8 iulie 2013

Ateii ca avocaţi ai diavolului...

Într-un mod absurd, unii adepţi ai lui Dumnezeu vor să ucidă sau sunt gata să o facă. De curând la Iaşi un schizofrenic a încercat detonarea unei bombe, presupun că la îndemnul unui dumnezeu, cu care vorbea curent. Acum un an o femeie ce discuta des cu dumnezeu şi-a ucis unul dintre copii, decapitându-l. Chestiunea este că nu numai omul de rând, singur, cade în capcana unei false divinaţii, ci chiar şi reprezentanţi ai clerului sau persoane cu o strânsă legătură cu Dumnezeu, cum este crima înfăptuită de mai multe măicuţe împreună cu preotul mănăstirii de la Tanacu.
De unde se vede că fiecare ne raportăm la Dumnezeu în mod diferit. Sau, altfel spus, fiecare vede un Dumnezeu diferit, după cât e de întreg la minte. Aici toată lumea trebuie să-mi dea dreptate şi să accepte ideea că, fiind prea mici pentru a cuprinde divinitatea, este posibil ca, personal, să ne înşelăm atunci când încercăm să comunicăm cu Dumnezeu şi fie să comunicăm cu un dumnezeu greşit, fals, fie să vorbim cu un Dumnezeu inexistent, posibil doar cu o imagine construită de noi înşine, ceea ce ne face cu adevărat bolnavi, mai ales dacă ne mai şi răspunde.

Aşa că este foarte dificil, poate chiar imposibil, să descoperim între credincioşii adevăraţi şi sănătoşi care vorbesc cu Dumnezeu pe credincioşii bolnavi care vorbesc cu Dumnezeu. Numai că sunt unele persoane cu adevărat capabile de a descoperi asta. Nu dacă persoana care vorbeşte cu Dumnezeu este schizofrenică sau nu, de asta se ocupă medicii psihiatri, ci dacă acel Dumnezeu cu care stăm noi de vorbă este Dumnezeu cu Adevărat sau doar o iluzie de-a noastră. Aceştia sunt ateii.

Mulţi credincioşi declară că "Ateii sunt avocaţii diavolului! Însă diavolul a fost lăsat liber să ne încerce credinţa până la sfârşitul veacului."
Se face o mare, mare greşeală, dacă se interpretează această idee precum că ateii sunt în slujba Satanei. Fals! A fi avocatul diavolului este situaţia în care te pui în partea cealaltă pentru a înţelege problema în ansamblu, pentru a sesiza toate aspectele şi pentru a avea acces la eventualele contradicţii înainte ca acestea să apară. Aşa că a fi "avocatul diavolului" este o situaţie plină de responsabilitate, ce arată tocmai capacitatea de a înţelege "partea adversă" şi de a avea astfel premisele unei soluţii corecte. De fapt ateii sunt o specie aparte.

Ateii sunt sanitarii religiei. Adică sunt oamenii ce au curajul şi puterea de a arăta care sunt dumnezeii falşi. Pentru asta iau la rând fiecare duh, spirit, zeu, idee religioasă sau dumnezeu şi îl confruntă cu ceea ce este măsura tuturor lucrurilor: raţiunea. Pentru asta riscă să ajungă în iad, dacă Dumnezeul ce a construit iadul există şi se pune cu el. Vă daţi seama ce riscă un ateu? Din dorinţa de a vă ajuta să înţelegeţi dacă al vostru dumnezeu este chiar Dumnezeu, riscă se ia la trântă chiar cu Divinitatea Reală. Să fim serioşi, Dumnezeu (şi aici mă refer la Dumnezeul cel Adevărat, nu la falşii dumnezei ce parazitează minţile schizofrenicilor) nu are nevoie de apărători. La puterea Sa orice potrivnic i-ar sta în faţă ar fi ca şi inexistent. Cât l-ar costa pe Dumnezeu să-l arunce în Focurile Gheenei pe ateul insignifiant? Cu toate acestea se pare că nu o face. Sau nu o face imediat. De ce? Pentru că Dumnezeu cel Adevărat ştie că ateii sunt de fapt în slujba Lui. El ştie că dacă în mintea unui credincios există o idee despre dumnezeu care nu rezistă la atacul raţional al ateilor, înseamnă că aceea idee este de fapt o idee greşită şi nu-L reprezintă chiar pe Dumnezeu.

Ateii sunt puternici. Pentru că numai un om puternic îşi permite să se pună cu duhurile necurate, cu falşii dumnezei sau cu ideologiile toxice, pe faţă, fără nici o altă armă decât raţiunea.
Numai că ateii riscă enorm. Pot fi ucişi de schizofrenici, care sunt la fel de religioşi ca şi cei sănătoşi. Sunt zilnic înjuraţi, blamaţi, urâţi. Şi mai ales riscă să nu ajungă în Rai. Pentru curajul lor de a se pune cu falşii dumnezei riscă să ajungă în Iad. Ăsta da curaj.

Ateii sunt eroi.

14 comentarii:

  1. http://profudereligie.blogspot.ro/2013/07/ateii-ca-avocati-ai-diavolului.html

    RăspundețiȘtergere
  2. "Ateii sunt eroi."
    Eu unul nu rezonez chiar deloc cu ideea asta! Şti cum e? Ca şi cu imensa "bunătate" dovedită muntenegreni în accidentul de autocar, când românii îi ridicau în slăvi şi aştia nu pricepeau, pentru că ce au făcut ei era absolut normal!!! Cum să nu sari în ajutorul unor oameni care păţesc un asemenea accident?? Nu a fost un act de "bunătate" cu dedicaţie sau fără, ci pur şi simplu modul normal de a reacţiona într-o situaţie de crză. Pot fi adresate mulţumiri, dar exagerările sunt deja altceva.
    Aşa şi cu atei! Eu consider că e de datoria mea să mă opun sau să comentez atunci când ceva mi se pare (şi am argumente pentru asta) că nu e în regulă, iar religia mi se pare o formă foarte parşivă de manipulare emoţională, un mod la fel de abject ca oricare mod de a profita fără scrupule de naivitatea altor oameni. Aşa că atunci când mi se oferă o ocazie, încerc să îmi spun răspicat punctul de vedere şi asta nu în "calitate" de ateu. Atât!

    RăspundețiȘtergere
  3. te rog nu dezimforma. cazul 'tanacu' e rezolvat, eroare judiciara (popa si maicile au facut parnaie nevinovati)iar 'medicii' ca in majoritatea cazurilor de malpraxis au scapat bine merci. vezi comentariile pe linkul postat de tine (evz.ro)sau mai bine cauta pe net rezultatele finale ale autopsiei. cineva tot tre sa plateasca acum sau in viitor (ca in cazul Marcel Tundrea)si acel cineva este 'sistemul juridic' si 'medicii' implicati in caz.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pe biata victimă au adus-o în starea respectivă, de comă, acţiunile iresponsabile ale călugăriţelor şi preotului, nu medicii. Atâta doar că supradoza de adrenalină a fost inoportună. De fapt era inoportună orice fel de intervenţie, fata era ca şi moartă. Tu vrei să-i scoţi vinovaţi chiar pe cei ce au încercat să facă minuni în a salva victima acestei crime? Felicitări! Înseamnă că gândeşti exact ca şi criminalii ce şi acum probabil consideră că au făcut bine ceea ce au făcut.
      Cu câtă elan şi fervoare se fac crimele în numele unui Dumnezeu... Şi nici nu sunt vinovaţi criminalii! Oare de ce? A, da, sunt slujbaşii Domnului, deci crima nici măcar nu e crimă.

      Ștergere
  4. da? nu stiam ca schjzofrenia induce stari de 'coma' ci de agitatie, btw, si in ospicii pacientii violenti sunt 'crucificati' in camasi de forta, deci? esti intoxicat de mass media ba chiar mergi pe linia Prea Nefericitului Daniel care a pus botu la propaganda caterisind pe 'popa'. cum se zice.. si fwtwt(bagat la puscarie) si cu banii luati..repet, citeste raportul final al autopsiei. fata traia si acum daca nu era'tratata de 'medici'.

    RăspundețiȘtergere
  5. ..sa te ajut putin www.9am.ro/stiri-revista-presei/Actualitate/24834/Dezvaluiri-spectaculoase-in-cazul-Tanacu.html
    medicul legist se numeste dan gheorghiu,probabil mai traieste, il poti contacta pentru 'detalii'.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dezavuez acest articol în primul rînd pentru absurditatea mesajului (chiar în sens metaforic, ateii nu sunt sunt avocații diavolului, ci ai rațiunii umane; ei se pot înșela în măsura în care aceasta se poate înșeala).
    În al doilea rînd pentru că, deși bănuiesc că s-a vrut o abordare la nivelul credincioșilor, "mi se pare o formă foarte parşivă de manipulare emoţională" (dl "Luke" despre religie, aplicabil, cred eu, și pentru prezentul articol).

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Întradevăr, articolul este un exerciţiu de manipulare. Ca toate articolele mele, de altfel. De fapt ca toate mesajele tuturor, care au fost, sunt sau vor fi, de la biblii la cărţile tehnice. Doar asta facem, noi, oamenii, non-stop: manipulăm.
      În afară de raţiunea umană mai există şi o altfel de raţiune? Sunt curios, şi eu...

      Ștergere
    2. Desigur. De pildă, religia creștină are o rațiune ce nu se pretinde a fi umană.

      Ștergere
    3. Faptul că nu se pretinde nu înseamnă că nu este. Trebuie demonstrat că nu este umană.

      Ștergere
    4. Perfect de acord.
      Problema devine ce rațiune se va folosi pe parcursul demonstrației.

      Ștergere
    5. Tocmai. Trebuie demonstrat că nu este umană şi că totuşi este raţiune, ceea ce este cam greu. Mai ales că singura raţiune cu care se măsoară este cea umană. Este măsura tuturor lucrurilor, cel puţin cele ce pot ajunge să fie înţelese de oameni. Aşa că alte "măsuri" sunt doar iraţiuni. Pentru că aşa cum creierul uman este finit şi dezvoltă raţiune, finită dar perfectibilă, tot el generează şi situaţiile fără sens, iraţionale, dar ce se cred a fi "raţiuni perfecte" tocmai datorită iraţionalităţii minţii ce le-a generat.

      Ștergere
    6. Eu nu l-am catalogat parşiv acest articol, chiar dacă nu sunt de acord cu ideea de eroism, dar nu se pune problema!
      Nu sunt de acord nici cu ideea ta conform cu care dacă este posibil să ne înşelăm, nu mai are rost să raţionăm (că practic asta spui tu).
      Iar legat de manipulare nu cred că e vorba!! A influenţa opinii evident că se doreşte şi asta se întâmplă oricum zi de zi, în diverse contexte, sub diferite forme.
      Manipularea este o anumită formă de influenţare a opiniei, care are un scop ce deserveşte interesele de dominare şi de exploatare a unor oameni în raport cu interesele unei mase de oameni, diferite de interesele acelui grup restrâns (că de aia sunt parşive). Care din interesele Profului în acest articol se referă la dominarea şi exploatarea creştinilor?

      Ștergere
  7. http://victordraghicescu.blogspot.ro/2013/06/oamenii-care-distrug-romania.html

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.