26 noiembrie 2010

Secularizarea este necesară

Adevărul.ro ne anunţă că Ministerul Cultelor face verificări: http://www.adevarul.ro/actualitate/Statul_verifica_pomenile_facute_Bisericii_0_378562801.html. Asta nu înseamnă că vor fi şi finalizate. Sau că rezultatul va fi reparatoriu. Sau că aceste abuzuri "în numele dreptei credinţe" nu se vor repeta.

Salut iniţiativa şi efortul jurnaliştilor de la Adevărul de a scoate la lumină lipsa de control şi abuzurile economice ale clerului ortodox şi nu numai. Trebuie subliniat faptul că organizaţiile de tipul stat în stat, ce nu pot fi verificate din exterior, vor duce în mod cert la abuz. Biserica Ortodoxă Română este oportunistă ca orice organizaţie, şi va fi aşa indiferent de discursul capilor săi. Mai ales că acest discurs, cel puţin referitor la găurile negre financiare, lipseşte. Întreb şi eu, alăturându-mă corului: Ce părere aveţi, Înalt Preasfinţia Voastră, de activităţile subliniate în presă? Dar îl întreb şi pe preotul sărac din sat, şi pe teologul de la facultate, şi pe profesorul dăruit "educării religioase", şi pe monahul secătuit de post: Ce părere aveţi, domnilor?

Concluzie? Atâta timp cât statul nu este cu adevărat secular, independent de biserică, neutru, adică "indiferent" la rugăminţile cerşetorilor clericali, fără fonduri pentru activităţi cu specific religios, bisericile vor face abuzuri. Biserica Ortodoxă Română face cele mai mari abuzuri. Fiind cea mai puternică. Pentru că poate. Pentru a deveni şi mai puternică. Este chiar definiţia oportunismului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.