14 mai 2010

Colegiul Naţional Andrei Şaguna condamnat să devină fabrică de popi

Colegiul Naţional "Andrei Şaguna" a fost şi încă mai este cea mai prestigioasă instituţie de învăţământ din judeţul Braşov. Până când?

"Recentul anunţ privind revendicarea imobilului în care funcţionează Colegiul Naţional „Andrei Şaguna”, de către Biserica „Sfântul Nicolae” din Şcheii Braşovului a pus pe jar comunitatea locală. Principala temere a şaguniştilor este aceea că, din momentul preluării clădirii de către Biserica „Sfântul Nicolae”, liceul va fi transformat într-unul confesional." (Transilvania Expres)

"Deşi transferul de proprietate nu s-a realizat încă, colegiului i-a fost deja solicitat de forul bisericesc să-i găzduiască şi pe cursanţii Seminarului Teologic." (Adevărul de seară)

Deşi la construcţia vechii clădiri a fost un efort comun, prin donaţii, inclusiv terenul, cu scop de şcoală laică în limba română, în acte a fost trecută Biserica Sf. Nicolae, cea care a făcut demersurile de organizare.
"În anul 1850, la initiativa protopopului Ioan Popazu, a omului politic si istoricului George Baritiu si a carturarului Iosif Barac, ca si a locuitorilor români din Brasov, cu ajutorul material al Bisericilor Sf. Nicolae si Sf. Adormire din Cetate, au început cursurile Gimnaziului Mic Român de Religie Ortodoxa Orientala, în Casa Bacanului.
La 17 septembrie 1851 (de sarbatoarea Sf. Sofii), episcopul (devenit ulterior, mitropolit) Andrei Saguna a pus piatra fundamentala a cladirii scolii, la a carei edificare au contribuit toti cei care doreau, cu ardoare, învatamânt românesc."
(Colegiul National "Andrei Saguna")

Un comentariu:

  1. La auzul acestei vești nu-mi pot exprima frustrarea decât în versuri, ca un tragic satir din gașca lui Dionysos :


    ”Trâmbițam din cur, ca tot românul...
    Mă simt mai prost de azi -dar mă bucur capital-
    Că prostia mi-e genială !
    Efectiv reacționară.

    (Doamne-ajută! )

    Am aripi de zale,
    Și-un semafor în cer, mergând pe străzi mai verticale,
    Prins în trafic infernal - caducee, căruțe și crustacee
    Flămânde mentalități de masă -
    Micul dejun, prânzul și Cina cea de Taină ;
    (Liniște, vă rog...)
    Dorm oameni !
    Și nimic nu e mai sfânt ca somnul...

    (Doamne-ajută! )

    Și m-ați ucis! Capitulez...
    E rândul meu să mor glorios, apatic
    Și să mă-ntind leneș pe spate,
    Râgâind la soare.”

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.