4 ianuarie 2010

Zvonurile antivaccin

După cum am promis voi trata fenomenul zvonurilor. Faţă de ştiri, care sunt informaţii verificate de jurnalişti responsabili, zvonurile au doar această aură superficială de ştire, de informaţie credibilă. Pentru aceasta zvonul trebuie să fie emis de persoane creditate de cel ce recepţionează zvonul. Dacă persoana care transmite informaţia respectivă nu întruneşte minimum de credibilitate, dacă nu este considerată de receptor ca fiind iniţiată în problemă, mesajul este respins ca fiind incorect sau incert. De exemplu l-am întrebat pe un cunoscut ce lucrează în Londra (în construcţii) dacă stie ceva de fetiţa ce a fost vaccinată antiHPV şi a murit. Prin acest act eu l-am considerat iniţiat în problemă doar pentru faptul că locuieşte în Londra... Deşi nu are nici o cădere să îmi furnizeze informaţii medicale, nefiind de specialitate şi având informaţii parţiale şi reinterpretate de alţi cunoscuţi ai săi, acesta mi-a comunicat ce credea el ca fiind adevărat (nu contează ce anume, important este procesul). Zvonul s-a lansat... Acest tip de lansare a zvonului o putem numi generare naturală. La un moment dat, în anumite conjuncturi, cineva investit de receptori cu credibilitate îşi dă cu părerea vis-a-vis de un subiect. Dacă mai şi deţine minimum de capacitate de a transmite informaţia într-un ansamblu logic sunt toate şansele să lanseze un zvon.

Alt tip de lansare este cea făcută de specialiştii în comunicare. Aceştia au interes pentru a transmite anumite informaţii în regim de zvon pentru ca o eventuală demontare a minciunii cuprinsă în acesta să nu fie posibilă şi astfel să fie feriţi de repercursiuni. Exemple sunt destule şi au fost multe companii ce au suferit în aceste războaie informaţionale lansate de profesionişti. Chiar şi în cadrul revoluţiei din decembrie 1989 se ia în cosiderare activarea profesionistă a zvonurilor ce circulau pe atunci: apa este otrăvită, se trage în draci în diferite oraşe, zeci de mii de victime, helicoptere ruseşti ne atacă etc. Faţă de zvonul născut oarecum din întâmplare acesta este cu un scop bine stabilit: discreditarea ţintei vizate pentru fel de fel de foloase. În cazul nostru (zvonurile antivaccin) ar putea să fie anumiţi producători de substanţe fără valoare medicală care îşi văd ameninţate afacerile de vânzare a iluziilor tămăduitoare datorită acţiunii vaccinurilor. Variola a fost eradicată, în curând vor fi şi alte boli virale de domeniul trecutului, pentru ei vaccinurile înseamnă faliment... merită să lanseze zvonuri.

Armele unui zvon se găsesc în ambele tabere: cel ce lansează informaţia utilizează metode de manipulare, inconştient chiar, pentru că doreşte să fie crezut (faptul că este ascultat îl face să se simtă bine, cui nu-i place să îi fie luată în considerare opinia); cel ce primeşte informaţia doreşte să o creadă, de asta îl şi acceptă pe lansator, îl creditează din start (inconştient consideră că dacă deţine mai multă informaţie şansa de a fi el creditat în viitor de altcineva creşte). Acest principiu se aplică până şi la micile şi nevinovatele bârfe dintre vecine, valoarea de adevăr a informaţiei nu contează, important este să fii în lanţul de transmitere a ei. Şi dacă este spectaculos de absurdă şi mai bine, plăcerea de a o transmite mai departe se dublează...

O altă armă este pretenţia de veridicitate, şi pentru asta sunt aduse de către transmiţători date, informaţii, concluzii sau supoziţii. Important este ca amănuntele tehnice să fie cât se poate de greu de combătut, şi pentru asta se dau detalii cât se poate de sofisticate în partea balanţei ce slujeşte credibilităţii zvonului şi sunt ocolite celelalte, având convingerea că nimeni dintre receptori nu va avea răbdarea sau capacitatea de a le verifica. Şi, întradevăr, aşa este... Receptorii se reped orbeşte la a transmite mai departe zvonul. Mai mult de atât, în dorinţa de a deveni cât mai credibili caută sau inventează chiar ei noi date tehnice ce vin în sprijinul afirmaţiei.

Pe vremuri zvonurile se transmiteau din gură în gură. Apoi au apărut zvonurile tipărite specifice presei de scandal dar în capcana căreia cădeau şi publicaţiile serioase. România lui decembrie 1989 a electronizat zvonul şi la transmis cu o viteză uluitoare unei mase imense de oameni. Intoxicările, voite sau nu, au penetrat în aproape orice casă, până şi reticenţii occidentali le-au căzut pradă. Acum internetul este noua platformă de răspândire a zvonurilor. Comoditatea accesului la informaţie de oriunde precum şi capacitatea de a transmite oriunde informaţia dă ghes oamenilor de a se exprima. De a se face ascultaţi. Nu contează că lansează sau transmit mai departe un zvon, important este să fie în centrul atenţiei, să câştige adepţi şi să creadă că sunt valoroşi. Ce dacă oamenii nu se mai vaccinează şi transmit bolile celor ce nu se pot apăra (58 decese în România, peste 12200 în lume - date valabile la 1 ianuarie 2010 referitor la victimele virusului AH1N1), ei se simt bine...

Pericolul apare pentru zvon în momentul în care saturaţia a atins un anumit punct. Toată lumea eligibilă este informată, zvonul se pare că şi-a atins ţinta. Acesta este un moment periculos din nou, zvonul se poate întoarce împotriva lui însuşi printr-un contrazvon. Care este la fel de fals şi are aceleaşi atribute, dar susţine ideea contrară. Deşi este posibil ca contrazvonul să fie construit de profesionişti acesta nu se poate susţine decât la momentul oportun, altfel nu are nici o şansă deoarece cei mai înfocaţi depanatori ai contrazvonului sunt cei ce au susţinut zvonul iniţial şi care acum au de pierdut, şi în primul rând credibilitatea.

Zvonul se poate şi stinge, timpul trece, previziunile nu se adeveresc, lumea se plictiseşte de el sau pur şi simplu apare alt zvon mai interesant care îl eclipsează. Pentru un anumit moment însă acesta şi-a făcut datoria... cu victimele de rigoare, în cazul zvonurilor antivaccin...

Dumnezeu să-i ierte!

PS: Pe de altă parte şi eu lansez un zvon, de data asta provaccin, chiar prin acest articol, nu? Tocmai că nu...
Nu vă lăsaţi manipulaţi, căutaţi informaţii corecte, din surse sigure, chiar dacă asta presupune efort...

6 comentarii:

  1. buna ,
    dilema mea e mare,in legatura cu vaccinul ah1n1,intrucat sunt insarcinata in 25 saptamani,mai am doua fetite,de 1 an si 3 ani.Am contactat mai multi medici,si,din5,doar unul singur mi-a spus ferm sa ma vaccinez.Sotul meu are contact cu multa lume pe zi(el se va vaccina in urmatoarele zile)insa dilema e in cazul meu,intrucat pe parcursul celorlalte sarcini nu am luat niciun fel de medicament.Nu as vrea sa-mi expun copilasul niciunui pericol,dar sunt speriata de masurile care se iau in cazul in care o femeie insarcinata contacteaza virusul(intreruperea sarcinii sau cezariana).In orasul nostru,au murit deja doua femei,la fel si bebelusii,carora,nu li s-a dat nicio sansa la viata.Cum pot sa hotarasc ce e mai bine pentru copilasul meu si apoi pentru mine,atata timp cat se stiu asa utine lucruri despre efecte adverse sau reactii?Ma ajutati cu un sfat?
    marinela horotan,baia mare

    RăspundețiȘtergere
  2. Dragă Marinela,
    Trebuie să şti că eu nu sunt nici pe departe specialist în medicină, şi cu atât mai puţin în specializările epidemiologice. Trebuie să apelezi la specialiştii în medicină, dar să nu uiţi niciodată că nimeni nu îţi poate da garanţii depline. Orice acţiune sau inacţiune comportă un risc. Trebuie să pui în balanţă riscul ce există dacă nu faci vaccinul cu eventualele riscuri dacă îl faci.

    Ce trebuie să subliniez este faptul că spui că se ştiu puţine lucruri despre efectele adverse. Aici trebuie să te contrazic, se ştiu foarte multe lucruri, tipul acesta de vaccin este testat şi efectuat de vreo 30 de ani, singura diferenţă este că se adresează noului virus. Din acest punct de vedere este unul dintre cele mai sigure vaccinuri.

    Aici găseşti prospectul vaccinului (este posibil să fie modificat în sensul includerii şi a altor grupe de populaţie): http://jurnal.medicalnews.ro/2009/12/05/vaccin-anti-gripa-ah1n1-cantgrip-prospect/

    Ce mă bucură este faptul că soţul tău doreşte să te ferească de riscul de a te contamina de la el, în cazul în care s-ar îmbolnăvi, şi a decis să îşi facă vaccinul. Dacă toţi cei fără probleme sau riscuri suplimentare ne-am face vaccinul jumătate din bătălie ar fi căştigată, potenţialul epidemiologic ar scade, virusul s-ar transmite din ce în ce mai greu deoarece nu va mai avea pe cine să contamineze.

    Sănătate!

    RăspundețiȘtergere
  3. adevarul e la mijloc7 ianuarie 2010 la 11:12

    Profule de religie,sunt de acord in linii generale cu ce-ai scris,dar oare sa fie chiar fum fara foc acest curent nefavorabil de opinie la adresa vaccinurilor?

    PS:zi si mie,ce setari trebuie sa modific si pe unde,ca sa pot scrie cu diacritice?E necesar un anumit tip de tastatura?Nu prea ma pricep la chestii d'astea.Eu am o tastatura pe care scrie ceva de genul A 4 tech,si Anti RSI,iar pe spatele ei:model KBS-720(e made in china)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pentru "adevărul nu e întotdeauna la mijloc":
    Luând în considerare că eu par un om normal din punct de vedere fizic dar dacă cineva afirmă că am două capete şi o coadă stufoasă trebuie să presupunem că e ceva în neregulă cu mine? Probabil dacă nu am două capete măcar am şase degete la o mână...

    Acest tip de gândire nu este corect.

    Pe de altă parte nimeni care este responsabil nu poate susţine sau demonstra că o acţiune asupra unui corp uman prin injectare este ferită de orice fel de risc. După cum nimeni nu poate garanta când te trezeşti că nu vei avea nici o neplăcere peste zi. La urma urmei poţi avea chiar surpriza de a muri, la un moment dat acest lucru chiar se va întâmpla..

    Până atunci multă sănătate!

    RăspundețiȘtergere
  5. Cât despre setarea tastaturii pentru limba română (cu diacritice) aici:
    http://www.secarica.ro/html/ro_keyboard.html

    RăspundețiȘtergere
  6. adevarul poate fi la mijloc7 ianuarie 2010 la 20:51

    Multumesc pt.tastatura!
    Cat despre adevar...de acord ,el e uneori si la extreme.A nu se confunda treaba asta cu extremismul.
    Depinde cine si cati afirma despre mine ca am 2 capete si coada.Cand sunt mai multi ,iti pui niste intrebari.Desi chiar si mai multi fiind care spun un lucru,tot de la un zvon poate pleca toata treaba.

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.