Mai jos aveţi o prezentare, făcută de prof. Sugata Mitra (specialist în tehnologia educaţiei), a experimentului numit "gaura în perete". Acesta a montat PC-uri în zone din India unde copiii nici măcar nu auziseră de calculatoare sau şcoală şi a observat cum aceştia au capacitatea de a învăţa şi descoperi, fără ajutorul adulţilor, prin auto-organizare.
De ce fac acest lucru? Pentru că sunt copii şi se joacă, pentru că sunt curioşi, pentru că pot învăţa repede şi eficient, chiar unul de la celălalt. Şi mai ales pentru că nu sunt adulţii care să le impună dogme, regulamente şi standarde. Cea mai mare parte a educaţiei primită de la adulţi este de tipul "nu fă aia" şi "trebuie să faci aia".
Totuşi au nevoie de câteva lucruri pe care noua versiune a legii învăţământului şi intenţiile guvernului numai asta nu fac. În loc să investească în şcolile sărace pentru a pune la dispoziţia copiilor tehnologia educaţională doreşte să le închidă pentru că sunt "neprofitabile". În loc să pună accentul pe pregătirea pedagogică a profesorilor şi încurajarea acestora de a activa cu copii aflaţi în deficit educaţional face exact invers. În loc să construiască o paradigmă educaţională elastică bazată pe dobândirea de valori impune dogme "morale" prin orele de religie.
Am subliniat mai sus "pedagogic" pentru că asta defineşte învăţătorul şi nu nivelul său de cunoştinţe care poate fi depozitat, uşor, într-o carte sau pe un CD. "Un profesor ce poate fi înlocuit de către o maşină ar trebui să fie" a spus Sir Arthur C. Clarke, amintit de Sugata Mitra. Iată cum încheie dizertaţia: "Cred că este timpul ca educatorii să-şi realizeze singuri specificaţiile de lucru, şi am un astfel de set de specificaţii. Acesta este doar un rezumat asupra lor. Şi un asfel de set de specificaţii ar trebui să dea naştere tehnologiei care abordează problema distanţei, a valorilor şi a violenţei. M-am gândit să-i dau un nume - de ce nu i-am spune "dez-doctrinare". Şi ar putea aceasta să reprezinte un scop al tehnologiei educaţionale pe viitor. Vreau să vă las să vă gândiţi la asta. Vă mulţumesc!"
Şi eu vă las cu filmul. Are şi subtitrare în română. Vizionare plăcută!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.