4 iulie 2012

Atacul BOR asupra educaţiei continuă

Iată comunicatul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor după întâlnirea cu reprezentanţii Patriarhiei Bisericii Ortodoxe din România:

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu, şi vicepreşedintele ANRP, Ioan Nasleu, s-au întâlnit marţi, 3 iulie, cu o delegaţie formată din reprezentanţii Cancelariei Sfântului Sinod al Patriarhiei Române.

Reprezentanţii Patriarhiei şi-au exprimat dorinţa de a continua buna colaborare pe care au avut-o cu Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor şi speră că noua conducere va veni cu soluţii în vederea rezolvării problemelor care au apărut în cadrul dialogului dintre BOR şi autorităţile locale.

Conducerea ANRP a făcut o prezentare a priorităţilor de pe agenda instituţiei arătând şi care sunt problemele cu care aceasta se confruntă.

Delegaţia Patriarhiei Române a adus în dezbatere necesitatea redeschiderii de şcoli confesionale în fostele imobile confiscate de regimul comunist care au aparţinut Bisericii Ortodoxe Române, respectiv Liceul Dinu Lipatti, Grădiniţa Floreasca, Şcoala Generală Iovan Ducici, precum şi alte imobile din Bucureşti.

Totodată, a fost subliniat faptul că proiectul de lege propus de fostul prim-ministru, Mihai Răzvan Ungureanu, ar afecta Biserica Ortodoxă Română dacă procesul de retrocedare şi despăgubire s-ar finaliza cu o plafonare a drepturilor la 15%.

Ce au spus de fapt preoţii:
Nu ne ajung cei 12 ani de îndoctrinare pe banii statului pentru fiecare copil din România. Avem nevoie de şi mai mult spaţiu şi timp pentru spălare de creiere intensivă. Aşa că faceţi bine şi daţi-ne clădirile de şcoală, că vrem să facem fabrică de popi.
Şi vedeţi că sunt unii ce doresc să pună stavilă buzunarelor fără fund a sutanelor. Ar fi bine să treceţi cu vederea intenţiile lor.


Ce se întâmplă după ce clădirile sunt "retocedate" Bisericii? Iată evenimentele de acum 2 ani: Colegiul Naţional Andrei Şaguna condamnat să devină fabrică de popi.
A fost nevoie de manifestaţii ale elevilor şi profesorilor, precum şi împotrivirea inspectoratului şcolar şi a societăţii civile pentru ca intenţiile de acaparare să fie blocate. Şi încercau acest lucru deşi „În judeţ există deja două astfel de unităţi de învăţământ, una în Braşov şi cealaltă la Făgăraş şi sunt suficiente, mai ales că în cadrul celei din Braşov sunt destul de puţini elevi. De altfel, eu i-am spus reprezentantului Mitropoliei Ardealului că, în judeţ, din punct de vedere al eficienţei, două licee teologice nu se justifică şi i-am sugerat existenţa doar a celui de la Făgăraş”(declaraţia prof. Dorel Agache).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.