8 ianuarie 2014

Ce este un ateu?

Freija Vanir ne pune iarăşi la-ncercare cu întrebări "şugubeţe":
După mintea voastră, și făra a o da prin dicționare, ce este un ateu?

Iată câteva răspunsuri spicuite de mine:
Andrei Muntean - O persoană care nu crede în existenţa zeilor.
Alexandra Ene - Aş adauga că este starea naturală a unui om. Ne naştem atei.
Radu Rosca - Un ateu este o persoană care respinge existenţa deităţilor.
Anima Atra - Ateu nu implică nimic mai mult decât negarea divinităţilor... orice altceva este pe lângă.
Alexandra Crişan Sârbu - Un ateu e un om care e în stare să facă diferenţa între bine şi rău fără frica de iad sau cu gând la răsplata raiului.
Mícheál Sagart - O poziţie faţă de afirmaţia existenţei unei zeităţi.
Andrei Muntean - Un ateu este o fiinţă care întruchipează raţiunea şi scepticismul, este iubitor de ştiinţă şi un filozof înnăscut. Deseori îl vei vedea cu o pipă în mână în timp ce-şi stimulează creierul cu dezbateri ştiinţifice la un nivel foarte ridicat. Când vine vorba de politică ţine cu stânga. Mare om, mare caracter.
Paul Dobre - Un ateu este omul care se desparte de fricile maimuţei ancestrale. Nu numai că se desparte de ele, dar le transformă într-o unealtă de cunoaştere şi le face să lucreze pentru el.

Şi răspunsul meu - Ateul este cel ce nu pune divinitatea ca răspuns la întrebările la care nu ştie să răspundă.

Voi ce definiţie daţi?
Aveţi dreptul la una singură, de maxim 10 rânduri. Comentariile la definiţii vor fi şterse.

15 comentarii:

  1. Ateul este cel ce nu pune divinitatea ca răspuns la întrebările la care nu ştie să răspundă.

    RăspundețiȘtergere
  2. As fi evitat putin raspunsul lui Andrei Muntean pentru ca partea cu ateul fiind de stanga nu se aplica tot timpul. Personal, sunt un ateu liberal sau libertarian ce tinde putin spre dreapta iar ca mine mai sunt, cu siguranta. Sunt multi care sunt apolitici.

    Apoi, a fi ateu nu te face neaparat mai destept, mai inteligent, mai rational. Multi atei devin atei din motive infantile, parerea mea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Acolo e umor. Aşteptam definiţia ta. După care voi şterge acest comentariu.

      Ștergere
  3. Ateul este cel ce elimina "supra" din "supranatural".

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Faină definiția asta :-)

      Ștergere
    2. Relaţia ta cu Dumnezeu – dacă ai simţit că ţi-a răspuns Dumnezeu – este o legătură specială, care nu poate fi explicată. Oricât aş încerca să definesc credinţa, rugăciunea, mila lui Dumnezeu, n-aş putea folosi decât cuvinte umane, raţionale, care n-au nimic de-a face cu supra-raţionalitatea lui Dumnezeu.

      Dumnezeu e în afara lumii, Dumnezeu este numai în dragoste. Nu încerc să vă explic toate aceste lucruri, pentru că nu se pot explica. Ele fac parte dintr-o relaţie mistică a omului cu Dumnezeu, pe care cineva o simte sau nu o simte, o practică sau nu o practică. Nu este cale de mijloc.
      preot Gheorghe Calciu

      Ștergere
    3. @Anonim preot Gheorghe Calciu
      Aceeași relație de nedefinit o poți avea cu Moș Crăciun sau cu o iluzie generată de ceva alocool suplimentar. Faptul că „simți” ceva nu arată decât că ai activitate cerebrală.
      "Religia e precum un orb ce bâjbâie printr-o cameră întunecată după o pisică neagră ce nici nu e acolo, şi o găseşte!" - Oscar Wilde
      "Rugăciunea e ca şi cum ai suna la un număr de telefon inexistent. Dacă îţi răspunde cineva totuşi în mod sigur ai sunat unde nu trebuie." - Alexandru Lăpugean

      Ștergere
  4. Ateul este cel care se raportează la zeități ca la niște artificii inventate de alții pentru a-și justifica sistemul de valori. Și mi se pare sfidător la adresa logicii și evidenței să considere că ÎN MOD CERT NU EXISTĂ ZEI. Pleacă de la premisa că nu există, înțelegând lucrurile în mod științific, natural, pe baza concretului dovedit.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ateul este acel om capabil sa discearna intre realitate si fictiune, fiind rezistent la influente emotionale reprezentate de recompense si pedepse de asemenea fictive.

    RăspundețiȘtergere
  6. Ateul este un om fericit, pentru ca daca ar fi nefericit sigur n-ar mai fi ateu.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ateul respinge ipoteza teistă, din lipsă de dovezi şi argumente, fie ele directe sau indirecte, consderând-o (în cel mai agnostic caz) insuficient de consistentă, sau (varianta gnostică) de-a dreptul ridicolă. Dar ar mai fi de adăugat ceva, anume că ateul face asta nu doar cu ipoteza teistă, ci cu orice ipoteză care are aceleaşi caracteristici.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ateul este cel ce zambeste la soare, are bun simt si nu crede in basme.... Florin...

    RăspundețiȘtergere
  9. Este cel ce isi asuma 100% responsabilitatea pt existenta sa

    RăspundețiȘtergere
  10. Un ateu este un om trezit la realitate şi nu acceptă să i se spele creerul cu diferite afirmații false .

    RăspundețiȘtergere
  11. Ateul e un om care nu crede in existenta lui Dumnezeu fie pentru ca si-a dat seama ca nu exista temeiuri rationale sa creada, fie din alte motive care n-au nicio legatura cu rationalitatea. Aceasta spre deosebire de omul religios pe care nu-l intereseaza temeiurile rationale, ci doar credinta.

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.