4 iulie 2010

Apa sfinţită

Mai întâi câteva ştiri:
Un falsificator de apa sfintita a fost arestat
Zeci de credinciosi rusi, otraviti cu apa sfintita de Boboteaza
In casele timisorenilor a curs apa sfintita la robinet, de Boboteaza
Apa sfintita la dozator, pentru a te feri de gripa porcina

Apa este una dintre cele mai importante epifanii, suport al vieţii şi motiv al existenţei. Nu există religie care să nu valorizeze apa. Principiu al nediferenţierii şi totodată al germinaţiei, apa este uzitată de creştinism ca mijloc cataclismic necesar renaşterii, atât prin potop cât şi prin botez. Atâta doar că pentru botez, pentru renaşterea spirituală, aceasta trebuie să sufere modificări, să fie supusă iniţiatului, respectiv să fie sfinţită. Procesul sfinţirii este magic prin excelenţă, dar controlat de liderii religioşi, prin asta impunând autoritatea necesară conducerii bisericilor. Fiind absolut necesară existenţei, apa trebuie sacralizată adecvat, deşi fenomenul "sfinţirii" se întâmplă de fapt doar în mintea enoriaşilor. Nu contează compoziţia chimică, contează doar dacă a fost "atinsă" de reprezentanţii divinităţii.

Când apa scapă de sub control, tagma bisericească se spală pe mâini: "Este voia Domnului!". Preoţii blamează chiar pe cei ce cred în poveştile lor învinovăţindu-i de necredinţă. Potopul (inundaţiile) este tot apa, năvalnică, controlată de Dumnezeu pentru pedepsire. Aceste două extreme, apa pedeapsă divină şi apa sfinţită, sunt de fapt una întruna. Acelaşi Siret sfinţit în iarnă sare pe maluri şi ia case şi vieţi în vară. Să nu fi fost protocolul religios concludent? Să nu fi auzit Dumnezeu slujbele de sfinţire a apei? Să se fi păcătoşit aşa repede trăitorii de pe maluri?

Pe lângă aceste ape mai sunt şi cele "ştiinţific" modificate. Un fel de apă sfinţită "tehnologic". Magia se produce prin fel de fel de magnetizări, filtrări, polarizări sau iradieri "benefice". Aici nu contează rugăciunea, contează iluzia creată de marketing şi potenţialul de dezvoltare a afacerii. Un alt protocol, acelaşi rezultat...
În continuare câteva preţuri ale produselor Aquabionica:
- IMB System (contribuie la menţinerea echilibrului în cazul stărilor de hiperimunitate) Preţ: 178.57 € pentru sistem stadiu I. Conţine vreo 500ml de apă. În total sunt VII stadii. Binenţeles că nu are efect dacă folosiţi doar un stadiu...
- Un singur set Deep & Free, conține 2 flacoane de spray nazal. Preţ: 44.64 €.
Ar fi şi păcat să nu profite oportuniştii de valenţele apei.

Vorba veche din bătrâni spune adevărul: e ca apa sfinţită, nici nu strică nici n-ajută...

5 comentarii:

  1. Apa nu este epifanie in nicio religie (poate in religiile delfinilor:>)... ce-ai?
    Epifanie inseamna altceva... probabil exista termen de specialitate si pentru ceea ce vrei tu sa spui... dar nu sunt chiar atat de genial sa stiu toate cuvintele:)
    Totusi, ar trebui sa tii cont si de structura chimica... nu numai de compozitie! Adica cum sunt aranjate moleculele alea... ca cand e gheata e altfel, cand e vapori e altfel, cand e rece e altfel, cand e calda e altfel... asa e si cu determinarea informationala, nu numai cea termodinamica (desi sunt intrucatva inrudite)
    Ai vazut experimentul ala de te uiti la microscop la apa din pahare pe care ai pus etichete cu diverse cuvinte exprimand stari de spirit negative si pozitive??

    RăspundețiȘtergere
  2. @Adi
    epifanie - revelaţie a unei realităţi sacre, mitice, a unei lumi nevăzute (DEX). Identificarea sacrului în existenţa profană se poate numi epifanie.
    hierofanie - manifestare a sacrului (DEX). O anumită configurare este interpretată ca fiind mijlocul prin care divinul se manifestă concret.

    Rugăciunile sau cuvintele nu influenţează apa. Cuvintele sunt doar nişte convenţii. Vezi denumirea unei localităţi ce este identică cu denumirea populară românească a organului sexual masculin.
    Experimentele ce nu respectă metodele ştiinţifice nu sunt relevante deoarece dau rezultate neconcludente.

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai, nu merge sa zici ca Dumnezeu se infatiseaza in aghiazma aia... o fi un termen care defineste rolul ritual al apei sfintite, dar cel de epifanie este barbarologic folosit aici..
    Deci nu cuvintele (ca entitati morfo-sintactice) influenteaza apa, ci informatia continuta in acel text!!
    Poti extinde pana la a zice... sentimentele care le manifesta cineva in vecinatatea apei...
    Mai, ma intristezi... ar trebui sa te downgradezi la "Studentu la teologie"!

    RăspundețiȘtergere
  4. @Adi
    "Forţele" ce influenţează apa pentru a deveni aghiazmă se presupune a fi magice. În realitate nu există nimic. Explicaţiile aşa zis ştiinţifice ce descriu modificările aduse apei în urma rugăciunilor sau a vorbelor bune sunt inepţii nedemonstrate. Eventual pentru tine, personal, o apă tratată cu înjurături să devină "toxică" deoarece crezi acest lucru şi şti că a fost tratată astfel. Seamănă cel mult cu efectul placebo, apa nu s-a modificat în realitate.

    RăspundețiȘtergere
  5. Faza cu agheazma nici nu stiu ce legatura are cu crestinismul de fapt... probabil au imprumutat-o de la obiceiuri pagane din diverse locuri... deci nici macar nu merita statutul de element periferic al crestinismului...
    Cred ca "efectul placebo" este o explicatie slaba... mai potrivit imi pare daca te uzezi de conceptul de karma.
    Adica tu iti dresezi psihicul sa creada ca apa respectiva iti face ceva bun... si te optimizezi putin... dar este evident ca din ignoranta. Insa, daca esti constient ca te introduci intr-o stare de piosenie sau de facut fapte bune... atunci efectul (tot la nivel psihic) este mai important decat cel obtinut prin pura ignoranta!

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.