21 martie 2010

Blasfemia şi conotaţia negativă

Definiţii (de prin dex-uri):
Blasfemie - cuvânt prin care se insultă divinitatea sau religia; defăimare a celor considerate sfinte. (sublinierile îmi aparţin.)
Conotaţie - sens al unui cuvânt sau al unei expresii care deviază valoarea denotativă (sensul obişnuit) şi care depinde uneori de context, de condiţii locale şi sociale

Cu ceva timp în urmă a intrat în vigoare în Irlanda o lege antiblasfemie, s-au făcut şi câteva propuneri la ONU pentru o rezoluţie pro în acest sens. În ţările musulmane pedeapsa merge până la execuţia celor vinovaţi. Câţiva "blasfemiatori" renumiţi au fost nevoiţi să-şi schimbe identitatea sau să apeleze la forţe poliţieneşti pentru protecţia împotriva celor ce "se considerau" ofensaţi. Dar ce înseamnă blasfemie? Exact asta... insultarea celor "considerate" sfinte. Considerate sfinte... Asta nu poate fi delimitat de către un tribunal imparţial. Astfel, rămânând la latitudinea adepţilor unui anumit cult ceea ce e sfânt sau nu, orice altă opinie devine implicit blasfemie. Hula rămâne a fi definită chiar de către cei ce se erijează atât în acuzatori cât şi în judecători, şi chiar în călăi...

Acum se arată de fapt adevărata dimensiune a "toleranţei", religiile nu au posibilitatea de a fi tolerante cu alte opinii decât cele impuse de ele. Pentru că legile anti-blasfemie sunt de fapt acţiuni de forţă pentru impunerea unor concepte şi nu pentru asumarea lor de către cei vizaţi. Iar creştinismul nu face opinie separată. Ortodoxia este şi mai puternic tarată de aceste conotaţii negative, deoarece nu are aproape nimic comun cu ceea ce înseamnă contemporaneitate. Micile şi firavele încercări ecumenice, tendinţele de deschidere către ştiinţă şi intenţia de înţelegere a globalizării sunt imediat blamate şi înfierate ca acţiuni blasfemiatoare de către radicalii aşa zis "adevăraţi creştini ortodocşi".

Conotaţia negativă este cea mai mare blasfemie. Pentru că este simplu "să interpretezi" cum vrei tu sensul unei fraze. Şi dacă acestă interpretare este considerată de tine ca fiind în oponenţă cu crezul tău, iaca şi blasfemia...
Cu toate acestea radicalii îşi iau măsurile de precauţie în momentul în care militează pentru aceste legi (citat de pe un blog extremist):
1. Crearea unei legi anti-blasfemie care sa amendeze persoanele care instiga la blasfemie impotriva lucrurilor sfinte , indiferent de religie. Ateismul NU e o religie.

Ateismul nu este o religie. Cât adevăr...

PS: Eu cred în Zâna Măseluţă. Este sfântă că ne face dinţii albi. Vai şi amar de cine spune ceva rău de ea.

8 comentarii:

  1. stii ceva ? Aici cam amesteci capra cu varza . Sa pui crestinismul ortodox pe aceeasi linie cu religiile agesive...iata o conotatie negativa!
    Insa eu nu inteleg de ce trebuie sa ai mancarime pe limba si vrei sa jignesti oamenii in ceea ce au ei mai sfant ?
    Dumneata ce atitudine ai adopta daca un oarecare s-ar apuca sa scrie romane jignitoare la adresa sotiei si a copiilor d-voastra ? Sau sa deseneze caricaturi pe seama lor ? Nu sunt de acord ca ar trebui ucisi , insa furia celor care cred mi se pare indreptatita .
    Tind sa cred ca toate aceste atacuri la adresa islamului au un scop bine precizat .
    Si ar mai fi ceva . In tara noastra locuiesc musulmani de sute de ani , iar dupa "90 acestia sunt si mai multi . Daca ar fi sa dau CREZARE acestui comentariu ar insemna ca in fiecare luna sa avem cate un atentat terorist . Va rog sa nu mai exagerati si sa fiti pe cat posibil obiectiv ( ca in alte articole).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A discuta despre ceva, chiar de pe poziţii antagonice iniţial, ne face ceea ce suntem: oameni. Altfel am fi doar la fel cu strămoşii noştri fără raţiune şi limbaj. În momentul în care cineva consideră un lucru de nediscutat (de necontrazis) automat el se erijează în agresor, deoarece interzice celorlalţi a critica viziunea sa. De asta blasfemia e sfântă, vorba unui ateu, pentru că blasfemia oferă libertate, oferă libertatea de analiză.

      Ștergere
  2. "Ştiu faptele tale; că nu eşti nici rece, nici fierbinte. O, de ai fi rece sau fierbinte!
    16. Astfel, fiindcă eşti căldicel - nici fierbinte, nici rece - am să te vărs din gura Mea.
    17. Fiindcă tu zici: Sunt bogat şi m-am îmbogăţit şi de nimic nu am nevoie! Şi nu ştii că tu eşti cel ticălos şi vrednic de plâns, şi sărac şi orb şi gol! "
    -Apocalipsa
    Iata ca Dumnezeu nu se supara ca ne luam la cearta cu El . Chiar ne provoaca ! Stie ca pana la urma tot El va castiga . Nu poti sa nu castigi atunci cand iubesti . De aceea se bucura de cei care il baga in seama , de cei care ii intereseaza existenta Lui .
    Numai indiferentii sunt vrednici de plans . Cei care avand atatea daruri de la Dumnezeu nu le folosesc . Iar printre cei care isi spun crestini sunt foarte multi indiferenti- din pacate .
    Chestia asta cu lucruri de nediscutat au avut loc numai in tarile cu guverne atee sau religii mincinoase . In tarile crestin ortodoxe intotdeauna se apela la Sinoadele episcopilor in care se discutau toate problemele de natura religioasa .

    RăspundețiȘtergere
  3. va rog sa va documentati care este diferenta dintre sinodul ortodox si inchizitia romano-catolica . Nu faceti acuze nedemne de un om rational si iubitor de adevar ca d-voastra .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Diferenţa este puterea. Catolicii erau mai puternici decât ortodocşii, care erau divizaţi, şi mulţi dintre ei sub suzeranitate otomană. De asta catolicii au aplicat legile inchiziţiei, pentru că au putut. Dacă ortodocşii ar fi avut şi ei puterea catolicilor ar fi făcut acelaşi lucru. Adică la scară şi mai mare. Aşa au ucis doar sporadic: https://sites.google.com/site/wikipedianccmn/ateism/crimele-ortodoxiei

      Ștergere
  4. Crestinismul este si el o religie violenta o spune apasat trecutul , in prezent nu mai este violent pentru ca legile societatii i-au cam pus capac , pe viitor ramane de vazut, ortodoxia are si ea petele ei ( de sange) cum ar fi pogroamele din Rusia tarista. Dar cel mai simplu atat timp cat in biblie exista versete ca Deuteronom 13 si alte ca ele exista si o latura fundamentalista chiar daca e latenta in acest moment.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Corect. E latentă doar pentru că structura socio-economică şi culturală oferă suficiente supape pentru ca violenţa extremiştilor (de orice fel) să fie refulată.

      Ștergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.