Acesta este un răspuns la articolul: Este Biblia autentica?
1. Profetii implinite
Scrierile profetice s-au păstrat deoarece fie au dat informaţii atât de vagi încât de fapt nu au făcut profeţii, fie au fost notate doar cele ce s-au realizat celelalte fiind date uitării.
Acesta este de fapt şi sistemul de previzionare bazat pe tradiţie, revelaţie sau calcule complicate dar neştiinţifice, cum ar fi astrologia sau numerologia. De exemplu eu pot profeţii că astăzi te vei întâlni cu o persoană dragă. "Persoană dragă" este atât de vag încât e foarte probabil să se împlinească profeţia. Pe de altă parte, în momentul în care te vei întâlni cu acea persoană îţi vei aminti şi de profeţia mea. Aşa devin eu profet.
2. Exactitate Istorica
Sunt informaţii istorice ce nu sunt amintite de Biblie, după cum sunt informaţii biblice ce nu sunt notate de alţi istorici.
De exemplu istorici ce l-au amintit pe Barabas ca fiind unul dintre liderii răscoalelor evreilor dar nu au scris nici un rând despre Iisus, deşi acesta a înviat.
3. Precizie Stiintifica
Preciziile ştiinţifice amintite sunt reinterpretări actuale ale unor vagi definiri. Exemplu: Rotundul pământului se referă la circularitatea lui şi nu la sfericitate, tot plan era gândit.
4. Indestructibilitate (cenzura comunistă a încercat să o distrugă dar nu a reuşit)
Biblia în sine este ceea ce este datorită cenzurii, scrierile ce contraveneau preoţimii au fost eliminate, au fost adăugate altele ce veneau în sprijinul bisericii. Biblia a evoluat, nu mai este aceeaşi de acum două milenii…
De exemplu încercarea ta de acum pentru justificarea “ştiinţifică” a scrierilor poate duce la un moment dat la modificarea unor cuvinte ce vor schimba şi sensul frazei.
5. Structura Unica
Această "unitate" şi "perfecţiune" a scrierilor biblice este un atribut universal, toate scrierile şi poveştile religioase, indiferent de credinţă, au avut de partea lor timpul şi nenumărate rafinări pentru a corespunde nevoii de a justifica acţiunile cultelor respective.
Dar să nu trecem cu vederea contradicţiile din Biblie. De exemplu Moise, cap. 13:
8. Să nu te învoieşti cu ei, nici să-i asculţi; să nu-i cruţe ochii tăi, să nu-ţi fie milă de ei, nici să-i ascunzi;
9. Ci ucide-i; mâna ta să fie înaintea tuturor asupra lor, ca să-i ucidă, şi apoi să urmeze mâinile a tot poporul.
10. Să-i ucizi cu pietre până la moarte, că au încercat să te abată de la Domnul Dumnezeul tău, Care te-a scos din pământul Egiptului şi din casa robiei.
Aceste precepte intră în contradicţie flagrantă cu Poruncile aduse tot de Moise.
6. Influenta Universala
Aici ai dreptate dacă treci cu vederea celelalte curente artistice din exteriorul Europei: India, China, Africa, America, Australia. Aceste opere artistice precreştine nu au fost influenţate de Biblie…
Cât despre influenţele greco-romane, arabe sau ale populaţiilor precreştine care au influenţat arta şi iconografia creştină nu spunem nimic, să nu se interpreteze...
7. Vieti Schimbate
Aici chiar ai dreptate. Din păcate, chiar şi cei ce au alte opinii religioase trebuie să ţină seama de acţiunile creştinilor a căror morală nu se bazează pe înţelegerea realităţii şi a propriei condiţii ci pe legile conţinute de Biblie.
"Este Biblia autentica?"
RăspundețiȘtergereNu.
Însă tu profule, ești un hoit neautentic, dar nu fi trist. Autentificarea va veni când o "să dai colțu'".
RăspundețiȘtergere"Tot tu" ti-ai dat arama pe fata, crestinoidule! De altceva nici ca esti bun, nu e de mirare...
RăspundețiȘtergereProfule,
RăspundețiȘtergereEste in regula sa iti exprimi opinii personale, dar eu ma astept si la o dovada cat de cat din partea ta pentru ceea ce afirmi. Si ca sa luam prin sondaj, uite o afirmatie de-a ta:
"Biblia în sine este ceea ce este datorită cenzurii, scrierile ce contraveneau preoţimii au fost eliminate, au fost adăugate altele ce veneau în sprijinul bisericii. "
Cand afirmi asa ceva, ma astept sa ai niste dovezi mai bune decat povestile lui Dan Brown sau marea eruditie a lui Dawkins ori a cine stie ce clip puternic de pe youtube.
Ai putea sa dai oamenilor niste referinte? Doar nu vrei sa te creada pe cuvant.
@wordarmy
RăspundețiȘtergereVoi cita doar câteva fraze pentru exemplificare:
Mircea Eliade - "Istoria credinţelor şi ideilor religioase", vol 2, Capitolul XXX - Crepusculul zeilor
"Prima teologie sistematică este consecinţa crizelor care, în decursul sec. al II-lea, au zguduit în mod periculos Biserica cea Mare. Criticând <> sectelor gnostice - în primul rând dualismul anticosmic şi respingerea întrupării, morţii şi învierii lui Iisus Hristos - Părinţii au elaborat treptat doctrina ortodoxă."
Walter Bauer - "Ortodoxie şi erezie în cristianismul timpuriu" - 1934
"Într-un criştinism primitiv cu forme mobile şi multiple, cu tendinţe diverse şi adesea opuse, Roma a reuşit să fixeze o formă particulară care a luat numele de ortodoxie pentru că ea a reuşit să se impună şi faţă de care celelalte tendinţe vor fi calificate drept eretice."
Sublinierile îmi aparţin.
Pentru adevărata plăcere a descoperirilor te invit să citeşti aceste lucrări.
Şi, dacă nu mă înşel, Patriarhul Daniel a schimbat câte ceva de curând: din "iar" a făcut "dar", ceva de genul acesta...