Iată că se poate!
Felicit pe această cale direcţiunea Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, în frunte cu directorul Constantin Rus, ce a pus piciorul în prag şi a delimitat clar acţiunile propagandei religioase de actul educativ. Directorii celui mai performant colegiu din judeţ au refuzat să aprobe o cerere scrisă a profesorului de religie Florin Ioan Bojor de a se efectua un tedeum în cadrul deschiderii oficiale a anului şcolar. Şi au persistat în a-şi menţine decizia chiar după ce acesta a făcut presiuni prin intermediul elevilor săi pe care i-a convins să semneze un memoriu prin care solicitau „Libertate şi pentru creştini ca să se roage public în cadrul festivităţii de deschidere şi încheiere a anului şcolar.” (întrebare - cine sunt cei ce au această libertate dorită şi de creştini? - că asta se desprinde din persuasiva solicitare...) Trebuie ca domnul profesor de religie să ştie că elevii sunt la şcoală în calitate de elevi şi nu în calitate de adepţi ai vreunui cult religios. Faptul că şi-a permis să facă presiuni de natură emoţională asupra elevilor săi arată că acesta este doar unul dintre profesorii de religie descrişi de mine: mai mult propagandist decât dascăl, mai mult creştin decât om.
Acum domnul profesor de religie a plecat la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Beclean - Bistriţa Năsăud. Poate acolo va avea mai mult succes cu propaganda creştină.
Sunt curios de publică comentariul pe care l-am postat pe blogul său, reprodus mai jos din memorie:
Nu aveţi decât să vă exprimaţi după ce manifestările oficiale au luat sfârşit. Să obligi pe cineva să participe la manifestări religioase este imoral şi ilegal. Şi asta este valabil chiar dacă o singură persoană este de altă opinie religioasă. Este ca şi cum ai fi obligat, ortodox fiind, să participi la slujbele unor sectanţi (poate chiar satanişti) pentru că te afli la acea manifestare ca elev.
PS: Ştiu că sunt mult mai multe licee şi şcoli la ale căror evenimente nu sunt permise manifestări religioase. Unul dintre ele este Colegiul Naţional „Unirea” Braşov (experienţă personală). Şi mai ştiu că presiunea pusă pe directorii acestora este imensă. Felicitări tuturor pentru verticalitate. Şi dacă aveţi şi alte exemple pozitive, nu ezitaţi a le face publice aici, la comentarii.
Am scris un comentariu şi pe blogul acela cu protestul, m-aş mira să fie publicat.
RăspundețiȘtergereÎntr-adevăr, conducerea Colegiului Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa merită felicitată şi sustinută public, încurajată pentru modul în care reuşeşte să facă faţă presiunilor şi tupeului habotnicilor de orice orientare.
Și eu am comentat :
RăspundețiȘtergere"Abuzul asupra minorităților de orice fel nu este un drept. Faptul că nu s-a permis unui singur cult să forțeze TOȚI participanții la un eveniment laic să fie parte din manifestările religioase a cultului este un lucru normal, nu un abuz. Forțarea ar fi fost un abuz.
Aveți tot dreptul să va rugați cât vreți în timpul vostru liber și în spațiile la care aveți acces legal cu oamenii care vor din proprie opțiune să participe, dar nu aveți dreptul să forțați toți elevii să participe la manifestările religioase ale unui singur cult."
Nu cred că o să fie publicat.
Felicitari domnului Rus pentru curaj si tie pentru postare.
RăspundețiȘtergereOlahus, un crestin care crede ca Biserica se baga prea mult unde nu-i fierbe oala
Mă alătur fără rezerve celor exprimate de @Zergu.
RăspundețiȘtergereSincere felicitări domnului director Constantin Rus și celorlalți dascăli care au împiedicat acest abuz.
Acesta era comentariul meu, încă e în aşteptare, dar din ce în ce mai probabil să nu fie publicat:
RăspundețiȘtergere"Art.29, (5) Cultele religioase sunt autonome fata de stat si se bucura de sprijinul acestuia, inclusiv prin inlesnirea asistentei religioase in armata, in spitale, in penitenciare, in azile si in orfelinate.
ASTA este singura prevedere din Constituţia României legată de asistenţa religioasă, iar legile citate în articol nu fac decât să încalce flagrant (aşa cum fac şi alte legi dealtfel) legea fundamentală a statului Român. Predarea religiei in şcoli este ilegala şi extrem de imorală, încalcând Constituţia dar şi principii de bază ale drepturilor omului, iar protestul din articol este o propaganda religioasă ordinară.
Felicitări conducerii Colegiul Naţional „Liviu Rebreanu” din Bistriţa, care face faţă cu verticalitate atacurilor şi presiunilor din ce în ce mai tupeiste ale habotnicilor."
Profesorul de religie Florin Ioan Bojor este un nenorocit! Ce poate el oferi unor elevi?
RăspundețiȘtergereDe ce jigneşti? De ce eşti mârlan? Probabil este un om bun, altruist şi plin de compasiune. "Anumite lucruri" pe care le face sunt greşite, din punctul meu de vedere, şi acele atitudini şi manifestări le penalizez. Asta nu înseamnă nici pe departe că este "un nenorocit".
ȘtergereOare de ce o fi scriind pe monedele româneşti la un moment dat "NIHIL SINE DEO".
RăspundețiȘtergereFără răutate, ca pe o constatre, numele de Rus nu o fi având nici o semnoficaţie în exemplul dat?!
Ideea ca după manifestările "legale" să se facă şi una religioasă pare destul de bună totuşi.
A C
Oamenii încearcă să vadă semnificaţii peste tot dar asta nu înseamnă că acolo chiar e ceva.
ȘtergereCu o condiţie, la slujbă să nu fie nimeni obligat să participe.
Scuze, însă tocmai am văzut anunţil cu necurat-ul. Trebuie să specific faptul că anul 2000 a adus cu adevărat dispariţia lumii - a lumii vechi, în care necurat-ul avea rolul de a subjuga prin prezenţă ori ce nesupunere la minciunile-i atrăgătoare. Nu pot spune exact, însă am aflat că a fost trimis unde-i locul.
RăspundețiȘtergereDe aceea toate aceste "scandaluri". Nimeni nu mai este obligat să tacă şi să se supună minciunilor unora (aviz amatorilor) ci este liber să-şi spună părerea ne cenzurat.
Ce urmează?!
A C
Asta cu dispariţia lumii vechi sper că este tot o semnificaţie a unor "coincidenţe", probabil valoarea aceea rotundă, stabilită oarecum arbitrar de un papă, Grigore, parcă... Al XIII-lea, dacă nu mă înşel... Să fi fost şi numărul 13 ceva prestabilit?
Ștergere