"Între fete" (Media Pro) găzduieşte un serial realizat de Alina B. - astrolog, ce începe cu articolul Omul si astrele – "as above, so below" şi continuă cu câteva articole despre istoria astrologiei, bunicele de altfel.
Problema este cu primul articol (spicuiesc câteva pasaje):
Departe de a fi un sistem de superstitii si credinte fara niciun fundament concret, astrologia este o stiinta in aceeasi masura in care si psihologia este una: nu este o stiinta esentialmente empirica, care sa se conformeze logicii newtoniene (si anume ca universul ar fi exclusiv de natura materiala, palpabila, cuantificabila), insa validitatea ei nu este mai putin plauzibila datorita acestui fapt. Astrologia opereaza pe baze astronomice (candva astronomia si astrologia erau unitare) si matematice in aceeasi masura in care cuprinde in ea mitologie, metafizica sau psihologie/psihanaliza. Daca in trecut ea avea un caracter ocult sau ezoteric, in ultimul secol a dobandit un caracter tot mai vadit exoteric: in momentul de fata, aproape ca nu exista om care sa nu fi auzit de ea sau care sa nu-si parcurs macar o data horoscopul (fie cel personal, fie cel periodic, general-valabil pentru zodia sa natala intr-un anumit interval de timp).
Deşi din start articolul trimite orice spirit analitic în desuetitudine prin etichetarea "sceptic", mă simt dator să trag un semnal de alarmă asupra gravelor erori.
1. Astrologia NU ESTE ŞTIINŢĂ, astrologia este pseudoştiinţă. Astronomia este ştiinţă.
A "ridica" la rangul de ştiinţă conceptele astrologice este crimă intelectuală. Este ca şi cum am pune egalitate între cercetarea medicală şi rugăciunile către zei în ideea că aceste rugăciuni sunt o metodă ştiinţifică.
2. Psihologia este ştiinţa ce studiază psihicul uman. Singura legătură cu astrologia este doar la nivelul studiilor ce explică de ce unii oameni cred în astrologie.
3. Astrologia NU operează pe baze astronomice. Eventual foloseşte date astronomice, dar într-un mod neştiinţific, deturnând aceste informaţii.
4. Amalgamul psihologico-astronomico-matematic invocat ca fiind "noua" faţă a astrologiei nu este de fapt decât ambalajul frumos cu care astrologii profesionişti solicită credibilitate în lipsa dovezilor şi metodelor ştiinţifice.
Cel puţin pe vremuri astrologii invocau divinitatea în a le descifra mişcarea astrelor (corpurilor cereşti). Acum se pare că divinul nu mai este la modă, se face apel la ştiinţă...
Iată prezentarea mea în ceea ce priveşte astrologia: http://profudereligie.blogspot.com/2009/10/astrologia-si-zodiacul.html
Este interesant de remarcat ca in cadrul stiintei vedice astrologia ocupa un loc privilegiat... dar n-are nicio legatura cu astrologia asta de dau la televizor...
RăspundețiȘtergereAdica... daca intelegi filosofia vedica, are sens astrologia, dar, asa, ca la noi, sa citesti un zodiac si porcarii fara sa intelegi ceea ce ar trebui sa fie...
@Adi
RăspundețiȘtergereAstrologia ocupă un loc important în mai toate religiile. Ştiinţa Vedică nu există, poate te referi la religiile vedice, ceea ce este cu totul altceva...
Aoleu... nu mai incepe si tu cu "revendicarea stiintei". In primul rand, abia ce imi doresc sa stau si eu de vb cu un ateist care chiar e savant... nu fan documentare de pe Discovery si Animal Planet...
RăspundețiȘtergereAm intalnit un brazilian care e la doctorat si... ateist (destul de surprinzator pt un brazilian). Ma incanta conversatia cu el.... pana mi-a spus ca crede ca exista extraterestri, deoarece este foarte probabil sa existe dat fiind numarul f mare de stele si galaxii... A urmat sa ii explic de ce se numeste "teoria probabilitatilor", ca el nu stia decat "Probability".
Ce ma distreaza cretinciosii care accepta orice bazaconie din Biblie dar nu pot concepe ca ar putea exista viata pe o planeta dintr-un milion
RăspundețiȘtergereAş avea doar un mic comentariu asupra punctului 2, unde afirmi, prin copiere, faptul că psihologia este ştiinţă.
RăspundețiȘtergereAş cerceta mai bine ce înseamnă o ştiinţă, cum se ajunge de la ipoteză la formularea unei legi şi ce invalidează o lege ştiinţifică - adică mecanismele de studiu.
Aplicând astea psihologiei, vom vedea că doar psihologii visează că fac ştiinţă, de fapt psihiatria este ştiinţă, psihologia este ştiinţă exact cum religia este ştiinţă :) - se studiază în facultăţi şi cei care o studiază-şi dau întotdeauna dreptate între ei ...
@Anonim2
RăspundețiȘtergereCâteva definiţii:
Psihologia este ştiinţa care studiază psihicul (procese, însuşiri, mecanisme psihice), utilizând un ansamblu de metode obiective, în vederea desprinderii legitaţiilor sale de funcţionare, cu scopul cunoaşterii, optimizării şi ameliorării existenţei umane.
Psihiatria este o ramură a medicinei care se ocupă cu prevenirea, diagnosticarea, tratamentul şi reabilitarea persoanelor cu boli mintale.