24 iulie 2010

Consideraţii sexiste cu privire la religie

Indubitabil sunt două tipuri de gândire, de conceptualizare a realităţii, unul masculin iar celălalt feminin. Le voi numi aşa chiar dacă nu susţin o delimitare clară, pe sexe biologice, a aceastora. Ideea este că toţi suntem tributari acestora, fiecare fiind de fapt un melanj, cât se poate de eficient, a viziunii feminine şi masculine asupra realităţii: Wikipedia - Sexul religiei. În esenţă, gândirea feminină (preponderentă la femei) este predispusă spre supranatural, rezolvare prin analogii, apel la divinitate, faţă de cea masculină, sceptică, analitică.

Ceea ce doresc să precizez este actuala configuraţie a fenomenului religios. Cum de aceste religii sunt cele ce au "supravieţuit" dinamicii socio-culturale şi nu altele. De ce religiile de sorginte ebraico-creştino-musulmană sunt cele victorioase, în detrimentul conceptelor mai vechi, politeiste sau cele cu zeităţi feminine (Mama Glia). Cum de religiile ce disconsideră femeia, ce o aşează pe planul secund, ce o încarcă cu păcat şi o blamează pentru nefericire sunt cele victorioase?

Răspunsul este oportunismul. Religiile configurate să se adreseze femeilor, oferind soluţii exemplare de existenţă şi securitate comunitară, au avut câştig de cauză. Binenţeles că multe erau pro feminine, dar acestea trebuiau să fie acceptate şi de bărbaţi. Şi nu prea erau. Numai o "legătură" între bărbaţi şi femei putea duce la o societate viabilă, funcţională. Aşa încât religia - aceeaşi - trebuia acceptată de ambele laturi familiale. În ultimă instanţă a fost un proces de selecţie sexuală. Pentru ca progeniturile să fie viabile, femeia avea nevoie de un bărbat de încredere, adică religios, respectiv "verificat". Bărbatul ce nu era religios risca să nu fie "ales", respectiv să nu aibă urmaşi. Femeia ce oferea o religie inconvenabilă bărbatului risca sa nu găsească perechea necesară procreerii.

Astfel apare oportunitatea religiilor ce proslăveau bărbatul să fie acceptate şi de aceştia. Fără ca fenomenul să fie conştientizat, religia ce oferea bărbatului iluzia supremaţiei sale, sau chiar mijloacele de a impune această supremaţie a fost preferată. Femeia a acceptat şi promovat această religie ce satura nevoia sa de credinţă, de empatie, de suprimare a anxietăţii, de comunitarism. Aşa creştinismul, islamul şi iudaismul au ieşit biruitoare, au dat fiecăruia ceea ce aveau nevoie.

Previziuni? Aceste religii vor dispare. Femeile sunt din ce în ce mai independente, tehnologia fiind de partea lor. Pentru noile generaţii nu mai au nevoie de comunitarismul religios. Şi nici de divinitate. În curând nu vor mai avea nevoie nici măcar de bărbaţi...

4 comentarii:

  1. Iluzia suprematiei? wow

    in primul rand dualismul asta e stupid, exista defapt o pluralitate a conceptualizarii realitatilor. Gandirea prin analogie nu e ceva feminin, e o unealta utilizata pana si de cei mai "masculini" ganditori.

    Tu ignori influenta conditionarii mediului, contextul istoric al vietii fiecaruia, si astea influenteaza conceptualizarea, pe langa biologie.

    lol, femeile devin mai independente cica. Fii atent aici, toate drepturile sclavilor sunt fiindca sunt aparati de stat, nu e nimic independent in a fi ocrotit de stat, femeia e sclava unui mascul institutional acum in loc de unul real.

    "Aşa creştinismul, islamul şi iudaismul au ieşit biruitoare, au dat fiecăruia ceea ce aveau nevoie."

    Suprasimplificare stupida. Te-ai gandit oare ca lume lucruri sunt la intamplare? Incearca sa nu mai observi ceea ce vrei, fiindca ajungi la idiotenii gen anarhia si fotbalul sunt religii.

    RăspundețiȘtergere
  2. @Lex
    Am senzaţia că nu ţi-ai aruncat privirea pe linkul din articol: Wikipedia - Sexul religiei. Este o prezentare complexă şi argumentată, poate un pic prea lungă. Din acest motiv am pus doar linkul...
    Mai laşi o impresie, consideri religiile ca fiind un lucru rău din principiu, uitând faptul că ele sunt o parte a definirii noastre ca oameni, fiind o consecinţă a evoluţiei noastre. De altfel nici tu nu scapi de aceste "tare" religioase, statul fiind, se vede, imagine a răului pentru concepţia ce o îmbrăţişezi. Detaşează-te un pic!

    RăspundețiȘtergere
  3. De ce ar fi biologismul mai presus de alta explicatie a religie? Explicatia mea e ca religiile astea avraamice au crescut fara nici o cauza, ceva stocastic. Poti sa-mi prezici ce religie va fi in viitor dupa consideratiile biologice de acum? Nu cred.

    Nu cred ca religia e rea, pentru mine e rea fiindca nu suport sa fiu patronizat de o dogma. Sunt sigur ca multi iubesc sa fie dominati, in general cei/cele mai feminine.

    Nu judec din prisma bine/rau obiectiv ci doar din propriul egotism. De ce sa ma detasez de egoismul meu? ca sa ce?

    RăspundețiȘtergere
  4. "gândirea feminină (preponderentă la femei) este predispusă spre supranatural, rezolvare prin analogii, apel la divinitate, faţă de cea masculină, sceptică, analitică."
    Este deformat! Gandirea feminina este inclinata spre sensibil, apel la divinitate... sa incepi cu "predispusa spre supranatural" e ca si cum ai zice "Pamantul este planeta in al carei sol am ingropat bunica, un corp ceresc din sistemul solar, in jurul caruia graviteaza Luna etc."
    La fel, gandirea masculina este inclinata spre ratiune, analiza etc.

    "Cum de religiile ce disconsideră femeia sunt cele victorioase?"
    Religia nu blameaza nicio femeie, ci fanaticii extremisti. Un om religios nu o sa disconsidere nici macar un ateist... darmite femeile!:)

    "În ultimă instanţă a fost un proces de selecţie sexuală"
    Iarasi bazaconiile astea a la Civilizatia Foametei...
    Nu exista selectie sexuala! Terminati cu mitologia voastra evolutionista!
    Tocmai ca religia sustine ca niciun om nu are nevoie de alt om!

    "Aceste religii vor dispare"
    Iarasi vor "dispare"...

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.