17 decembrie 2009

Vaccinul anti-HPV şi frica

Avem "norocul" să trăim în România acestor vremi. Dacă nu am fi trăit în România ci în Nauru poate că nici nu am fi auzit măcar de existenţa vaccinului antiHPV sau guvernul nu ar fi avut bani să îl cumpere. Dacă am fi trăit acum 300 de ani nici măcar nu am fi auzit de virusuri şi vaccin. Eventual am fi auzit de o metodă pe care o practicau pe atunci românii, respectiv scăldarea (ultuirea, oltuirea sau altuirea) nou-născuţilor în laptele vacilor bolnave de variola bovină ca metodă profilactică împotriva variolei (cu rată de imunizare foarte scăzută, binenţeles).

Dar trăim în România, azi, şi ne confruntăm cu încă o provocare, posibila limitare a nenorocirilor aduse de un cancer, cancerul de col uterin. În clasica prosteală românească o provocare rămâne doar o provocare. Se pare că sperietorii de serviciu, adepţi ai teoriei conspiraţiei, sunt crezuţi şi urmaţi mai ceva decât Isus.

Dacă doriţi informare corectă şi onestă intraţi pe site-ul oficial: http://www.informarehpv.ro/ .

Acum să ne ocupăm de teoria conspiraţiei. Mai întâi câteva cifre vis-a-vis de vaccinul anti-HPV (human papillomavirus). O doză de vaccin costă 350 - 450 RON (~100 euro), depinde de producător. În acest moment sunt doi producători autorizaţi, vor fi şi mai mulţi pe măsură ce tehnologia va fi implementată. Deci, ideea ca cineva să aibă interes să vândă produsul său în regim de monopol dispare.

Totuşi, vaccinul este gratuit pentru adolescente. Cine are interes să îl plătească şi de ce? Ei bine, noi, plătitorii de impozite, prin intermediul statului român. De ce? Pentru că suntem egoişti. Tratamentele pentru bolnavele de cancer de col din România se ridică la aproximativ 70.000.000 euro pe an. Bani mulţi, pe care am putea să îi folosim altfel. Bani plătiţi concernelor farmaceutice pentru medicamente. Aşadar, dacă cineva se opune vaccinării anti-HPV este mai repede mesagerul producătorilor de medicamente, care se văd cu profiturile ameninţate. Ceva de genul hoţul strigă hoţii... Ştim că acest lucru nu este adevărat. Producătorii de medicamente au interesul de a trăi cât mai mulţi dintre noi pentru că numai atunci vor avea cui să vândă medicamentele. Şi ideal ar fi ca cei mai mulţi să fie sănătoşi, cei bolnavi nu prea mai au cum să producă bani pentru a le plăti. Altfel spus morţii şi bolnavii nu ajută industriei farmaceutice. Doar cei sănătoşi.

De ce vaccinul se adresează cu precădere tinerelor care nu şi-au început viaţa sexuală? Pentru că este aproape certă lipsa virusului din corpul lor (virusul se transmite mai ales prin contact sexual), lucru ce duce la o mai bună imunizare. Cine are interes ca tinerele să fie imune? Da! Aţi ghicit... Noi - părinţii, fraţii, prietenii lor. Mai ales prietenii lor. Cele mai frumoase fete nu sunt cele bolnave, sunt cele sănătoase... Şi ei vor să aibă prietene frumoase...

În fiecare an sunt diagnosticate peste 3400 de femei în România. În prezent sunt în tratament 40 000 de femei. Toate cu cancer de col uterin. Nu sunt nişte cifre, nu este doar o statistică. Este vecina de bloc, este soţia lui George, este mama prietenei tale, profesoara de română, naşa de botez, ospătăriţa aceea drăguţă, educatoarea de la grădiniţa lu' ăla micu', fiica doctoriţei lui tata, patroana de la coafor şi sora taximetristului cu care am venit de dimineaţă. Pe unele le cunoşti şi tu, pe altele nu. Multe preferă să nu strige în gura mare că sunt bolnave, este normal. Şi la 2000 dintre ele vom merge la înmormântare... în cel mult un an.

Cu toate astea acţiunile guvernamentale de vaccinare eşuează, părinţii fetelor şi fetele refuză vaccinarea anti-HPV. De ce? De frică... Da, de frică! Frica de necunoscut, în esenţă, alimentată de absurda teorie a conspiraţiei.

Frica este un sentiment parşiv, contagios. Frica este superioară, ca forţă, sentimentului de siguranţă. Când, într-un grup, cuiva îi este frică este foarte posibil şi probabil ca acest sentiment să se transmită şi celorlalţi. Mai ales când cel cuprins de frică este unul dintre cei consideraţi iniţiaţi (formatori sau lideri). De fapt, în interiorul unui grup (care altfel dă sentimentul siguranţei) cei cuprinşi de frică sunt indivizii asociali (care nu pot socializa) sau chiar antisociali. Aceştia sunt primii care se înspăimântă, de cele mai multe ori fără motiv. De exemplu copiii mai mici, aptitudinile lor sociale încă nu sunt formate. Dorm cu lumina aprinsă, întunericul (lipsa de informaţie) declanşând sentimentul fricii. Părinţii ştiu că nu este nimeni în camera lor şi încearcă să îi liniştească. Cu poveşti, nu prin forţă, forţa nu ar face decât să alimenteze frica.

Dar pe fricoşii de pe internet, adepţi ai teoriei conspiraţiei, nu are cine să îi liniştească, nu are cine să îi calmeze. Asociali fiind sunt cuprinşi de spaime dintre cele mai diverse, inclusiv frica de boală, dar pe care o văd deformat. Nimic altceva nu îi face să urle de spaimă decât lipsa de înţelegere a realităţii. Aşa se exacerbează ideea de conspiraţie mondială şi totală, au sentimentul că ceva este împotriva lor. Dar ei nu au făcut nimic, asta înseamnă, în gândirea lor, că ceva-ul este de fapt împotriva tuturor, iar ei sunt doar nişte oameni un pic mai deştepţi, care văd. Şi declară acest lucru, că ei sunt cei ce ştiu (de fapt nu ştiu nimic, sunt doar înspăimântaţi). Din păcate spaimele lor ni se transmit şi nouă. Şi devine din ce în ce mai dificil de a distinge vocile raţionale... mai ales pe internet, unde nu poţi privi în ochi pe cel ce transmite informaţia, ca să îţi dai cât de cât seama dacă nu cumva e plecat de acasă...

Frica declanşează acţiunea. În mod normal frica de boală ar trebui să ne conducă în a accepta vaccinarea, şi nu invers. Aceea este o frică conştientizată, în care raţiunea intervine. Dar boala este undeva departe. Şi poate nu vom fi chiar noi cei bolnavi. O speranţă iluzorie, dacă întrebi pe cineva care suferă de cancer de col uterin. Mult mai mare este frica imediată, de înţepătură de exemplu. Sau de reacţiile adverse (care de fapt nici nu sunt cine ştie ce). Sau de posibila infectare (informaţie falsă, de la cap la coadă). Sau de... orice... Aceasta este frica iraţională...
Şi atunci apare cealaltă reacţie, pe care o au animalele prinse de farurile maşinii în mijlocul drumului: înţepenesc. Dar timpul trece, fetele noastre se vor îndrăgosti, vor iubi şi vor face sex, pentru că nu au fost vaccinate vor fi purtătoare de human papillomavirus şi cu toate astea sperăm că vor fi printre cele ce vor scăpa de cancerul de col...

Acum priveşte-te în oglindă şi roagă-te ca fiica ta să nu fie printre cele... care nu au scăpat.

Datele statistice au fost obţinute de aici: http://www.ms.ro/fisiere/comunicate_presa/1841_106_prezentare%20conferinta%20presa_11%20noiembrie%20(2).ppt
Cum văd fetele noastre cancerul: http://www.coolgirl.ro/forum/viewtopic.php?t=5658&postdays=0&postorder=asc&start=0

8 comentarii:

  1. Descoperire iepocalaaaaa!!!! Saaaariti lume si luati vaccinul impotriva caderii drobului de pe soba...!!!!!! Iiiiiiiiiiii Haaaaaaaaaa!!!!!

    PS:Ce bine ca iexista uoameni dastepti....

    RăspundețiȘtergere
  2. Prima intenţie a fost să şterg comentariul de mai sus dar m-am răzgândit. Ce ilustrare mai bună a argumentaţiei mele decât acest comentariu aş fi putut să am...

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu e vorba de teoria conspiratiei, cea care este vehiculata de prea multi pe un ton prea protestant. Este vorba de dovezi sustinute, prezentate si de doctori. merucurl nu are ce cauta in vaccine. Vaccinele sunt facute pentru depopularea planetei. Doavada: mai toate au unefect advers important. Sa fim seriosi. Din pacate avem "norocul" sa fie si unii care cred in stapanul lumii, care este diavolul. Nu spun ca STIINTA este nociva. In ziua de azi, se poate eradica orice boala, eficient, dar sistemul farmaceutic vrea sa te tina prizonier.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru sceptik:
    Scuză-mă, dar sunt cam greu de cap... Mai întâi spui că nu este vorba de teoria conspiraţiei iar la sfârşit declari că sistemul farmaceutic vrea sa te tina prizonier...

    Din ce ţin minte pluralul pentru vaccin este "vaccinuri". Sper că a fost doar o scăpare... repetată.

    În vaccinuri nu există mercur, eventual compuşi ai mercurului pentru care nu s-a demonstrat ştiinţific toxicitatea lor pentru om, dimpotrivă.

    Mai toate au un efect advers important... Care este acela?

    "Din pacate avem "norocul" sa fie si unii care cred in stapanul lumii, care este diavolul." Fraza asta nu am înţeles-o deloc. Credeam că este Dumnezeu!?!? Am ajuns la concluzia că sunt prost...

    RăspundețiȘtergere
  5. Vaccinurile sunt o sursă extraordinară de profit care nu comportă nici un risc pentru companiile farmaceutice, mai ales de când reacţiile adverse post-vaccinale sunt recompensate de guvern - în cazul SUA. Ţinând cont şi de faptul că doar 10% din aceste reacţii adverse sunt raportate, această afacere - vaccinarea - ajunge să fie extrem de uşor de întreţinut şi promovat. Femeile care au deja virusul si nu stiu, pot suferi eruptii masive de negi genitali sau leziuni precanceroase anormale.
    E inutil sa mai amintim faptul ca acest vaccin nici macar nu acopera toate tulpinile canceroase,ci doar 2 !dintre acestea.Chiar daca ar fi sa credem ca totul este facut pt binele nostru(hahahah)atata vreme cat un vaccin nu este testat si analizat SI DE ALTE COMPANII INAFARA DE CELE INTERESATE DIRECT DE PRODUCEREA VACCINURILOR,nu avem de ce sa luam ca bune si corecte afirmatiile lor.Nu s-a dat voie nimaniu independent sa analizeze efectele adeverse,iar cele care au iesit in timp la iveala au fost musamalizate!!DAR CAND EXISTA O SINGURA INDOIALA ,ATUNCI IN MOD SIGUR EXISTA POSIBILITATEA CA CEVA SA NU FIE FACUT IN MOD CORECT SI LA LUMINA ZILEI!Deci am toate motivele sa nu am incredere in cei care speculeaza pe sanatatea mea sa se imbogateasca!!!!Si asta imi e de ajuns!

    RăspundețiȘtergere
  6. @Cocolina
    "Vaccinurile sunt o sursă extraordinară de profit care nu comportă nici un risc pentru companiile farmaceutice".
    Este absurd. Companiile farmaceutice câştigă de la cei ce pot plăti tratamente, adică de la cei sănătoşi, care pot munci şi au cu ce plăti tratamentele pentru cei bolnavi, care au nevoie de ele. Un vaccin costă mult mai puţin decât tratamentul pentru boala care ar fi fost declanşată în lipsa lui. Această prejudecată este geşită.
    Se pare că nu ai fost informată cu privire la virusurile ce declanşează cancerul de col uterin, mai pun odată link-ul: http://www.informarehpv.ro/

    RăspundețiȘtergere
  7. Companiile farmaceutice castiga de la bolnavi, dar si din asa numita preventie.
    Mult mai ieftin pentru statul roman este sa faca un screening periodic, eficacitatea ar fi imediata: sunt aproape 10 milioane de romani in Romania de sex feminim, aproape 6 milioane au peste 20 ani, daca fiecare ar face anual testul PapaNicolau s-ar detecta imediat si formele incipiente ( costa sub 10 euro deci cu 60 milioane s-ar detecta posibilele cazuri si scadea la 1% cazul de imbolnaviri din urmatorii ani). Dar cate spagi se dau pentru acel vaccin.....

    Eu am avut HPV. Si peste un an a trecut de la sine, cu o sustinere a imunitatii (limonada, miere, program de somn respectat). Nu am avut din trunchiurile cu risc crescut (ar fi vreo 30 de tipuri de virus HPV, 17 si 18 sunt cele vaccinate, eu am avut 52 si 54 - cred, care sunt cu risc scazut). Nu exista nicio dovada ca aceste fete ce fac vaccinul la 10 ani nu vor face cancer la 50-60 ani cand apar schimbarile hormonale legate de menopauza, pentru ca e scos pe piata de cativa ani, asa ca nu exista studii aferente. Si mai ales, barbatii sunt si ei purtatori de HPV, sa fac si ei vaccinul sa nu il mai poarte aiurea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect. Deocamdată la bărbați nu este la fel de eficient ca la femei deoarece mediul feminin este mai propice, fiind intern, dezvoltării populațiilor virotice. Dacă erai vaccinată pur și simplu nu ai mai fi avut nevoie nici măcar de testul PapaNicolau. Acum este tardiv, odată ce ai fost contaminată vaccinul nu mai are efect sau efectul este slab sau pe timp scurt. De asta se face fetițelor, pentru a fi siguri că încă nu au avut raportul sexuale contaminante. Și aici funcționează imunitatea de grup, deoarece nici bărbații nu mai au de unde să ia virusul pentru a-l transmite mai departe dacă toate femeile sunt vaccinate.

      Ștergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.