15 martie 2014

Duel creaţionism - evoluţie

- Mamă, care e diferenţa între evoluţionism şi creaţionism?
- Vezi tu blocul în care noi locuim? Ei bine, draga mea, evoluţionismul spune că, cu mult timp în urmă a aparut o coliba, care a evoluat, a devenit o căsuţă, apoi o casă, o vilă până a ajuns un bloc cu multe etaje. Creaţionismul spune că acest bloc a fost construit de o firmă cu ceva ani în urmă.
- Şi mai există oameni care mai cred în evolutie, acum când ştiinţa e atât de dezvoltată?
- Încă mai sunt.


- Tată, care este diferenţa dintre creaţionism şi evoluţionism?
- Vezi tu obiectul acesta complex, cum este un ceas? Este clar că un obiect şi mai complex, ceasornicarul, l-a făcut. El nu poate apare din întâmplare.
- Şi pe ceasornicar, care este un obiect şi mai complex decât ceasul, odată ce a putut să-l facă, cine l-a făcut?
- Evoluţioniştii consideră că acest ceasornicar este de fapt urmaşul unui lung şir de ceasornicari, fiecare mai bun decât cel de dinainte, şi prin asta selectaţi doar cei mai buni. Este atât de lung şirul de ceasornicari încât, de fapt, primii ceasornicari nici măcar nu făceau ceasuri, adică nici nu erau ceasornicari. Astfel avem ceasornicari pricepuţi, chiar ceasornicari de ceasuri electronice, dar avem şi constructori de blocuri, ba unii sunt constructori doar de bordeie, nefiind în stare de ceva mai complex. Datorită selecţiei naturale apare bogăţia diferitelor meserii şi aptitudini. Atâta doar că unii produc şi vând lucruri folositoare în timp ce alţii sunt paraziţi, profitând de credulitatea altora.
- Am înţeles cum e cu evoluţia, dar creaţionismul ce spune?
- Creaţionismul spune că pe ceasornicar l-a făcut Dumnezeu.
- Înseamnă că Dumnezeu este un obiect şi mai complex decât ceasornicarul, care este foarte complex. Asta înseamnă că şi pe el l-a făcut cineva, mult mai complex decât Dumnezeu, doar nu putea să apară din întâmplare. Pe Dumnezeu cine la făcut?
- Dumnezeu nu există în realitate. Este doar o invenţie a paraziţilor de care ţi-am amintit mai sus pentru ca ei să explice de ce există ceasornicar.


Ai tu dovezi că nu există Dumnezeu? Ştii precis că nu există? Ai reuşit tu să cercetezi tot universul acesta mare, ca să poţi face o aşa afirmaţie? Nici dacă ai trăi trei miliarde de ani şi ai avea o rachetă să zbori cu viteza luminii, nu ai putea spune că nu există Dumnezeu. Numai în galaxia noastră există peste o sută de miliarde de corpuri cereşti, unele cu mult mai uriaşe decât globul pământesc. Apoi, în afară de galaxia noastră numită Calea Lactee, nici cei mai mari savanţi ai lumii nu ştiu precis câte alte galaxii mai există. Unii spun că mai sunt o sută de miliarde de alte galaxii. Astronomul Huble, care e o autoritate în astronomie, e de părere că mai sunt vreo cinci sute de miliarde până la un trilion de alte galaxii. Ca să poţi afirma că nu este Dumnezeu, întâi trebuie să le fii cercetat pe toate şi atunci să te pronunţi. Omul care nu a cercetat nici cea mai apropiată stea, cu viaţa lui efemeră de vierme, cum ar putea să cerceteze toate galaxiile, ca în cunoştinţă de cauză să spună că nu există Dumnezeu?

Ai tu dovezi că nu există Moş Crăciun? Ştii precis că nu există? Ai reuşit tu să cercetezi tot universul acesta mare, ca să poţi face o aşa afirmaţie? Nici dacă ai trăi trei miliarde de ani şi ai avea o rachetă să zbori cu viteza luminii, nu ai putea spune că nu există Moş Crăciun. Numai în galaxia noastră există peste o sută de miliarde de corpuri cereşti, unele cu mult mai uriaşe decât globul pământesc. Apoi, în afară de galaxia noastră numită Calea Lactee, nici cei mai mari savanţi ai lumii nu ştiu precis câte alte galaxii mai există. Unii spun că mai sunt o sută de miliarde de alte galaxii. Astronomul Huble, care e o autoritate în astronomie, e de părere că mai sunt vreo cinci sute de miliarde până la un trilion de alte galaxii. Ca să poţi afirma că nu este Moş Crăciun, întâi trebuie să le fii cercetat pe toate şi atunci să te pronunţi. Omul care nu a cercetat nici cea mai apropiată stea, cu viaţa lui efemeră de vierme, cum ar putea să cerceteze toate galaxiile, ca în cunoştinţă de cauză să spună că nu există Moş Crăciun?

Ai tu dovezi că nu există Zâna Măseluţă, Iepuraşul de Paşti, Monstrul din Spaghete, Făt Frumos sau Inorogul Roz?
Ai tu dovezi că nu există miile de zei inventaţi de oameni în decursul istoriei lor?

De ce ar exista zeul tău, fie el şi "Dumne"zeu? Pentru că e al tău?
Câtă infatuare...

28 de comentarii:

  1. - Dumnezeu nu există în realitate. Este doar o invenţie a paraziţilor de care ţi-am amintit mai sus pentru ca ei să explice de ce există ceasornicar.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu exista fiindca nu vrei tu profesore , dar asta nu inseamna ca nu EXISTA si nu poti dovedi contrariul, EXISTA ATAT EVOLUTIE CAT SI CREATIE, aici in materie EXISTA EVOLUTIE pentru ca lucruriile nu se putea desfasura altfel decat EVOLUAND adica trecand de la o stare la alta , dar exista si CREATIE si nu a avut loc aici pe pamant!Creatia lui D-zeu nu a avut loc pe acest pamant si nici in chip material ( sunt argumente biblice in acest sens ). Existenta lui D-zeu nu trebuie perceputa prin proasta intelegere pe care o au cultele religioase ce si-au format conceptiile analizand textele biblice ad-literam.
      Geneza din Biblie nu exprima creatia lui D-zeu cum gresit o percep asa-zisii crestini ( aici pot adauga cateva intrebari la care toti pastorii si bisericosii nu pot sa raspunda logic sau duhovniceste ).De fapt in Geneza cap. 1 de la ziua a patra pana la a sasea se poate demonstra evolutia nu creatia.
      Existenta lui D-zeu poate fi demonstrata daca:cu sinceritate pleci in cercetarea comparativa dintre materie si nonmaterie sau nonvaloare-valoare;vei analiza comparativ textele biblice fara sa ai o prejudecata si fara sa le intelegi prin prisma materiala ci figurativa, ele fiind un "cod" care se confirma prin el insusi.Acestea se numesc transfigurari. D-zeu nu a facut lumea intr-o "saptamana", in Biblie nu-ti spune ca intr-o saptamana, lumea se inseala raportand creatia lui D-zeu la 7 zile umane. Biblia mai spune in Noul Testament ca la D-zeu o zi e ca o mie de ani. Omul nu putea fi creat de D-zeu in stare materiala din "lut" inteles material fiindca D-zeu zice ca l-a creat pe om dupa chipul si asemanarea Lui. Asta presupune ca atunci cand l-a creat, l-a creat in starea de duh, in starea valorica desavarsita precum e "natura" lui D-zeu.

      Ștergere
  2. Dzeu este prin definitie incomprehensibil dar are totusi niste atribute conform incadrarii ratiunii umane.iar daca Mos Craciun sau iepurasul de Pasti sau unicornul Pink au acele atribute sunt Dzeu (doar cu alte 'nume'). dar cum nu le au (tot conform atributelor specifice fiecaruia) comparatia fortata (intre si intre) cade ca frunza toamna..
    Cristi

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faptul că tu susţi că dumnezeu este incoprehensibil nu înseamnă că şi este aşa. Iar faptul că tu ai chestii incoprehensibile nu înseamnă că acestea chiar sunt aşa.
      Totul are o explicaţie raţională (sau ar putea să aibă). Atâta doar că unii se opresc din cercetare şi descoperire considerând că acolo ar fi ceva ce nu poate fi descoperit şi pun acolo divinitatea. Este doar limita lor.

      Ștergere
  3. ps
    iar 'unicornii' chiar exista doar ca nu sunt roz ci gri/alb si nu-s cai ci mamifere acvatice ( narvali) probabil de aici legenda..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil ai citit că narvalul este unicorn în aceeaşi carte unde liliacul e pasăre şi balena e peşte (Biblia).

      Ștergere
    2. Alt anonim aici.
      Nu, cam asta e teoria cea mai populara referitoare la originea ideii unicorni. Dinti fracturati de narval. La ciclopi, cranii de elefanti care disparusera cu ceva timp in urma in zona mediteranei, etc.

      Ștergere
  4. in biblie nu scrie nici despre despre periutza de dinti lama de ras sau dusul scotian dar scrie despre sfarsitul universului si despre termodinamica in vremea cand nu era inventata. de aceea biblia este o carte cu multe mistere..inca nedescifrate

    RăspundețiȘtergere
  5. .... şi ce zici că spune biblia despre termodinamică?...

    RăspundețiȘtergere
  6. Banal articol. O incercare de a bagat fortat ceainicul lui Rusell cu niste apeluri la ridicol(care-s erori logice) copiate de la Dawkins, plus tot de la Dawkins un apel la o recursivitate infinita cosmica care e de fapt doar o metoda de a bloca discutia.
    Si desigur, fiindca nu prezentam argumente mai profunde, ne refugiem in "pai, da Mos Craciun" ca baza discursului nostru, ca intotdeauna.
    Fara finete sau originalitate, dar desigur prezentate pe un ton de descoperitorul Americii.
    Si pana sa va apuce cineva sa se ofenseze, retine, nu critic subiectul, critic forma.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Fac si eu ce pot.
      Superioritatea pe care vrei sa o afisezi are si ceva dovezi? Sau e doar gargara?

      Ștergere
    2. Zic doar ca am vazut filozofie ateista mai fina(erau unii baieti prin secolul XIX care puteau fara mistouri ieftine)

      Ștergere
  7. http://i.imgur.com/CW7Rv6f.jpg

    RăspundețiȘtergere
  8. Luke@
    Biblia 'zice' de principiul al doilea al termodinamicii in Psalmul 102(kjv) intr-un limbaj accesibil epocii.
    ps. iar leptopu meu si-a dat obstescul sfarsit inecat in alcool (urmarind niste chestii horror in deep web) am varsat un pahar de bere pe tastatura ce sa fac? e mort-copt nici ledul de incarcare nu se aprinde..pot sa il resuscitez sau pun closca in el? rog sugestii..

    RăspundețiȘtergere
  9. @Anonim
    Deci in Psalmul 10:2 (KJV) spune ca entropia unui sistem inchis nu poate sa scada? "The wicked in his pride doth persecute the poor: let them be taken in the devices that they have imagined."? If you say so...

    Sper ca ai scos bateria laptopului! In rest trebuie sa il desfaci si sa cureti cu o periuta de dinti urmele de bere, folosind alcool tehnic/izopropilic (best) sau apa distilata (gasesti in supermarketurile care se respecta). Lasi la uscat, montezi... si daca totul e bine...

    RăspundețiȘtergere
  10. @neAnonim
    deci NU in psalmul 10 doua puncte 2(doi) ci in ps 102(kjv) e chiar asa greu de priceput?
    merci de info am scos bateria dar cred ca s-a dus placa la pachet cu tastatura..
    Cristi

    RăspundețiȘtergere
  11. @Anonim
    http://www.kingjamesbibleonline.org/Psalms-Chapter-102/
    Hm... nici aici nu pare asa ceva...

    Daca poti face rost de un vibrator suficient de mare poti pune placa de baza in alcool izopropilic. Daca exista materie organica sau oxizi in circuite, vor fi dislocate. Totusi e cam greu sa gasesti o cuva atat de mare...
    Daca o componenta a facut scurt-circuit pe placa in schimb... altul...

    RăspundețiȘtergere
  12. mai dom' profesor, doar n-au inebunit toti oamenii care depun marturie despre existenta raiului si a iadului , descriind cu totii aceleasi lucruri...
    si acei oameni nu se cunosc , iar distantele care ii separa sunt adesea de mii de km...
    Isus este Domnul o spun toti (daca ai o minima curiozitate te poti convinge singur, daca esti de buna credinta bineinteles...)
    si cum spunea cineva mai sus , da , Dumnezeu este incoprehensibil pentru atei sau pagani
    pentru ca pentru cei ce IL iubesc pe el , se face cunoscut...
    nu ma astept sa intelegi...tot ceea ce iti doresc este sa nu ajungi in aceasta viata sa-l vezi pe Dumnezeu printre lacrimi...
    citeste BIBLIA, fara idei preconcepute , iar apoi uitate inauntrul tau...AI SA TE CUTREMURI !

    PACE!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dragă anonim, argumentul tău este greşit, majoritatea nu poate stabili ce este adevărat doar pentru că este majoritate. http://ro.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_populum
      Faptul că un lucru este crezut de foarte mulţi oameni, ba chiar de toţi oamenii, nu înseamnă că acel lucru este adevărat. Exemplu: în vechime toţi oamenii credeau că pământul este plat, deşi el era sferic şi atunci, ca şi acum.
      Fii serios, am citit Biblia mai adânc decât mulţi dintre cei ce se laudă cu credinţa lor în ceea ce spune ea.

      Ștergere
    2. Fii serios, si argumentul tau este eronat! Daca spui ca ai citit Biblia, atat de adanc, atunci ia mai arunca o privire la Isaia 40:22, sau Proverbele 8:30-31sau, iti recomand si cartea lui Enoh, mentionata in Biblie, deci, din vechime, sa vezi tu acolo ce scrie despre Pamant ,, plat rotund, cu un ,,firmament'' deasupra'' . Si argumentul de genul, in Biblie scrie de cele 4 capete (nu colturi), este total irelevanta, stim bine ca se face referire la cele 4 puncte cardinale

      Ștergere
    3. Pardon. Pământul e „rotund” în Biblie de doar câteva sute de ani (Biblia regelui James a introdus prima această prezentare) iar în cea ortodoxă de doar câteva zeci de ani: http://profudereligie.blogspot.ro/2011/11/biblia-geneza-si-metamorfoza-v.html

      Ștergere
    4. @Anonim
      Tot in Biblie scrie ca de pe un munte inalt se poate cuprinde tot Pamantul - asta inseamna ca este rotund, dar plat. Daca este sferic nu poti cuprinde toata suprafata - o parte va ramane ascunsa.

      Ștergere
  13. 5/5/2014(anonim)
    Este clar ca vorbim limbi diferite...
    Prin credinta are loc o perceptie a realitatii de dincolo de realitate, de fapt a Adevaratei Realitati..
    Aceasta perceptie nu vine prin ascutimea niciunuia din simturile celui care crede, ci este un dar al lui Dumnezeu, prin care pur si simplu Divinitatea se reveleaza credinciosului.
    Atentie, este vorba de credinta!!
    Vechii Parinti spirituali ai crestinismului , pur si simplu STIAU , nu mai aveau nevoie sa creada...(de fapt ar fi un nonsens sa nu crezi ceea ce stii)
    Nu stiau prin puterea lor ci prin revelarea lui Dumnezeu , iar acest lucru tinand STRICT de vointa Divina , adevarul credintei nu va putea fi demonstrat cu mijloace omenesti in vecii vecilor.
    Adevarul fiind al lui Dumnezeu, tot de bunavointa lui Dumnezeu tine si aducerea la cunostinta oamenilor a ACESTUI UNIC ADEVAR.
    Insa numai la cunostinta oamenilor placuti Lui ! (credinciosi in cea mai mare parte, insa foarte rar si atei sau pagani, caile Domnului neputand fi cunoscute de noi)
    Nu ma indoiesc ca ai citit Biblia, ma indoiesc insa ca ai si inteles-o ( si aici ma refer la intelegerea cu inima , fiind imposibil ca omul sa cunoasca pe Dumnezeu cu mintea )

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Planul omenesc va ramane omenesc atata vreme cat se va gandi omeneste (de catre oricine ,traitor pe acest pamant)
      Planul Divin, va ramane al lui Dumnezeu atata vreme cat se va gandi omeneste (de catre oricine ,traitor pe acest pamant)

      Daca crezi in Dumnezeu si nu exista nu pierzi nimic ...
      Daca insa nu crezi , si Dumnezeu exista , ai pierdut totul !!

      Ceea ce vreau sa spun este ca a avea sau nu credinta (si aici ma refer la Dreapta Credinta), nu este o joaca, avand in vedere eternitatea eternitatii.
      In mod sigur ma vei intreba : "-Bine , dar de unde stii care este Dreapta Credinta?"
      Si iti voi raspunde : "-Cauta cu inima in Cartea care este intelepciune si vei stii si tu !"

      Undeva in adancul sufletului , toti ateii tanjesc dupa Dumnezeu, insa sunt prea mandrii ca sa IL recunoasca...
      Este mult mai usor, sa isi arate stiinta fata de ceilalti, facand pe inteleptii...
      Dar inteleptii acestei lumi sunt nebuni in ochii Domnului..
      Si uite asa trece toata viata vorbind vorbe... pana va fi prea tarziu.

      Zic si eu:
      - Nebun este cel ce crede ca dupa moarte devine un deseu, iar constiinta i se pierde in neant...
      dumnezeul acestei lumi vrea ca omenirea sa creada asa ceva


      Iarta Doamne !!

      Ștergere
    2. Credinţa religioasă fără dovezi este la fel ca şi credinţa în zâne şi spiriduşi. Revelaţiile şi credinţele ne pot păcăli, de asta avem nevoie de analize comparative, de dovezi şi scepticism în a îmbrăţişa ideea că ar fi adevărate propriile noastre credinţe: http://profudereligie.blogspot.ro/2013/07/credinta-si-convingerea.html
      Toţi, atei şi credincioşi deopotrivă, tânjim după răspunsuri. Atâta doar că credincioşii sunt mai mândri şi susţin că ei au găsit răspunsurile în cartea care cred că-l reprezintă pe Dumnezeul lor, deşi nu au dovezi pentru asta.
      Şi tu eşti ateu faţă de alţi zei aşa că e posibil ca tu să greşeşti Dumnezeul în care crezi... şi atunci vei pierde... TOTUL.

      Ștergere
    3. Relaţia ta cu Dumnezeu – dacă ai simţit că ţi-a răspuns Dumnezeu – este o legătură specială, care nu poate fi explicată. Oricât aş încerca să definesc credinţa, rugăciunea, mila lui Dumnezeu, n-aş putea folosi decât cuvinte umane, raţionale, care n-au nimic de-a face cu supra-raţionalitatea lui Dumnezeu.

      Dumnezeu e în afara lumii, Dumnezeu este numai în dragoste. Nu încerc să vă explic toate aceste lucruri, pentru că nu se pot explica. Ele fac parte dintr-o relaţie mistică a omului cu Dumnezeu, pe care cineva o simte sau nu o simte, o practică sau nu o practică. Nu este cale de mijloc.
      Preot Gheorghe Calciu

      http://www.familiaortodoxa.ro/2014/10/28/fara-aceasta-suferinta-nu-am-nimic/

      Ștergere
    4. @habotnicu
      Daca Dzeu este "supra-rational" de unde pana unde este numai "in dragoste"? Asta e o presupunere. DIn partea unei fiinte "supra-rationale" nu poate exista nici un fel de interes recognoscibil pentru fiintele umane. Zeul biblic nu este supra-rational.

      Asta sau nu am inteles ce inseamna "supra-rational", caz in care v-as ruga sa definiti conceptul...

      Ștergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.