25 martie 2010

Masele credule

Un surprinzător de adevărat articol pe Saccsiv’s Weblog: STUDIILE arata ca MULTIMILE se comporta PRECUM OILE sau FURNICILE … - parcă nici nu este scris de el...

Pe scurt, subliniază similaritatea oamenilor cu animalele ce trăiesc în grupuri: instinctual oamenii caută să reacţioneze ca cei de lângă ei, urmând un lider chiar dacă liderul nu ştie încotro se îndreaptă. Tradiţia joacă astfel un rol important, fiind urmate căile prezentate, fiind dificil de a găsi noi drumuri.

Corect, oamenii au tendinţa ancestrală de a se aduna şi de a urma un lider sau o cale ce a mai fost parcursă. Astfel ei se bazează mai mult pe credinţă decât pe cercetare, cercetarea de multe ori fiind ineficientă sau inaccesibilă. Din acest motiv pot apare lideri "defecţi" mai ales în cadrul maselor religioase predispuse spre "a crede", cu cât este mai vocal cineva cu atât şansele de a deveni lider sunt mai mari...
Acesta este comentariul pe care, în marea-mi naivitate, am încercat să îl postez pe blogul lui.

Voi încerca să dezvolt ideile, subliniind implicaţiile fenomenelor.
După cum a demonstrat şi Elias Canetti în "Masele şi puterea", masele sunt animate de iraţional şi sunt făcute pentru a fi conduse. Ideile pot acţiona asupra lor în măsura în care stimulează sentimente şi instincte. Apelul la raţiune şi analiză lasă masele de oameni reci, este mult prea complicat şi cere prea mult efort şi colaborare pentru ca deciziile să fie luate după înţelegerea fenomenelor de către toţi. Astfel masele reacţionează la stimuli simpli, de tipul "Pericol în stânga !" şi toţi se deplasează spre dreapta. Aceste reacţii au loc şi dacă o cantitate critică se manifestă unitar: restul începe să copieze comportamentul celor ce acţionează unitar. Fără fundamente raţionale, doar pentru că şi ceilalţi fac la fel...

Cele mai uşor manevrabile mase sunt cele militare, dar asta datorită unei asumări a autorităţii. Numai liderii "de sus" pot să îşi impună punctul de vedere. Şi, oricum, masele militare sunt mase închise, nu oricine poate intra în sânul ei, şi nu se iese oricum.

Masele deschise sunt cele naturale, fireşti. Într-o piaţă se strâng laolată câţiva oameni. Imediat piaţa se umple de oameni, se formează o masă cu un singur scop, să fie condusă. Pentru asta cineva trebuie să devină lider. Deoarece reacţionează doar la porniri şi îndemnuri, ordinele liderilor trebuie să fie simple şi să facă apel la cel mai important stimul: frica. Aşă încât este mult mai probabil (eu spun că este sigur) să se impună lideri ce au discursuri de tipul: "Vor să ne ucidă", "Ne otrăvesc copiii", "Scopul lor e să ne înrobească"...

Ancestral suntem setaţi să răspundem la strigătele de alarmă. Faptul că noi existăm se datorează strămoşilor care au răspuns corect acestor semnale, şi astfel au supravieţuit pentru a ne avea pe noi ca urmaşi. Această calitate este şi mai pregnantă la persoanele ce au un creier "feminin", predispus la credinţa în divin (vezi aici). Astfel deducem că teiştii, oamenii "credincioşi", sunt mai uşor manevrabili, la îndemâna "liderilor" vocali. Nereacţionând la impulsuri, scepticii raţionali, posesori ai unor creiere "masculine", au cele mai multe şanse de a nu se lăsa păcăliţi, dar şi cele mai mici şanse de a fi urmaţi.

Mi-a plăcut comentariul lui Agerstress la articolul lui Saccsiv:
Trebuie sa fim totusi foarte atenti la modul cum ne alegem mentorii, duhovnicii, “leader-ii”, modelele… “Elitele” sioniste nu vor lasa nespeculata aceasta trasatura a “maselor”, de fapt, ei o speculeaza de multa vreme… Cercetatorii de la Leeds le-au cam “stricat apele” cu studiile lor…
Adică va deveni peste noapte exact opusul a ceea ce este acum? Slabe speranţe...

6 comentarii:

  1. Masele de oameni sunt ceva fascinant si terifiant in acelasi timp. Conduse de o energie motorie, ele au puterea de a se deplasa unitar intr-o directie, acaparand totul in cale. Oricine s-ar opune "valului" ar fi calcat pur si simplu in picioare. In om exista un instinct individual si un instinct de masa. Individul nu se simte responsabil de faptele sale in contextul masei; Insa contducatorii vor sti dintotdeauna sa exploateze irationalul maselor... (Nu stiu totusi de ce folosesti termenul de lider "defect", deoarece niciun lider nu este "perfect", indiferent daca e lider religios sau laic; Nu imi place nici notiunea de "creier feminin" si cea de "creier masculin", deoarece din propria experienta, desi femeile sunt procentual mai religioase decat barbatii, la barbati fanatismul religios este mult mai pregnant, capatandu-si adesea nuantele sale barbare. Plus ca femeile au meritul de a nu fi conetribuit cu nimic bibliei. Nu sunt sigur de ce la etichete apare si "anarhism", dar am muscat momeala.) - As vrea sa analizam si conceptul de "autoritate" si problema "asumarii sale", pentru a purta eventual o discutie pe seama acestora.

    Numai de bine,
    -AA

    RăspundețiȘtergere
  2. @-AA
    Liderul "defect" este definit în contextul articolelor şi "comentariilor cenzurate" de Saccsiv, respectiv avem nevoie de lideri perfecţi (dreptcredincioşii în Iisus) şi trebuie să ne ferim de liderii defecţi (emanaţii conspiraţionişti).
    Creierul "feminin" sau "masculin" din punct de vedere religios nu se referă nicidecum la atributul sexual (mai pun linkul odată: http://ro.wikipedia.org/wiki/Explica%C5%A3ia_biologic%C4%83_a_religiei#Sexul_religiei).
    Anarhismul pleacă de la conceptul utopic că ar putea exista o formulă în care fiecare om să acţioneze pe deplin conştient şi în concordanţă cu acţiunile celorlalţi. Concept contrazis de studiile ştiinţifice amintite.
    Despre autoritate probabil într-un post viitor. Mulţumesc pentru interes.

    RăspundețiȘtergere
  3. "Îi vezi pe cei doi sau trei idioţi? Lumea o ţin în mâinile lor.
    Nimic nu ştiu. Superiori se cred din ignoranţă.
    Mergi pe drumul tău, de ei seamă nu ţine. În splendida-le suficienţă,
    Eretici îi vor numi pe cei ce nu-s de-ai lor."

    - Omar Khayyam (1048-1131)

    AA

    RăspundețiȘtergere
  4. Tot din cartea lui Canetti, religia are rolul de a controla aceste mase irationale; liderii religiosi devin astfel coordonatorii "turmelor" de "oi".
    Interesant chiar simbolismul asumat de clerici (a se vedea de ex. "crucea pastorului")

    -AA

    RăspundețiȘtergere
  5. @-AA
    Aş formula altfel: rolul de a controla masele nu revine religiei, ci liderilor. Religia este una din metodele prin care liderii pot exercita control asupra maselor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Adevarat, multumesc pentru rectificare.

    -AA

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.