Când fetiţa mea a intrat în clasa I abia se introdusese în programa şcolară materia Religie. Supoziţia cunoscuţilor cu care am discutat era că va fi prezentat într-o formă analitică fenomenul religios, cu accent pe explicarea faptului că trebuie să fim toleranţi şi să acceptăm diferitele idei pe tema credinţei în divin. Sau a noncredinţei. Până aici a fost perfect. Clasele 1-4 au decurs cu doar câteva intervenţii din partea mea, oferindu-i copilei explicaţiile mele cu privire la fenomen în momentul în care mi le cerea.
Situaţia s-a schimbat radical în clasa a V-a. Fata tristă.
- Ce faci?
- Trebuie să învăţ la religie, ne dă notă mâine, la Crez.
- Notă?!?! De când se dau note la religie? Şi pe ce, pe cât crede fiecare? Nici pe vremea comuniştilor nu primeam note la învăţământul politico-ideologic. E o prostie...
- Eu ştiu că îmi dă notă şi nu am timp azi să învăţ şi Crezul.
Programa este aglomerată iar profesorii de colegiu sunt exigenţi...
I-am cerut manualul de Religie şi m-am pus pe treabă. Adică am analizat ce, cum, de ce se cer note la religie, cum se manifestă fenomenul, de unde şi până unde merge cunoaşterea şi cât este propagandă. Prieteni, profesori, elevi, preoţi. Am stat de vorbă, am citit, am analizat. Concluzia a fost tristă. Copiii noştri sunt manipulaţi şi direcţionaţi spre nonştiinţă punând egal între ştiinţă şi revelaţiile religioase, între metoda ştiinţifică şi apelul la autoritate promovat de cler. Stau de vorbă, binenţeles, şi cu fiica mea.
În semestrul II îmi spune că nu mai vrea să facă religie. Oricum este printre primii din clasă, deci media de la religie nu o poate ridica prea mult.
- De anul viitor nu mai vreau să fac religie, dacă este opţională, cum spui tu.
- OK!
La ultima şedinţă solicit dirigintei informaţii. Ridică din umeri. Îi prezint cererea şi îi comunic că de la anul fiica mea nu va mai face religie. O depun la secretariat. Secretare sunt două. Cea din spate: "Bine faceţi!". Cea de lângă mine mă priveşte acru. Are o cruce mare pe piept şi o icoană lipită pe monitor. Zâmbesc nevinovat şi îi cer un număr de înregistrare.
După vacanţă abordez diriginta. Nu ştie ce se va hotărî în consiliul profesoral. După două zile îi comunică fetei că nu o poate scoate de la religie pentru că nu există alte opţionale deoarece s-au redus fondurile şi nu sunt profesori care să stea cu cei ce nu fac şi nu are unde să îi trimită şi că ea nu poate răspunde şi că să îmi retrag cererea...
Văd negru. Fata plânge.
- De ce să mă oblige ei să cred în ce vor ei. Nu este corect! Eu nu mai vreau religie deloc, nu mai vreau nici să aud.
Întâmplarea face că fostul meu profesor de filosofie activează în aceeaşi şcoală. Îl abordez şi îi prezint cazul. Vede şi el negru.
- Dragule, e o prostie religia asta. E dreptul tău să o scoţi de la religie, e treaba lor să rezolve situaţia. Vorbeşte cu direcţiunea, se pare că trebuie să insişti deşi nu e normal...
Mă duc la Directoare dar nu-i. E Directoarea adjunctă. O scaldă şi acceptă că situaţia este incomodă. Ora de religie este la mijlocul zilei. O va trimite la biblioteca şcolii. Îşi cere scuze pentru neînţelegere. Profesoara de religie o ia pe copilă deoparte. Cică ar vrea să stea de vorbă cu mine (nu a încecat să mă contacteze niciodată). O face să plângă. În lipsa ei o prezintă în faţa clasei ca fiind un caz grav al abuzului părinţilor împotriva copiilor pentru a nu ajunge la dreapta credinţă.
- Nu mai vreau să mai fac niciodată religie!
La bibliotecă bibliotecarele şuşotesc. Fata face temele pentru mâine. A doua dată biblioteca e închisă. Un colocviu. Rămâne în clasă. Profesoara de religie zâmbeşte. A treia dată bibliotecara îi spune că ea e singura care stă la bibliotecă în ora respectivă. Îi dă de înţeles că nu este binevenită.
Acum fata mea este în continuare prezentă la orele de religie. În faţa ei tronează o icoană. Face teme, desenează, citeşte romanele acelea cu vampiri sau Ionel Teodoreanu. Încercă să o ignore pe profesoară, deşi din când în când se mai leagă de ea. Tot în acel an a renunţat la ora de religie o altă colegă. Are o credinţă diferită şi va aduce notele de la biserica ei. A trecut un an. Acum am aflat că mai sunt şi alţi colegi ce doresc să completeze cererea de retragere de la religie. Sunt în clasa a VII-a şi încep să aibă opinii. Dar cei mai mulţi preferă să ia un 10 cât de cât uşor. Speră să prindă un loc mai bun la liceu cu acele câteva sutimi în plus...
Cum trebuie să arate cererile pentru retragerea de la ora de religie, conform legii educaţiei.
Este o certitudine - Diavolul nu există! Nu vă temeţi să fiţi raţionali! Deşi asta presupune efort...
16 septembrie 2010
Experienţe personale - scutire la religie
Etichete:
ateism,
blasfemie,
conspiraţie,
creaţionism,
dictatură,
evoluţionism,
filosofie,
ideologie,
manipulare,
morală,
ortodoxie,
pseudoştiinţă,
psihologie,
religie,
simbol,
şcoală,
ştiinţă
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Note la religie s-au dat mereu, si nu pe credinta ci pe simplul cumul de informatii; cultura generala religioasa daca vrei. Religia e mai accesibila decat filosofia, de ce sa nu ceri scutire si de la filosofie, care, instrumentata prost si pe un fond slab, este mai periculoasa decat ,,opiumul popoarelor". Eu la orele de religie mereu am fost considerat ,,sectantul" si am adus note in cateva semestre de la biserica mea, dar asta doar pentru ca preotii respectivi ma jigneau.
RăspundețiȘtergereIn alta ordine de idei, esti sigur de headerul blogului tau? Nu exista Diavol?
Nu poti sa dai in judecata scoala? (Cred ca te-ar ajuta asociatiale secular umaniste...)
RăspundețiȘtergere@Cristi A.
RăspundețiȘtergereExistă, cum să nu existe, pt. tine mai ales, diavolii arhiconi patronii sectelor.
Diavolul e doar in mintea prostilor. La fel ca si mnezeu. Vino cu evidente palpabile despre existenta intunecimiia sale si apoi mai discutam. Da' stai asa, de ce ma mir, doar esti sectant...
RăspundețiȘtergereSunteti in faza in care Dumnezeu va iubeste cel mai mult...Ii place ce ziceti de religii, El l-a dat pe Christos, nu o sumedenie de secte, religii, denominatiuni, etc. Sa va aduc eu dovezi palpabile pentru existenta Diavolului? Nicidecum! S-ar izbi ca nuca de cocos in peretele fixismului vostru. Spiritualitatea crestina e constienta, benevola si pretentioasa. Nu se vinde la taraba oricarui nespalat pe maini. Vorbesc intelectualiceste. Imi pare rau de voi ca nu traiti o relatie personala cu Dumnezeu...vi s-ar face toate clare. Incercati macar. Daca nu o sa va placa, macar veti avea un motiv in plus sa deveniti si mai acerbi in a-l combate. In ce ma priveste, puteti sa ma faceti cum vreti, ca eu nu ma supar. Chiar mi-ar placea sa dezbatem face-to-face.
RăspundețiȘtergereEu sunt ateu convins de cateva zeci de ani, nu m-a convins nimeni am facut-o singur, atunci cand am realizat (devreme pe la 14-15 ani) ca exista in mine si alte metode de ami sustine psihicul decat rugaciunea fierbinte, spre exemplu hotararea clara si urmarita tenace apoi de a obtine ceva sau a realiza ceva cu mainile si capul meu. Eu nu am nevoie sa ma rog sa imi mearga bine pur si simplu FAC asa incat sa imi mearga bine si sunt convins ca am mai mult succes decat tine, obtinut mai usor si mai repede. Eu nu sunt fixist, nu ma intereseaza ce crezi tu sau majoritatea, de fapt ma bucur ca esti convins de ceea ce crezi pentru ca in final esti pentru mine o competitie mai slaba in societate. Eu nu am nevoie sa imi spuna cineva prin porunci ce e moral si ce nu, DACA CE VREAU EU SA FAC SAU SA AM II POATE RANI PE ALTII E TOTAL IMORAL SI/SAU RAU, legea asta imi e suficienta si o respect fara sa ma tem de iadul in care crezi tu mai ales de sarbatori la spovedanie cand toti crestinii devin puri din doua vorbe zise de un preot "TE IERT!!"
Ștergere@Cristi A.
RăspundețiȘtergereIa zi, cum merge relatia ta? Voribiti toata ziua ? Cat de des va certati?
L-ai intrebat vreodata pe prietenul tau imaginar, cu care ai o relatie atat de stransa, ce parere despre "diavol" si cum de nu poate sa-"l" controleze?
Cand mai vorbesti de "fixism", te rog sa te uiti prima oara in jurul tau si apoi intr-o oglinda, si sa spui clar:
"eu am o ideologie fixa bazata pe o carte fixa unde scrie fix adevarul divin; sunt fixat pe un personaj mitic despre care exista o multime de povesti contradictorii, eu cred fix ce vreau despre acest personaj; mai ales partea cu nasterea fix dintr-o fecioara si reinvierea sa fix la 3 zile dupa ce a fost executat pe un instrument de tortura pe care eu il port la gat sau pun pe pereti prin casa; in fiecare zi voi repta fix aceleasi rugaciuni, in fiecare an voi repeta fix aceleasi ritualuri si cu fiecare oportunitate voi spune fix acelasi povesti pe care le-am invatat de la popa sau fix din cartile de apologie, pentru ca am mintea fixa si nu o las sa plece nicaieri, de teama a unei forte rele despre care am invatat fix cand am inceput sa vorbesc, fix de la familia mea, si apoi de fix de la popa.".
Nu exista nicio singura dezbatere pe care sa nu o fi pierdut deja crestinii. Toate punctele afirmative au fost demolate, in randuri repetate in locatii diverse prin lume. Cred ca doar vrei sa demonstrezi ca esti incult si ignorant. Nu uita: zero victorii, zero dovezi pentru afirmatiile crestine, DumneZERO.
@Cristi A.
RăspundețiȘtergereFilosofia, aşa cum este ea definită, nu este dogmatică, ci dimpotrivă. Din acest punct de vedere diferenţele dintre filosofie şi dogma religioasă (indiferent de religie) sunt imense. Este adevărat că unele curente sau orientări filosofice au fost îmbrăţişate de către anumite organizaţii şi transformate în religii (naţional socialismul, comunismul, rasismul) dar asta s-a datorat tocmai predispoziţiei spiritului uman de a urma o religie în detrimentul efortului de a raţiona. Meritul filosofiei este cel de a analiza existenţa fără a considera apelul la divinitate ca fiind singura sursă de cunoaştere, de a analiza chiar divinitatea.
Cât despre diavol şi divinitate, acestea sunt creaţii umane care au acest "merit", de a-şi subjuga propriul creator: omul. Seamănă fenomenul foarte mult cu sculptorul ce ajunge să se îndrăgostească de propria creaţie şi să trăiască doar pentru a o sluji.
Detalii despre diavol aici: Diavolul, parte a divinităţii?
Mă gândesc dacă ai aceeaşi înţelegere şi faţă de Ahura Mazda, Budha, Odin sau Zeus cum o ai faţă de Christos. Dacă nu, să şti că nu diferi foarte mult faţă de profesorii sau colegii ce te-au făcut "sectant". Este foarte posibil să nu înţelegi cine sunt cei enumeraţi mai sus din simplul motiv că la "religie" se "acumulează" informaţii pentru care se dau note în loc să se analizeze fenomenul religios.
ai dreptate. Am facut si eu ore de religie cu un popa si e la fel cu mersul la biserica. Respectivul popa se credea detinatorul adevarului absolut si orice altceva era numai bun de ras. Nimic nu e mai frumos decat sa rada toata clasa de tine la indemnul popei. Foarte bine faci ca incerci sa o protejezi de astfel de oameni incuiati.
RăspundețiȘtergereghinghis
RăspundețiȘtergerepacat ca vrei sa ii rapesti fetei tale viata vesnica in rai.chiar daca acum nu crezi , in momentul mortii te vei convinge. iadul este infricosator, plin de urlete de suferinta, si cei care intra acolo au incurcat-o ptr totdeauna. cum puteti voi sa refuzati mantuirea, greu de inteles.probabil ca diavolul a reusit sa va intunece judecata.
noi, crestinii mantuiti, ne vom ruga ptr reintoarcerea voastra la Hristos, atei nefericiti ce sunteti !
@ghinghis-han
RăspundețiȘtergereFaptul că tu crezi în existenţa raiului nu înseamnă că acesta chiar există. Este doar credinţa ta. Dacă toţi am crede că pământul este plat nu înseamnă că acesta ar fi plat (lucru pe care biserica l-a susţinut aproape 2000 de ani). Iar asta se datorează faptului că este mai uşor să crezi ce spun alţii pe care tu îi investeşti cu atributul adevărului decât să depui efortul de a raţiona.
Cât despre cum arată iadul... ai ceva dovezi? Sau sunt doar spaimele pe care, de mic, ţi le-au insuflat cei din preajmă? Eu nu refuz mântuirea, consider doar că nu aceasta este calea, respectiv a trăi sub frica iluzoriei pedepse de apoi. Pot fi bun şi drept fără a fi nevoie de ameninţare. Tu poţi?
ghinghis-han, nu te stresa, si tu mergi in numeroase iaduri cu toata familia ta! La cate religii sunt pe lumea aceasta, nu au cum sa aiba toate dreptate, iar probabilitatea sa ai FIX tu dreptate este foarte, foarte mica.
RăspundețiȘtergere@profu de religie: spui ,,eu nu refuz mantuirea". Cum se poate sa crezi intr-o mantuire, oricare ar fi ea, daca nu crezi in existenta concreta a Binelui si Raului, Dumnezeu si Diavol? Care ar fi scopul mantuirii tale?
RăspundețiȘtergereIn ce priveste fenomenul religios, nu sunt asa de ignorant pe cat insinuezi tu, am studiat 2 ani Istoria religiilor orientale. Din insiruirea de nume pe care ai facut-o anterior imi dau seama de limitele cunostintelor tale in materie de fenomen religios. Slabut!
Cristi A.
RăspundețiȘtergereAi studiat degeaba.
nu am cum sa va conving de existenta raiului sau a iadului, in schimb va recomand sa cautati pe youtube acele filmulete cu oameni care,in moarte clinica,au vazut iadul si raiul. era acolo un exemplu, care e foarte convingator, al unui om care , in moarte clinica fiind, a iesit din trup, a mers pe acoperisul spitalului, a vazut acolo un adidas rosu, apoi s-a intors in trup, si a relatat ce a vazut, cineva s-a dus pe acoperis si a adus pantoful rosu. asa ca, ateilor care il negati pe Hristos, feriti-va ! D-zeu va iubeste si pe voi, dar daca nu va pocaiti la timp, va condamna la suferinta vesnica in iad !
RăspundețiȘtergere@Cristi A.
RăspundețiȘtergere"Eu nu refuz mantuirea" înseamnă că dacă ai posibilitatea de a mi-o da eu o voi primi. Nu contează dacă eu cred sau nu. Aştept dovezi. Mulţumesc anticipat pentru ele...
Binele şi răul nu sunt apanajul religiilor, oricare ar fi ele. Atăta doar că religiile "majoritare" sunt cele mai apropiate de idealul moral uman, fapt pentru care au "supravieţuit" mediului cultural. Dar asta nu înseamnă că nu se vor modifica sau dispare în timp şi ele.
Altfel spus, dacă sunt un om bun dar nu cred într-un anumit dumnezeu înseamnă că sunt inferior unui om rău care crede în existenţa Dumnezeului tău?
@ghinghis-han
Sigur era adidas? Sigur era roşu? Dacă repetă experienţa, în condiţii controlate, va găsi şi celălalt pantof?
acele experiente ale mortii clinice vorbesc si de faptul ca reincarnarea e adevarata ;sa inteleg ca renunti la religia crestina in favoarea reincarnarii?
RăspundețiȘtergeream citit o refutare a experientei nde cu pantoful rosu.
ar fi bine sa citesti si ce spun scepticii.
Nu am pus in relatie religia cu existenta Binelui si Raului. Nu mai forta discutia in sensul asta. Oricum, vad la tine si restul sustinatorilor tai o limitare deliberata autosuficienta: aveti doar o perspectiva culturala asupra fenomenului religios, e cea care va convine cel mai mult si pe care o numiti Adevarata. Prin faptul ca o ridicati la rang de Unica, o faceti absoluta. Asta suna a dumnezeu-idol fabricat subiectiv. Ori Dumnezeul meu se reveleaza nu se dobandeste cultural. Cel mai important lucru e ca misterul Lui rezista si e coerent cu sine insusi pe tot parcursul istoriei. E de bun simt sa crezi intr-un Dumnezeu Creator si implicat in Creatia sa si sa accepti darul Lui. Voi vad ca nu faceti asta si nici nu aveti de gand. E treaba voastra, Dumnezeul meu spune despre insi ca voi care-L vor respinge, si cum Il vor respinge.
RăspundețiȘtergereOricum, sa o luam si pe alta parte, mai sociologica, deci laica. Voi, propunand varianta voastra ca singura valida, eliminati paradigmatismul. Pentru ca il eliminati pe Dumnezeu, care respecta alegerea libera, deci optiunile paradigmatice, va treziti ca luptati impotriva naturii umane. Ori asta e o neghiobie-nebunie. Eu cred ca singura sansa si menire a Omului e sa tinda spre Dumnezeu. Dumnezeul meu vrea sa tind spre El in conditiile pe care El le cere. Daca eu nu vreau, nu e nimic, nu il afecteaza asta pe Dumnezeu, nu ii cauzez un prejudiciu. El te cheama, nu te forteaza. Tu ma cam fortezi sa imbratisez punctul tau de vedere, nu imi lasi nicio alta optiune. Vezi aici o diferenta de Primordialitate intre El si tine?
Cap/creer vad ca ai, posibilitati de exprimare lingvistica avansate ai.
ȘtergereMa intreb ce te opreste sa gandesti si sa analizezi mai atent REALITATEA in care traiesti? Aaaa... stiu, e mai simplu sa te tii de coada majoritatii si sa iti inchipui ca si ea ca detii deja ADEVARUL asa ca nu mai e nevoie sa te obosesti sa il cauti. Dar nu inteleg de ce intri pe un site plin de atei si incerci sa le insufli acel adevar neaparat.
@Cristi A.
RăspundețiȘtergere"Ori Dumnezeul meu se reveleaza"
Daca ai propriul tau dumnezeru personal, asa - de buzunar - de ce-ti mai spui crestin? Ai doar un prieten imaginar cu care eviti singuratatea.
Ca fapt divers, REVELATIA inseamna ca doar ti-e lene sa cunosti realitatea; e ceva pasiv, asemanator cu plantele care asteapta revelatia solara dimineata. Normal ca ti se pare un mister daca nu vrei sa iti folosesti creierul. Prin analogie, e ca si cum eu as sta in fata frigiderului sa se deschida singur sa sa-l deschida cineva "mai cu har" ca mine, ca imi place misterul si vreau revelatie.
Fa si tu analogii, corelatii, legaturi acolo unde trebuie...nu pot repeta de 100 de ori, babeste sau ca pentru copii de gradinita. Pentru ca il cred si ma incred in Dumnezeu, primesc salvarea Fiului Sau, Christos. De aici iti dai seama de ce inseamna pentru mine cuvantul crestin.
RăspundețiȘtergereIn alta ordine de idei, la tine nivelul aspiratiilor intelectuale nu depaseste vecinatatea imediata. Pune mana pe o carte de botanica, sa vezi si tu ce ,,pasive" stau plantele noaptea si sa nu mai faci comparatii aberante. Iar fiosofia "frigiderului" o aplici intregului fenomen religios? Blaga spunea ca "omul traieste intru revelare si mister" ori amandoua sunt insotite de folosirea creierului. Cam simplu pentru majoritatea oamenilor, folositor sau adecvat, sper, pentru tine.
On topic:
RăspundețiȘtergereÎntrucât s-a ajuns la o discuţie sterilă despre cât şi cum de teişti sau ateişti suntem trebuie subliniat faptul că în învăţământul de stat românesc un cuvânt greu de spus îl au instituţiile clericale, mai ales Biserica Ortodoxă Română. Şi acest lucru este imoral şi ar trebui să fie şi ilegal. Singurii în măsură să decidă în privinţa credinţelor copiilor lor sunt părinţii acestora (până în momentul în care vor putea decide singuri) şi nu să se presupună apartenenţa sau nu a elevilor la un anumit cult, punându-i pe aceştia şi pe familiile lor în situaţii stânjenitoare. Aici consider că şi credincioşii responsabili sunt datori a acţiona pentru a scoate din programa şcolară materia religie aşa cum este ea configurată acum, confesional, eventual înlocuirea ei cu o materie de tipul istoria religiilor sau noţiuni de etică şi morală care să dezvolte o atmosferă de toleranţă, lucru ce pare că nu se întâmplă acum...
Daca se studiaza religia la scoala,atunci sa se studieze toate religiile >Altfel e indoctrinare.
RăspundețiȘtergereEu cred ca Krishna este singurul Dumnezeu adevarat ,nu Iahwe,insa nu mi-as indoctrina copilul doar cu parerea mea.
Același lucru l-am pățit și eu prin mijlocul liceului. La solicitarea de a nu mai vrecventa ora de religie răspunsul a fost ceva de genul: ”Nu există suficienți elevi care să dorească un alt opțional așadar ești obligat să faci opționalul religie”. Stăteam în clasă fără să partcip la oră, iar notarea nu știu cum sa făcut, dar cumva sa rezolvat pentru că nu am rămas repetent. Felicitări pentru atitudinea vericală a părintelui și copilului din articol!
RăspundețiȘtergereDin nefericire aceasta ora intitulata Religie, nu este Religie. Este, in fond, confesiunea ortodoxa. Crestinismul este o religie. Asa ca, ce studiaza elevii nicidecum nu se poate intitula Religie. Corect si drept - fiecare sa decida ce si cum. Traim intr-un stat laic si nicidecum religios. Si de unde pana unde ideea ca Dumnezeu ar avea de a face cu religiile ? Nu imi aduc aminte cand anume a infiintat Isus o religie numita...cum vrea fiecare. Asta a fost treaba omului. Biserica este o institutie creata de om. Credinta sta in suflet si in bunul simt. Cata vreme cei ce zic ca predau religie nu sunt oameni cu "frica lui Dumnezeu", nu indemn pe nimeni sa "studieze" aceasta materie asa cum este ea conceputa acum.
RăspundețiȘtergereScoaterea religiei din scoli ar putea fi un demers prea tardiv: indoctrinarea incepe din gradinite, probabil ca nu peste tot...sper. La gradinita la care am fost exista un perete pe post de altar, cu cruci, icoane si restul tandemului, si copiii spun rugaciuni (ortodoxe) inainte de mese. Din cand in cand au 'dialoguri' cu preoti, special adusi acolo. Gradinita asta e particulara, na, sa zicem ca toti parintii sunt de acord cu asta, desi ma indoiesc ca cineva i-a intrebat daca doresc inritualizarea progeniturii, se intelege de la sine ca 'nu strica'...daca am inteles bine, la un moment dat ii si spovedeste, da' nu bag mana in foc pentru asta, s-ar putea sa ma insel.
RăspundețiȘtergerePS administrativ: am instalat chestia pentru caractere romanesti, si mi-am prins urechile: am tastatura azerty, si nu mai gasesc nici o litera :) oricum, mersi de posibilitate, o sa ma apuc sa reinvat care caracter pe unde e...
@Ioana: Vezi că acel aranjament e vechi. Cel nou și standard e foarte asemănător cu cel american și are două variante:
RăspundețiȘtergerehttp://www.secarica.ro/html/ro_keyboard.html