28 iulie 2010

Posedarea, diavolul şi descopera.ro

Din când în când descoperă.ro, divizie a Media Pro, dă cu stângu'n dreptu'. Un articol ce se doreşte enciclopedic degajă informaţii trunchiate, partinice, ideologizate: http://www.descopera.ro/cultura/6438991-posedarea-diavoleasca-cand-satana-preia-fraiele. Cel puţin este aşezat la despărţământul cultură...

Să luăm pe rând aberaţiile din articol:
Nu crezi ca asa ceva este posibil? Gresit! Este vorba de posedarea demonica, iar Necuratul nu iarta pe nimeni.
Nu pe bune... Lipsa de discernământ se numeşte posedare demonică? Crizele de epilepsie, starea cataleptică sau nebunia au alte explicaţii decât cele medicale?

Cu toate ca stiinta refuza sa accepte existenta unei entitati malefice imateriale, care influenteaza faptele oamenilor si determina destinul post-mortem al sufletelor, asta nu inseamna neaparat ca acolo, in planurile si lumile invizibile ochilor nostri, nu ar exista cineva care sa ne vrea raul. Ba din contra.
Este clar, ştiinţa - greşit, credinţa - corect. Apoi celebrul dicton: "Cea mai mare izbanda a Satanei impotriva Binelui a avut loc in momentul in care i-a convins pe oameni ca el nu exista". Să recapitulăm: Cineva spune că există Monstrul din Spaghete. Dacă cine aude lucrul acesta contestă (pentru că nu a fost adusă nici o dovadă pentru această afirmaţie) este datorită faptului că Monstrul a învins. Eroare de logică circulară. Se susţine o afirmaţie prin chiar lipsa de susţinere a ei.

Cum se mai pot sustine astfel de teorii in fata miilor de victime (documentate) ale posedarilor? se întreabă autorul (al cărui nume nu l-am găsit în articol).
Documentate prin ce? Prin erori de logică? Prin diagnosticare medicală greşită? Prin susţinerea cu tărie a credinţelor lipsite de raţiune? Prin mărturiile celor ce, chiar ei (familiilor lor indurerate, duhovnicilor cu har de exorcisti, si, de ce nu, chiar in fata Mantuitorului Iisus Hristos, care a facut el insusi exorcizari si a fost ispitit in desert) sunt de fapt propovăduitorii şi "justificatorii" existenţei Diavolului?

Pe lângă toate aceste aberaţii partizanatul creştin, cu precădere ortodox, transpiră în întreg articolul. "Prezentarea" diavolilor este conformă cu literatura ortodoxă izvorâtă din conflictul iudeo-roman şi bazată pe miturile şi superstiţiile vechilor evrei: formele de şerpi, scorpii şi balauri provin din vechile mitologii, iar denumirea de căpetenii şi legiuni este paralela clară cu vestitele structuri militare ale cuceritorilor romani.
Cea mai forţată afirmaţie, tributară "diavolului" creştin-ortodox modern, este ideea că Balaurii, daca sunt lasati sa se manifeste, sunt capabili sa distruga civilizatii intregi sau chiar planete. Se pare că şi ortodoxismul înceacă să ţină pasul cu descoperirile ştiinţifice...

Nu este amintită nici măcar o idee a personificării răului în celelalte religii sau credinţe. "Diavolizarea" ortodoxă a existenţei, prin adeverirea susţinută, duce la intoleranţă şi nenorociri, fiind justificare pentru acţiuni de tipul vânătorii de vrăjitoare. Nu este amintit nici faptul că adepţii creştinismului sunt consideraţi posedaţi de diavol de către extremiştii islamici, după cum şi creştinii, mai ales ortodocşii, consideră acelaşi lucru despre fraţii lor musulmani. Nu mai vorbesc de "satanizarea" ateilor...

9 comentarii:

  1. Da, e păcat, de fapt sunt dezamăgit de întregul trust Discovery.

    RăspundețiȘtergere
  2. "Lipsa de discernământ se numeşte posedare demonică?"
    Da!
    Este lipsa de discernamant... si se numeste in alt fel:) De ce nu?!

    "Cu toate ca stiinta refuza sa accepte existenta unei entitati malefice imateriale"
    Si bine face! "Diavolul" este o nascocire a Bisericii... vezi: http://adrianarvunescu.wordpress.com/2010/07/06/despre-iad/

    "Cum se mai pot sustine astfel de teorii in fata miilor de victime (documentate) ale posedarilor?"
    Nici eu nu cred in exorcizari din-alea... insa cred ca toti oamenii sunt posedati de ignoranta, prostie, rautate, violenta etc. ... chestiuni mult mai rele decat asa-zisul diavol!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. domnu profu , dumneata a-i cunoscut macar vre-un demonizat ? Nu ma refer la acei nefericiti de la spitalul de nebuni sau bolnavii epileptici . Ci la demonizati . Eu am cunoscut vre-o cativa si am chiar un amic posedat . Si sa mai stii ca am trecut si pe la spitalul de nebuni ( in vizita ) si am cunoscut si epileptici , si te rog sa ma crezi ca nu au nimic in comun unii cu altii . Deci te mai intreb o data : ai cunoscut vreodata un posedat ? Si daca da , te rog sa-mi spui si cum se mainifesta .
    cristian

    RăspundețiȘtergere
  4. @cristian
    Binenţeles că nu am cunoscut demonizaţi, odată ce demonii sunt invenţii. Dar am cunoscut destui oameni ce cred aceste invenţii. Faptul că tu nu cunoşti bolile prietenilor tăi nu înseamnă că acestea sunt posedări ale diavolului.
    Creierul uman este un organism complex, din acest motiv şi defecţiunile sale sunt complexe, unele încă necunoscute medicinei. Dar pentru asta nu trebuie să punem în cârca diavolului necunoaşterea nostră, este doar lipsă de cunoştinţe. Cel puţin deocamdată.

    RăspundețiȘtergere
  5. Argumentarea ta este una teoretica si nu stiintifica ceea ce este un mare minus pentru un ateu care isi justifica credinta lui prin dovezi empirice. Tu crezi ca stiinta va descoperi ceea ce crezi .
    In plus nici macar nu ai avut ocazia sa cunosti personal un om posedat . Dar vorbesti despre asa ceva .Curat stiintific.
    Daca totusi vrei sa te lamuresti ce-i cu chestia asta iti dau un pont: daca ai ocazia sa cunosti pe cineva care se crede posedat si vrei sa vezi daca e asa , incearca sa-i dai ceva sfintit ( paine , apa , etc.) , insa fara sa-i spui ca e luat de la Biserica . Daca va refuza cu incapatanare sa le atinga ( nu mai spun sa le manance ) , ajungand chiar sa se infurie groaznic si sa faca urat de tot , inseamna ca e posedat . Daca nu refuza si accepta sa le atinga ( sa manance) si nu se mainfesta ciudat , atunci nu are nici un demon .
    Asta e numai una din dovezi . Daca vrei iti mai spun .

    RăspundețiȘtergere
  6. @cristian
    Pontul tău funcţionează asupra "credincioşilor posedaţi", cei necredincioşi nu au şanse de a fi identificaţi cu aceste procedee. E verificată treaba.
    Îţi dau şi eu un pont pentru a descoperi un demonizat: crezi cu tărie că cineva este posedat şi vei observa la un moment dat asta. Se numeşte sugestie sau inducţie mentală. Se foloseşte pe scară largă de tot felul de religii.
    Despre cum au ajuns oamenii să creadă în Diavol: http://profudereligie.blogspot.com/2011/10/diavolul.html

    RăspundețiȘtergere
  7. tu chiar crezi ca eu fac eforturi mentale ca sa-mi demonstrez credinta?
    Imi pare rau , dar tu nu stii un lucru esential in religia crestina ortodoxa , si anume ca credinciosul nu are voie sa-si imagineze nimic . Deci nu ai cum sa te auto-sugestionezi . Prin imaginatie vin toate gandurile rele si demonii pot sa-ti suceasca mintea .
    Iata o dovada prin care se vede clar ca crestinismul ortodox este total diferit de celelalte religii .

    RăspundețiȘtergere
  8. Inepțiile pe care un imbecil ateu (scuzați pleonasmul), care nu-și semnează căcatul, fiind deci un nimeni/nimic, le vomită aici, fac pereche perfectă cu toate "învățăturile" marxist leniniste, ateism științific, globalizare etc.Aceeași sifilitici care au inventat comunismul și Martorii lui Ebola, globalizarea și "liberalismul" sexual (poponari, limbiste, transexuali și alte jeguri degenerate), se chinuie să acopere adevărul și mințile curioase.
    Adevărul ?ce aberați voi n-are legătură decât cu propaganda marxist ateistă, fără bază și substanță.
    Marș la kibuț, perciunați muiști ;

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.