11 mai 2010

Explozia literaturii magicului

Dacă v-aţi făcut vre-un drum, chiar şi virtual, prin librarii, este posibil să fi fost surprinşi de abundenţa recomandărilor, promovărilor şi reducerilor pentru cărţile cu substrat magic. De la vestitul "Om frumos" al lui Dan Puric la noile romane despre vampiri, de la tehnici secrete de reuşită la noua ediţie a bibliei ilustrate de la Nemira, de la atlasul mănăstirilor la decodările astrologice sau numerologice. Primul raft, prima pagină a site-ului, sectorul de noutăţi, vitrina... Aici te întâmpină în primul rând magicul, esotericul, pseudoştiinţa, vraja, extraordinarul, paranormalul, credincioşenia, religiosul. Pentru că prinde, pentru că se vinde, pentru că dorim ca realul să nu mai fie atât de real, pentru că e mai uşor de înghiţit o minciună plăcută decât un adevăr sec. Lectură plăcută!

3 comentarii:

  1. Pentru că prostia e masa mare a publicului și ce poate fi mai capitalist decât a vrea să obții profit?

    RăspundețiȘtergere
  2. Gândirea magică este specifică infantilității, se pot vedea de exemplu chestiuni legate de sentimentul de omnipotență pe care copilul îl experimentează. faptul că magismul s-a cuibărit în concepția noastră de viață denotă imaturitatea psiho-religioasă a poporului. O fi oare din cauză că „nu ne-am născut în locul potrivit”?

    RăspundețiȘtergere
  3. @Anonim
    Excelent punctat, felicitări!
    Totuşi, generalizarea "poporului" ca fiind imartur este un pic deplasată. Aş prefera să spun că "majoritatea" suferă de un oarecare infantilism ce trimite către magic, dar asta este o "calitate" a multor "popoare".

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.