătorii de la Universitatea Michigan că celulele stem se reîmbolnăvesc după 40-45 de zile de aceeaşi boală pe care a avut-o organul extirpat.
    Este o informaţie transmisă în circuit închis, doar printre cercetători, fără a apare în presă, asemeni şi celei care arată că spermatozoizii băieţilor făcuţi în vitro (nu născuţi natural – Crezul) nu au motilitate (http://www.msnbc.msn.com/id/26680088/) deoarece nu au mitocondrii, acestea fiind eliminate la fertilizările artificiale pe motiv că nu se moştenesc conform teoriei moştenirii mitocondriilor numai pe cale maternală.
    ……………..
    "Fiecare om posedă un anumit orizont. Când acesta se îngustează şi devine infinit de mic, el se transformă în punct şi atunci omul zice: Acesta este punctul meu de vedere". (David Hilbert, 1862 - 1943, matematician)
    As Winston Churchill once said about courage, "I stood up and expressed my point of view and now I sit down and listen to the opinions of others involved in this dialogue."
    ………………..
    Observaţie: Vă rog să nu închideţi articolul, că mai revin pe măsură ce mai citesc Biblia, “căci mulţi o vor citi-o cu de-amănuntul şi va creşte ştiinţa”. (Daniel 12.4)

    RăspundețiȘtergere
  7. M-aş retrage liniştit în carapacea mea (coşciug) dacă cineva, teolog, om de cultură generală sau om de ştiinţă, ar fi capabil să aducă argumente logice şi raţionale, altele decât metaforele biblice, la următoarea întrebare: Cine readuce la pubertate pe Adam mtDNA numai în sperma băieţilor născuţi natural, nu şi la cei făcuţi în vitro? Dumnezu, prin Sfântul Duh, sau cuplul divin mitocondrial din coasta lui Adam (apendicele xifoid, conform Pavel, Evrei 4.12 şi 2 Corintieni 3.3) unit la fecundare, aşa cum descrie Raoul Robacki?
    Mai aduc la masa discuţiei o metaforă biblică (“Duşmănie voi pune între tine şi între femeie, între sămânţa ta şi sămânţa ei; aceasta îţi va zdrobi capul, iar tu îi vei înţepa călcâiul". - Geneza 3.15), ce descrie, pentru vremea de atunci, procesul genetic de fecundare a unui ovul cu un spermatozoid.
    Deasemeni doresc să punctez, cu o alte metafore biblice, faptul că nu Biblia este cea care nu acceptă EVOLUŢIA (Pavel, 1.Corintieni, 15.45-47 şi Daniel 7.2-4) sau faptul că pământul este rotund (Pildele lui Solomon 8.31), ci teologii, cei care au luat cheia cunoştinţei la vremea lor ((Luca 11.52)., asemeni, la vremea de acum, a celei de-a şaptea candelă divină şi ultima, ŞTIINŢA, Duhul Adevărului care ne va duce la tot adevărul (Ioan 16.12-13), care acum încă nu acceptă CREAŢIA.
    În final, aşteptând cu răbdare să i se dea inimă de om maimuţei ridicată pe picioare ca un om (Daniel 7.4), vă mai reţin cu două citate:
    "Cultura este factorul care dă consistenţă societăţii, pentru că societatea este ca un fel de reţea de noduri în care fiecare nod reprezintă un om. Dacă nu i se acordă omului statutul de nod în reţea, reţeaua riscă să se distrugă. Acest lucru este periculos în momentul de faţă: nerespectarea individului chiar de către individul de alături şi apoi de către instituţii. Asta înseamnă iubirea. Iubirea este chiar o necesitate cosmică. Studenţilor mei le-am arătat două celule nervoase luate de la un organism tânăr şi am observat cu toţii cum încercau şi îşi îndreptau prelungirile una spre cealaltă. Deci comunicarea este o lege universală, este o lege dumnezeiască. Dacă nu o respectăm, dacă nu se ţine cont de fiecare nod din reţea înseamnă că ne autocondamnăm." (Leon Zăgrean, şeful Catedrei de Fiziologie din cadrul UMF Carol Davila şi Preşedintele Societăţii Române de Neuroştiinţe - http://medlive.hotnews.ro/interviu-prof-dr-leon-zagrean-creierul-este-ultima-frontiera-de-lupta-cu-moartea.html)
    “Vom avea oare inteligenţa de a regăsi, în neghiobia trufaşă a timpului pe care-l trăim, creştinismul tuturor începuturilor?” (Horia Roman Patapievici, Omul recent)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De fapt care este întrebarea? De ce o anumită structură de ADN este activată doar la pubertate? Pentru că activările şi dezactivările urmează în general un anumit şablon, selecţionat de mediu prin procesele specifice evoluţiei. În unele cazuri apar erori, dar asta nu depinde de o divinitate.

      Ștergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.