23 noiembrie 2010

Noua Dreaptă e veche

La Braşov locul poliţiei este luat de organizaţiile extremiste:
"O camaradă din organizaţia braşoveană a fost lovită cu brutalitate în zona capului de către un personaj violent" şi drept urmare "10 voluntari au început deja să patruleze în diverse zone ale oraşului, reuşind ca în mai puţin de o oră să-l identifice în zona bulevardului Gării pe autorul agresiunii".
Stau şi mă întreb, dacă nu era o "camaradă" ar mai fi reacţionat? Sau dacă agresorul era unul dintre ei? Ar fi avut aceeaşi atitudine şi dacă cel agresat ar fi fost ţigan? Sau ungur? Sau evreu? Sau ateu? Sau homosexual?

"Noua Dreaptă şi-a organizat patrule civice la Braşov, iar lumea pare să privească îngăduitor lucrurile. Românii spun, fatalist, "asta e, dacă statul nu face nimic..." Dinspre cetăţean, aşa e. Dacă statul nu e capabil să ajute cetăţeanul, atunci acesta ignoră statul şi îşi rezolvă singur problemele. Numai că această îngăduinţă poate duce la accidente istorice foarte mari."
Corina Dragotescu - Spre dictatură (Adevărul.ro)


"Accidente istorice"? Asta este istoria! Suntem urmaşii unor criminali. Fie că acceptăm sau nu acest lucru. Iar a pune pe spatele unui "stat" esoteric problemele noastre nu este o soluţie. Pentru că noi privim statul ca pe ceva exterior, ca pe o racilă. Ne place sau nu, noi suntem statul. Iar dacă statul este prost este pentru că noi suntem proşti. Ne doare adevărul: avem conducătorii şi extremiştii pe care îi merităm...

10 comentarii:

  1. @Ghanima
    Nu, iniţiativa aceasta nu este bună. O instituţie de control crează premisele apariţiei abuzurilor. Indiferent de cât de "corecţi" ar fi membri săi sau ce doctrină adoptă. Din acest motiv la instituţiile de control există instituţii ce le controlează pe ele. Faptul că sunt arestaţi poliţişti demonstrează că ceva tot funcţionează. O organizaţie paramilitară, chiar şi cu o altă doctrină, nu mai este controlată de nimeni şi atunci abuzurile vor fi cu siguranţă înfăptuite. Aşa au făcut toţi: legionarii, rasiştii, puritanii, comuniştii, creştinii, naţionaliştii, musulmanii, ateii...

    RăspundețiȘtergere
  2. Capitane. nu fi trist
    Garda merge inainte
    Prin partidul comunist

    și acum prin extremiștii de la Noua Dreaptă (pentru atunci când îți obosește stânga).

    RăspundețiȘtergere
  3. Şi zi-i, Zergule, cum era aia că "e evident" că ND nu merită să li se facă reclamă gratuită (aşa cum face colegul Prof aici)? Acu' ţi se mai pare evident?

    RăspundețiȘtergere
  4. ... ce să mai vorbesc că a pus şi link către saitul lor fără atributul rel=nofollow. *repeatedly smashes head against wall*

    RăspundețiȘtergere
  5. @donjoe
    Ai dreptate, le fac reclamă. Mea culpa!
    Am şters link-ul.

    RăspundețiȘtergere
  6. Din păcate reclama la care făceam referire era însuşi articolul tău, prin existenţa/textul lui, după principiul că "şi anti-reclama tot reclamă se cheamă" (dacă nu ştii s-o faci anti- la modul devastator, ceea ce aici nu se întâmplă).

    Înainte să pomeneşti public pe cineva cu care ai opinii diametral opuse şi care luptă (la fel ca tine) pentru popularizarea cât mai mare a opiniilor lui, trebuie să estimezi care dintre voi are cel mai mult de câştigat din pomenirea aia. Dacă celălalt e un nimeni, el câştigă cel mai mult din faptul că-l pomeneşti.

    RăspundețiȘtergere
  7. @donjoe
    Cu ideea asta nu sunt de acord. Nu este intenţia mea de a face reclamă sau antireclamă (la modul devastator) cuiva, ci de a sublinia fenomenul. "Semnalul de alarmă", cum bine spune Corina Dragotescu. A nu discuta, a te face că nu vezi sau că nu este important este şi mai grav.

    RăspundețiȘtergere
  8. Este grav numai când evenimentele (ne)comentate în sine sunt grave, iar timpul ăla încă n-a venit. După cum subliniam şi pe FB, ce s-a întâmplat aici deocamdată a fost că nişte huligani s-au adunat în gaşcă să-l vâneze pe unul care le-a agresat o "camaradă" (aşa cum face orice gaşcă de doi lei când se ia cineva de vreun membru al ei). Îşi dau ei aere că vor transforma asta într-un proiect de poliţie civică pe termen lung, dar nu trebuie neapărat să-i credem de pe acum şi să le repetăm afirmaţia la nesfârşit pe toate canalele doar pentru că aşa zic ei.

    Când va veni vremea de patrule adevărate şi de incidente adevărate, cred că-i va pune poliţia/jandarmeria cu botul pe labe şi atunci vom putea scrie cât vrem despre cum încă mai au nevoie să înveţe să se şteargă la nas înainte să-şi facă poliţie privată etc. etc., chestii cu impact de imagine. Acum, dacă se tot atrage atenţia numai asupra a ce s-a întâmplat şi s-a afirmat deocamdată, numai ei au de câştigat.

    RăspundețiȘtergere
  9. @donjoe
    Adică vrei să spui că evenimentele în sine nu sunt grave? Că " nişte huligani s-au adunat în gaşcă să-l vâneze pe unul care le-a agresat o camaradă" nu este un fapt grav? Dar când e grav, după ce îl ucideau?

    RăspundețiȘtergere

Vă rog să treceţi un "nume", chiar dacă este fictiv.