Descopera.ro face din nou de ocară pretenţia sa de prezentator al vieţii ştiinţifice. Din considerente de jenă şi dezgust nu voi face link către articolul cu pricina ci voi prezenta doar un fragment ce este reprezentativ (sublinierile îmi aparţin):
Conform rezultatelor unui studiu international de anvergura, rugaciunile de la capataiul celor suferinzi sau bolnavi de diferite afectiuni au, intr-adevar, efectul scontat, mai ales daca persoanele care se roaga il iubesc intr-adevar si le pasa de cel aflat in suferinta.
Testele si experimentele au fost efectuate de o echipa de cercetatori din cadrul Universitatii Indiana, condusa de catre Candy Gunther Brown, profesor de religie in cadrul acestei institutii. In cadrul unui experiment, se mentioneaza cazul unei femei in varsta care nu stia ca la capataiul ei se roaga o persoana, si care in mod inexplicabil s-a vindecat dupa ce persoana respectiva si-a asezat palmele asupra ochilor sai si s-a rugat mai putin de un minut.
Dupa acest eveniment, echipa s-a deplasat in Mozambic si Brazilia pentru a experimenta ceea ce ei numeau "rugaciunea de proximitate" asupra persoanelor cu afectiuni oculare si auditive. Conform propriilor declaratii, toti subiectii cu probleme de sanatate s-au vindecat in urma rugaciunilor.
Sub imperiul revoltei am răspuns cu acest comentariu: Încă o tentativă reuşită de senzaţional cu orice preţ, marca Media Pro? Acesta articol alimentează doar, nefondat, predispoziţia spre supranatural. Problema poate fi periculoasă, persoane labile ce se încred în "concluziile" acestui site riscă un mic deces utilizînd rugăciunile pe post de medicaţie sau intervenţie chirurgicală.
Să disecăm un pic problema...
Cercetarea ştiinţifică are anumite atribute ce nu pot fi ocolite pentru a valida rezultatele studiului. Persoanele supuse experimentelor trebuie să fi fost temeinic cercetate şi diagnosticate corect. Terapeuţii trebuie să fi fost şi ei supuşi testării. Şi cu toate astea "toţi" subiecţii cu probleme de sănătate s-au vindecat în urma rugăciunilor.
Apoi principiul cum că acest procedeu funcţionează mai ales dacă persoanele care se roagă îi iubesc, întradevăr. Vă daţi seama cum arată copilul ce este pus să se roage pentru mama sa şi aceasta moare, deoarece în loc de tratamente medicale a fost servită cu idolatrii? Oricum acesta se simte într-un fel sau altul vinovat pentru că cea de care depinde nu mai este lângă el. Dapoi când află că a decedat din motive de nefuncţionare a rugăciunii datorate "lipsei de dragoste" sau a "lipsei de credinţă"...
Aş vrea să cred că descoperă.ro a căzut doar în capcana propagandistică a penticostalilor dar oricum este iresponsabil şi ajunge să fie de-a dreptul periculos...
PZ Myers explica de ce "studiul" e bataie de joc, daca vrei mai multe detalii.
RăspundețiȘtergerehttp://scienceblogs.com/pharyngula/2010/08/templeton_prayer_study_meets_e.php
Practic s-au rugat langa bolnavi pana ce acestia au declarat ca s-au insanatosit. Si n-au avut grup de control. Probabil ca ar fi putut sa le citeasca din cartea de telefon pana se insanatoseau cu aceleasi rezultate.
http://religionvirus.blogspot.com/2010/08/mozambique-prayer-works-study-pile-of.html
RăspundețiȘtergereDescopera.ro este un cos de gunoi pseudo-stiintific gen Daily Mail. O fac doar pentru vizitatori si bani, ca orice tabloid cacacios. Stiti sondajul recent ce procentaj de creduli a aratat ca exista in tara asta...
RăspundețiȘtergereEfectul acesta de explicatii ieftine prin magie atrage oamenii ca becurile molii. Fenomenul ar putea fi identificat usor prin observatia lui Chuck Palahniuk (autor al Fight Club si alte carti foarte bune):
Realitatea este ca traiesti pana mori. Adevarul e ca nimeni nu vrea realitatea.
O solutie poate fi gasita chiar in Fight Club: You must realize that one day you will die. Until then you are worthless.
lol, tu inca mai crezi in criterii pentru stiinta, nu ai inteles ce a zis Kuhn si Feyerabend?
RăspundețiȘtergereLex, daca nu joci nici un joc, de ce mai traiesti?
RăspundețiȘtergereca sa distrug bucuria altora care inca se joaca.
RăspundețiȘtergere...dar si acela este un joc
RăspundețiȘtergerecare-i baiu atunci?
RăspundețiȘtergere